Hyppää pääsisältöön

Viulisti Petteri Iivosen poikkeuksellinen vuosi Pariisissa – Taiteilija koronakeväänä 2020

Viulisti Petteri Iivonen kotona Pirkanmaalla keväällä 2020.
Huhtikuussa 2020 viulisti Petteri Iivosella on aikaa seurata lintujen paluumuuttoa kotona Pirkanmaalla. Viulisti Petteri Iivonen kotona Pirkanmaalla keväällä 2020. Kuva: Petteri Iivonen Petteri Iivonen

Viulisti Petteri Iivonen tuli Pariisista koronapandemian ajaksi kotiin Pirkanmaalle. Vuoden 2010 Sibelius-viulukilpailun kakkonen kiersi kymmenen vuotta maailmaa – esittäen muun muassa Sibeliuksen viulukonserton 107 kertaa – kunnes ryhtyi syksyllä 2017 Suomen kansallisoopperan konserttimestariksi. Suuri maailma kutsui viulistia jälleen syksyllä 2019, kun Petteri siirtyi huippupaikalle Pariisin oopperan konserttimestariksi. Hänen ensimmäisestä Pariisin vuodestaan tuli kuitenkin aivan poikkeuksellinen.

Elämme nyt keväällä 2020 aivan poikkeuksellisia aikoja. Maailmaa koettelee koronapandemia, joka on pysäyttänyt täysin myös koko musiikkielämän. Taiteilijat ja yleisö elävät kodeissaan karanteenin kaltaisissa olosuhteissa.

Kysyimme suomalaisilta muusikoilta, säveltäjiltä, esiintyviltä taiteilijoilta ja kapellimestareilta, miten he viettävät tätä poikkeuksellista kevättä, mitä he suosittelevat kuunneltavaksi juuri nyt ja millaisia terveisiä he haluavat lähettää.

Kun ravintolatkin joutuivat sulkemaan ovensa, kysymme nyt myös miten kukin on löytänyt oman sisäisen kokkinsa, mitä keittiössä syntyy ja minkä reseptin he haluavat jakaa kaikille.

Viulisti Petteri Iivonen vastaa

Missä vietät koronakevättä?
Vietän koronakevättä Pirkanmaalla maatilalla. Matkaa lähimpään naapuriin kertyy noin kilometri.

Miten koronapandemia on vaikuttanut elämääsi ja töihisi?
Pariisin ooppera joutui perumaan kaikki näytökset toistaiseksi, joten palasin Suomeen maaliskuun alussa. Hoidan kuitenkin vielä muita työhöni liittyviä velvollisuuksia etänä.

Tämä kausi on kuitenkin ollut erityisen vaikea jo aiemmin, koska ooppera sulki ovensa lähes kymmeneksi viikoksi Ranskan lakkojen vuoksi joulukuun alussa.

Mellakka Pariisin oopperan edustalla joulukuussa 2019.
Mielenosoitus Bastiljin aukiolla Pariisin oopperan edustalla joulukuussa 2019. Mellakka Pariisin oopperan edustalla joulukuussa 2019. Kuva: Petteri Iivonen Pariisi

Lakon jälkeen ehdimme esiintyä vain noin kolme viikkoa ennen koronasulkua.

Myös esimerkiksi kevään konserttimatka Kaliforniaan peruuntui.

Miten päiväsi ovat kuluneet?
Päiväni kuluvat ulkona muun muassa luontoharrastusten parissa - seuraan lintujen paluumuuttoa ja muita keväisiä toimia.

Valmistan myös kasvimaita tulevia viljelyksiä varten. Viime päivinä olen huoltanut vanhaa traktoria ja perunankylvökonetta sekä harventanut pusikoitunutta rantaa.

Traktori, jolla viulisti Petteri Iivonen tekee maatöitä Pirkanmaalla.
Petteri Iivonen on viulunsoiton ohessa mm. huoltanut vanhaa traktoria. Traktori, jolla viulisti Petteri Iivonen tekee maatöitä Pirkanmaalla. Kuva: Petteri Iivonen traktorit

Viuluakin tulee soitettua välillä sekä opiskeltua ensi kauden repertuaaria, muun muassa Wagnerin Ringiä.

Miten maailma muuttuu pandemian jälkeen?
Uskon, että pandemian jälkeenkin entistä useampi valitsee etätyöskentelyn ja ehkäpä matkustelu vähenee. Spekulaatioita koronan jälkeisestä ajasta on laidasta laitaan.

Minkä hyväksi havaitsemasi reseptin haluat jakaa kaikille?
Suosittelen sorsaa uunissa haudutettuna, omenan ja basilikan kera. Jokainen tekee hieman eri tavalla, mutta itse olen tavannut valmistaa sen näin:

Ruskistan villisorsat kuumalla pannulla kokonaisena voissa, kuitenkin kypsentämättä niitä.

Ruskistuksen jälkeen lisään pinnalle ja lintujen sisään mausteita, suolaa ja pippuria. On myös mahdollista hieroa lihaliemikuutiota lihaan.

Viulisti Petteri Iivosen valmistama sorsapata.
Viulisti Petteri Iivonen suosittelee haudutettua sorsaa omenan ja basilikan kera. Viulisti Petteri Iivosen valmistama sorsapata. Kuva: Petteri Iivonen ruoka

Padassa lintujen pitää peittyä nesteellä suurimmaksi osaksi. Nesteen joukkoon lisään ainakin pari omenaa pilkottuna sekä valkosipulia, basilikaa ynnä muuta oman maun mukaan.

Uunissa lämpöasteita 170–180. Kypsyminen vie ainakin pari-kolme tuntia. Joskus jätän linnut hautumaan matalammalla lämmöllä jopa yön yli. Kääntelen lintuja harvakseltaan, jotta kaikki osat ovat hautuneet kunnolla.

Uunihauduttelun jälkeen ja sorsien jäähdyttyä erotan lihat luista.

Patalientä voi hieman keittää kasaan ja sitten siivilöidä sen kastiketta varten.

Kastikkeeseen tulee voita, kermaa, soijaa, siivilöity paistoliemi sekä vehnäjauhoa tai suurustetta tarpeen mukaan. Sitruunamehu raikastaa kastikkeen makua!

Tarjoilu pottujen tai riisin kera. Kaveriksi puolukkahilloa ja ruisleipää.

Mitä musiikkia suosittelet kuunneltavaksi ruokailun jälkeen?
Schubert lienee lempisäveltäjäni tällä hetkellä. Gershwin on myös monesti soittolistallani. Tänään aamulla kuuntelin Ernest Blochin sekä George Enescun kaikki viulusonaatit.

Auringonlasku Pirkanmaalla huhtikuussa 2020.
Huhtikuun ilta Pirkanmaalla. Auringonlasku Pirkanmaalla huhtikuussa 2020. Kuva: Petteri Iivonen aurinko

Kuuntele

Taiteilija koronakeväänä 2020

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.