Hyppää pääsisältöön

7 viisuilijaa, jotka ovat menestyneet musiikkimaailmassa Euroviisujen ansiosta – tai niistä huolimatta

Ruotsalaisyhtye ABBA esittää voittavan kappaleensa Waterloon vuoden 1974 Euroviisuissa.
Ruotsalaisyhtye ABBA esittää voittavan kappaleensa Waterloon vuoden 1974 Euroviisuissa. Kuva: EPA-EFE/All Over Press Abba,Euroviisut,Waterloo

ABBAn sinkoutumisen Euroviisuista maailmanmenestykseen tietävät kaikki, mutta muistitko, että myös Celine Dion tuli tunnetuksi voitettuaan Euroviisut? Listasimme seitsemän euroviisuartistia, jotka ovat varsin tuttuja maailmalle myös euroviisupiirien ulkopuolella.

Kun puhutaan Euroviisuista maailmanmaineeseen nousseista artisteista tai bändeistä, monella tulee ensimmäisenä mieleen ABBA. Eikä syyttä, sillä ruotsalaisbändi voitti vuoden 1974 viisut kappaleellaan Waterloo, joka sinkosi ABBAn kansainväliseen suurmenestykseen. Yhtyeen albumeita on myyty tähän päivään mennessä satoja miljoonia ja sen musiikista on tehty ympäri maailmaa valtavan suosittu Mamma Mia -musikaali.

Vuosien varrella viisuissa on kuitenkin kilpaillut monia muita isolle yleisölle tuttuja artisteja, vaikka abbamaiseen menestykseen kovin moni ei olekaan yltänyt.

Listasimme kuusi euroviisuartistia, jotka ovat varsin tuttuja maailmalle myös euroviisupiirien ulkopuolella. Bonuksena tunnettu musikaalikirjoittaja, joka on esitellyt lahjojaan myös viisumaailmassa!

CLIFF RICHARD

Cliff Richard esiintyy Euroviisuissa vuonna 1968.
Cliff Richard esitti vuoden 1968 Euroviisuissa kappaleen Congratulations. Cliff Richard esiintyy Euroviisuissa vuonna 1968. Kuva: /All Over Press Cliff Richard,Euroviisut

Yksi Ison-Britannian menestyneimpiä artisteja, Cliff Richard, on paitsi yli 250 miljoonaa albumia myynyt tähti, myös kotimaansa kaksinkertainen euroviisuedustaja.

Cliff Richard, oikealta nimeltään Harry Webb, aloitti uransa Elvis Presleyn ja Little Richardin jalanjäljissä rockmuusikkona. Legendan mukaan The Beatlesin John Lennon totesi vuonna 1958 Move It -sinkun myötä, ettei Briteissä oltu ennen Richardia ja hänen yhtyettään The Shadowsia julkaistu mitään kuuntelemisen arvoista.

Richardin käännyttyä kristinuskoon hänen kovin rock-imagonsa hioutui pois, ja hänen musiikkityylinsä kehittyi pehmeämmän popin puoleen.

Kotimaassaan suurta suosiota nauttinut artisti kilpaili Euroviisuissa kahdesti, vuonna 1968 sekä 1973. Ensimmäinen edustuskappale Congratulations oli iso hitti, mutta se hävisi täpärästi Espanjan La la la -kappaleelle jääden toiseksi. Vuoden 1973 kappale Power to All Our Friends tuli kolmanneksi.

Vaikka euroviisuvoittajan titteli tänä vuonna 80 vuotta täyttävältä Richardilta on jäänyt uupumaan, vuonna 1995 ritariksi lyöty artisti on tehnyt vaikuttavan kansainvälisen uran ja osaltaan vaikuttanut siihen, miltä varhainen brittirock The Beatles mukaan luettuna kuulostaa.

t.A.T.u.

Venäläisduo t.A.T.u. edusti maataan vuoden 2003 Euroviisuissa ennakkosuosikin asemassa.
t.A.T.u. kohautti urallaan monta kertaa esittämällä lesboja muun muassa musiikkivideoillaan. Viime vuosina bändin toinen osapuoli Julija Volkova on herättänyt pahennusta kommenteillaan, että ei hyväksyisi poikaansa, mikäli tämä olisi homoseksuaali. Venäläisduo t.A.T.u. edusti maataan vuoden 2003 Euroviisuissa ennakkosuosikin asemassa. Kuva: EPA/All Over Press Euroviisut,t.A.T.u.

Venäläisduo t.A.T.u iski vuonna 2002 maailman tajuntaan hitillään All the Things She Said. Tarttuvan biisin lisäksi huomiota herätti kappaleen video, jolla duon Julija Volkova ja Lena Katina suutelevat koulutyttöasuihin pukeutuneena.

Kaksikko tulikin tutuksi musiikkinsa ohella toistuvista kohautusyrityksistä erityisesti musiikkivideoillaan.

Vuonna 2003 t.A.T.u. edusti Venäjää Riian Euroviisuissa kappaleellaan Ne Ver', Ne Bojsia. Kappale oli yksi vuoden ennakkosuosikeista, ja se sai viideltä maalta täydet 12 pistettä. Lopulta se kuitenkin sijoittui kolmanneksi, jääden yhdellä pisteellä toiseksi tulleen Belgian ja kolmella pisteellä voittajaksi tulleen Turkin perään.

Voitto siis jäi nykyisin jo hajonneen t.A.T.u.:n haaveeksi, mutta se esiintyi vielä toistamiseen Euroviisuissa vuonna 2009, kun viisut järjestettiin Moskovassa Dima Bilanin voitettua kisat edellisenä vuonna. Duo esitti hittinsä Not Gonna Get Us ensimmäisen semifinaalin väliajalla yhdessä Venäjän armeijan kuoron kanssa.

t.A.T.u on tänäkin päivänä Venäjän menestyksekkäimpiä popmusiikkivientituotteita, ja bändin albumeja on myyty maailmanlaajuisesti yli kuusi miljoonaa kappaletta.

BONNIE TYLER

Bonnie Tyler edusti Isoa-Britanniaa vuonna 2013 Euroviisuissa.
Bonnie Tyler on tehnyt uransa aikana jättimäisiä hittejä, mutta euroviisuvoittajaa hänestä ei vuonna 2013 tullut. Bonnie Tyler edusti Isoa-Britanniaa vuonna 2013 Euroviisuissa. Kuva: /All Over Press Bonnie Tyler,Euroviisut

Holding Out for A Hero, It’s A Heartache, Total Eclipse of The Heart… Walesilaisella Bonnie Tylerilla on vyöllään vaikuttava kokoelma maailmanlaajuisesti menestyksekkäitä hittibiisejä.

Hän löi läpi jo vuonna 1976 kappaleellaan Lost in France, ja sen myötä hän oli ehdolla vuoden parhaaksi naistulokkaaksi vuoden 1977 Brit Awardseissa. Siitä alkoi Tylerin jo viidelle vuosikymmenelle ulottuva musiikkiura, joka edelleen kuljettaa häntä keikoille ympäri maailman.

Hänen on tarkoitus esiintyä Suomessa kuuden konserttisalin kiertueella tämän vuoden marraskuussa.

Vuonna 2012 Tyler työsti kuudettatoista albumiaan Rocks and Honey, ja sille tehty Believe in Me -kappale teki Ison-Britannian yleisradioyhtiö BBC:hen niin suuren vaikutuksen, että se pyysi Tyleria edustamaan maata kappaleella vuoden 2013 Euroviisuihin. Vaikka hän ei alkuun innostunut, Tyler tuli kuitenkin tulokseen, että osallistuminen olisi hyvää mainosta hänen uudelle albumilleen.

Tyler jäi Malmön viisuissa 19. sijalle, joten mistään merkittävästä menestyksestä ei Believe in Men kohdalla voi puhua. Toisaalta kappale oli ensimmäinen brittien edustuskappale, joka voitti Eurovision Song Contest radiogaalan parhaan kappaleen ja parhaan naisartistin palkinnon.

Tyler itse oli tyytyväinen viisukokemukseensa, ja sanoi oman esiintymisensä olleen paras, mihin hän pystyi.

CASCADA

Cascadan laulaja Natalie Horler euroviisulavalla vuonna 2013, kun bändi edusti Saksaa.
Cascada-leiristä uutisoitiin maaliksuussa trion laulaja Natalie Horlerin sairastuneen koronavirukseen. Laulaja kuitenkin kertoo Instagramissaan olevansa jo parantunut. Cascadan laulaja Natalie Horler euroviisulavalla vuonna 2013, kun bändi edusti Saksaa. Kuva: dpa picture alliance / Alamy/All Over Press Euroviisut,Cascada

Samana vuonna Bonnie Tylerin kanssa Euroviisuissa Saksaa edusti eurodance-yhtye Cascada. Niin yökerhoista kuin ryhmäliikuntatunneilta tutun elektronisen tanssimusiikin trion isoimpia hittejä ovat muun muassa Everytime We Touch, Evacuate the Dancefloor ja Miracle.

Cascada on nimetty yhdeksi Saksan 2000-luvun suurimmista musiikillisista menestyjistä, eikä siis ihme, että yhtyeen kappale Glorious valittiin kotimaansa euroviisuedustusbiisiksi vuonna 2013.

Kappaleen valintaa seurasi pienimuotoinen kohu, kun Gloriousia syytettiin Loreenin edellisenä vuonna voittaneen Euphoria-kappaleen plagiaatiksi. Kappaleita tutkittiin suhteessa toisiinsa, mutta tietyistä samankaltaisuuksista huolimatta plagiointisyytökset kumottiin. Euphorian toinen kirjoittaja ja säveltäjä itse totesi, ettei pidä Gloriousia plagiaattina, sillä popkappaleet usein muistuttavat toisiaan.

Glorious oli yksi suurista ennakkosuosikeista, mutta se jäi lopulta sijalle 21.

Viisupettymyksestä huolimatta Cascada jatkaa musiikin parissa edelleen, ja bändi julkaisi viimeksi musiikkia tämän vuoden maaliskuussa.

OLIVIA NEWTON-JOHN

Olivia-Newton John laskee äänikirjekuoria Euroviisuissa 1970-luvulla mustavalkoisessa kuvassa.
Olivia Newton-John kilpaili Euroviisuissa samana vuonna ABBAn kanssa. Olivia-Newton John laskee äänikirjekuoria Euroviisuissa 1970-luvulla mustavalkoisessa kuvassa. Kuva: /All Over Press Olivia Newton-John,Euroviisut,Grease

Australialaisen Olivia Newton-Johnin rooli Grease-elokuvan Sandyna on unohtumaton monille musikaalien ystäville. Sen sijaan kaikki eivät välttämättä muista, että hän on näyttelemisen ohella tehnyt myös kattavaa musiikkiuraa.

Ennen vuonna 1978 julkaistua Greasea Newton-John oli niittänyt menestystä jo debyyttilevystään lähtien. Vuonna 1971 julkaistu If Not for You -albuminsa sekä sen nimisinkku menestyi Yhdysvalloissa saakka, brittisyntyinen Newton-John oli suosittu niin Australiassa kuin Briteissäkin. Ensimmäisen Grammy-palkintonsa hän voitti vuonna 1973.

70-luvun puolessa välissä Newton-John valittiin Ison-Britannian euroviisuedustajaksi kappaleella Long Live Love. Brittiyleisö oli saanut valita sen hänen esitettäväkseen kuuden vaihtoehdon joukosta. Artisti itse on kertonut myöhemmin, ettei juuri edustusbiisistään välittänyt.

Voittokin jäi haaveeksi, kilpailuvuosi kun oli legendaarinen 1974, jolloin ABBA hurmasi maailman voittokappaleellaan Waterloo. Viisujen jälkeen Newton-John levytti kaikki viisuvaihtoehtonsa albumille, joka kantoi kilpabiisinsä nimeä Long Live Love.

Kaikkiaan Newton-John on myynyt uransa aikana yli sata miljoonaa albumia, ja hän jatkoi aktiivista esiintymistä vuoteen 2018. Viime vuoden lopussa hän palasi yhdessä John Travoltan kanssa hetkeksi legendaarisiin Grease-rooleihinsa, kun he esiintyivät kolmena iltana Meet & Grease -yhteislaulutapahtumassa Yhdysvalloissa.

CELINE DION

Celine Dion vuoden 1988 Euroviisuissa, jotka hän voitti.
Celine Dion aloitti uransa laulaen ranskaksi, mutta maailmanlaajuisesti hänen tunnetuimmat hittinsä ovat englanniksi. Celine Dion vuoden 1988 Euroviisuissa, jotka hän voitti. Kuva: roger tillberg / Alamy/All Over Press Céline Dion,Euroviisut

ABBAn lisäksi kenties suurimpaan kansainväliseen menestykseen viisuvoittonsa jälkeen kohonnut artisti on kanadanranskalainen Celine Dion.

Ennen viisuosallistumistaan Dion oli saavuttanut menestystä kotimaassaan Kanadassa, etenkin sen ranskankielisen väestön parissa. Todellista vauhtia hänen uransa sai kun Dionia pyydettiin edustamaan Sveitsiä vuoden 1988 Euroviisuissa.

Kamppailu Sveitsin ja Ison-Britannian välillä oli tiukka, ja voitto Sveitsille ja Dionille tuli vain yhden pisteen erotuksella. Voitokas kappale oli ranskankielinen Ne Partez Pas Sans Moi.

Voiton jälkeen Dionin suosio alkoi kasvaa myös Euroopassa sekä esimerkiksi silloisessa Neuvostoliitossa, Australiassa ja Japanissa.

Hän julkaisi ensimmäisen englanninkielisen albuminsa vuonna 1990, ja sen jälkeen hän on tehnyt uraa sekä ranskaksi että englanniksi. Viimeisenä niittinä Dionin läpimurrolle pidetään Kaunotar ja hirviö -piirroselokuvan tunnuskappaletta Beauty and the Beast. Vielä suurempi hitti oli Titanic-elokuvan ikoninen tunnussävelmä My Heart Will Go On vuodelta 1997.

Sittemmin hän on myynyt maailmanlaajuisesti yli 180 miljoonaa albumia, mikä tekee hänestä yhden maailman parhaiten myyneistä naisartisteista. Lisäksi hän on kotimaansa Kanadan kaikkien aikojen menestynein artisti.

Dion päätti vuoden 2019 kesänä 16 vuotta kestäneen Las Vegasin esiintymisresidenssinsä, jonka aikana hän esiintyi Vegasissa yhteensä 1141 kertaa.

+ ANDREW LLOYD WEBBER

Jade Ewen laulaa ja Andrew Lloyd Webber soittaa pianoa vuoden 2009 Euroviisuissa, kun he edustivat Isoa-Britanniaa.
Andrew Lloyd Webber työstää tällä hetkellä musikaaliversiota Tuhkimosta. Kuvassa myös Jade Ewen, joka lauloi Lloyd Webberin säestyksellä It's My Time -kappaleen vuoden 2009 Euroviisuissa. Jade Ewen laulaa ja Andrew Lloyd Webber soittaa pianoa vuoden 2009 Euroviisuissa, kun he edustivat Isoa-Britanniaa. Kuva: dpa picture alliance archive / Alamy/All Over Press Euroviisut,Andrew Lloyd Webber,Jade Ewen

Tiesitkö, että tämä musikaalimaailman nero on kilpaillut myös Euroviisuissa?

Menestyksekkäistä musikaaleistaan, kuten Catsista, Jesus Christ Superstarista ja Phantom of the Operasta, tunnettu Andrew Lloyd Webber kirjoitti ja sävelsi Ison-Britannian vuoden 2009 viisuedustuskappaleen yhdessä Diane Warrenin kanssa.

It’s My Time -nimiselle kappaleelle etsittiin esittäjää brittien Eurovision: Your Country Needs You -viisukarsinnoissa, ja edustajan paikan nappasi Jade Ewen -niminen artisti.

Lloyd Webber soitti pianoa Moskovassa esiintymislavalla Ewenin laulaessa. Ewen sijoittui viisuissa viidenneksi, mikä on brittien paras sijoitus sitten vuoden 2002 Jessica Garlickin kolmannen sijan.

Jo 1960-luvulta musikaalien parissa työskennellyt Lloyd Webber ei siis saanut vyölleen euroviisuvoittoa, mutta vaille palkintoja hänen pitkä uransa ei ole jäänyt – päin vastoin. Hän on esimerkiksi voittanut sekä Emmy-, Grammy-, Oscar- että Tony-palkinnon. Lloyd Webber on yksi viidestätoista viihdealan ammattilaisesta, joka tämän EGOT-yhdistelmän on saavuttanut.

Voit keskustella menestyksekkäistä viisuedustajista alla olevassa kommenttilaatikossa. Kommentointi vaatii Yle Tunnuksen.

Korjattu 16.4.2020 klo 22:08: Korjattu vuoden 2003 viisuisäntä Tallinasta Riikaan.

Kommentit