Hyppää pääsisältöön

Itse asiassa kuultuna: Heikki Kahila – koko kansan uutisikonista viihteen tekijäksi

Heikki Kahila on ensimmäisiä suomalaisia tv-julkkiksia.
Heikki Kahila muistelee uraansa ja elämäänsä Itse asiassa kuultuna -haastattelussa. Heikki Kahila on ensimmäisiä suomalaisia tv-julkkiksia. Kuva: Jyrki Valkama / Yle Yle TV1,Itse asiassa kuultuna: Heikki Kahila

TV1 perjantaina 1.5.2020 klo 20.55 - 21.50, uusinta lauantaina 2.5. klo 10.55, Areenassa

Uutismies, viihdemies ja tanssimies. Toimittaja ja karismaattinen uutisankkuri Heikki Kahila on ensimmäisiä televisiosta tuttuja julkisuuden henkilöitä.

Kahila itse näki television ensimmäistä kertaa Helsingissä tavaratalo Stockmannin näyteikkunassa, kun hän oli teinikunnan kokousmatkalla. Kyseessä oli television koelähetys, jonka ainoat vastaanottimet oli sijoiteltu tavaratalon näyteikkunaan.

Vuonna 1961 Kahila järjesti kotikaupunkinsa Varkauden kauppaopistolla tv-laitemessujen yhteydessä tv-lähetyksen. Kokemus jätti niin vahvan jäljen, että Kahilassa heräsi kova halu päästä oikeaan televisioon.

Heikki Kahila ja Teija Sopanen!

Televisioon Kahila onnistui pääsemään jo vuotta myöhemmin – ja loppu on suomalaista tv-historiaa. Kahilasta kasvoi television yleistyttyä koko kansan legendaarinen uutiskasvo. Yhdessä tv-kuuluttaja Teija Sopasen kanssa parivaljakosta tuli televisiosta tuttuja superjulkkiksia.

Kahila palkittiin tv-esiintyjien Telvis-palkinnolla kahdeksan kertaa peräkkäin, minkä jälkeen hän jäi vapaaehtoisesti kisasta syrjään – jotta muillakin olisi mahdollisuuksia.

Vuonna 1978 Kahila yllätti tv-yleisön siirtymällä uutisista reportaasitoimituksen kautta tv-viihteen palvelukseen. Yksi mieliin painuvimmista rooleista viihteen puolella oli Roger Moorea muistuttava hahmo – salainen agentti 00-07.

Viihteen puolella työ esiintyjänä jatkui, mutta lopulta Kahila siirtyi tuottajaksi, josta tehtävästä hän jäi eläkkeelle vuonna 1999. Vuonna 2012 Kahila palkittiin elämäntyöstään Kultaisella Venlalla.

Paritanssin puolestapuhuja

Televisiotöiden ulkopuolella Kahila on tunnettu paritanssin puolestapuhujana. Kahila muistetaan myös legendaarisen laulu- ja soitinyhtye Songilon jäsenenä.

Heikki Kahila kertoo urastaan ja elämästään Itse asiassa kuultuna -ohjelmassa. Minkälaisin miettein Kahila asteli vuonna 1962 ensimmäistä kertaa Pasilaan Suomen Television uutistoimitukseen? Miten julkisuus muutti Kahilan elämää? Minkälaisena viihteen monitoimimies näkee tämän päivän television viihdetarjonnan?

Itse asiassa kuultuna -ohjelmassa Heikki Kahilaa haastattelee toimittaja Juho-Pekka Rantala.

Tuotanto: Yle, 2020.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.