Hyppää pääsisältöön

Säveltäjä Sebastian Fagerlund kaipaa saunaan ja avantoon – Taiteilija koronakeväänä 2020

Säveltäjä Sebastian Fagerlund keväällä 2020.
Koronapandemiasta huolimatta Sebastian Fagerlund kokee olevansa onnellisessa asemassa, sillä säveltäminen sujuu. Säveltäjä Sebastian Fagerlund keväällä 2020. Kuva: Sebastian Fagerlundin kotiarkisto Sebastian Fagerlund

Säveltäjä Sebastian Fagerlund viettää koronakevättä laulajatarpuolisonsa Angelika Klasin ja poikansa Maximilianin kanssa kotona Helsingissä. Sebastian kaipaa ystäviä, saunaa ja avantoa. Hän jakaa reseptin, joka liittyy hänelle rakkaaseen saaristoon.

Elämme nyt keväällä 2020 aivan poikkeuksellisia aikoja. Maailmaa koettelee koronapandemia, joka on pysäyttänyt täysin myös koko musiikkielämän. Taiteilijat ja yleisö elävät kodeissaan karanteenin kaltaisissa olosuhteissa.

Kysyimme suomalaisilta muusikoilta, säveltäjiltä, esiintyviltä taiteilijoilta ja kapellimestareilta, miten he viettävät tätä poikkeuksellista kevättä, mitä he suosittelevat kuunneltavaksi juuri nyt ja millaisia terveisiä he haluavat lähettää.

Kun ravintolatkin joutuivat sulkemaan ovensa, kysymme nyt myös miten kukin on löytänyt oman sisäisen kokkinsa, mitä keittiössä syntyy ja minkä reseptin he haluavat jakaa kaikille.

Säveltäjä Sebastian Fagerlund vastaa

Missä vietät koronakevättä?
Olen perheeni kanssa kotona Meilahdessa, Helsingissä.

Miten koronapandemia on vaikuttanut elämääsi ja töihisi?
Vaikutukset minun sävellystyöhön ovat olleet aika pieniä.

Työmatkustaminen on tosin loppunut, koska esimerkiksi kevään ja kesän kaikki orkesterikonsertit USA:ssa ja Euroopassa on peruutettu tai siirretty ja moni sovittu festivaali-residenssijyys on myös siirtynyt eteenpäin.

Koen kuitenkin olevani onnellisessa asemassa, kun säveltäminen sujuu ja sävellystöitä piisaa.

Miten päiväsi ovat kuluneet?
Menen aamulla työhuoneelle säveltämään.

Säveltäjä Sebastian Fagerlundin työhuone keväällä 2020.
Säveltäjän työhuone. Säveltäjä Sebastian Fagerlundin työhuone keväällä 2020. Kuva: Sebastian Fagerlundin kotiarkisto Sebastian Fagerlund

Iltapäivällä olen viettänyt aikaa perheen kanssa, ulkoillut ja harrastanut luovaa laiskuutta.

Mitä puuhailet, silloin kun et vietä aikaa musiikin parissa?
Sosiaalisten kontaktien vähentyminen on tuntunut haastavalta. Sävellystyön yksinäisyyden vastapainoksi olen tottunut näkemään ystäviä ja tuttuja.

Vapaa-aikana minulla on myös ollut tapana käydä Suomen Saunaseurassa saunomassa ja avantouimassa ja huomaan kaipaavani sitä rutiinia.

Kriisi on tuonut paljon muutoksia koko meidän taiteilijaperheen arkeen. Puolisollani Angelika Klasilla loppuivat konsertit ja esiintymiset kuin seinään ja poikamme Maximilian suorittaa harrastukset ja koulun etänä. Mutta olemme yrittäneet jäsentää yhteistä kotona olemista niin, että seinät eivät kaadu päälle. Maximilianin kanssa olen tehnyt jokapäiväisiä pyöräilyretkiä. Angelika on ryhtynyt harrastamaan netin kautta workoutia.

Sebastian Fagerlund, poikansa Maximilian ja laulajatarpuolisonsa Angelika Klas.
Maximilianin, Angelikan ja Sebastianin arki on muuttunut, kun kaikki ovat koko ajan kotona. Sebastian Fagerlund, poikansa Maximilian ja laulajatarpuolisonsa Angelika Klas. Kuva: Sebastian Fagerlundin kotiarkisto Sebastian Fagerlund

Itse asiassa olemme koko perhe liikkuneet ja treenanneet paljon enemmän kuin tavallisesti. Tätä rataa ollaan teräskunnossa, kun karanteeni loppuu!

Sanotaan, että paluuta entiseen maailmaan ei ole. Mitä ajattelet, miten maailma muuttuu pandemian jälkeen?
Vaikea sanoa. Tuntuu siltä, että meillä on yhteiskunnassa käsillä ainutlaatuinen mahdollisuus suunnanmuutokselle.

Toivon, että yhteisvoimin löytyisi tie eteenpäin, joka paremmin ottaa huomioon humaanit arvot ja luonnon.

Sen jälkeen, kun ravintolat ovat sulkeneet ovensa, jokainen on joutunut valmistamaan ruokansa itse. Minkä hyväksi havaitsemasi reseptin haluat jakaa kaikille?
Haluaisin jakaa helpon ja yksinkertaisen aterian, joka on yksi niistä harvoista ruuista, jota todella osaan tehdä hyvin: paistetut ahvenfileet, keitetty parsa sekä uunissa paahdetut perunat. Ateria muistuttaa minua saaristosta, joka on viime viikkoina ollut paljon mielessä.

Säveltäjä Sebastian Fagerlundin valmistamat ahvenfileet keväällä 2020.
Ahvenfileitä, parsaa ja paahdettuja perunoita. Säveltäjä Sebastian Fagerlundin valmistamat ahvenfileet keväällä 2020. Kuva: Sebastian Fagerlund ahven

Pilko perunat kuorineen ja sekoita joko öljyssä tai sulassa voissa suolan ja mustapippurin kanssa ja laita pellille uuniin (noin 200°) noin 30 minuutiksi tai kunnes niiden pinta on kunnolla rapea ja paistunut.

Kuori vihreät parsat ja leikkaa muutama sentti tyvestä pois.

Kun uuniperunat alkavat olla valmiit, paista ahvenfileet voissa pannulla kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Mausta paistaessa mustapippurilla ja suolalla oman maun mukaan.

Samalla kun paistat kalat, laita parsat kiehuvaan veteen ja keitä noin 3-5 min. Keittoaika riippuu siitä, miten ohut ja tuore parsa on.

Viimeistele annos tillillä ja sitruunalla.

Voilà!

Mitä musiikkia suosittelet kuunneltavaksi ruokailun jälkeen?
Pistäisin David Bowieta soimaan ja kaataisin itselleni lasin hyvää punaviiniä.

Näin säveltäjä Sebastian Fagerlund vastasi kysymyksiin koronapandemian jatkuttua vuoden keväällä 2021.

Katso ja kuuntele

Fagerlund, Sebastian: Sellokonsertto Nomade. Radion sinfoniaorkesteri joht. Hannu Lintu, sol. Nicolas Altstaedt, sello. Ensi esitys Suomessa. Musiikkitalo 10.4.2019.

Sebastian Fagerlund - suuntia ja kohtaamisia. Dokumentti kansainvälisesti menestyvän säveltäjän työskentelystä Höstsonate-oopperan parissa. Pekka Hakon TV-henkilökuva vuodelta 2017.

Taiteilija koronakeväänä 2020

 • Jyväskylä Sinfonia jatkaa esimerkillisesti aikamme musiikin taltioimista

  Jyväskylä Sinfonia jatkaa aikamme musiikin taltioimista

  Kapellimestari Ville Matvejeff on johdatellut Jyväskylä Sinfoniaa hyvinkin eri tyyppisistä taltioimisprojekteista toiseen. Yhdistävä tekijänä on ollut etenkin aikamme musiikkiin keskittyminen. Sama kunnioitettava linjanveto jatkuu edelleen, kun orkesterin uusimmalla julkaisulla kuullaan ranskalaisen Éric Tanguyn (s.

 • Fagerlundin kamarimusiikki soi luottomuusikoiden käsissä iskevästi

  Fagerlundin kamarimusiikki soi luottomuusikoiden käsissä isk

  Säveltäjä Sebastian Fagerlundin (s. 1972) tuotannon ikuistaminen jatkuu. Tällä kertaa suurille kokoonpanoille laadittujen teosten sijaan huomio keskittyy kamarimusiikkiin. Nyt kuultavat kuusi teosta ovat valmistuneet vuosien 2007-2013 välisenä aikana.

 • Bartókin synteesi-hitit soivat nautittavasti

  Bartókin synteesi-hitit soivat nautittavasti

  Kapellimestari Susanna Mälkki ja Helsingin kaupunginorkesterin edellisellä julkaisulla Béla Bartókin pianokonserton kytkynä soi pirteästi Ravel ja aikamme musiikki. Nyt ollaan liikkeellä taas täys-Bartók-paketilla. Bartók-matkailu on muutamalla aiemmalla julkaisulla keskittynyt säveltäjän varhaistuotantoon.

 • Aili Järvelä ja Sointi Jazz Orchestra - hyvän mielen sointeja raikkaalla otteella

  Aili Järvelän hyvän mielen sointeja

  Aili Järvelä (s. 1985) on tullut tutuksi laulajana, lauluntekijänä, säveltäjänä, sovittajana, viulistina, tuottajana, Järvelän pelimannina sekä freelance-muusikkona useista eri yhtyeistä ja yhteyksistä. Sointi Jazz Orchestra on vuonna 2013 toimintansa aloittanut nuorista ammattimuusikoista koostuva yhtye, jonka taiteellisena johtajana toimii yhtyeen perustanut Rasmus Soini.