Hyppää pääsisältöön

Luonnos on kaiken luomisen perusta – pääse piirtämisen alkuun Camillan helpoilla vinkeillä

Piirustus
Piirustus Kuva: Yle/Marika Lyttz-Råholm Strömsö,Camilla Forsén-Ström,piirustus

Lapsille on ihan luontevaa vain istahtaa piirtämään. Kun ikää tulee lisää, kynnyksestä tulee yhtäkkiä paljon korkeampi. Mutta muutamalla helpolla kikalla voit saada kynäsi taas käyntiin ja paljon hyötyä arkeen. Yksinkertainen luonnos on lähes kaiken luomisen pohjana!

Tarvikkeet:

  • lyijykynä ja paperia
  • joitakin esineitä
Jokaisen yksinkertaisen luonnoksen myötä harjoitat kättäsi ja silmääsi toimimaan yhtenä tiiminä― Camilla

Vaihe 1: Katso mittasuhteita

Valitse esine, joka sinulla on kotona. Se voi olla vaikkapa kahvikuppi tai kannu. Aseta esine vähän matkan päähän itsestäsi, niin että voit tarkastella sitä kunnolla.

Tarkastele esinettä. Onko se korkea vai matala, pyöreä vai kulmikas? Katso muotoa ja piirrä kevyesti kynällä seisova suorakulmio, jos olet piirtämässä korkeaa pulloa tai neliö, jos olet piirtämässä kahvikuppia. Löydät siis ensimmäisen karkean muodon.

Ota lyijykynä avuksi ja pidä sitä esineen edessä ja vertaa korkeutta ja leveyttä, niin saat summittaiset mittasuhteet. Muokkaa muotoa, jos se on tarpeen.

Kannu, sitruuna ja kuppi
Kannu, sitruuna ja kuppi Kuva: Yle/Marika Lyttz-Råholm Strömsö,Camilla Forsén-Ström,piirustustaide

Vaihe 2: Löydä muoto

Ihan niin kuin savimöykkyä muotoillessa aloitetaan ottamalla materiaalia pois, nyt on aika löytää oikeampi muoto. Kulkevatko esineesi linjat sisäänpäin vai pullistuvatko ne ulospäin, onko siinä kädensija tai kansi?

Piirustus
Piirustus Kuva: Yle/Marika Lyttz-Råholm Strömsö,Camilla Forsén-Ström,piirustustaide

Löydä linjat, jotka luovat oikean muodon. Tarkastele ja piirrä, mitä näet, älä sitä, mitä luulet näkeväsi. Ei haittaa, vaikka rinnakkain ja päällekkäin on useampia viivoja.

Vaihe 3: Ota esiin yksityiskohtia

Ota uusi paperi ja ota esine tai kaksi lisää. Aseta esineet niin, että niiden välillä vallitsee hyvä tasapaino. Nyt esineiden välille on syntynyt uusia pintoja ja dynamiikka on muuttunut.

Piirrustus
Piirrustus Kuva: Yle/Marika Lyttz-Råholm Strömsö,Camilla Forsén-Ström,piirustus

Aloita samalla tavalla tarkastelemalla ja katsomalla ulkoisia muotoja. Mikä esine on suurin, mikä on etummaisena, missä muodot ovat päällekkäin? Piirrä ensin karkeat linjat. Tarkastele uudelleen. Täsmäävätkö ne?

Ota kynä avuksi ja pidä sitä itsesi ja esineen välissä ja vertaile korkeutta ja leveyttä. Löydä esineiden oikeat linjat ja ala työstää yksityiskohtia.

Vaihe 4: Korosta esinettä varjostuksilla

Kun viivapiirros on valmis, on yksinkertaisen varjostuksen vuoro. Varjostuksen ansiosta esine saa dynamiikkaa, muoto korostuu ja pinnat voimistuvat.

Yksinkertaisin tapa luoda varjo on vetää monta viivaa rinnakkain.

Piirustus
Piirustus Kuva: Yle/Marika Lyttz-Råholm Strömsö,Camilla Forsén-Ström,piirustus

Vinkki!

Tavallinen HB-kynä riittää pitkälle, mutta jos haluat piirtää enemmän, on hyvä olla lyijykyniä, joiden pehmeys/kovuus on erilainen.

Voit vaihdella kyniä ja saada varjostuksiin sävyjä ihan vaaleasta mustimpaan mustaan.

Camilla piirtää
Camilla piirtää Kuva: Yle/Marika Lyttz-Råholm Strömsö,Camilla Forsén-Ström,piirustustaide