Hyppää pääsisältöön

Lähetä ikimuistoisin keikkakuvasi – Herra Ylppö & EX ja Mokoma rokkaavat perjantaina Yle Olohuoneessa poikkeuksellisesti triona: ”Yritämme tehdä kolmisin kunniaa kappaleillemme”

Mokoma-bändi poseeraa musta-valkokuvassa.
Mokoma-bändi poseeraa musta-valkokuvassa. Kuva: Marek Sabogal Yle Olohuone,Mokoma,Marko Annala

Muistatko vielä, kun ennen korona-aikaa kokoonnuimme keikoille? Tuttu tunne ennen keikkailtaa, vatsassa nipistää odottava fiilis. Jono ovella hermostuttaa, into kuulla esiintyjää jyskyttää takaraivossa. Ihmispaljouden keskeltä löytyy hyvä näkymä lavalle. Malttamaton olo ennen ensimmäisiä tahteja. Ja kun soitto alkaa, onnenkyynelet virtaavat poskille. Hyvä musiikki on suuri elämys.

Lähetä kuva unohtumattomasta keikkaelämyksestäsi meille artikkelin alaosassa olevalla lomakkeella tai Instagram-feediin tunnisteella #yleolohuone. Keikkakuvasi voi näkyä Yle Olohuoneen suorassa lähetyksessä perjantaina 17.4. klo 19.05 alkaen!

Mokoma esittää uutta tuotantoaan

Yle Olohuoneen suorassa lähetyksessä vieraana ovat Herra Ylppö & EX ja Mokoma. Suomalaisen raskaan musiikin uranuurtaja Mokoma julkaisi helmikuussa jo 11:nnen studioalbuminsa. Ihmissokkelo-levyn julkistamisen jälkeen Mokoma aloitti konserttikiertueen, joka kuitenkin tyssäsi, kun kokoontumisia rajoitettiin maaliskuussa koronavirusepidemian hillitsemiseksi. Lopulta suurin osa keikoista peruttiin tai siirrettiin syksyyn. Nyt myös festarikesä on vaakalaudalla. Yle Olohuoneen keikka perjantaina on Mokomalle ja yhtyeen faneille ilahduttava muutos korona-ajan arkeen.

– Lähdimme ohjelmaan mielellämme, koska julkaisukiertue katkesi ikävästi kesken. Paljon jäi niin sanotusti lahkeeseen, sanoo yhteen taustalaulaja Tuomo Saikkonen.

Olohuoneen keikalla nähdään totutusta poikkeava Mokoma-kokoonpano henkilömäärärajoitusten takia. Ensimmäistä kertaa yhtyeen 23-vuotisen historian aikana Mokoman fanit kuulevat, miltä yhtyeen kappaleet kuulostavat trio-muodossa.

Marko Annala & Tuomo Saikkonen -duon lisäksi sointia rikastaa basisti Santtu Hämäläinen, joka tarttuu kuitenkin basson sijasta kitaraan. Saikkonen kertoo, että Mokoman studioäänitteillä äänimaisemia maalaava Hämäläinen on loistava kitaristi, vaikka tämä onkin tutumpi näky keikoilla basson kanssa.

– Trio-kokoonpanossa Santun kitarointi pääsee framille uudella tavalla. Kaikesta uutuudesta huolimatta harmittaa vietävästi, että metalliveljemme Kuisma Aalto ja Janne Hyrkäs jäivät olosuhteiden pakosta rannalle tältä keikalta. Yritämme tehdä kolmisin kunniaa kappaleillemme, Tuomo Saikkonen lupaa.

Ihmissokkelo – tutkimusmatka minuuteen

Mokoma-solisti Marko Annala kertoi helmikuussa Ylen aamussa, että Ihmissokkelo-albumin työstäminen oli eräänlainen tutkimusmatka hänen omaan itseensä.

Levyn lyriikoita tehdessään Annala ammensi minuudestaan mahdollisimman monia puolia. Synkähköjen sanoitusten vastapainoksi Ihmissokkelo alkaa saada loppua kohden valoisampiakin sävyjä.

– Koen, että tämä oli hirmu hieno retki itsensä sisälle, vaikka tämä oli aika raskas tapa. Lyriikkaa kun tekee, pitää jatkuvasti pohtia minuuttaan. Aika harva meistä rakastaa itseään niin paljon, että jaksaisi joka päivä pohtia itseään. En minäkään. Tuntui hyvältä, kun se oli valmis, eikä tarvinnut tutustua itseeni hetkeen, Annala sanoi Ylen aamun sohvalla tuolloin.

Mokoman sanoitukset uudistavat rocklyyrikoiden kieltä

Yle Olohuoneen keikoilla katsojat ovat päässeet kokemaan tietyllä tavalla riisuttuja ja henkilökohtaisia esityksiä – aivan kuin keikka tapahtuisi omassa olohuoneessa. Samalla katsoja saa tilaisuuden pysähtyä kuuntelemaan sanoituksia entistäkin tarkemmin. Vaikka Mokoman uuden levyn kappaleet ovat keskenään melko erilaisia, sitoo Marko Annalan mukaan yksi asia ne vahvasti toisiinsa.

– Niissä yhdistyy tapa käyttää suomen kieltä, sellaisia sanoja, mitkä eivät ole perinteisen rocklyriikan kieltä. Olen ymmärtänyt sen, että olen jossain vaiheessa imenyt itseeni sellaista tekstimassaa, joka alitajuisesti pulputessaan on aika erilaisen kuuloista kuin mitä useimmilla. On sitten makuasia, pitääkö siitä vai ei.

Lähetä keikkakuvasi Instagram-feediin käyttämällä aihetunnistetta #yleolohuone tai tällä alla olevalla lomakkeella:

  • Metroja, koulunvessoja ja vedätystä

    Yle Olohuone Puotilassa.

    Erin Anttila vie toistaiseksi viimeisen Yle Olohuoneen kotimaisemiinsa Itä-Helsinkiin. Sinä voit vaikuttaa illan viimeiseen biisin äänestämällä artikkelin lopussa. Nelilapsisen perheen kuopus Erin Anttila (o.s. Koivisto) oppi ensin laulamaan suomen kielellä, sitten vasta puhumaan.

  • “Tänään on hyvä päivä”

    Samae Koskinen Yle Olohuoneessa

    Laulaja-lauluntekijä, HPK-fani ja innokas mailapelaaja Samae Koskinen kutsuu Susanna Laineen ja katsojat kyläilemään nuoruutensa kotikaupunkiin Riihimäelle. Mitä tapahtui maauimalan hyppytornissa kesäilloin? Entä minkä koulun tiloissa Samaen bändiharrastus virisi kukkaan?

Uusimmat sisällöt - Olohuone