Hyppää pääsisältöön

Historia: Mata Hari, vakoojista kaunein

Dokumentti kauneudestaan kuulun tanssijan elämästä ja kohtalosta.
Leeuwardenin Fries-museon konservaattori Yves Rocourt tuntee Mata Harin historian. Dokumentti kauneudestaan kuulun tanssijan elämästä ja kohtalosta. Yle TV1,Historia: Mata Hari, vakoojista kaunein

TV1 maanantaina 20.4.2020 klo 19.00 - 20.00, uusinta lauantaina 25.4. klo 8.05, Areenassa

Pariisissa vuoden 1917 helmikuussa oli alkamassa oikeuspalatsissa kuulustelu. Taloon oli tuotu nainen, jonka kaikki tunsivat. Pidätys yllätti Mata Harin (1876 - 1917), koska hän oli aina uskonut, että hän selviäisi tilanteesta kuin tilanteesta.

Tunnettu nainen oli selviytyjä, mutta nyt oli tosi kyseessä.

Vuonna 1917 Ranska ja Saksa olivat toistensa verivihollisia. Kun Mata Hari pidätettiin, oli hyvä hetki löytää vakoojia. Ranskalaiset ja britit epäilivät, että omalla puolella oli vakooja.

Kiertolaislelämää tanssijana

Mata Hari, oikealta nimeltään Margaretha Geertruide Zelle, oli kauneudestaan kuulu eksoottinen tanssija ja kurtisaani, joka onnistui kietomaan pikkusormensa ympärille aikansa vaikutusvaltaisimmat miehet Euroopassa.

Dokumentti kauneudestaan kuulun tanssijan elämästä ja kohtalosta.
Dokumentti kauneudestaan kuulun tanssijan elämästä ja kohtalosta. Yle TV1,Historia: Mata Hari, vakoojista kaunein

Alankomaissa syntynyt Mata Hari teki läpimurtonsa tanssijana Pariisisissa vuonna 1905. Hän oivalsi, että mystiikka vetosi yleisöön ja piti todellisen taustansa visusti salassa. Tanssijana hän vietti kiertolaiselämää ja vaelsi eri puolilla maailmaa.

Vielä yli sata vuotta Mata Harin kuoleman jälkeen on kysymyksiä vailla vastausta.

Nainen myytin takana

Saksalainen dokumentti Mata Hari, vakoojista kaunein kertoo mysteerinaisen tarinan. Minkälainen oli nainen myytin takana? Minkälainen oli Mata Harin tie kuuluisuuteen?

Oliko Mata Hari vakooja? Syyllistyikö hän maanpetokseen? Hyödynnettiinkö myyttisen naisen saamia tietoja ensimmäisessä maailmansodassa?

Mata Hari – The Beautiful Spy. Ohjaus: Jobs Knigge ja Kristina Forbat. Tuotanto: doc.station/ZDF/Arte, Saksa, 2017. Lukijana on Jaana Pesonen.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.