Hyppää pääsisältöön

Maailman kuuluisin dokumenttifestivaali IDFA toivottaa onnea Ylen Dokkarifestivaalille

IDFAn taiteellinen johtaja Orwa Nyrabia
IDFAn taiteellinen johtaja Orwa Nyrabia IDFAn taiteellinen johtaja Orwa Nyrabia Kuva: Roger Cremers 2019 Orwa Nyrabia,dokkarifestivaali

- Dokumenttielokuvia tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan, toteaa maailman suurimman dokumenttifestivaali Idfan taiteellinen johtaja Orwa Nyrabia toimittaja Harri Römpötille. Tervehdyksessään Ylen Dokkarifestivaalille Nyrabia korostaa älykkäiden sisältöjen merkitystä.

- Juuri nyt olemme menettäneet sosiaalisen puolen elämästämme. Olemme jumissa kotona töiden, lasten ja paljon muun kanssa. Ruuduillemme tulvii materiaalia. Kenen korona-analyysiä pitäisi uskoa, mitä kanavaa katsoa, mitä lehteä seurata? Median vaihtoehdot ruokkivat pelkojamme ja elävät niistä. Tarvitsemme myös älyllistä etääntymistä sosiaalisen lisäksi. Dokumenttielokuva voi vastata kriisin aiheuttamiin tunteiden ja järjen haasteisiin.

Römpötti tapasi Amsterdamin Idfa-dokumenttifestivaalin taiteellisen johtajan Orwa Nyrabian viime marraskuussa Amsterdamissa.

Silloin elettiin toisessa maailmassa. Koronaviruksesta ei vielä ollut mitään tietoa. Nyt elokuvafestivaalit on peruttu, lykätty tai siirretty osittain verkkoon. Kevääseen osuu useita arvostetuimpia dokumenttifestivaaleja.

Kööpenhaminan CPH:DOX esitti maaliskuussa ohjelmistoaan verkossa tanskalaisille. Sveitsin Visions du Réel alkaa 17.4. verkossa. Kanadan Hot Docs on siirretty, mutta uutta ajankohtaa ei ole päätetty.

Ylen Dokkarifestivaalilevittäytyy sekä Yle Areenaan (13.-19.4) että Yle Teemalle (15.–17.4.). Festivaalia laadittiin jo ennen tietoa koronapandemiasta, mutta nyt se osuu tarjoamaan ajateltavaa poikkeustilan aikaan.

Dokkarifestivaalin logo, pvm 13.-19.4.2020 ja teksti DOKKARI Festivaali
Dokkarifestivaalin logo, pvm 13.-19.4.2020 ja teksti DOKKARI Festivaali Dokkarifestivaali

Millaiset dokumentit ovat kiinnostavia juuri nyt?

Orwa Nyrabia rakentaa parhaillaan kolmatta kertaa Idfan ohjelmaa. Se on maailman suurin ja tärkein dokumenttielokuvafestivaali. Nähtäväksi jää, kuinka paljon kriisi vaikuttaa tämän vuoden festivaaliin, johon on vielä yli seitsemän kuukautta.

Uusi johtaja jätti jälkensä Idfaan alusta alkaen. Kolmannen maailman elokuvien ja naisten ohjauksien osuus on kasvanut reippaasti. Niihin asioihin Nyrabia on puuttunut tietoisesti ja tarmokkaasti.

- Tulen Europan ulkopuolelta ja olen Eurooppa-keskeisyyden kriitikko. Kun olin parikymppinen toimittaja, puhuimme vaihtoehtoisesta globalisaatiosta, joka perustuisi yhteyksien luomiseen eikä riistoon, Nyrabia sanoo.

Vuonna 2018 Idfa liittyi 5050/2020-sitoumukseen, joka tähtää sukupuolten tasa-arvoon elokuva-alalla. Suomessa siihen on liittynyt ainakin Rakkautta & Anarkiaa ja DocPoint.

- Olemme nostaneet Masters-sarjoihin naisia, Helena Trestikovan ja Chris Hegedusin, joka uudisti D.A. Pennebakerin dokumentintekemisen, mutta on jäänyt hänen varjoonsa.

Dokumenttielokuva nousussa Aasiassa ja Lähi-Idässä

Totta onkin, että etenkin Aasialainen dokumenttielokuva on vahvistunut viime vuosina, varsinkin Kiina ja Intia, mutta myös Etelä-Koreassa dokumenttielokuva on suorastaan syntymässä vauhdikkaasti.

Nyrabian kotimaan Syyrian sisällissota on tuottanut melkeinpä aallon ympäri maailmaa huomioituja dokumentteja.

-Säädämme lähestymistapaamme yhä, mutta palvelemme Euroopan dokumenttialaa esittelemällä uusia tuulia.

- Sillä tavalla ymmärrän kansainvälisen festivaalin tarkoituksen.

Se kaikki näkyy myös Ylen Dokkarifestivaalilla, jolla nähdään viime aikojen isoja tapauksia. Niistä vaikkapa Waad al-Kateabin Kirje Alepposta (For Sama) ja Reetta Huhtasen Aatos ja Amine edustavat naisten ohjauksia ja Kirje Alepposta myös Syyrian ruohonjuuriaaltoa.

Epätasapainot sukupuolten tai maailman rikkaan pohjoisen ja köyhän etelän välillä tuskin korjaantuvat koronan myötä. Viestissään Nyrabia katsoo tulevaisuuteen toiveikkaasti.

- Tiedämme, että elokuvafestivaalit palaavat. Eivät vain talouden ja politiikan takia, vaan koska olemme ihmisiä ja ihmisyyteen kuuluu yhdessäolosta nauttiminen. Sitä odottaessa emme lopeta ajattelemista, oppimista ja keskustelua. Ja siitä kaikesta hyvissä dokumenteissa on kysymys.

Mukavampaa olisi yhdessä, mutta näinä outoina aikoina tarvitsemme niitä asioita enemmän kuin koskaan.

Katsotaan siis dokumentteja erikseen, kunnes voimme katsoa niitä taas yhdessä. Sillä tavalla voimme osoittaa lannistumattomuutta.

Teksti: Harri Römpötti, Amsterdam

Klikkaa Ylen Dokkarifestivaalille!

Orwa Nyrabia

  • Syntyi Syyrian Homsissa vuonna 1977
  • Opiskeli näyttelemistä ja näytteli pääroolin egyptiläisen Yousry Nasrallahin elokuvassa The Gate of Sun (2004)
  • Oli perustamassa arabimaailman tärkeintä dokumenttitapahtumaa, Dox Box -festivaalia Syyriaan (2008)
  • Tuotti Sundance-palkitun dokumentin Return to Homs (2013)
  • Siirtyi vuonna 2018 IDFAn taiteelliseksi johtajaksi