Hyppää pääsisältöön

Opettele ompelemaan vaatteita – Leen kootut linkit

Symaskin, nåldyna, klänningar och kjolar.
Symaskin, nåldyna, klänningar och kjolar. Kuva: Yle/Lee Esselström Strömsö,ompelu

Pidätkö ompelemisesta? Kiinnostaisiko sinua alkaa ommella itse vaatteita tai haluatko uusia ompeluvinkkejä? Olen kerännyt tähän linkkejä Strömsössä tekemiini ompeluartikkeleihin.

Löydät vinkkejä erilaisista kankaista tehtäviin erilaisiin vaatteisiin. Vaatteisiin, joita ommellaan joustinneuleella, tavallisella koneella ja suoralla ompeleella tai saumurilla.

Valitse vain, mikä kiinnostaa sinua!

Oletko epävarma siitä, miten pitäisi aloittaa tai miten piirtää kaavat lehden kaava-arkilta? Silloin voit katsoa tämän artikkelin ja videon, jossa kerron, mitä pitää muistaa ja miten pitää toimia: Kaavan löytäminen ja piirtäminen ja kankaan leikkaaminen.

Kiinnostaako sinua, miten pehmishousut ommellaan? Silloin voit lukea lisää artikkelista ompele pehmeät housut. Siinä annan ohjeita siitä, miten ommellaan housut, joissa on etu- ja takakappale, joustimet lahkeissa ja paikkataskut.

Haluatko mieluimmin ommella trikoot, joiden kaavassa on vain yksi kappale, löydät ohjeet artikkelista ompele trikoot joustavasta materiaalista. Toimi samoin ompelit sitten isot tai pienet trikoot.

Lee syr gröna tights av stretchigt material
Leen ompelemat trikoot ja mekot. Lee syr gröna tights av stretchigt material Kuva: YLE/Strömsö

Voit myös ommella itse erilaisia paitoja. Tässä on kuvaus trikoopaidasta, jossa on ommeltu kuva: Ompele trikoopaita.

Tröjan som Lee sytt har dekorerats med en rolig bläckfisk på ryggen
Paita, jonka selkäpuolta koristaa mustekala. Tröjan som Lee sytt har dekorerats med en rolig bläckfisk på ryggen Kuva: YLE/Strömsö

Trikoovaatteiden ompelusta jääneistä kankaanpaloista voi mainiosti ommella alushousuja.

Alushousut ommellut leijona- ja kukkakuviokankaasta
Alushousut voit ommella tavallisella siksakilla millä tahansa ompelukoneella. Alushousut ommellut leijona- ja kukkakuviokankaasta Kuva: Yle/ Esa Saari drawers,alushousut,ompelu,Tee se itse,Strömsö

Olen ommellut Strömsössä kolmenlaisia hameita.

Yksi hame on kierrätysprojekti, joka on suloinen sekamelska pöytäliinoja ja kanavatöitä. Se ommellaan tilkuista ja sivussa on vetoketju.

Voit lukea, miten se tehdään artikkelista Ompele hame vanhoista pöytäliinoista ja kanavatyötauluista.

Lees kjol av gamla dukar och stramaljbroderi.
Vanhoista pöytäliinoista ja kanavatyötauluista ommeltu hame Lees kjol av gamla dukar och stramaljbroderi. Kuva: YLE/Strömsö

Toinen kierrätyshame on ommeltu vanhoista farkuista. Ohjeet sen tekemiseen voit lukea artikkelista hame ja laukku vanhoista farkuista.

Jeans
Käytä uudelleen farkut ja ompele hame ja siihen sopiva laukku. Jeans Kuva: Yle/Lee Esselström

Kolmas hame ommellaan trikoosta ja se laskeutuu kauniisti ja on ihanan leveä. Se on laskeutuva hame, joka nousee vaakatasoon, jos pyörii oikein vauhdilla. Se sopii sekä tansseihin, juhliin että oleiluun kotona.

Hame on huippuhelppo ommella itse ja istuu kaikille – niin nukelle, lapselle kuin aikuiselle.

Kunhan osaat jakolaskun ja kertolaskun tai käytettävissäsi on laskin ja yksinkertaiset ohjeeni, työ sujuu kuin tanssi. Lue lisää artikkelista ompele hame pienelle ja suurelle.

Två randiga kjolar upphängda på en vägg
Sama malli, mutta helma on leikattu eri tavalla. Två randiga kjolar upphängda på en vägg Kuva: Yle/Lee Esselström Strömsö,hameet

Jos haluat mieluimmin ommella yksinkertaisen mekon omien mittojesi mukaan, katso video ja lue artikkeli 1920-luvun juhlamekko – mallia voi soveltaa sekä arkeen että juhlaan.

Lees festklänning.
Juhlava mekko, joka on helppo ommella itse. Lees festklänning. Kuva: YLE/Strömsö