Hyppää pääsisältöön

Ompele yksinkertainen, 1920-luvun tyylinen juhlamekko pikkurahalla

Lees festklänning.
Lees festklänning. Kuva: YLE/Strömsö

Vaikka aikaa olisi vähän, ehdit ommella mekon noin kolmessa tunnissa ja ilman kaavoja, jos vain valitset yksinkertaisen mallin, joustavan materiaalin ja otat omat mittasi oikein. Nämä kolme mekkoa Lee ompeli samalla tavalla helmaa hiukan muunnellen. Materiaalit maksoivat 8-15 euroa/kpl. Jonkinlaisesta ompelutottumuksesta on apua, mutta jos kangas on halpaa, kannattaa kokeilla rohkeasti!

Tarvikkeet:

 • ompelukone, jossa on jonkinlainen jousto-ommel
 • kangasta n. 1–1,5 m, sen mukaan minkä kokoinen olet.
 • ompelulankaa
 • kangasliitu
 • mittanauha
 • silkkinauhaa olkaimiksi n. 1–1,5 m

Tähän mekkoon ei ole valmista kaavaa, vaan piirrät sen suoraan kankaalle omien mittojesi mukaan. Noudata Leen luonnosta, jonka voit tulostaa. On helpompi ommella suora putkimekko, joten jos haluat sellaisen mallin, jätä vain pois vyötärömitta ja käytä rinnanympärystä ja lantionympärystä. (Lee on ommellut mekot käyttäen vyötärömittaa).

Tee näin:

 1. Ota omat mittasi seuraavasti:
  A. Etäisyys olkaimesta olkaimeen
  B. Olkaimen kiinnityskohta - kädentie
  C. Rinnanympärys (jaa kahdella)
  D. Etäisyys rinnasta vyötärölle
  E. Vyötärönympärys (jaa kahdella)
  F. Lantionympärys (takapuolen/lantion leveimmästä kohdasta, jaa kahdella)
  G. Olkaimen kiinnityskohta – helman pisin pituus (tämä kertoo myös, paljonko tarvitset kangasta plus volangin pituuden)
  H. Kädentie – lantio
  I. Kädentie – helman lyhin pituus (jos haluat helmaan vinon leikkauksen)
 2. Taita kangas kaksin kerroin toisesta hulpiosta, mittaa lantionleveys plus noin 6 cm, niin sinulla on tarpeeksi kangasta. Mekossa on samanlainen taka- ja etukappale. Jos haluat niistä erilaiset, leikkaa palat yksinkertaisesta kankaasta.
 3. Merkkaa taitoksen keskikohta muutamalla tukipisteellä, mittaa sitten omat mittasi luonnoksen mukaan.
 4. Leikkaa yhden sentin saumanvara ympäriinsä.
 5. Ompele sivusaumat.
 6. Vedä mekko päälle nurja puoli ylöspäin ja neulaa sieltä, mistä on vielä tarpeen ottaa sisään.
 7. Päärmää kädentiet.
 8. Taita ylös eteen ja taakse kaitale ja ompele nauhakujaksi.
 9. Pujota nauha ja solmi rusetti olkapäille.
 10. Leikkaa reunus haluamasi malliseksi käyttämällä esimerkiksi neliötä, jonka keskelle leikataan ympyrä. Jos ompelet joustavaa kangasta, voit hyvin piirtää ympyrän niin, että ympyrän säde on noin ¼ lantionympäryksestäsi. Halkaisijan on siis oltava sama kuin lantionmittasi. Jos haluat lisätä samanmallisen tyllikerroksen, se on leikattava kahtia, koska se ei jousta. Tähän malliin voi ommella useampia kerroksia. Vaaleanpunaisessa ja turkoosissa mekossa on tällainen reunus, kun taas valkoisessa mekossa on reunus, joka on noin 10 cm leveä ja rypytetty koko matkalta.
 11. Aseta haluamasi määrä reunuksia päällekkäin hiukan lomittain niin, että niiden pituus vaihtele ja neulaa kiinni mekkoon.
 12. Ompele helmat kiinni.

Vinkki! Jos kangas on ohuempi ja läpikuultava, voi ommella samanlaisen mekon tavallisesta trikoosta ja ommella sen vuoriksi pitsikankaan alle. Se ommellaan kiinni kädenteistä ja kaula-aukon reunasta edestä ja takaa (luonnonvalkoinen mekko on ommeltu näin).