Hyppää pääsisältöön

Pianisti Meri Louhos maalaa ja etäopettaa karanteenista käsin – Taiteilija koronakeväänä 2020

Pianisti Meri Louhos karanteenissa kotonaan keväällä 2020.
Keittiöstä on tullut Meri Louhoksen maalausateljee koronapandemian aikana. Pianisti Meri Louhos karanteenissa kotonaan keväällä 2020. Kuva: Meri Louhos Meri Louhos

Pianisti Meri Louhos viettää koronakevättä kotonaan Käpylässä. Ikänsä puolesta hän joutuu olemaan ankarassa karanteenissa, mutta etäopettaa pikkuoppilaitaan kännykän avulla. Meri haikailee jo kaupungille kuljeskelemaan, ostoksille ja kahviloihin.

Elämme nyt keväällä 2020 aivan poikkeuksellisia aikoja. Maailmaa koettelee koronapandemia, joka on pysäyttänyt täysin myös koko musiikkielämän. Taiteilijat ja yleisö elävät kodeissaan karanteenin kaltaisissa olosuhteissa.

Kysyimme suomalaisilta muusikoilta, säveltäjiltä, esiintyviltä taiteilijoilta ja kapellimestareilta, miten he viettävät tätä poikkeuksellista kevättä, mitä he suosittelevat kuunneltavaksi juuri nyt ja millaisia terveisiä he haluavat lähettää.

Kun ravintolatkin joutuivat sulkemaan ovensa, kysymme nyt myös miten kukin on löytänyt oman sisäisen kokkinsa, mitä keittiössä syntyy ja minkä reseptin he haluavat jakaa kaikille.

Pianisti Meri Louhos vastaa

Missä vietät koronakevättä?
Helsingissä, Käpylän laitamilla.

Miten koronapandemia on vaikuttanut elämääsi ja töihisi?
Olen eläkkeellä Sibelius-Akatemiasta. En siis joutunut työttömäksi enkä liioin antamaan etäopetusta.

Ikäni tähden olen eristyksissä. Hankin palveluja netistä ja teen ostoksia - tyhmiäkin! - heikun-keikun-budjetilla. Hyväsydämiset ystäväni ovat tuoneet kasseja oveni taakse.

Kun työmatkat aikoinaan päättyivät, teki mieli ostoksille ja kuljeskelemaan keskustaan. Ja nyt! Karanteenin päättyessä en suuntaisi ulos Uudeltamaalta vaan oitis keskustan kahvilaan.

Miten päiväsi ovat kuluneet?
Viihdyn yksin ihan hyvin.

Työ nuorten pianistien kanssa kiinnostaa yhä, ja olen yrittänyt opastaa etäältä muutamia. Päiväkaudet kasailin tuoleja, laatikoita ja kirjoja pinoksi saadakseni kamerakulman jostain yläviistosta. Eipä onnistunut!

Päädyin simppeliin ratkaisuun: kaksi tuolia vastakkain, toisella nuotti tai vihkon kansi still-kuvana, toisella takaperin nojaamassa kännykkä. Hankalasta kulmasta painoin videonappia, ja rynnätessäni pianon ääreen koko asetelma heilahteli. Syntyipä sentään karmealla kännykkä-pianoäänellä malli oppilaalle.

Pianopedagogi Meri Louhoksen etäoppilaita keväällä 2020.
Piano-oppilaan tervehdys Meri Louhokselle karanteenin keskelle. Siskot mukana musisoimassa. Pianopedagogi Meri Louhoksen etäoppilaita keväällä 2020. Kuva: Meri Louhoksen arkisto Meri Louhos

Sain heiltä paljon paremmin kuvattuja soittoja takaisinpäin, ja kommentoin niitä sitten kirjallisesti. Lapset olivat aivan riemastuttavia ja tunsin itseni perheen jäseneksi.

Mitä puuhailet, silloin kun et vietä aikaa musiikin parissa?
Olen innostunut öljyväreistä, olen opiskellut aika pitkään maalaamista. Tietysti kaikki värit ja tarvikkeet jäivät Kaapelitehtaalle, missä käyn säännöllisesti maalaamassa. Kotona oli sentään jotakin.

Työn alla on kaksi esittävää maalausta lahjaksi Kemiin. Toinen on saunakuva, joka on tarkoitettu saunakamariin. Toinen on pikkupojalle kastetilaisuuden muistoksi. Seuraavaksi sitten kissa! On välillä vaikea aukoa keittiön kaappeja tai ylettyä vesihanaan, kun saa varoa tuoreita väripintoja.

Pianisti Meri Louhoksen maalauksia omassa keittiössä keväällä 2020.
Merin keittiössä tiskipöytä on maalaustelineenä. Pianisti Meri Louhoksen maalauksia omassa keittiössä keväällä 2020. Kuva: Meri Louhos Meri Louhos

Kerrankin on ollut myös aikaa ajatella itseään ja tehdä tiliä elämästään.

Sanotaan, että paluuta entiseen maailmaan ei ole. Mitä ajattelet, miten maailma muuttuu pandemian jälkeen?
Maailma on jo muuttunut, eikä voida palata samanlaiseen takaisin. On herätty ajattelemaan ja ymmärtämään. On herätty välittämään.

Mutta ketkä tulevat tämän koronan jälkeen määräämään meitä ja päättämään, mitä meille kerrotaan?!

Sen jälkeen, kun ravintolat ovat sulkeneet ovensa, jokainen on joutunut valmistamaan ruokansa itse. Minkä hyväksi havaitsemasi reseptin haluat jakaa kaikille?
Kun kokkaa muille, näkee mielellään vaivaa. Yhdelle on tylsää valmistaa aterioita. Karanteenin alussa iski kauhea makean nälkä, ja se alkoi näkyä puntarissa. Nyt kokkaan terveellisemmin.

En ole mikään lahjakkuus keittiössä, mutta sielläkin voi improvisoida. Esittelen yhden reseptini: Pakastekalaa ja kesäkurpitsa-spagettia – kevyt lounas.

Ainekset
Vuole kurpitsasta veitsellä tai kuorijalla ”spagettia” se määrä minkä jaksat.
Paloittele sulatettu pakaste-sei.
Varaa sopiva määrä pieniä makaroneja.

Valmistus
Laita kolmeen kattilaan kuhunkin sopiva määrä vettä kiehumaan ja sekaan liemikuutio ja suolaa.

Lisää kalaan kalamaustetta reilusti ja hiukan sinappia.

Lisää makaroneihin sipulijauhetta ja spagettiin piparjuuritahnaa tai sitruunaa.

Kalat, kurpitsat ja makaronit valmistuvat aika nopeasti.
Valuta ja aseta syvälle lautaselle, alimmaksi makaronit, sitten kurpitsa ja lopuksi kalapalat.

Jos valmistaa ison annoksen, loppu on hyvää lämmitettynäkin.

Suosittelen maukkainta kastikevaihtoehtoa: Veistä yksinkertaisesti voinokareita kalan päälle. Jos on tarpeen hiukan lämmittää, jotta voi sulaa, niin laita annos hetkeksi mikroon.

Pianisti Meri Louhoksen resepti keväällä 2020.
Pakastekalaa ja kesäkurpitsa-spagettia. Pianisti Meri Louhoksen resepti keväällä 2020. Kuva: Meri Louhos Meri Louhos

Vaihtoehtoni tänään: Kun sattui olemaan keitetty muna jääkaapissa, murskasin sen kiehuvaan vesitilkkaan, joka oli suurustettu Koskenlaskija-ruokajuustolla.

Mitä musiikkia suosittelet kuunneltavaksi ruokailun jälkeen?
Ei lounaan jälkeen jäädä istuskelemaan!

Pienen musiikkimakeisen voi hakea vinyyliltä tai netistä, entisajan tähtien esityksiä, vaikkapa jokin Rossinin aaria tai viululla Kreislerin Liebesleid.

Minä en malttaisi kuunnella, vaan kevyt lounas sallisi kupin kahvia ja pienen herkun.

Viulutaiteilija Fritz Kreisler soittaa historiallisella äänitteellä oman sävellyksensä Liebesleid eli Lemmentuskaa.

Näin pianisti Meri Louhos vastasi kysymyksiin keväällä 2021 koronapandemian jatkuttua vuoden.

Lue, katso ja kuuntele

Kangas, Laila & Lehtonen, Tiina-Maija: Meri Louhos - rakastetun pianistin värikäs elämä. Yle Klassinen 2018.

Taiteilija koronakeväänä 2020

 • Jyväskylä Sinfonia jatkaa esimerkillisesti aikamme musiikin taltioimista

  Jyväskylä Sinfonia jatkaa aikamme musiikin taltioimista

  Kapellimestari Ville Matvejeff on johdatellut Jyväskylä Sinfoniaa hyvinkin eri tyyppisistä taltioimisprojekteista toiseen. Yhdistävä tekijänä on ollut etenkin aikamme musiikkiin keskittyminen. Sama kunnioitettava linjanveto jatkuu edelleen, kun orkesterin uusimmalla julkaisulla kuullaan ranskalaisen Éric Tanguyn (s.

 • Fagerlundin kamarimusiikki soi luottomuusikoiden käsissä iskevästi

  Fagerlundin kamarimusiikki soi luottomuusikoiden käsissä isk

  Säveltäjä Sebastian Fagerlundin (s. 1972) tuotannon ikuistaminen jatkuu. Tällä kertaa suurille kokoonpanoille laadittujen teosten sijaan huomio keskittyy kamarimusiikkiin. Nyt kuultavat kuusi teosta ovat valmistuneet vuosien 2007-2013 välisenä aikana.

 • Bartókin synteesi-hitit soivat nautittavasti

  Bartókin synteesi-hitit soivat nautittavasti

  Kapellimestari Susanna Mälkki ja Helsingin kaupunginorkesterin edellisellä julkaisulla Béla Bartókin pianokonserton kytkynä soi pirteästi Ravel ja aikamme musiikki. Nyt ollaan liikkeellä taas täys-Bartók-paketilla. Bartók-matkailu on muutamalla aiemmalla julkaisulla keskittynyt säveltäjän varhaistuotantoon.

 • Aili Järvelä ja Sointi Jazz Orchestra - hyvän mielen sointeja raikkaalla otteella

  Aili Järvelän hyvän mielen sointeja

  Aili Järvelä (s. 1985) on tullut tutuksi laulajana, lauluntekijänä, säveltäjänä, sovittajana, viulistina, tuottajana, Järvelän pelimannina sekä freelance-muusikkona useista eri yhtyeistä ja yhteyksistä. Sointi Jazz Orchestra on vuonna 2013 toimintansa aloittanut nuorista ammattimuusikoista koostuva yhtye, jonka taiteellisena johtajana toimii yhtyeen perustanut Rasmus Soini.