Hyppää pääsisältöön

Voiko monikamerakalustoa kuljettaa paperikassissa?

Berliinin muurin murtumisen juhlaennakkolähetystä rakentamassa.
Berliinin muurin murtumisen juhlaennakkolähetystä rakentamassa. Kuva: Niina Nironen/Yle Yle,media,Momo,mobiili


Monikamerakalusto paperikassissa?

Kaksi vuotta sitten kolmihenkinen tiimimme lähti jatkokehittelemään Yle Svenskalla kokeilussa ollutta ultra-kevyttä monikameratuotantotapaa.

Se oli äärimmäisen inspiroivaa: tekninen toteutus tehtiin kalustolla, joka mahtuisi karkeasti sanottuna kahteen paperikassiin.

Rima asetettiin korkealle ja ammattimaista jälkeä lähdettiin hakemaan. Suoraa lähetystä tai nauhoituksia, mahdollisimman kevyesti, ketterästi ja edullisesti.

Nimesimme tuotantotavan MOMOksi, joka on lyhenne sanoista monikameraa mobiililaitteilla.

Tältä MOMO -lähetys voi näyttää. Kuvakaappaus_ Yle Areena
Berliinin muurin murtumisen juhlaennakkolähetys. Kuva: kuvakaappaus Yle Areena. Tältä MOMO -lähetys voi näyttää. Kuvakaappaus_ Yle Areena Yle,media,tekniikka,Ketterä demo

Kuvaus, striimaus ja nauhoitus tapahtuu siis mobiililaitteilla, ja striimaamiseen tarvitaan nettiyhteys. Kuljetamme mukana reititintä johon saa tarvittaessa sim-kortin.

Reititintä tarvitaan myös sisäverkon luomiseen. Sen kautta kameroiden eli kännyköiden kuvat voidaan saada langattomasti miksattavaksi padiin.

Padissa on sovellus, jota kuvamiksauksen lisäksi käytetään muun muassa striimaamiseen, paikalliseen nauhoitukseen, kuvatarkkailuun sekä grafiikan ja klippien ulosajoon.

Sovellukseen voi tuoda myös ulkoisia videoyhteyksiä, mistä päin tahansa maailmaa, mistä löytyy riittävän vakaa verkkoyhteys.

Dokkarifestari-inserttikuvaukset tammikuussa.
Dokkarifestari-inserttikuvaukset tammikuussa. Dokkarifestari-inserttikuvaukset tammikuussa. Kuva: Satu Kurvinen / Yle Yle,media,tekniikka,monikameratuotanto

MOMO-striimi erottuu monesta kännykkästriimistä edukseen äänenlaadussa, joka oli alusta alkaen kehittelyn pääpainopisteenä.

Havaitsimme iloksemme, että pienistä äänimiksauslaitteista löytyi laatua pikkurahalla, vaikkakin mikrofonien suhteen kannatti panostaa ammattilaislaatuun.

Useamman mikin lisäksi äänilähteinä voi käyttää myös muistitikulle tallennettua musiikkia ja ääniefektejä, ja esim tapahtumissa, järjestäjän tuottamaa PA-ääntä.

MOMO-koulutusta Helsinki-päivästriimin tiimoilta.
MOMO-koulutusta Helsinki-päivästriimin tiimoilta. MOMO-koulutusta Helsinki-päivästriimin tiimoilta. Kuva: Erkki Asu / Yle Yle,media,tekniikka,mobiili

Pienimmillään MOMO-tuotanto hoituu yhden henkilön voimin, vaativimmissa vedoissa tarvitaan kolme, mutta usein meitä on kaksi.
Tällöin vastuualueet ovat jaettavissa löyhästi ääneen ja kuvaan, vaikka tekeminen menee käytännössä usein ristiin.

Kameraoperaattoreita on helppo rekrytoida laitteiston “arkisuuden” vuoksi, mutta ovat ammattikuvaajatkin tykänneet, kun ei tarvitse olla piuhoissa kiinni.

Tuotantotapaa ei luotu syrjäyttämään jo olemassa olevia, vaan vaihtoehdoksi niiden rinnalle.

MOMOn etuina voisi pitää esimerkiksi sitä, että se sulautuu monenlaisiin ympäristöihin lähes huomaamattoman kokoisen kaluston turvin.

Vaalisohva-tuotanto kiersi sohvilla ympäri Suomen.
Vaalisohva-tuotanto kiersi sohvilla ympäri Suomen. Vaalisohva-tuotanto kiersi sohvilla ympäri Suomen. Kuva: Niina Nironen / Yle Yle,media,tekniikka,mobiili

Tuotannon voi myös viedä kuvauspaikalle vaikka julkista liikennettä käyttäen.

MOMO antaa matalalla kynnyksellä mahdollisuuden kokeiluille. Esimerkiksi Yle Kajaani teki monikamerastriimin MOMOlla kuumailmapallojen kyydissä viime kesänä.

Nähtäväksi jää mihin kokeilunhalu, laitteiston nopea kehitys ja oppimisen into meitä seuraavaksi vie!

Teksti:
Niina Nironen, ohjaaja, uutis- ja ajankohtaistoimitus
Axel Ekström, äänisuunnittelija, uutis- ja ajankohtaistoimitus

Kuvat:
Berliinin muurin murtumisen juhlaennakkolähetystä rakentamassa. Kuva: Niina Nironen/Yle
Berliinin muurin murtumisen juhlaennakkolähetys. Kuva: Yle Areena
Dokkarifestari-inserttikuvaukset tammikuussa. Kuva: Satu Kurvinen/Yle
MOMO-koulutusta Helsinki-päivästriimin tiimoilta. Kuva: Erkki Asu/Yle
Vaalisohva-tuotanto kiersi sohvilla ympäri Suomen. Kuva: Niina Nironen/Yle

 • Datavideoilla asiakasymmärrystä etätöiden tueksi

  Korona-aika vaati uusia toimenpiteitä viestin viemiseksi.

  Palautteet datavideoista ovat olleet erittäin rohkaisevia. Uskomme, että videoiden avulla yhä suurempi joukko yleläisiä pystyy kehittämään sisältöjä ja palvelemaan paremmin ihmisiä eri elämänvaiheissa ja eri puolilla Suomea.

 • Vuorovaikutus on sisältöä

  Sosiaalisen median alustoilla opimme yhteisöistä.

  Sisältökokeilut uusilla sosiaalisen median alustoilla vahvistavat yleisösuhdetta.

 • Tutustu Ylen tekniikan tiimeihin - Toimitilapalvelut

  Toimitilapalvelut hoitaa Ylen toimitiloja

  Toimitilapalvelut on asiakaslähtöinen asiantuntijaosasto joka manageroi ja hoitaa Ylen toimitiloja yhteistyössä lukuisten palveluntuottajien kanssa. Toimitilapalvelut luo omalta osaltaan edellytyksiä ohjelmatoiminnan tekemiseen.

 • Kansannousuista koronakevääseen – mobiilijournalismi voimaantuu kriiseistä

  Mobiilijournalistin jalanjäljillä

  Mobiilijournalismi, tuttavallisemmin mojo voi epävakaassa maailmantilanteessa paremmin kuin koskaan. Kuinka tähän on tultu? Tilannetta valoittaa yksi mobiilijournalismin pioneereista Suomessa. Artikkelin kirjoittaja, tekninen toimittaja Jarno Tahvanainen kertoo mojon vaiheista Suomessa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Teknologiavisio

 • Teknologiajohtaja Janne Yli-Äyhö: Teknologiavisio vie Yleä kohti tulevaisuutta

  Tervetuloa kurkistamaan Ylen teknologiaympäristöön.

  Visio auttaa ymmärtämään ja konkretisoimaan teknologian mahdollisuuksia sekä sitä, miten tulevat teknologiamuutokset vaikuttavat media-alaan. Täällä kerromme Ylen tavoista toimia nopeasti kehittyvässä teknologiaympäristössä. Voit myös tutustua tekniikan parissa työskenteleviin yleläisiin. Tervetuloa mukaan!

 • Teknologiavisio antaa suuntaa Ylen teknologiakehitykselle

  Vision lähtökohtana on ymmärrys Ylen toimintaympäristöstä.

  Teknologiavision lähtökohtana on ymmärrys Ylen toimintaympäristöstä. Visio auttaa Yleä priorisoimaan tekemistä sekä ymmärtämään mihin teknologiaan lähitulevaisuudessa panostetaan.

 • Teknologian vastuullisuus, onko sitä? - Tervetuloa Ylen Kånehuone-podcastiin!

  Teknologiavisiotiimi esittää.

  Nosta konepelti ylös ja sukella mukaan Ylen Teknologia- ja kehitysyksikön toimintaan. Kånehuone -podcastissä tavataan mielenkiintoisia ja ajankohtaisia vieraita niin Ylestä kuin talon ulkopuolelta. Yhdessä vieraiden kanssa pohditaan teknologian tulevaisuuden haasteita myös hieman erikoisemmista näkökulmista katsottuna.

 • Vuorovaikutus on sisältöä

  Sosiaalisen median alustoilla opimme yhteisöistä.

  Sisältökokeilut uusilla sosiaalisen median alustoilla vahvistavat yleisösuhdetta.