Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Aasian ratkaisut epidemiaan – korona kuriin järeillä kielloilla

Dokumentti neljän Aasian maan keinoista hillitä koronavirusepidemiaa.
Dokumentti neljän Aasian maan keinoista hillitä koronavirusepidemiaa. Yle TV1,Ulkolinja: Aasian ratkaisut epidemiaan

TV1 torstaina 16.4.2020 klo 22.00 - 23.00, uusinta sunnuntaina 19.4. klo 22.25, Areenassa

Pysäköintialueella Etelä-Korean Goyangin kaupungissa päivystää suojavarustukseen pukeutuneita terveydenhuollon työntekijöitä. Kim Byung Su pääsee parkkipaikalla testiin, jossa selviää onko mies saanut mahdollisesti koronavirustartunnan.

Autossa istuen Kim Byung Su antaa tiedot oireista ja matkoistaan, häneltä mitataan kuume ja otetaan näytteet nenästä sekä nielusta. Testitulokset saapuvat viimeistään parin päivän kuluessa miehen kännykkään. Kotoaan hän ei saa poistua ennen tulosten selviämistä.

Laajat ja yleiset testaukset ovat olleet Etelä-Korean keino hillitä koronavirusepidemiaa.

Kiina luottaa valvontaan ja eristykseen

Koronavirusepidemia alkoi Kiinasta viime joulukuussa ja levisi ensin Aasiassa, sitten koko maailmaan.

Kiina julisti sodan virusta vastaan ja hallitus määräsi kansalaiset ennenäkemättömään valvontaan ja eristykseen. Maassa otettiin epidemian hillitsemiseksi käyttöön suositusten ja kansalaisiin vetoamisen sijaan tiukat rajoitukset sekä toimintaohjeet.

Taiwan mullisti terveydenhuoltonsa vuonna 2003 riehuneen sars-epidemian jälkeen. Nyt maa onnistui pysäyttämään koronaepidemian ennakoimalla tilanteen nopeammin kuin mikään muu maailmassa. Tuotantolaitokset ovat tehneet kymmeniä miljoonia maskeja.

Japani uskoo pitävänsä epidemian kurissa tehokkaan terveydenhuoltonsa ansiosta.

Aasia – epidemian kehdosta sen ratkaisuksi?

Samaan aikaan kun pandemia edelleen leviää ympäri maailmaa, seurataan sotaa, jota Itä-Aasia on käynyt selättääkseen koronaviruksen.

Uunituore, ranskalainen dokumentti Aasian ratkaisut epidemiaan tutustuu Aasian keinoihin koronaviruksen aiheuttaman covid-19-taudin nujertamiseksi.

Miten Kiinassa on valvottu kansalaisten arkista elämää ympäri vuorokauden? Minkälaisen teknisen arsenaalin Etelä-Korea on ottanut käyttöön pandemian taltuttamiseen? Miten japanilainen elämäntapa pidättyväisine kulttuureineen auttaa hillitsemään virusta? ’

Voisiko Aasia muuttua epidemian kehdosta sen ratkaisuksi? Neljän erilaisen Aasian maan tekemät ratkaisut osoittavat, että koronavirus on voitettavissa.

Covid-19, The Asian Way. Tuotanto: Hikari / Ampersand, Ranska, 2020.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.