Hyppää pääsisältöön

Suomen suurin dokumenttifestivaali DocPoint suosittelee!

Kati Juurus
DocPointin taiteellinen johtaja Kati Juurus Kati Juurus Kuva: Tuomo Manninen Kati Juurus,Dokkarifestivaali

Ylen Dokkarifestivaalin ohjelmistossa on mukana seitsemän elokuvaa, jotka saivat Suomen ensi-iltansa tammikuussa DocPoint - Helsingin dokumenttielokuvafestivaalilla. Koronaepidemian keskellä näitäkin hienoja elokuvia katsoo ihan toisin kuin alkuvuodesta.

Suomen suurimman dokumenttifestivaalin taiteellinen johtaja Kati Juurus suosittelee kolmea dokkaria:

Heimo
Carnival Pilgrims Heimo Kuva: Yle Kuvapalvelu dokumenttielokuvat

Mika Mattilan Carnival Pilgrimsin mainiot kuvat ihmiskunnan ikonisilta kokoontumispaikoilta ovat yhtäkkiä mennyttä maailmaa. Koronaeristyksestä katsottuna turistimassat näyttävät omituisilta.

Elokuva näyttää turismin rituaalina, modernina pyhiinvaelluksena kaikkien tuntemiin matkakohteisiin: Taj Mahalissa tai Eiffelin tornin juurella koko ihmiskunta on yhteisen kokemisen äärellä. Mitä me näistä vaelluskohteista oikeastaan saamme irti?

Mikä on se kokemus, joka tallentuu Disneylandissä napattuun selfieen? Onko se tarpeellinen?

Ihmisen perustavanlaatuisin tarve ei olekaan seksi vaan halu olla jossakin muualla, elokuva väittää. Tästä halusta itse kunkin olisi hyvä päästää irti: koronakaranteeni on hyvää totuttelua. Carnival Pilgrimsin absurdeimmat kohtaukset ehkä vierottavat eroon pahimmasta matkustamishimosta.

Turisti on kaikkialle aggressiivisesti tunkeva ihmisen alalaji, turismi levittää viruksia ja tuhoaa maapallon ilmaston. Itse maapallo puolestaan moukaroidaan hajalle, kun kaivos- ja rakennusteollisuus täyttävät meidän kaikkien tarpeita.

Louhintaa
Earth Louhintaa Kuva: Yle Kuvapalvelu dokumenttielokuvat

Itävaltalaisen Nikolaus Geyrhalterin hurja Earth-elokuva leväyttää katsojan silmille sarjan upeita laajoja kuvia, joissa maapallon pinnanmuodoille annetaan kyytiä kaivureilla, räjähteillä ja jättimäisillä porakoneilla. Tuloksena on eri puolilla planeettaa kuvattuja kuumaisia epämaisemia.

Näinkö me tätä kaunista maailmaamme kohtelemme?

Nikolaus Geyrhalterin elokuvissa ihmiset eivät yleensä paljon puhu. Earth on poikkeus. Ovelasti mutta lempeästi Geyrhalter haastattelee henkilöitään ja saa heidät pohtimaan omaa rooliaan. Kaivinkoneen kuljettajat, marmorinlouhijat ja kaivostyöläiset tuntuvat hämmästelevän tekojaan ihan niin kuin me muutkin omiamme: kyllähän tässä tiedetään, ettei ympäristöä näin pitäisi kohdella, mutta kun elääkin täytyy ja palkka ansaita.

Maapallo tuhoutuu, vaan minkäs teet?

Juliste
Leftover Women Juliste Kuva: Yle Kuvapalvelu dokumenttielokuvat

Tämän vuoden DocPointissa oli vahvasti läsnä naistekijyys ja naisten tarinat. Yli puolet elokuvista oli naisten ohjaamia. Yksi monista on israelilaisohjaajien Hilla Medalian ja Shosh Shlamin Leftover Women. Elokuva vie katsojat Kiinaan, jossa moderni ja traditio ottavat mittaa toisistaan.

Elokuvan nuoret naispäähenkilöt pyristelevät eroon perinteisestä pakosta perustaa perhe. Yhden lapsen politiikan jäljiltä nuoria, koulutettuja naisia on selvästi enemmän kuin soveliaita miehiä. Silti paine mennä naimisiin on kova, eivätkä vanhemmat päästä tyttäriään vähällä.

“Ylijäämänaisiksi” kutsutut sinkku-uranaiset nähdään sekä säälittävinä että itsekkäinä.
Tyttären naimattomuus on koko perheen ongelma ja häpeä. Avioliittopaineiden alla elokuvan päähenkilöt nöyrtyvät etsimään miestä välitystoimistoista ja deittimessuilta vanhempiensa mieliksi. Päähenkilöt ratkaisevat lopulta ristiriidan kukin omalla tavallaan

Kiinan rooli maailmassa kasvaa kaiken aikaa. Koronakaranteenissa on aikaa miettiä sitäkin, kuinka tärkeää olisi ymmärtää Kiinaa paremmin. Perinteisillä arvoilla on maassa edelleen vahva merkitys, kuten Leftover Women häkellyttävästi näyttää.

Teksti: Kati Juurus, Helsinki

Dokkarifestivaalilogo
Dokkarifestivaalilogo Kuva: MInna Lusa Dokkarifestivaali

Klikkaa Dokkarifestivaalille!
DocPoint-Helsinki

Kati Juurus

  • Helsingin yliopistossa valtio-oppia, Pariisissa sekä Sanoman toimittajakoulussa journalismia. Keudassa dokumentintekoa
  • Toimittajana Helsingin Sanomissa sekä Ylen MOT-ohjelmassa
  • Työskenteli Unicefin tiedottajana Katmandussa
  • Ohjannut lukuisia dokumenttielokuvia: Kibera!, Muodonmuutoksia, Cinema Dadaab ja Pian hän tulee
  • Tiedonjulkistamisen valtiopalkinto, Bonnierin journalistipalkinto, ja useita Koura-palkintoja
  • Kati Juurus on DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaalin taiteellinen johtaja (alkaen 2019)