Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Nepalin morsian – Rekha-tytön lapsuus päättyy avioliittoon

Nepalin morsian on murrosikäisen Rekhan tarina.
Kylän naiset valmistelevat Rekhan hääjuhlaan rituaalisella pesulla. Nepalin morsian on murrosikäisen Rekhan tarina. Kuva: Osuuskunta Icebreaker Productions Yle TV1,Dokumenttiprojekti: Nepalin morsian

TV1 torstaina 16.4.2020 klo 19.00 - 20.15, uusinta sunnuntaina 19.4. klo 11.45, Areenassa

Nepalissa alaikäisten avioliitot ovat yleisiä, vaikka laki kieltää ne. Traditio elää vahvana, ja sitä vastaan on vaikea toimia. Tytön asema kauppatavarana on syvälle juurtunut kulttuuriin.

Pienessä nepalilaiskylässä asuva 14-vuotias Rekha käy paikallista koulua ja unelmoi jatko-opinnoista. Hän haluaa tulla englanninkielen opettajaksi.

Rekhan isällä on erilaiset suunnitelmat. Hän on päättänyt, että tytär menee pian naimisiin – ja aviomiehen löytämisellä on jo kiire.

Kun 14-vuotias Rekha ymmärtää, että isä ja pian koko perhe suunnittelee hänen naittamistaan, tyttö yrittää taistella vastaan. Mitä Rekha itse toivoisi elämältään?

Häät ovat väistämättömät, sillä tässä nepalilaisessa syrjäkylässä tytöt naitetaan ennen kuin he ehtivät pilaamaan maineensa. Rakastuminen olisi häpeäksi.

Dokumenttielokuva Nepalin morsian (7) seuraa murrosikäisen Rekhan elämää ja sitä, miten hän vähitellen mukautuu kohtaloonsa. Se kertoo lapsuuden lopusta ja kulttuurista, jossa isän määräysvalta sinetöi tytön kohtalon.

Dokumentti kertoo samalla monen tytön tarinan, yhteistä näille tarinoille on naisiin kohdistuva väkivalta.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Tiina Madisson. Tuotanto: Icebreaker Productions/ Filmavdelingen AS, Suomi/Norja, 2019.