Hyppää pääsisältöön

Kirjaile verkkoaitaan

broderi
broderi Kuva: Yle/Lee Esselström Strömsö,kirjonta

Ympäristön piristäminen langalla, niin kutsuttu lankapommitus, on ilmiö, joka leviää ympäri maailmaa. Virkatut ja neulotut luomukset peittävät lyhtypylväitä ja puita tai miksei vaikka kokonaista bussiakin. Aitaa tai ristikkoa voi piristää hauskalla kirjailulla.

Jaa iloa ja luovuutta ja pehmennä ympäristöä. Virkkausgraffiti, neulegraffiti tai lankapommitus, nimiä on monia ja lanka ja käsityö voi vaihdella.

Yhteistä niille on, ettei tuhota kenenkään omaisuutta tai luontoa pysyvästi, kyse on hetkellisesti taiteesta, joka on helppo poistaa saksilla. Ennen kaikkea on kyse luomisen, käsintehdyn, luomisenilon ja leikillisyyden ylistyksestä.

Aitaan kirjailemiseen et tarvitse muuta kuin lankakerän ja sakset. Solmi ristejä niin kuin parhaalta tuntuu, joka ristipistomalliin tai vapaalla kädellä.

Käytin matonkuteita, jotka ovat aika paksuja, jotta ne näkyvät hyvin. Solmin ristejä monin eri tavoin. Välillä tein pelkän yksinkertaisen ristin ja välillä kiersin lankaa eteenpäin, kun ristejä tuli useampi peräkkäin.

Etsi kokeilemalla menetelmä, joka tuntuu sujuvalta verkon koosta ja sorminäppäryydestäsi riippuen. Ei ole oikeaa tai väärää tapaa!

Koska verkkoaidassa, johon kirjailin, oli vinoruutuja, en voinut täysin käyttää ristipistomallia, joka on tarkoitettu suorille ruuduille.

Sopeuta kuviosi materiaalin ja ruutujen koon mukaan ja laske, millaisen kuvan saat mahtumaan. Kysyin luvan kiinteistönomistajalta, ennen kuin tein lankagraffitini. Se on pysynyt hienona jo melkein vuoden.