Hyppää pääsisältöön

Arvostatko itseäsi?

Mikä vahvistaa tai nakertaa itsetuntoasi?
Mikä vahvistaa tai nakertaa itsetuntoasi? Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle itsetunto

Koetko, että sinut hyväksytään sellaisena kuin olet? Millaiseksi luonnehtisit itsetuntoasi? Miten itsetunto näkyy tai vaikuttaa elämääsi? Mitkä vahvistavat tai nakertavat itsetuntoasi? Millaista palautetta tai syötettä saat toisilta ihmisiltä? Miten se vaikuttaa sinuun? Oletko tietoisesti pyrkinyt parantamaan itsetuntoasi? Miksi? Millä tavalla? Millaisia vaikutuksia sillä on ollut?

Itsetunto on persoonallisuuden ulottuvuus, mutta samalla se on kiinteästi kytköksissä ihmissuhteisiin. Me peilaamme omaa arviota itsestämme siihen, miten muut ihmiset meitä arvioivat.

”Itsetunnon vahvistumisen kannalta on tärkeää, että muut näkevät sinussa vahvuuksia, joista sinulle kerrotaan riittävän täsmällisesti”, kertoo Luomajoki.

Ihmisen itsetunto voi murentua jatkuvasta moittimisesta ja negatiivisesta palautteesta. Psykologi Hanne-Leona Luomajoki on työnsä kautta huomannut, että ihmisiä haavoittaa myös huomiotta jättäminen.

“Jos ei saa vuorovaikutuksessa toisten ihmisten kanssa syötettä, että miten muut minut näkevät ja kokevat, sekin voi jättää sellaisen tyhjiön. Ihmisellä ei olekaan enää mitään muuta mihin suhteuttaa itseään kuin ne omat mielen sisäiset kriteerit”, sanoo Luomajoki.

Hyvä itsetunto antaa voimaa tehdä itselle itsen näköisiä päätöksiä ja elää omannäköistä elämää

Itsetunnon pohja luodaan varhaislapsuudessa ja nuoruudessa. Itsetuntoa voi vahvistaa myös aikuisena. Hyvän itsetunnon omaava haastaa itseään helpommin eivätkä satunnaiset epäonnistumiset heikennä itsetuntoa.

”Ihminen kokee voivansa vaikuttaa elämäänsä, ja on usein rohkeampi kokeilemaan uusia asioita. Hyvä itsetunto antaa voimaa tehdä oman itsen näköisiä päätöksiä ja elää omannäköistä elämää”, toteaa Luomajoki.

Jokaisen meistä olisi hyvä tunnistaa itsetunnon haavoittuvat osat

Uusien taitojen oppiminen voi vahvistaa itsetuntoa, mutta haavoittuvamman itsetunnon omaava ei aina rohkene edes yrittää. Hyvä itsetunto helpottaa elämää, mutta kenelläkään meistä ei ole täydellisen eheää itsetuntoa.

”Jokaisen meistä olisi hyvä tunnistaa itsetuntomme haavoittuvat osat. Ne saattavat laukaista sellaista käytöstä, joka ei ole itselle suotuisaa. Haavoittuvaa itsetuntoa ei voi kehittää ennen kuin on tunnistanut sen, että millaisiin asioihin se liittyy”, sanoo psykologi Hanne-Leona Luomajoki.

Vastaa kyselyyn perjantaihin 24.4. mennessä. Vastauksesi voi olla osa Havaintoja ihmisestä -ohjelmaa. Voit kertoa kokemuksestasi myös nimimerkillä. Valitse nimimerkiksi jokin erisnimi.

Havaintoja ihmisestä -ohjelmassa käsitellään itsetuntoa torstaina 7.5. kello 12.10 Yle Radio 1:ssä. Ohjelma on kuunneltavissa myös Yle Areenassa.

Täytä lomake.
 • Beninin arki on voodoon ja väriloiston lävistämää

  Toimittaja Marja Vehkanen matkusti Beniniin.

  Beninin arki on voodoon ja väriloiston lävistämää Beninissä, Guineanlahden kainalossa, tallensin alkuvuodesta sydämeeni meren rytmin, voodoo-seremonian sykkeen, kipeää siirtomaahistoriaa henkivät kolkat ja suurkaupungin hektisen pauhun – ja ennen muuta tapaamani ihmiset. Huomioni ei voinut olla kiinnittymättä aluksi mereen, joka löi Grand-Popon rauhaisaan kalastajakylään tasai

 • Toimittajalta: Löperöpuhe ympäröi sekä urheilua että musiikkia, vaikka olemme molempien "ihmemaa"

  Miksei sanaa "yllättävä" kuulla Sävelaskelmerkkejä-sarjassa?

  Ammattimuusikon urheiluhulluudessa ei ole minkäänlaista shokkiarvoa. Ei ole koskaan ollutkaan. Sama koskee ammattiurheilijan “sotkeutumista” musiikkiin. Olkoon kyse vakavasta harrastuksesta tai sivutoimesta. Kulttuuriharrastus pelasti liikunnalta, todetaan usein. Uusi ohjelmasarjani Sävelaskelmerkkejä pelastaa kuuntelijansa kaikilta tuollaisilta kliseiltä! Kyllä, onhan näitä.

 • Mitä tulee mieleen, kun kuulet sanan Gambia?

  Köyliöläinen krokotiilidokumentaristi pykäsi saunan Gambiaan

  Tiina Reunanen uudessa radiofeaturessa Saunani Gambiassa: “Paikallisilla on kehittyneemmät silmät kuin meillä; he näkevät ihmisten teeskentelyn, henkimaailman ja onnistuvat ajamaan autoa pimeässä.”