Hyppää pääsisältöön

Säveltäjä Sebastian Fagerlund kaipaa saunaan ja avantoon – Taiteilija koronakeväänä 2020

Säveltäjä Sebastian Fagerlund keväällä 2020.
Koronapandemiasta huolimatta Sebastian Fagerlund kokee olevansa onnellisessa asemassa, sillä säveltäminen sujuu. Säveltäjä Sebastian Fagerlund keväällä 2020. Kuva: Sebastian Fagerlundin kotiarkisto Sebastian Fagerlund

Säveltäjä Sebastian Fagerlund viettää koronakevättä laulajatarpuolisonsa Angelika Klasin ja poikansa Maximilianin kanssa kotona Helsingissä. Sebastian kaipaa ystäviä, saunaa ja avantoa. Hän jakaa reseptin, joka liittyy hänelle rakkaaseen saaristoon.

Elämme nyt keväällä 2020 aivan poikkeuksellisia aikoja. Maailmaa koettelee koronapandemia, joka on pysäyttänyt täysin myös koko musiikkielämän. Taiteilijat ja yleisö elävät kodeissaan karanteenin kaltaisissa olosuhteissa.

Kysyimme suomalaisilta muusikoilta, säveltäjiltä, esiintyviltä taiteilijoilta ja kapellimestareilta, miten he viettävät tätä poikkeuksellista kevättä, mitä he suosittelevat kuunneltavaksi juuri nyt ja millaisia terveisiä he haluavat lähettää.

Kun ravintolatkin joutuivat sulkemaan ovensa, kysymme nyt myös miten kukin on löytänyt oman sisäisen kokkinsa, mitä keittiössä syntyy ja minkä reseptin he haluavat jakaa kaikille.

Säveltäjä Sebastian Fagerlund vastaa

Missä vietät koronakevättä?
Olen perheeni kanssa kotona Meilahdessa, Helsingissä.

Miten koronapandemia on vaikuttanut elämääsi ja töihisi?
Vaikutukset minun sävellystyöhön ovat olleet aika pieniä.

Työmatkustaminen on tosin loppunut, koska esimerkiksi kevään ja kesän kaikki orkesterikonsertit USA:ssa ja Euroopassa on peruutettu tai siirretty ja moni sovittu festivaali-residenssijyys on myös siirtynyt eteenpäin.

Koen kuitenkin olevani onnellisessa asemassa, kun säveltäminen sujuu ja sävellystöitä piisaa.

Miten päiväsi ovat kuluneet?
Menen aamulla työhuoneelle säveltämään.

Säveltäjä Sebastian Fagerlundin työhuone keväällä 2020.
Säveltäjän työhuone. Säveltäjä Sebastian Fagerlundin työhuone keväällä 2020. Kuva: Sebastian Fagerlundin kotiarkisto Sebastian Fagerlund

Iltapäivällä olen viettänyt aikaa perheen kanssa, ulkoillut ja harrastanut luovaa laiskuutta.

Mitä puuhailet, silloin kun et vietä aikaa musiikin parissa?
Sosiaalisten kontaktien vähentyminen on tuntunut haastavalta. Sävellystyön yksinäisyyden vastapainoksi olen tottunut näkemään ystäviä ja tuttuja.

Vapaa-aikana minulla on myös ollut tapana käydä Suomen Saunaseurassa saunomassa ja avantouimassa ja huomaan kaipaavani sitä rutiinia.

Kriisi on tuonut paljon muutoksia koko meidän taiteilijaperheen arkeen. Puolisollani Angelika Klasilla loppuivat konsertit ja esiintymiset kuin seinään ja poikamme Maximilian suorittaa harrastukset ja koulun etänä. Mutta olemme yrittäneet jäsentää yhteistä kotona olemista niin, että seinät eivät kaadu päälle. Maximilianin kanssa olen tehnyt jokapäiväisiä pyöräilyretkiä. Angelika on ryhtynyt harrastamaan netin kautta workoutia.

Sebastian Fagerlund, poikansa Maximilian ja laulajatarpuolisonsa Angelika Klas.
Maximilianin, Angelikan ja Sebastianin arki on muuttunut, kun kaikki ovat koko ajan kotona. Sebastian Fagerlund, poikansa Maximilian ja laulajatarpuolisonsa Angelika Klas. Kuva: Sebastian Fagerlundin kotiarkisto Sebastian Fagerlund

Itse asiassa olemme koko perhe liikkuneet ja treenanneet paljon enemmän kuin tavallisesti. Tätä rataa ollaan teräskunnossa, kun karanteeni loppuu!

Sanotaan, että paluuta entiseen maailmaan ei ole. Mitä ajattelet, miten maailma muuttuu pandemian jälkeen?
Vaikea sanoa. Tuntuu siltä, että meillä on yhteiskunnassa käsillä ainutlaatuinen mahdollisuus suunnanmuutokselle.

Toivon, että yhteisvoimin löytyisi tie eteenpäin, joka paremmin ottaa huomioon humaanit arvot ja luonnon.

Sen jälkeen, kun ravintolat ovat sulkeneet ovensa, jokainen on joutunut valmistamaan ruokansa itse. Minkä hyväksi havaitsemasi reseptin haluat jakaa kaikille?
Haluaisin jakaa helpon ja yksinkertaisen aterian, joka on yksi niistä harvoista ruuista, jota todella osaan tehdä hyvin: paistetut ahvenfileet, keitetty parsa sekä uunissa paahdetut perunat. Ateria muistuttaa minua saaristosta, joka on viime viikkoina ollut paljon mielessä.

Säveltäjä Sebastian Fagerlundin valmistamat ahvenfileet keväällä 2020.
Ahvenfileitä, parsaa ja paahdettuja perunoita. Säveltäjä Sebastian Fagerlundin valmistamat ahvenfileet keväällä 2020. Kuva: Sebastian Fagerlund ahven

Pilko perunat kuorineen ja sekoita joko öljyssä tai sulassa voissa suolan ja mustapippurin kanssa ja laita pellille uuniin (noin 200°) noin 30 minuutiksi tai kunnes niiden pinta on kunnolla rapea ja paistunut.

Kuori vihreät parsat ja leikkaa muutama sentti tyvestä pois.

Kun uuniperunat alkavat olla valmiit, paista ahvenfileet voissa pannulla kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Mausta paistaessa mustapippurilla ja suolalla oman maun mukaan.

Samalla kun paistat kalat, laita parsat kiehuvaan veteen ja keitä noin 3-5 min. Keittoaika riippuu siitä, miten ohut ja tuore parsa on.

Viimeistele annos tillillä ja sitruunalla.

Voilà!

Mitä musiikkia suosittelet kuunneltavaksi ruokailun jälkeen?
Pistäisin David Bowieta soimaan ja kaataisin itselleni lasin hyvää punaviiniä.

Näin säveltäjä Sebastian Fagerlund vastasi kysymyksiin koronapandemian jatkuttua vuoden keväällä 2021.

Katso ja kuuntele

Fagerlund, Sebastian: Sellokonsertto Nomade. Radion sinfoniaorkesteri joht. Hannu Lintu, sol. Nicolas Altstaedt, sello. Ensi esitys Suomessa. Musiikkitalo 10.4.2019.

Sebastian Fagerlund - suuntia ja kohtaamisia. Dokumentti kansainvälisesti menestyvän säveltäjän työskentelystä Höstsonate-oopperan parissa. Pekka Hakon TV-henkilökuva vuodelta 2017.

Taiteilija koronakeväänä 2020

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.