Hyppää pääsisältöön

Pekka Kuusisto ja Paula Vesala laulavat sodan tarinaa naisen näkökulmasta: “Sodan käyneet ovat koronapandemiassa suurimman uhan alla”

Pekka Kuusisto ja Paula Vesala Kiestinki-albumin (2011) promokuvassa.
Pekka Kuusiston ja Paula Vesalan Kiestinki-albumi ilmestyi vuonna 2011. He esittävät sen kokonaisuudessaan Yle Olohuoneessa keskiviikkona. Pekka Kuusisto ja Paula Vesala Kiestinki-albumin (2011) promokuvassa. Kuva: Stefan Bremer Paula Vesala,Pekka Kuusisto,Yle Olohuone

Laulaja Paula Vesala ja viulisti Pekka Kuusisto esittävät keskiviikkona 22.4. klo 19.30 Yle Olohuoneessa kokonaisuudessaan Kiestinki-levynsä, joka ilmestyi vuonna 2011. Levyn kymmenen laulua muodostavat tarinan, joka kertoo sodasta naisen näkökulmasta aina lapsuudesta äitiyteen, isoäitiyteen ja kuolemaan saakka.

Kiestinki oli jatkosodassa Pohjois-Suomen päärintama, jolla Paula Vesalan isoäiti työskenteli lääkintälottana. Vesalan kirjoittamat levyn sanoitukset pohjautuvat isoäidin kertomuksiin.

Tekstit haastavat perinteistä suomalaista miehistä sodan kuvausta antamalla äänen naisten sotakokemuksille. Niistä oltiin pitkään hyvin hiljaa: Lotta Svärd lakkautettiin sodan jälkeen fasistisena järjestönä, ja monet lotat, niin myös Vesalan isoäiti, polttivat lottapukunsa ja vaikenivat kokemastaan.

Ohjelmassa on keskustelemassa lottia tutkinut historioitsija Tiina Kinnunen, ja kuulemme myös tervehdyksiä lotilta ja veteraaneilta.

Kiestingin sävellykset ovat Pekka Kuusiston käsialaa, ja hän soittaa kappaleissa harmonia ja viulua. Laulut kuljettavat Kiestingin vahvoista tunnelmista ja tapahtumista toiseen, aina hartaasta ja hauraasta raivokkaaseen asti.

Sodassa olleet kärsivät koronasta eniten

Pekka Kuusisto on tunnettu paitsi ilmiömäisestä viulutaituruudesta, myös yhteiskunnallisesta kantaaottavuudesta. Pekan musiikkiprojekteissa on käsitelty esimerkiksi ilmastonmuutosta ja naissäveltäjiä.

Nyt itsekin koronan sairastanut Kuusisto kantaa huolta pandemian vaikutuksesta vanhusväestöön. Vanhukset kuuluvat viruksen riskiryhmään, eivätkä saa tavata läheisiään tai liikkua ihmisjoukoissa pitkään aikaan. Huolesta Kuusistolle kumpusi idea esittää sodan teemojen ympärille kiertyvä Kiestinki Yle Olohuoneessa.

– Ne, jotka sodan aikana tuleen lähetetyistä ovat vielä keskuudessamme, ovat kierosti myös koronapandemiassa suurimman uhan alla, Kuusisto pahoittelee.

Pekka Kuusiston isoisäkin palveli Kiestingissä

Kiestingissä on Pekka Kuusiston ja Paula Vesalan tekemien laulujen lisäksi yksi kuriositeettikappale, Kuusiston isoisän Taneli Kuusiston säveltämä ja Heikki Asunnan sanoittama Valkean meren marssi. Taneli Kuusisto palveli itsekin Kiestingissä.

– Valkean meren marssi näyttäytyy tässä ajassa pompöösinä ja huvittavana, melkein irvokkaana lauluna. Omat muistikuvani isoisän persoonasta eivät kohtaa tuon sävellyksen kanssa, mutta se olkoon hyvä muistutus kontekstin merkityksestä poikkeusajan taiteessa, Kuusisto summaa.

Pekka Kuusisto kertoi Ylen haastattelussa maaliskuussa sairastuneensa koronaan. Koko artikkelin voi lukea täältä.

Keskustele lähetyksestä Yle Olohuone Chatissa

Pääset osaksi keskiviikon suoraa lähetystä Yle Olohuone Chatissa. Lähetä mietteesi lähetyksen teemoista ja keskustele niistä miltei reaaliaikaisesti yhteisön kanssa. Ehkäpä Kiestinki-albumin välittämä tarina kirvoittaa sinussa ajatuksia ja muistoja takavuosilta? Kerro niistä chatissa!

Heräsikö mieleesi kysymyksiä esiintyjille? Lähetyksessä esiintyvä viulisti Pekka Kuusisto ja Paula Vesala vastaavat katsojien lähettämiin kysymyksiin lähetyksen jälkeen 15 minuutin ajan.

Chatia voivat lukea kaikki, mutta jos haluat osallistua siihen, tarvitset Yle-tunnukset. Sen jälkeen voit kirjoittaa chatiin viestejä keskiviikkona 22. huhtikuuta klo 19.25–21.00. Chat löytyy Yle Areenasta (lähetyksen streamin yhteydestä).

Suora Yle Olohuone -lähetys alkaa Yle Areenassa keskiviikkona kello 19.25. Yle Teemalla ohjelma näkyy la 25.4.2020 klo 15.

  • Metroja, koulunvessoja ja vedätystä

    Yle Olohuone Puotilassa.

    Erin Anttila vie toistaiseksi viimeisen Yle Olohuoneen kotimaisemiinsa Itä-Helsinkiin. Sinä voit vaikuttaa illan viimeiseen biisin äänestämällä artikkelin lopussa. Nelilapsisen perheen kuopus Erin Anttila (o.s. Koivisto) oppi ensin laulamaan suomen kielellä, sitten vasta puhumaan.

  • “Tänään on hyvä päivä”

    Samae Koskinen Yle Olohuoneessa

    Laulaja-lauluntekijä, HPK-fani ja innokas mailapelaaja Samae Koskinen kutsuu Susanna Laineen ja katsojat kyläilemään nuoruutensa kotikaupunkiin Riihimäelle. Mitä tapahtui maauimalan hyppytornissa kesäilloin? Entä minkä koulun tiloissa Samaen bändiharrastus virisi kukkaan?

Uusimmat sisällöt - Olohuone