Hyppää pääsisältöön

Prisma: Vuorovesi – voimakas ja ihmeellinen luonnonvoima

Kolmiosainen dokumentti vuoroveden vaikutuksesta elämään maapallolla.
Kanadassa Fundynlahdella merenpinnan taso vaihtelee vuoroveden vuoksi ennätyksellisen paljon. Kolmiosainen dokumentti vuoroveden vaikutuksesta elämään maapallolla. Kuva: Cwmni Da Yle TV1,Prisma: Vuorovesi

TV1 keskiviikkoisin 15. - 29.4.2020 klo 19.00 - 19.55, uusinta lauantaisin klo 13.45 ja maanantaisin klo 23.00, Areenassa
Huom! Keskiviikon 22.4. jaksoa ei esitetä hallituksen tiedotustilaisuuden vuoksi.

Kanadassa Fundynlahdella merenpinnan taso vaihtelee vuoroveden vuoksi ennätyksellisen paljon.

Suurin Fundynlahdella mitattu vuorovedenvaihtelu on ollut korkeudeltaan 21,6 metriä. Tulvavuoksi eli tavanomaista voimakkaampi nousuvesi voi kohota yli 30 senttiä viidessä minuutissa.

Alueen geologia kertoo omaa ainutlaatuista tarinaansa. Oudonnäköiset kivimuodostelmat ovat seurausta miljoonien vuosien vuorovesieroosiosta. Rantaviivan muoto on osoitus Fundynlahden valtavasta vuoroveden vaihtelusta.

Ihminen haluaa valjastaa vuoroveden voimaa

Lähes puolet maailman väestöstä asuu rannikkoseuduilla, vuorovesialueilla. Useimmille nousu- ja laskuvesiä säätelevät voimat ovat suuri arvoitus.

Kolmiosainen dokumentti vuoroveden vaikutuksesta elämään maapallolla.
Vuorovesi on noussut Kanadassa Fundynlahdella. Kolmiosainen dokumentti vuoroveden vaikutuksesta elämään maapallolla. Kuva: Cwmni Da Yle TV1,Prisma: Vuorovesi

Tieto siitä, kuinka paljon ja milloin vesi päivittäin nousee sekä laskee, on ratkaisevaa niin merenkulkijoille, tutkijoille kuin surffaajille. Virhearviot voivat olla kohtalokkaita.

Vuorovesi vaikuttaa rantojen muotoon sekä rannikkovaltioiden talouteen ja kulttuureihin. Merenpinnan kohotessa vuoroveden vaikutus saa aivan uusia, tuhoisia ulottuvuuksia.

Vuorovesi on voimakas ja ihmeellinen luonnonvoima, jonka ihminen on jo vuosisatojen ajan pyrkinyt valjastamaan omiin ympäristöllisiin, sosiaalisiin ja taloudellisiin tarkoituksiinsa.

Kuu ja Aurinko vaikuttavat veden liikkeisiin

Kolmiosainen dokumentti Vuorovesi kuvaa vedenpinnan nousun ja laskun vaikutuksia meren äärellä asuviin ihmisiin ja erilaisiin maisemiin ympäri maailmaa. Sarjassa tutustutaan maailman vahvimpiin ja korkeimpiin vuorovesiin,

Kolmiosainen dokumentti vuoroveden vaikutuksesta elämään maapallolla.
Joukko tutkijoita jäljittää Huippuvuorten arktisiin vuorovesiin päätyneitä mikromuoveja ja muovijätteitä. Kolmiosainen dokumentti vuoroveden vaikutuksesta elämään maapallolla. Yle TV1,Prisma: Vuorovesi

Sarjan aloitusjaksossa perehdytään vuoroveden olemukseen eli siihen miten Kuu ja Aurinko vaikuttavat veden nousuun ja laskuun. Millaisia vuorovesioloja rannikon muodot saavat aikaan ja kuinka tärkeää on ymmärtää vuoroveden toimintaa?

Toisessa jaksossa seurataan, miten ihmiset elävät ja tekevät töitä vuoroveden kanssa. Miten tekniikka voi auttaa, kun merenpinta nousee? Miten vuoroveden kanssa kilpaileminen on toisille suorastaan elämäntapa?

Sarjan päätösjaksossa nähdään, miten vuorovettä hyödynnetään ruoantuotannossa. Jaksossa tutustutaan myös nykyaikaiseen vuorovesivoimalaan. Huippuvuorten arktisen alueen vuorovesi paljastaa mikromuoviongelman, joka vaikuttaa koko maailmaan.

Tide. Tuotanto: Cwmni Da, Cwmni Da, MG Alba, BBC Northern Ireland, S4C, TG4, Britannia, 2019. Lukijana on Jaana Pesonen.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.