Hyppää pääsisältöön

Metallia, magiaa ja maanalainen luola – Katso livetaltiointi Oranssin Pazuzun Ilmestys-biisistä

Oranssi Pazuzu
Oranssi Pazuzu Kuva: Joonas Josefsson/Yle Oranssi Pazuzu

Oranssi Pazuzu on yksi Suomen arvostetuimmista raskaan musiikin yhtyeistä. Metallican James Hetfieldinkin fanittama bändi saapui Ylen TV-kameroiden eteen uuden Ilmestys-biisinsä kanssa.

Soitto on tauonnut Ylen Studio 2:lla. Psydekeelistä rockia, black metalia ja nyt myös syntetisaattoreita yhdistelevä Oranssi Pazuzu on juuri tahkonnut yhteensä seitsemän ottoa noin seitsemänminuuttista Ilmestys-biisiään. Levy on 17.4. ilmestyneen Mestarin kynsi -albumin avauskappale. Minkä takia juuri Ilmestys valikoitui taltioitavaksi?

– Se oli toiseksi lyhin biisi uudelta levyltä. Se tuntui sellaiselta tunnelmalliselta biisiltä, johon pystyisi luontevasti yhdistämään tätä visuaalista puolta, aloittaa tällä kertaa bassosyntikkaa soittava basisti Toni "Ontto" Hietamäki.

– Se on ikään kuin vähän teatraalisempi kappale, komppaa vokalisti-kitaristi Juho "Jun-His" Vanhanen.

Oranssi Pazuzu
Oranssi Pazuzu Kuva: Sami Hahtala/Yle Oranssi Pazuzu

Niin, se visuaalisuus. Studio on lavastettu luolamaiseksi ympäristöksi, johon bändi on kerääntynyt soittamaan jonkinlaisen maanalaisen lammen tai lähteen ympärille. Kuinka tärkeää Oranssille Pazuzulle on se visuaalinen ympäristö, johon heidän musiikkiaan sijoitetaan?

– Visuaalisuuden pitää tukea musiikkia. Jos ne eivät tunnu luontevilta yhdessä, niin sitten ympäristö on väärä. Mutta ei me yksityiskohdista olla niin tarkkoja, Ontto vastaa.

Jun-His nostaa esille, että bändi on tehnyt paljon yhteistyötä esimerkiksi kuvataiteilijoiden kanssa ja antanut tilaa myös heidän tulkinnalleen.

– Me ei olla tarkkoja siitä, että meidän tulkinta olisi ainoa oikea tulkinta meidän taiteesta. On hienoa, että jopa itse saa joskus uusia visioita siitä, minkälaista musiikkia me tehdään.

Oranssi Pazuzu
Oranssi Pazuzu Kuva: Sami Hahtala/Yle Oranssi Pazuzu

Myös Oranssin Pazuzun kuulijat ovat viime aikoina saanet uusia visioita bändin musiikista. Yhtye keikkaili viime vuoden lopulla Yhdysvalloissa ja esitti siellä myös uuden levyn vielä julkaisemattomia kappaleita. Tulivatko esimerkiksi Ilmestyksen elektroniset elementit yllätyksenä kuulijoille?

– Ehkä ne joillekin olivat vähän yllätys, mutta tuntuu, että suurin osa porukasta otti uuden materiaalin kiinnostuneesti vastaan. En usko, että meidän kuuntelijat ovat lähtökohtaisesti kauhean konservatiivisia tuollaisten asioiden suhteen, Ontto miettii.

Myös Jun-His on pitänyt uusien biisien keikkavastaanottoa innostuneena.

– Ihmiset, jotka bändiä seuraavat, tietävät että ei siellä mitään greatest hits -läpileikkausta soiteta, vaan enemmänkin meidän keikat painottuvat siihen uuteen materiaaliin - ja jopa julkaisemattomaan materiaaliin.

Katso lisää bändin ajatuksia kuvaussessiosta ja Ilmestys-biisistä. Katso myös artikkelin lopusta löytyvä kuvagalleria:

Kurkista Ilmestys-livemusadeon kulisseihin:

Livenä