Hyppää pääsisältöön

Ompele kesäinen hame pienelle ja suurelle

Två randiga kjolar upphängda på en vägg.
Två randiga kjolar upphängda på en vägg. Kuva: Yle/Lee Esselström Strömsö,hameet

Ihanimman kesähameen ompelet helposti itse luettuasi tämän ohjeen. Tarvitset vain laskimen ja kaksi taikalukuamme, niin voit tehdä hameen, joka istuu täydellisesti nukelle, lapselle tai aikuiselle.

Hame on ihanan väljä, se ommellaan trikoosta ja vyötärölle tulee joustin. Se on erinomainen tanssihame, koska se liikkuu kauniisti, kun pyörähtelee. Juuri nyt on muotia jättää vaatteiden reunat käsittelemättä, minkä vuoksi on erityisen helppoa ommella tasamittainen ja pyöreä reuna, koska siihen ei tarvitse tehdä käännettä. Lopputulos on ihan toisenlainen, jos et leikkaa helmaa ollenkaan, vaan annat sen olla suora ja kulmikas, kuten käyttämäsi kangas.

Tarvikkeet:

 • trikookangas – koko riippuu vaatteen lopullisesta koosta, mutta aikuiselle ja kokopitkään hameeseen otetaan yhtä pitkä pala kangasta kuin se on leveä, jotta saadaan mahdollisimman suuri koko.
 • sopivan väristä joustinta, aikuiselle enintään 50 cm.
 • stretch-/trikooneula ompelukoneeseen
 • ompelukone, jossa on jousto-ommel
 • sakset
 • mittanauha
 • laskin
 • paperia
 • kynä
 • nuppineuloja
 • kangasliitu

Tee näin:

 1. Taita kangas ensin keskeltä pituussuuntaan ja sitten keskeltä leveyssuuntaan.
 2. Aseta kangas pöydälle niin, että kankaan keskikulma on sinua kohti.
 3. Mittaa lantionympärys lonkkaluiden kohdalta. Jaa tämä luku 6,3:lla. Näin saat oman säteesi (koska säde = kehä jaettuna 2 x pii, jonka arvo on noin 3,15).
 4. Mittaa nyt kankaan keskikohdasta (siis kulmasta) saamasi luvun osoittama mitta ja merkkaa se kankaaseen. Esimerkiksi, jos lantionympärys on 78 cm, niin säde on 78 jaettuna 6,3:lla = 12,38. Silloin mittaat keskikulmasta 12,4 cm molempiin taitettuihin reunoihin ja merkkaat kohdan.
 5. Mittaa samalla tavalla sama mitta ja merkkaa kankaalle reunojen väliselle osuudelle.
 6. Vikt tyg, måttband och tygkrita på ett bord
  Vikt tyg, måttband och tygkrita på ett bord Kuva: Yle/Lee Esselström Strömsö,hameet
 7. Nyt sinulla on neljännesympyrä merkittynä pisteillä. Yhdistä pisteet viivalla.
 8. Leikkaa nyt 1 cm piirretyn viivan sisäpuolelta, eli 1 cm pienempi pala kuin piirretty viiva.
 9. Sax i klippt tyg
  Sax i klippt tyg Kuva: Yle/Lee Esselström Strömsö,hameet
 10. Poisleikatusta ympyrästä voit hyvin tehdä nuken hameen, jos teit nyt aikuisen hameen.
 11. Nyt tarkistat hameen pituuden. Minulle sopiva pituus on esimerkiksi 48 cm, jos haluan, että hame loppuu polven yläpuolelle.
 12. Nyt on kaksi vaihtoehtoa: A. Haluat hameen, jossa on pyöristetty helma. Silloin mittaa halutun pituuden kankaaseen aiemmin piirretystä viivasta (ei leikatusta reunasta) ja merkkaat sen mitan molempiin taitettuihin reunoihin. Sitten mittaat samalla tavalla kuin aiemmin piirtämässäsi viivassa niin, että saat taas suuremman pisteiden muodostaman neljännesympyrän. Piirrä koko viiva ja leikkaa piirrettyä viivaa pitkin. Jos haluat tehdä helmaan käänteen, leikkaa 1,5 cm piirretyn viivan ulkopuolelta. B. Haluat hameen, jossa on vinot kulmat (eli neljä riippuvaa kielekettä). Silloin mittaat halutun mitan aiemmin piirretystä neljännesympyrästä ja merkitset sen kankaan molempiin taitettuihin reunoihin. Sitten leikkaat kankaan suoraan reunasta reunaan, siis neliöksi, ei pyöreäksi.
 13. Pane neljä neulaa hamekankaan vyötäröön tasaisin välein ympyrän kehälle. Se onnistuu parhaiten, jos neulaat kankaan, kun se on vielä taiteltuna pöydällä. Voit myös sovittaa hamekangasta nyt, ennen kuin aloitat joustimen, että näet, joustaako kangas riittävästi niin, että sen saa vedettyä lantion ja takapuolen yli. Jos reikä on liian pieni ja kangas joustaa liian vähän, reikää voi suurentaa. Ole kuitenkin varovainen, sillä siitä tulee helposti liian suuri, koska kangas venyy vielä ompelemisen aikana.
 14. Nyt on joustimen vuoro. Mittaa vyötärönympärys. Ota se luku ja kerro luvulla 0,92. Näin tehdään siksi, että joustin venyy, ja olen tullut siihen tulokseen, että koosta riippumatta on hyvä tehdä 8 prosentin vähennys, jotta hame istuu hyvin. Eri joustimet venyvät eri tavalla, mutta onnistumisen mahdollisuus on paras tällä tavalla laskemalla.
 15. Pane joustinkangas pöydälle ja mittaa kankaan leveys saamasi luvun mukaan. Älä lisää saumanvaraa.
 16. Joustimen pituus on haluamasi pituus kertaa neljä, koska joustinkangas taitetaan kaksin kerroin ja taitetaan vielä valmiina kaksin kerroin. Pituuteen voit varata 2 cm:n saumanvaran.
 17. Muddtyg med söm i höger kant
  Muddtyg med söm i höger kant Kuva: Yle/Lee Esselström Strömsö,hameet
 18. Kun olet leikannut joustimen ja taittanut sen kaksin kerroin leveyssuunnassa, ompele sivusauma koneella jousto-ompeleella.
 19. Dubbelvikt mudd på ett bord
  Dubbelvikt mudd på ett bord Kuva: Yle/Lee Esselström Strömsö,hameet
 20. Taita nyt joustin kaksin kerroin niin, että sauma tulee sisäpuolelle, keskelle kaksin kerroin taitettua joustinta. Kokeile, että joustin on sopiva. Jos se on liian suuri, sitä on mahdollista pienentää ompelemalla uusi sivusauma aiemman sisäpuolelle ja leikkaamalla ensimmäinen sauma pois. Sen pitäisi onnistua, jos olet tehnyt 8 prosentin vähennyksen.
 21. Två tyger med nålar i kanterna
  Två tyger med nålar i kanterna Kuva: Yle/Lee Esselström Strömsö,hameet
 22. Merkkaa neljällä nuppineulalla tasaisin välein siihen aukkoon, jossa on käsittelemättömät reunat.
 23. Trikåtyg med mudd nålat i öppningen
  Trikåtyg med mudd nålat i öppningen Kuva: Yle/Lee Esselström Strömsö,hameet
 24. Varmista, että hamekankaan oikea puoli on ylöspäin ja pujota joustin aukon ympärille ja kiinnitä joustin neuloilla hamekankaaseen.
 25. Nyt joustinta saa hiukan venyttää niin, että nuppineulojen väliin jäävä hamekangas jakautuu tasaisesti, neulaa parin cm:n välein.
 26. Symaskinspressarfot på trikåtyg som sys fast i mudd
  Symaskinspressarfot på trikåtyg som sys fast i mudd Kuva: Yle/Lee Esselström Strömsö,hameet
 27. Ompele joustin kiinni hamekankaaseen ja venytä hiukan niin, että kangas on koko ajan suorassa, kun syötät sitä koneeseen. Ompele sisäpuolelta, hamekankaan puolelta niin, että kangas on vasemmalla koneen ulkopuolella.
 28. Poista neulat. Taita joustin kaksin kerroin oikealle puolelle ja kokeile!
Två kvinnor iklädda randiga kjolar
Två kvinnor iklädda randiga kjolar Kuva: Yle/Carina Ahlskog Strömsö,hameet

Docka iklädd kjol sitter på ett bord
Docka iklädd kjol sitter på ett bord Kuva: Yle/Carina Ahlskog Strömsö,hameet

Jos sinua kiinnostaa ommella muitakin vaatteita itse, katso artikkelia Opettele ompelemaan vaatteita, johon olen koonnut linkit kaikkiin Strömsössä tekemiini vaateompeluartikkeleihin.