Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Nosteessa radio pääkuva

YleX Nosteessa: Ville Veikka teki laulun Juice Leskisen runosta ja haaveilee Ruisrockin rantalavasta

Muusikko Ville Veikka tiiliseinää vasten
Muusikko Ville Veikka tiiliseinää vasten Kuva: Promokuva Nosteessa (YleX),YleX

Uuden musiikin X -ohjelman Jani Kareinen valitsee viikoittain soittoon yhden bändin tai artistin, jolla ei ole vielä levytyssopimusta tai jolla on sopimus pienen levy-yhtiön tai julkaisijan kanssa. Tällä viikolla vuorossa on Ville Veikka.

Jani Kareinen kommentoi:

Ville Veikan soundissa kuuluu samaan aikaan nuoruus ja kypsyys. Artisti itse kuvailee tekevänsä indiehtävää ja pohdiskelevaa poppia ja sitä artistin debyyttisingle Olisinko onnellinen tarjoaa päähän soivaan jäävällä, sydämeen iskevällä tavalla. Kun artisti kertoo inspiroituvansa niin J. Karjalaisesta kuin Ed Sheeranistakin, on jäätävä mielenkiinnolla odottamaan miltä artistin tulevat julkaisut kuulostavat.

Ville Veikka kertoo musiikistaan:

Mikä sai sinut aloittamaan musiikin tekemisen?

– Oman musan tekeminen on aina ollu mulle jonkunlainen unelma. Olen soittanut kitaraa junnusta asti, mutta laulaminen tuli mukaan vasta myöhemmin. Niiden yhdistäminen mahdollisti musiikillisen kokeilun, ja aika nopeasti aloinkin väsäilemään ekoja biisejäni. Alkuun tein lyriikoita englanniksi, mutta tajusin nopeasti, että suomeksi kirjoittaminen on luonnollisempaa ja aidomman tuntuista.

Miten päädyit valitsemaan artistinimesi?

– Mietin artistinimeä aika pitkään ja sain kuulla kavereilta ja siskoilta vaikka mitä ehdotuksia. Lopulta voittava valinta oli etunimen ja toisen nimen yhdistäminen.

Miten kuvailisit musiikkiasi?

– Aitoa, nuorta ja pohdiskelevaa, indiehtävää poppia.

Mikä musiikkiasi on inspiroinut?

– Eniten inspiraatiota tulee siitä, että voin ilmaista ajatuksiani selkeästi musiikin kautta. Musiikkiini on vaikuttanut moni tapahtuma, tunne, artisti ja bändi vuosien varrella. Suomalaisesta musiikista mainittakoon J. Karjalainen, Egotrippi ja Eppu Normaali. Nämä kolme ovat vaikuttaneet teksteihini ja tuoneet inspistä, mutta niin ovat myös monet tuoreemmat artistit ja biisit. Olen saanu inspiraatiota monilta kovilta singer-songwritereilta, kuten Ed Sheeranilta, Ben Howardilta, Hozierilta, Vance Joylta ja James Baylta. Olen myös katsonut lukemattoman määrän videoita näiden esiintymisistä ja ottanut mallia mm. kitaran ja laulun yhdistämiseen.

Kuuntelen enimmäkseen englanninkielistä musiikkia ja indierock sekä folk ovat lempigenrejäni. Kautta aikojen lempiartisteja ja -bändejä ovat mm. Bon Iver, Coldplay, Sufjan Stevens, Kings of Leon, Mumford & Sons, The Lumineers ja tietysti kaikista legendaarisin The Beatles.

Onko Ville Veikka yhden ihmisen projekti vai kuuluuko siihen muita?

– Olen singer-songwriter, eli yksin kirjoittelen musaa.

Oletko jo keikkaillut? Jos olet, mitä keikkaa jännitit eniten?

– Olen esiintynyt suhteellisen paljon, mutta en Ville Veikkana. Esiintyminen on aina jännittävää, mutta nykyään siitä saatu nautinto on paljon jännitystä suurempi tunne. Toivottavasti pääsen vielä esiintymään ihan Ville Veikkanakin. Eka keikka artistina varmasti jännittää paljon!

Mikä olisi unelmiesi keikkapaikka?

– Ruisrockin rantalava. Auringonlasku. +25°C.

Mitä bändiä tai artistia haluaisit päästä lämppäämään? Miksi?

– J. Karjalaista ehdottomasti, vaikka olisi ehkä vähän turhan jännää esiintyä ennen sellaista legendaa. J. Karjalainen on todella inspiroiva, yksi merkittävimpiä suomenkielisen musan uudistajia ja vaikuttajia. Se, että lämppärinä tietäis, että hän saattais jopa kuunnella mun esiintymistä olisi törkeän siistiä!

Jos Olisinko onnellinen soisi elokuvassa, mitä kohtauksessa tapahtuisi?

Olisinko onnellinen sopisi johonkin itsensä etsiskelystä kertovaan kasvutarinaan. Biisi soisi kohtauksessa, jossa päähenkilöllä ei menisi kovin hyvin ja se mietiskelisi miten tästä kuuluisi jatkaa.

Miten biisi syntyi?

Olisinko onnellinen synty tosi pitkän ajan kuluessa, monista ajatuksista ja eri biisinpätkien yhdistelmistä, kunnes kertsi löi sen kaiken yhteen. Kertsin inspiraationa toimi Juice Leskisen lyhyt runo kokoelmasta Iltaisin, kun veneet tulevat kotiin. Runo menee näin: ”jos sinulle kävi huonosti, miten minun käy”. Tämän lyhyen runon fiilis oli niin mahtava ja inspiroiva, että se jäi vahvasti mieleeni. Lopullisen biisin tuotti serkkuni Lauri Halavaara, joka on muutenkin jeesinyt ja neuvonut mua todella paljon.

Minkälaisia suunnitelmia ja haaveita sinulla on tulevaisuudelle?

– Tämän hetken suunnitelmana on vaan päästä tekemään lisää musaa. Haluaisin saada valmiiksi vähän vanhempia biisejäni, mutta samaan aikaan on myös tosi kova palo päästä tekemään ihan uutta musaa! Haaveena tulevaisuudelle vaikka sitten se Ruisrockin rantalava, helle ja auringonlasku.

Onko sinusta Nosteessa-artistiksi? Lähetä demo musatoimittajille täältä!