Hyppää pääsisältöön

Lenkkeilyn aloittaminen uudelleen on ollut henkireikä oopperalaulaja Marjukka Tepposelle – Taiteilija koronakeväänä 2020

Oopperalaulaja Marjukka Tepponen selfiessä koronakeväänä 2020.
Marjukka Tepponen lenkillä kotimaisemissa. Oopperalaulaja Marjukka Tepponen selfiessä koronakeväänä 2020. Marjukka Tepponen

Oopperalaulaja Marjukka Tepposen keikkakalenteri tyhjeni kertarysäyksellä koronapandemian takia, kuten kaikille freelancereille kävi. Tosin Tepposen perheessä tyhjeni kerralla kaksi kalenteria, sillä hänen puolisonsa Kevin Greenlaw on myös oopperalaulaja. Synkkyyteen olisi helppo luisua, mutta lippu on pidettävä korkealla, toteaa Marjukka.

Elämme nyt keväällä 2020 aivan poikkeuksellisia aikoja. Maailmaa koettelee koronapandemia, joka on pysäyttänyt täysin myös koko musiikkielämän. Taiteilijat ja yleisö elävät kodeissaan karanteenin kaltaisissa olosuhteissa.

Kysyimme suomalaisilta muusikoilta, säveltäjiltä, esiintyviltä taiteilijoilta ja kapellimestareilta, miten he viettävät tätä poikkeuksellista kevättä, mitä he suosittelevat kuunneltavaksi juuri nyt ja millaisia terveisiä he haluavat lähettää.

Kun ravintolatkin joutuivat sulkemaan ovensa, kysymme nyt myös miten kukin on löytänyt oman sisäisen kokkinsa, mitä keittiössä syntyy ja minkä reseptin he haluavat jakaa kaikille.

Oopperalaulaja Marjukka Tepponen vastaa

Missä vietät koronakevättä?
Vietän koronakevättä kotona Helsingissä perheeni kanssa. Mieheni Kevin onneksi pääsi Suomeen ulkomaanreissultaan viime hetkellä. Olemme kaikki onneksi terveitä.

Miten koronapandemia on vaikuttanut elämääsi ja töihisi?
Kalenteri tyhjeni kertalaakista. Kuten muillakin taiteilijoilla, tämä kevät ja kesä tulee olemaan hurjan tiukka henkisesti ja fyysisesti. Tulevaisuus on niin hämärän peitossa ja tilanteessa ei auta muu, kuin odottelu.

Synkkyyteen olisi helppo luisua kahden freelance-oopperalaulajan perheessä, mutta sekään ei auta mitään. On vain pidettävä lippua korkealla ja omaa ammattitaitoa yllä.

Oopperalaulaja Marjukka Tepponen selfiessä koronakeväänä 2020.
Oopperalaulaja Marjukka Tepponen selfiessä koronakeväänä 2020. Marjukka Tepponen

Miten päiväsi ovat kuluneet?
Välillä matelevasti ja välillä vauhdikkaasti! Minulle on ollut henkireikä aloittaa liikuntaharrastus eli juokseminen uudestaan. Nyt on ollut aikaa hoitaa omaa kuntoaan. Olemme myös tehneet paljon metsäretkiä koko perheen voimin.

Mitä puuhailet, silloin kun et vietä aikaa musiikin parissa?
Olemme kehittäneet perheen kanssa tietyn rutiinin päivään. Siihen kuuluu aina ulkoilua yhdessä ja ruuanlaittoa. Kotona puuhastellaan ja kaappeja siivotaan, mutta kohta nekin loppuvat...

Sanotaan, että paluuta entiseen maailmaan ei ole. Mitä ajattelet, miten maailma muuttuu pandemian jälkeen?
On vähän pelottavaa ajatella, kuinka pahaa jälkeä pandemia saa aikaan ihmishengissä, mutta myös ihmisten arjessa. Ihmiset ovat vain kumman sitkeitä pirulaisia ja tottuvat nopeasti uuteen järjestykseen, joten eiköhän tästäkin nousta. Hitaasti mutta varmasti. On vain puhallettava yhteen hiileen.

Nyt kun ravintolat ovat sulkeneet ovensa, jokainen on joutunut valmistamaan ruokansa itse. Minkä hyväksi havaitsemasi reseptin haluat jakaa kaikille?
Minä olen sanonut usein miehelleni, että jos minun pitäisi valita viimeiseksi ateriakseni joku, niin se olisi hänen valmistamansa vihreä curry katkaravuilla. Se on vain niin taivaallista.

Thaimaalaisen green curry -kastikkeen resepti englanniksi.
Resepti löytyy englanninkielisestä keittokirjasta Madhur Jaffrey´s Ultimate Curry Bible. Thaimaalaisen green curry -kastikkeen resepti englanniksi. ruokaohjeet,green curry paste
Thaimaalaisen green curryn resepti englanniksi.
Thaimaalaisen green curryn resepti englanniksi. ruokaohjeet,green curry

Mitä musiikkia suosittelet kuunneltavaksi ruokailun jälkeen?
Tässä olisi yksi helmi, mikä käy tähän aikaa hyvin: Keith Jarret & Charlie Haden: One day I'll fly away albumilta Jasmine.

Näin Marjukka Tepponen vastasi keväällä 2021 pandemiatilanteen jatkuttua jo vuoden ajan.

Marjukka Tepponen nähtiin Jaakko Kuusiston Jää-oopperan naispääroolissa Suomen Kansallisoopperassa 16.4.2020.

Kuka kukin on Reininkullassa ja mistä se kertoo? Marjukka Tepponen oli Woglinde, yksi Reinin tyttäristä Kansallisoopperan syksyllä 2019 alkaneessa suursatsauksessa Wagnerin Ringissä. Reininkulta saa jatkokseen Valkyyrian syyskuussa 2020.

Richard Wagner: Reininkulta. Tallennettu Suomen kansallisoopperassa 7.9.2019.

Taiteilija koronakeväänä 2020

 • Jyväskylä Sinfonia jatkaa esimerkillisesti aikamme musiikin taltioimista

  Jyväskylä Sinfonia jatkaa aikamme musiikin taltioimista

  Kapellimestari Ville Matvejeff on johdatellut Jyväskylä Sinfoniaa hyvinkin eri tyyppisistä taltioimisprojekteista toiseen. Yhdistävä tekijänä on ollut etenkin aikamme musiikkiin keskittyminen. Sama kunnioitettava linjanveto jatkuu edelleen, kun orkesterin uusimmalla julkaisulla kuullaan ranskalaisen Éric Tanguyn (s.

 • Fagerlundin kamarimusiikki soi luottomuusikoiden käsissä iskevästi

  Fagerlundin kamarimusiikki soi luottomuusikoiden käsissä isk

  Säveltäjä Sebastian Fagerlundin (s. 1972) tuotannon ikuistaminen jatkuu. Tällä kertaa suurille kokoonpanoille laadittujen teosten sijaan huomio keskittyy kamarimusiikkiin. Nyt kuultavat kuusi teosta ovat valmistuneet vuosien 2007-2013 välisenä aikana.

 • Bartókin synteesi-hitit soivat nautittavasti

  Bartókin synteesi-hitit soivat nautittavasti

  Kapellimestari Susanna Mälkki ja Helsingin kaupunginorkesterin edellisellä julkaisulla Béla Bartókin pianokonserton kytkynä soi pirteästi Ravel ja aikamme musiikki. Nyt ollaan liikkeellä taas täys-Bartók-paketilla. Bartók-matkailu on muutamalla aiemmalla julkaisulla keskittynyt säveltäjän varhaistuotantoon.

 • Aili Järvelä ja Sointi Jazz Orchestra - hyvän mielen sointeja raikkaalla otteella

  Aili Järvelän hyvän mielen sointeja

  Aili Järvelä (s. 1985) on tullut tutuksi laulajana, lauluntekijänä, säveltäjänä, sovittajana, viulistina, tuottajana, Järvelän pelimannina sekä freelance-muusikkona useista eri yhtyeistä ja yhteyksistä. Sointi Jazz Orchestra on vuonna 2013 toimintansa aloittanut nuorista ammattimuusikoista koostuva yhtye, jonka taiteellisena johtajana toimii yhtyeen perustanut Rasmus Soini.