Hyppää pääsisältöön

Ahmalive: Juliaa ja Mattia on käyty katsomassa yli miljoona kertaa – katso pariskunnan tempausten parhaat palat

Ahmapari Julia ja Matti painii Ähtärin eläinpuistossa
Julia ja Matti painivat paljon, mutta suuttuvat oikeasti toisilleen vain harvoin. Ahmapari Julia ja Matti painii Ähtärin eläinpuistossa Kuva: Ähtärin eläinpuisto/Timo Ahopelto Ahmalive,ahma,Ähtärin eläinpuisto

Ähtärin eläinpuiston ahmapari valloittaa katsojia, Julian ja Matin touhuja on käyty katsomassa Yle Areenassa jo miljoona kertaa.

Julian ja Matin elämässä on riittänyt jännitettävää, niiden tempauksia tullaan katsomaan uudestaan ja uudestaan. Syitä petoparin suosioon on lukuisia: ne ovat eloisia, leikkisiä ja niillä näyttää aina olevan jotain menossa.

Ahmoista on tullut esiin myös persoonaerot, mikä tuo oman viehätyksensä aktiivisille seuraajille. Matti hallitsee tilaa isompana ja aktiivisempana, Julia väistää, odottaa oikeaa aikaa ja on ylipäänsä harkistevampi.

Kokosimme ahmaliven jännittävimmät hetket katsottavaksi tähän artikkeliin.

Julia nuoli kameran sameaksi – pesälaatikkonäkymä menetettiin, mutta ei lopullisesti

Ahmaliven alkuviikot jännitettiin, saako nuori pari ensimmäiset poikasensa, mutta H-hetkeä odottaessa Julia pesi siivousvimmassaan myös pesälaatikon katossa olevan kameran. Kielen lipaisu samensi näkymän pesään pariksi viikoksi, mikä harmitti kovasti.

Perheenlisäykselle otollinen ajankohta ohitettiin helmikuun lopulla, jostain syystä poikasia ei vielä tänä vuonna tullut. Tarkkaa syytä tähän ei tiedetä, mutta pari on niin nuori, että se ehtii lisääntymään hyvin tulevina vuosina. Iloinen yllätys oli kuitenkin se, että Julia pesi kameran uudestaan. Sillä kertaa linssi puhdistui.

Pesässä nukkuukin Matti – ja muita yllätyksiä

Matti ja Julia ovat taistelleet myös nukkumispaikasta. Tarhassa on kaksi samanlaista pesälaatikkoa, eli periaatteessa molemmille riittäisi omansa. Kamera asetettiin vain ylhäällä olevaan pesään, koska eläintenhoitajat olettivat Julian käyttävän sitä. Pian kuitenkin selvisi, että pesässä nukkuu myös Matti. Kumpikaan ei ominut kuitenkaan pesää täysin itselleen, ja pitkään näytti että etuoikeus oli ensin ehtineellä. Kunnes tämäkin oletus osoittautui vääräksi.

Ahmat eivät luonnossa elä yhdessä, eikä niiden oletettu nukkuvan vierekkäin. Tarhassakin tämä on näyttänyt varsinkin Julian kohdalla lähinnä toisen sietämiseltä.
Kun Julia uskaltautui vaatimaan omaa pesärauhaa Mattia selkään tuuppien, syntyi ahmojen välille tappelu. Tilanne näytti pahemmalta mitä se oli, sillä kumpaankaan ei lopulta sattunut. Molemmat myös uskalsivat tulla pesälaatikkoon pian kahakan jälkeen.

Viivytystaktiikkaa ja kipakkaa taistelua villisian päästä

Julia ja Matti taistelivat kipakasti myös vanhasta villisian päästä. Julia olisi halunnut omia sen, mutta Matti ei antanut, vaan ajoi Julian ensin onttoon runkoon, sitten puuhun. Lopulta Matti keskittyi muihun asioihin, jolloin Julia pääsi kuljettamaan saaliin onton rungon kautta pesälaatikkoon. Siellä se kätki saaliin huolellisesti olkien alle.

Sittemmin ahmalaan on tuotu uusi villisian pää, joka on nyt molempien petojen kiinnostuksen kohteena. Kumpikin kätkee sitä eri puolille aitausta, muun muassa tarhan etualan kuoppa on toiminut paistin jääkaappina. Kun toinen omii sitä, toinen tyytyy seuraamaan sivusta ja vie sen taas omaan piiloonsa silmän välttäessä. Usein molempien suosima piilo löytyy pesälaatikosta olkien alta.

Näin pääset nopeasti kärryille ahmaliven tuoreimmista tapahtumista

Ahmaliveä pääsee katsomaan tästä. Artikkeli kannattaa skrollata loppuun asti, sillä sieltä löytyy kommenttiosio, johon voi kirjoittaa havaintojaan ylös. Jos havaintonsa kirjoittaa aikakoodin kanssa kommentteihin, voivat muutkin käydä katsomassa sen, sillä Areena- striimiä voi kelata taaksepäin neljä tuntia. Moni käy katsomassa ahmaliveä aamulla, päivällä ja illalla. Kommentteja seuraamalla ja striimiä kelaamalla pääsee nopeasti käsiksi viimeisten tuntien kohokohtiin.

”Paistin” siirtely jatkunut klo 6.12 alkaen, ollut onton rungon vieressä, alaoikealla ja viimeisin siirto ylös aidan viereen, luukun lähelle. Ihan kuin pelaisivat shakkia, siirtoja vuorotellen!
Ahmaliven katsojakommentti

Näin erotat Julian ja Matin toisistaan

Julia

  • Julialla on pidemmät vaaleat alueet kyljissä.
  • Julia katselee useammin sivusta, kun Matti hallitsee tilaa.
  • Julia odottaa omaa vuoroaan ja toimii sitten rauhallisen varmasti.
  • Julia kiipeää ketterästi puuhin ja pääsee tarvittaessa sinne Mattia karkuun
  • Julia joutuu usein väistämään ja antamaan herkut Matille
  • Julia pakenee Mattia usein onttoon puunrunkoon.

Matti

  • Matti käy isompana rosvoamassa Julialta herkkuja, joita Julia yrittää piilotella.
  • Matti on poikasmaisempi, se hösää ja touhuaa kaikenlaista.
  • Matti aloittaa myös painimiset useammin kuin Julia.
  • Matti juoksee usein, ja liikkuu tarhassa enemmän kuin Julia

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Luonto