Hyppää pääsisältöön

Voiko monikamerakalustoa kuljettaa paperikassissa?

Berliinin muurin murtumisen juhlaennakkolähetystä rakentamassa.
Berliinin muurin murtumisen juhlaennakkolähetystä rakentamassa. Kuva: Niina Nironen/Yle Yle,media,Momo,mobiili

Monikamerakalusto paperikassissa?

Kaksi vuotta sitten kolmihenkinen tiimimme lähti jatkokehittelemään Yle Svenskalla kokeilussa ollutta ultra-kevyttä monikameratuotantotapaa.

Se oli äärimmäisen inspiroivaa: tekninen toteutus tehtiin kalustolla, joka mahtuisi karkeasti sanottuna kahteen paperikassiin.

Rima asetettiin korkealle ja ammattimaista jälkeä lähdettiin hakemaan. Suoraa lähetystä tai nauhoituksia, mahdollisimman kevyesti, ketterästi ja edullisesti.

Nimesimme tuotantotavan MOMOksi, joka on lyhenne sanoista monikameraa mobiililaitteilla.

Tältä MOMO -lähetys voi näyttää. Kuvakaappaus_ Yle Areena
Berliinin muurin murtumisen juhlaennakkolähetys. Kuva: kuvakaappaus Yle Areena. Tältä MOMO -lähetys voi näyttää. Kuvakaappaus_ Yle Areena Yle,media,tekniikka,Ketterä demo

Kuvaus, striimaus ja nauhoitus tapahtuu siis mobiililaitteilla, ja striimaamiseen tarvitaan nettiyhteys. Kuljetamme mukana reititintä johon saa tarvittaessa sim-kortin.

Reititintä tarvitaan myös sisäverkon luomiseen. Sen kautta kameroiden eli kännyköiden kuvat voidaan saada langattomasti miksattavaksi padiin.

Padissa on sovellus, jota kuvamiksauksen lisäksi käytetään muun muassa striimaamiseen, paikalliseen nauhoitukseen, kuvatarkkailuun sekä grafiikan ja klippien ulosajoon.

Sovellukseen voi tuoda myös ulkoisia videoyhteyksiä, mistä päin tahansa maailmaa, mistä löytyy riittävän vakaa verkkoyhteys.

Dokkarifestari-inserttikuvaukset tammikuussa.
Dokkarifestari-inserttikuvaukset tammikuussa. Dokkarifestari-inserttikuvaukset tammikuussa. Kuva: Satu Kurvinen / Yle Yle,media,tekniikka,monikameratuotanto

MOMO-striimi erottuu monesta kännykkästriimistä edukseen äänenlaadussa, joka oli alusta alkaen kehittelyn pääpainopisteenä.

Havaitsimme iloksemme, että pienistä äänimiksauslaitteista löytyi laatua pikkurahalla, vaikkakin mikrofonien suhteen kannatti panostaa ammattilaislaatuun.

Useamman mikin lisäksi äänilähteinä voi käyttää myös muistitikulle tallennettua musiikkia ja ääniefektejä, ja esim tapahtumissa, järjestäjän tuottamaa PA-ääntä.

MOMO-koulutusta Helsinki-päivästriimin tiimoilta.
MOMO-koulutusta Helsinki-päivästriimin tiimoilta. MOMO-koulutusta Helsinki-päivästriimin tiimoilta. Kuva: Erkki Asu / Yle Yle,media,tekniikka,mobiili

Pienimmillään MOMO-tuotanto hoituu yhden henkilön voimin, vaativimmissa vedoissa tarvitaan kolme, mutta usein meitä on kaksi.
Tällöin vastuualueet ovat jaettavissa löyhästi ääneen ja kuvaan, vaikka tekeminen menee käytännössä usein ristiin.

Kameraoperaattoreita on helppo rekrytoida laitteiston “arkisuuden” vuoksi, mutta ovat ammattikuvaajatkin tykänneet, kun ei tarvitse olla piuhoissa kiinni.

Tuotantotapaa ei luotu syrjäyttämään jo olemassa olevia, vaan vaihtoehdoksi niiden rinnalle.

MOMOn etuina voisi pitää esimerkiksi sitä, että se sulautuu monenlaisiin ympäristöihin lähes huomaamattoman kokoisen kaluston turvin.

Vaalisohva-tuotanto kiersi sohvilla ympäri Suomen.
Vaalisohva-tuotanto kiersi sohvilla ympäri Suomen. Vaalisohva-tuotanto kiersi sohvilla ympäri Suomen. Kuva: Niina Nironen / Yle Yle,media,tekniikka,mobiili

Tuotannon voi myös viedä kuvauspaikalle vaikka julkista liikennettä käyttäen.

MOMO antaa matalalla kynnyksellä mahdollisuuden kokeiluille. Esimerkiksi Yle Kajaani teki monikamerastriimin MOMOlla kuumailmapallojen kyydissä viime kesänä.

Nähtäväksi jää mihin kokeilunhalu, laitteiston nopea kehitys ja oppimisen into meitä seuraavaksi vie!

Teksti:
Niina Nironen, ohjaaja, uutis- ja ajankohtaistoimitus
Axel Ekström, äänisuunnittelija, uutis- ja ajankohtaistoimitus

Kuvat:
Berliinin muurin murtumisen juhlaennakkolähetystä rakentamassa. Kuva: Niina Nironen/Yle
Berliinin muurin murtumisen juhlaennakkolähetys. Kuva: Yle Areena
Dokkarifestari-inserttikuvaukset tammikuussa. Kuva: Satu Kurvinen/Yle
MOMO-koulutusta Helsinki-päivästriimin tiimoilta. Kuva: Erkki Asu/Yle
Vaalisohva-tuotanto kiersi sohvilla ympäri Suomen. Kuva: Niina Nironen/Yle

  • Liikkuvaa hevosta on helpompi ohjastaa

    Yhteinen visio, yhteiset tavoitteet, yhteinen pyrkimys

    “Liikkuvaa hevosta on helpompi ohjastaa” eli kannattaa lähteä rohkeasti liikkeelle uuden kanssa ja oppia matkan varrella. Erilaisia johtamisen malleja ja metodeja pitää soveltaa iloisesti – ei tule nojautua liikaa teorioihin. Pelkkä ohjausmallin soveltaminen ei riitä – tarvitaan selkeät tavoitteet ja toimenpiteet niiden taakse.

  • Datavideoilla asiakasymmärrystä etätöiden tueksi

    Korona-aika vaati uusia toimenpiteitä viestin viemiseksi.

    Palautteet datavideoista ovat olleet erittäin rohkaisevia. Uskomme, että videoiden avulla yhä suurempi joukko yleläisiä pystyy kehittämään sisältöjä ja palvelemaan paremmin ihmisiä eri elämänvaiheissa ja eri puolilla Suomea.