Hyppää pääsisältöön

Vikingur Olafsson tarjoilee jälleen lumoavaa pianismia

Paljon on maailmassa hyviä muusikoita. Sitten on myös niitä, jotka ovat saaneet loksautettua esittämisen eri osa-alueet kohdalleen niin, että syntyy jotain aivan erityistä: sellaisia kuten Víkingur Ólafsson.

Ólafsson äänitteen kansi
Ólafsson äänitteen kansi Víkingur Ólafsson

Islantilainen pianistikunkku Víkingur Ólafsson jatkaa siitä, mihin kahdella aiemmalla levyllään jäi. Edellinen Bach-julkaisu on osuvasti kiteytetty täällä. Tai oikeastaan ote on vielä entisestäänkin hieman terävöitynyt. Nyt Jean-Philippe Rameaun ja Claude Debussyn kahdestakymmenestäkahdeksasta pehmeästi soivasta kappaleesta muotoutuu rauhallinen ja ajaton äänimatka. Kokonaisuuteen yhtenäisyyttä luo kappaleiden sävellajivalikoiman onnistunut ja toisiaan tukeva sommittelu. Oman lisänsä punokseen tuo Ólafssonin oma sovitus, joka pohjaa Rameaun viimeiseen oopperaan Les Boréades sekä Debussyn Images-sarjasta poimittu Kunnianosoitus Rameaulle.

Tulkintojen monitasoisuus ja sointivärien kaleidoskooppi vie mennessään. Glenn Gould -vaikutteet ovat edelleen esillä voimallisimmin, mutta ne sulautuvat vain ilmaisun yhdeksi osa-alueeksi. Tulkintoja kuunnellessa vahvistuukin ajatus siitä, miten tunnistettava oma tyyli Ólafssonilla jo nyt on. Jälleen kerran Olafsson tekee musiikista omaansa. Ei itsekorostaen tai maneerein, vaan kohdettaan oivaltavasti kunnioittaen, aivan kuten teki aiemmin Glassin ja Bachin sävelistönkin kanssa. 

Ennen kaikkea Ólafssonin oivaltava pianismi liikuttaa. Siinä on jotain arkista, se tulee lähelle. Ólafsson tarjoaa monitasoisen kuunteluelämyksen, kun huikea tekninen osaaminen yhdistyy kuulijaa puhuttelevaan kokemiseen. Kuin virikkeellistä keskustelua seuraisi. Näin innolla en muista pianolevyä aiemmin kuunnelleeni. 

Víkingur Ólafsson. Jean-Philippe Rameau: Les tendres plaintes, The Arts and the Hours, Le rappel des oiseaux; 20 Cinquième concert: La Cupis. Claude Debussy: Prélude from La Damoiselle élue; Préludes, Book 1: La fille aux cheveux de lin. - Víkingur Ólafsson, piano. (Deutsche Grammophon, 0289 483 7701 5)

Kuuntele Uudet levyt 14.4.2020, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

Lisää ohjelmasta

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.