Hyppää pääsisältöön

Romaanihenkilöitä poikkeustilassa - perinteiset sankarit väistyvät ja tilalle tulevat lamaantujat ja syyllistyjät

Mustemaalaus pelokkaasta hahmosta
Mustemaalaus pelokkaasta hahmosta Kuva: Anton Bardy maalaustaide,muste,Anton Bardy

Kirjallisuustoimittaja Anna Tulusto huomasi kaipaavansa mullistuksia kuvaaviin tarinoihin enemmän sekoilijoita, luusereita, taivaanrannanmaalareita ja hysteerikkoja. Hän otti yhteyttä kirjailijoihin ja kysyi, millaisen päähenkilön he loisivat joukkoja runtelevaa kriisiä kertovaan romaaniin. Pirkko Saisio, Petri Tamminen ja Salla Simukka vastasivat.

– Olisitko se, joka valaistuu ja kannattelee yhteisöä rauhallisuudellaan ja toivollaan? kysyi elokuvatuottaja ja ohjaaja Elli Toivoniemi kollegaltaan Facebookissa.

– En. Ehkä jonkun synkän apokalypsikultin voisin perustaa, vastasi hänen sukunimikaimansa, ohjaaja ja käsikirjoittaja Jenni Toivoniemi.

Tätä keskustelua käytiin muutama päivä sen jälkeen, kun 18. maaliskuuta Suomessa astui voimaan valmiuslaki, jonka mahdollistamilla toimenpiteillä pyritään hidastamaan koronaviruksen leviämistä.

– Siitäkin nämä poikkeusolosuhteet ovat jännittäviä, että oppii itsestään asioita. Ei välttämättä kovin mairittelevia. Tai sanotaanko, että enää en esimerkiksi kuvittele, että olisin vankilassa se tyyppi, joka treenaisi itsensä kovaan tikkiin tai opiskelisi lakimieheksi, kirjoitti Jenni Toivoniemi.

– Varmaan ihan fiktionaalinen hahmo toi valaistunut, heitti kollega.

En ollut löytänyt itsestänikään sannamarinmaisia tyynen johtajan piirteitä tai autuasta äititeresaa. Olin kuljeskellut huoneesta toiseen pala kurkussa – googlasin, että tunne viittaa enemmänkin ahdistushäiriöön, eikä ole tyypillinen koronaoire – ja lähetellyt whatsappin kautta ystävilleni sydämiä. Teinille hoin, “ettei ole mitään hätää… vaikka tää on nyt tosi outoa ja ahdistavaa”.

– Mulla on ihan rauhallinen fiilis, vastasi nuori.

Milloin minä saisin rauhan? Ehkä valaistuisin? Voisiko minusta tulla jotain bestselleriksi muodostuneen uusseelantilaisen Heather Morrisin romaanin Cilkan tarina päähenkilön kaltaista? Romaani perustuu todellisen henkilön, tsekkiläisen Cecilia Klein -nimisen naisen tarinaan. Hän selviää pyyteettömyydellä ja ankaralla työllä keskitys- ja vankileirin kauheuksista – mutta vaikuttaa kyllä Elli Toivoniemeä lainaten “fiktionaaliselta hahmolta”.

Ryhdyin miettimään kirjallisuuden sankareita kriisien keskellä.

Kun ajatellaan kirjoja, jotka kuvaavat suuria joukkoja koskettavia kriisejä, monissa tarinoissa sankareiksi nousevat Cilkan tyyppiset selviytyjät tai Väinö Linnan Tuntemattoman sotilaan Koskelan kaltaiset esimerkillään johtavat tyypit, jotka itseään säästämättä nousevat johtoon, kun tarvitaan. Näitä vaikeuksien kautta voittoon -hahmoja kirjat, elokuvat ja tv-sarjat ovat täynnä. Henkilökohtaisissa kriiseissään kipuilevilla on tarinoissa enemmän rosoisia ja hysteerisiä piirteitä.

Huomasin kaipaavani myös isoja mullistuksia kuvaaviin tarinoihin enemmän sekoilijoita, luusereita, taivaanrannanmaalareita, takinkääntäjiä ja hysteerikkoja.

Kirjailijat Salla Simukka, Pirkko Saisio ja Petri Tamminen
Kirjailijat Salla Simukka, Pirkko Saisio ja Petri Tamminen Kuva: Hanna Poropudas, Laura Malmivaara ja Jonne Räsänen Salla Simukka,Pirkko Saisio,Petri Tamminen

Otin yhteyttä kolmeen kirjailijaan. Kysyin, millaisen päähenkilön he loisivat laajoja joukkoja koskettavaa kriisiä - terrori-iskun lamaannuttamaa tilannetta, ydinvoimalaonnettomuutta tai vaikkapa pandemiaa - kuvaavaan kuvitteelliseen romaaniin.

Kuvittelen henkilön, joka kävisi tämän läpi yksin, kaiken menettäneenä

Pirkko Saisio vastaa puhelimeen Madeiralta, toisesta kodistaan, jossa hän elää korona-aikaa ja tuntee hengenheimolaisuutta monien iäkkäämpien paikallisten kanssa, joiden lapset ja lapsenlapset ovat ympäri maailmaa, vain puhelimen ja netin kautta saavutettavissa.

– Kuvittelen henkilön, joka kävisi tämän läpi yksin, kaiken tai vähintään omaisuutensa ja asemansa menettäneenä, sanoo Saisio.

Hänen kirjojensa henkilöt, olivatpa he täysin fiktiivisiä tai kirjailijaa itseään muistuttavia, niin kuin viimeisimmässä Epäröintejä-kirjassa, tarkkailevat itseään usein ulkopuolelta. Vaikka henkilö uisi ns. syvissä vesissä – kuten Mies, ja hänen asiansa -romaanin päähenkilö, lakimies jonka elämässä asiat ovat päällisin puolin kunnossa, mutta jonka mielen täyttää muistutus kuolemasta – Saision hahmoissa on paljon mustaa huumoria.

– Et saa minulta nyt hauskaa vastausta, sanoo kirjailija. – Mutta kun mietin, millainen katastrofi esimerkiksi korona on, tässä on myös lohdullisuutta. Vaikka välistävetäjiä löytyy aina, tämä kriisi on kaikille yhteinen - se on lohdullista.

Pirkko Saision mielestä juuri nyt on elämän yksinkertaistamisen paikka.

– Ajatellaan vaikka ilmastokriisiä. Nyt huomaa, että ratkaisun pitää olla näin kova. Mutta riittääkö tämäkään siihen, että ihminen ja yhteisöt havahtuisivat oikeasti? Minulla on voimakas toivo, että näin kävisi.

– Asemansa ja omaisuutensa menettänyt fiktiivinen henkilöni joutuisi paljaammin itsensä kanssa tekemisiin. Millainen se henkinen prosessi tai puhdistautuminen olisi? Mitä tapahtuu tämän kaiken jälkeen, palaako hän entiseen vai syntyykö jotain pysyvää? miettii Saisio.

Kirjailijana ja näytelmäkirjailijana hän elää päänsä sisällä monen ihmisen elämää, etsii jotain itsestään, mutta kuitenkin jotain, joka on tarpeeksi kaukana.

– Mutta onneksi meitä on täällä kaksi. Jos olisin täällä yksin, tulisin hulluksi – pelosta, hän naurahtaa hiukan kolkosti.

Normiaikoina pandemiat ovat seikkailun kehyksiä ja näinä poikkeusaikoina taas ajattelen, että hyvä on nyt sitä mikä rohkaisee

Kirjailija Petri Tamminen vastaa sähköpostiviestiini.

– Osaan kirjoittaa vain siitä, minkä hyvin tiedän ja tunnen, joten päähenkilöni olisi riitaojamainen lamaantuja, maustettuna ripauksella taikauskoa ja syyllisyyttä. Vaikka minkälaista syyllisyyttä, siitä ihan mielekkäästä, että miksi piti aina valittaa silloin kun kaikki oli hyvin, siihen ei niin mielekkääseen, että ehkä tämä on kaikki minun syytäni, kirjoittaa Tamminen ja tulee myös viitanneeksi Tuntemattoman sotilaan erilaisten ihmistyyppien kirjoon.

Petri Tamminen tunnetaan suomalaisen miehen kuvaajana. Hänen henkilönsä eivät ole uljaita satujen prinssejä, vaan vähän noloja ja ujoja, lämpimän lakonisen huumorin kautta kuvattuja. Viimeisin kirja Musta vyö saattaa olla kirjailijan synkin. Siinä miestä ahdistaa isän kuolema, oma kuolemanpelko ja riittämättömyys.

Tamminen kyseenalaistaa koko ajatuksen pandemiasta kirjoittamisesta:

–Toisin sanoen minun ei kannata kirjoittaa pandemiasta, ei nyt eikä koskaan. Normiaikoina pandemiat ovat seikkailun kehyksiä, ja näinä poikkeusaikoina taas ajattelen, että hyvä on nyt sitä mikä rohkaisee, ja että jos ihminen ei osaa rohkaista, sen ei kannata paljon muutakaan.

Huomaan, että keskusteleminen kirjailijoiden kanssa on minulle parasta korona-terapiaa, vaikka en sitä heiltä lähtenyt hakemaan. Esimerkiksi tämän takia:

– Lujinta mitä osaan tästä ajasta sanoa on se, että uskon, että sellaistakin oikein suurta, mitä ei voi hallita, voi hallita. Ja että sitä hallitaan niin, että yritetään itse olla lujia ja hyviä, vaikka sitten kuinkakin pienesti, mutta yritetään, kirjoittaa Petri Tamminen.

Olisi kiinnostava kirjoittaa sellaisesta henkilöstä, joka ei aluksi ottaisi tilannetta kovin tosissaan

Salla Simukan suuren kriisin keskellä elävä kuvitteellinen henkilö ei ainakaan aluksi olisi synkkä eksistentiaaliseen kriisiin putoava tyyppi.

– Olisi kiinnostava kirjoittaa sellaisesta henkilöstä, joka ei aluksi ottaisi tilannetta kovin tosissaan, vaan jakaisi lähinnä meemejä ja huumorivideoita ja olettaisi, että kaikki on ohi maksimissaan viikossa, Simukka maalailee.

Mutta käänne olisi luvassa:

– Siitä hän voisi siirtyä epävarmuuteen ja lamaannukseenkin.

Simukka on saavuttanut ennen kaikkea nuortenkirjailijana kansainvälistäkin menestystä. Hänen Lumikki-trilogiansa päähenkilö on moderni sankari, tyttö joka tuntee ulkopuolisuutta, mutta on muiden mielestä myös viehättävä ja kiinnostava. Hän kantaa traumaa, mutta kääntää ulkopuolisuuden voitokseen ja luo itsestään eräänlaisen supersankarin. utta on lopulta yksin.

Simukka pohtii, että perinteistä sankarikaavaa voisi myös rikkoa kirjoittamalla sivustaseuraajasta. Myös kirjoittaminen siitä, mitä tapahtuu kriisin jälkeen, “sen jättämistä muistumista” kiinnostaa kirjailijaa:

– Silloin voisi tuntua mielekkäältä tarkastella myös sellaisen henkilön mielenmaisemaa, joka on kriisissä joutunut olemaan eturintamassa ja toimimaan, tekemään jatkuvasti päätöksiä. Milloin kriisivalmius hellittää sellaisessa ihmisessä vai hellittääkö täysin koskaan? Simukka pohtii.

Yksityiskohta mustemaalauksesta
Yksityiskohta mustemaalauksesta Kuva: Anton Bardy maalaukset

– Kysyn varovasti: onks kellään muulla vaikeuksia keskittyä työhön...? kysyy työkseen kirjottava kaverini Facebookissa. Vastaukset ovat yksimielisiä: On!

– Olen nyt kaksi päivää yrittänyt saada yhtä juttua kirjoitettua, mutta notkun koko ajan somessa kaivamassa koronauutisia, kirjoittaa eräs.

Minulle keskittyminen olisi periaatteessa helppoa. Viereisessä huoneessa oleva lukiolainen selviää etäkoulustaan itse. Hän hymyilee ystävällisen ein, kun yritän ehdottaa, että voisin tehdä hänen kanssaan “äikän juttuja, koska olen niissä hyvä ja sehän on tavallaan mun ammattikin”. Anelen tuottajalta tiukkoja deadlineja ja rakennan niitä itse itselleni kalenteriin. Samaan aikaan hiippailen ympäri asuntoa ja mumisen ääneen sähköposteja ja muita tekstejäni. Välillä laulan kovaan ääneen muutamaa riviä mielessä soivasta biisistä. Lukiolainen sulkee oven.

Olen tottunut etätyöskentelijä, sillä runsaaseen lukemiseen ja “hiljaiseen” ajattelemiseen perustuva työni vaatii sitä, hiippailu ja yksin puhuminen eivät siis poikkea normaalista arjesta juurikaan. Mutta nyt ilmassa on liikaa levottomuutta. Koronalla ei ole elämään rakennetta tuovaa deadlinea. Päätän, etten saa katsoa hallituksen infoa enkä selata uutisia netistä. Teen sen silti. Päätän, etten saa mennä koko ajan Facebookiin. Ai niin saan, koska tämänkin jutun kirjoittaminen vaatii sitä.

Minulla on optimistinen oletus, että herään suunnattomassa luovuuden tilassa

Pirkko Saisionkin “tulee pyörittyä hirveästi Facebookissa”.

– Täällä ulkomailla tulee tarve ihmisiin ja kontakteihin ja Facebookissa on se yhteisö. Nyt me siis noudatamme fyysisesti kaukana, henkisesti lähellä -periaatetta.

Kysyin tätä juttua varten haastattelemiltani kirjailijoilta myös heidän työvireestään korona-kriisin aikana. Saision vastaus on napakka:

– On kahdenlaisia ihmisiä, niitä jotka pystyvät työhön ja niitä jotka eivät. Kuulun ei-ryhmään. Olen almanakkaihminen. Kun se on järjestyksessä ja siellä on kaksi kuukautta vapaata, joka loppuu tiettynä päivänä, saan innostettua itseni heti töihin. Pelaan kyllä päivässä kirjoitettavien sivujen kanssa, aina en saa yhtenä päivänä tehtyä sitä mitä piti, mutta varastan sitten seuraavalta päivältä. Nyt kun ei tiedä mitään, aika on odottelua ja siksi muodotonta.

– Joka ilta, kun menen nukkumaan katsottuani ensin Isä Brownia - koska se on lohdullista - minulla on optimistinen oletus, että herään suunnattomassa luovuuden tilassa ja aloitan kirjoittamisen heti aamusta, enkä hajota itseäni muulla. Toistaiseksi se ei ole vielä toiminut.

– Ajatukset ovat pakastimessa, ruuan sulattamisessa ja sen tekemisessä. Mutta elän edelleen odotuksessa, että tilani muuttuu, Saisio sanoo iloisesti.

Suljen helpottuneena puhelimen. Sellaisia Finlandia-palkitut kirjailijatkin ja nuoruuteni idolit ovat.

Maaliskuun epämääräinen levottomuus on vaihtunut huhtikuun varovaiseen arkisuuteen

Kirjailija ja kääntäjä Salla Simukka on hieman toista maata. (Mutta hän onkin syntynyt 1980-luvun puolella, he ovat rationaalinen sukupolvi, ajattelen.) Simukka nimittäin on pystynyt työskentelemään “yllättävänkin hyvin”. Hänen työskentelyolosuhteensa eivät poikkea tavallisesta, sillä hän kirjoittaa kotona ja viettää muutenkin aikaa yksin. Salla Simukka kuitenkin lisää:

– Siihen on varmasti vaikuttanut se, että tälle keväälle oli jo aiemmin sovittuna muutama hyvin selvärajainen tilaustekstityö ja toisaalta oma, kesäkuussa ilmestyvä nuorten aikuisten romaani on jo niin pitkällä, että sen kanssa on lähinnä viimeistelyvaiheita. Aivan tyhjästä uuden tekstin aloittaminen voisi juuri nyt tuntua haastavalta.

– Tietenkin koko globaali tilanne ahdistaa ajoittain ja on huolta niin läheisten kuin omastakin terveydestä, kertoo itsekin riskiryhmään kuuluva kirjailija ja antaa järkevän ohjeen:

– Uutistulvaa on pakko säännöstellä ja hyväksyä se, että moni asia on epävarma vielä hyvin pitkään. Maaliskuun epämääräinen levottomuus on kuitenkin vaihtunut huhtikuun varovaiseen arkisuuteen. Päivä kerrallaan, niin on nyt vain mentävä.

Mitä järkeä on sanoa, jos ei sano pitävää ja totta

Petri Tammisen vastaus työvire-uteluuni on melkein filosofinen.

– Minulla on ollut kirjoittamisissa aina kaksi kysymystä yli muiden: miltä tuntuu elää ja mitä elämästä jää mieleen? Vaikka muuten kuulun heihin, jotka nyt jäätyvät tai ainakin tahmeutuvat, niin nuo peruskysymykset polttelevat enemmän kuin koskaan.

Hän kirjoittaa, että sen minkä nyt työvireessä menettää, aiheiden motivaatiossa voittaa. Lakonisen ilmaisun kirjailija kertoo huomanneensa, että tämä vaihe on myös entisestään kiteyttänyt ilmaisua.

– Mitä järkeä on sanoa, jos ei sano pitävää ja totta, kiteyttää Tamminen.

Vaihdamme pari nopeaa viestiä ja kirjailija jatkaa vielä vähän. Tammisen vastauksessa ympyrä oikeastaan sulkeutuu siihen, mistä hän kirjoitti jo miettiessään vastausta kysymykseeni kriisiajan sankarista:

– Miltä tuntuu elää -kysymykseni saattaa kajahtaa hiukan tekotaiteelliselta. Mutta se tosiaan kuvaa hyvin työni rajausta, joka sulkee aiheistani pois juuri tuollaiset suuret draamat, joissa ei pääse kuvaamaan elämäntunnetta, koska välissä on se jokin ensireaktio. Tässä poikkeusajassa kaikki on ollut toistaiseksi ensireaktiota, senkin takia tähän on toistaiseksi niin vaikea tarkentaa. Ei näy elämä ollenkaan, näkyy vain uutiset, melkein kuin elämän tilalla olisi uutiset, hän kirjoittaa.

Ajassa on voimakas kutsu tarkistaa omaa elämäänsä ja maailman tilaa

Kirjailijoiden vastaukset kuvitteellisista romaanihenkilöistä, jotka suhtautuvat ensin kaikkeen leikiten ja sitten lamaantuvat, kokevat syyllisyyttä ja kohtaavat lopulta kaiken yksin, kertovat meistä oikeista ihmisistä. Se tuntuu lohdulliselta.

Lohdulliselta tuntuu myös se, että tämä muodoton, levoton kevät riepoo tavalla tai toisella melkein jokaista.

Teen haastateltavieni mietteistä itselleni näkymättömän huoneentaulun ja lisään sen viereen muutaman Helsingin Sanomista (9.4.2020) lukemani ajatuksen.

Jutussa sosiologian dosentti Kaisa Kuurne kuvasi, että nyt ”kaikki on sekaisin, todellisuus ristiriitaista ja tihentynyttä”. Nyt eletään historiallista hetkeä, joka vaatii kollektiivista sinnikkyyttä, mutta myös itsensä ylittämistä. Siihen voi Kuurneen mukaan hakea mallia vaikkapa omista elämän aikaisemmista kriiseistä:

– Tällaisissa tilanteissa olemme joutuneet ylittämään omat taipumuksemme tai tottumuksemme. Se minä, joka olin ennen, ei enää voi toimia. Pitää rakentaa jotakin uutta.

Niin kuin Pirkko Saisiokin sanoi:

– Tässä ajassa on voimakas, paitsi yksilöllinen, myös yhteisöllinen kutsu tarkistaa omaa elämäänsä ja maailman tilaa.

Lisää ohjelmasta

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri