Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Nepalin morsian – Rekha-tytön lapsuus päättyy avioliittoon

Nepalin morsian on murrosikäisen Rekhan tarina.
Kylän naiset valmistelevat Rekhan hääjuhlaan rituaalisella pesulla. Nepalin morsian on murrosikäisen Rekhan tarina. Kuva: Osuuskunta Icebreaker Productions Yle TV1,Dokumenttiprojekti: Nepalin morsian

TV1 torstaina 16.4.2020 klo 19.00 - 20.15, uusinta sunnuntaina 19.4. klo 11.45, Areenassa

Nepalissa alaikäisten avioliitot ovat yleisiä, vaikka laki kieltää ne. Traditio elää vahvana, ja sitä vastaan on vaikea toimia. Tytön asema kauppatavarana on syvälle juurtunut kulttuuriin.

Pienessä nepalilaiskylässä asuva 14-vuotias Rekha käy paikallista koulua ja unelmoi jatko-opinnoista. Hän haluaa tulla englanninkielen opettajaksi.

Rekhan isällä on erilaiset suunnitelmat. Hän on päättänyt, että tytär menee pian naimisiin – ja aviomiehen löytämisellä on jo kiire.

Kun 14-vuotias Rekha ymmärtää, että isä ja pian koko perhe suunnittelee hänen naittamistaan, tyttö yrittää taistella vastaan. Mitä Rekha itse toivoisi elämältään?

Häät ovat väistämättömät, sillä tässä nepalilaisessa syrjäkylässä tytöt naitetaan ennen kuin he ehtivät pilaamaan maineensa. Rakastuminen olisi häpeäksi.

Dokumenttielokuva Nepalin morsian (7) seuraa murrosikäisen Rekhan elämää ja sitä, miten hän vähitellen mukautuu kohtaloonsa. Se kertoo lapsuuden lopusta ja kulttuurista, jossa isän määräysvalta sinetöi tytön kohtalon.

Dokumentti kertoo samalla monen tytön tarinan, yhteistä näille tarinoille on naisiin kohdistuva väkivalta.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Tiina Madisson. Tuotanto: Icebreaker Productions/ Filmavdelingen AS, Suomi/Norja, 2019.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.