Hyppää pääsisältöön

Pianisti Meri Louhos maalaa ja etäopettaa karanteenista käsin – Taiteilija koronakeväänä 2020

Pianisti Meri Louhos karanteenissa kotonaan keväällä 2020.
Keittiöstä on tullut Meri Louhoksen maalausateljee koronapandemian aikana. Pianisti Meri Louhos karanteenissa kotonaan keväällä 2020. Kuva: Meri Louhos Meri Louhos

Pianisti Meri Louhos viettää koronakevättä kotonaan Käpylässä. Ikänsä puolesta hän joutuu olemaan ankarassa karanteenissa, mutta etäopettaa pikkuoppilaitaan kännykän avulla. Meri haikailee jo kaupungille kuljeskelemaan, ostoksille ja kahviloihin.

Elämme nyt keväällä 2020 aivan poikkeuksellisia aikoja. Maailmaa koettelee koronapandemia, joka on pysäyttänyt täysin myös koko musiikkielämän. Taiteilijat ja yleisö elävät kodeissaan karanteenin kaltaisissa olosuhteissa.

Kysyimme suomalaisilta muusikoilta, säveltäjiltä, esiintyviltä taiteilijoilta ja kapellimestareilta, miten he viettävät tätä poikkeuksellista kevättä, mitä he suosittelevat kuunneltavaksi juuri nyt ja millaisia terveisiä he haluavat lähettää.

Kun ravintolatkin joutuivat sulkemaan ovensa, kysymme nyt myös miten kukin on löytänyt oman sisäisen kokkinsa, mitä keittiössä syntyy ja minkä reseptin he haluavat jakaa kaikille.

Pianisti Meri Louhos vastaa

Missä vietät koronakevättä?
Helsingissä, Käpylän laitamilla.

Miten koronapandemia on vaikuttanut elämääsi ja töihisi?
Olen eläkkeellä Sibelius-Akatemiasta. En siis joutunut työttömäksi enkä liioin antamaan etäopetusta.

Ikäni tähden olen eristyksissä. Hankin palveluja netistä ja teen ostoksia - tyhmiäkin! - heikun-keikun-budjetilla. Hyväsydämiset ystäväni ovat tuoneet kasseja oveni taakse.

Kun työmatkat aikoinaan päättyivät, teki mieli ostoksille ja kuljeskelemaan keskustaan. Ja nyt! Karanteenin päättyessä en suuntaisi ulos Uudeltamaalta vaan oitis keskustan kahvilaan.

Miten päiväsi ovat kuluneet?
Viihdyn yksin ihan hyvin.

Työ nuorten pianistien kanssa kiinnostaa yhä, ja olen yrittänyt opastaa etäältä muutamia. Päiväkaudet kasailin tuoleja, laatikoita ja kirjoja pinoksi saadakseni kamerakulman jostain yläviistosta. Eipä onnistunut!

Päädyin simppeliin ratkaisuun: kaksi tuolia vastakkain, toisella nuotti tai vihkon kansi still-kuvana, toisella takaperin nojaamassa kännykkä. Hankalasta kulmasta painoin videonappia, ja rynnätessäni pianon ääreen koko asetelma heilahteli. Syntyipä sentään karmealla kännykkä-pianoäänellä malli oppilaalle.

Pianopedagogi Meri Louhoksen etäoppilaita keväällä 2020.
Piano-oppilaan tervehdys Meri Louhokselle karanteenin keskelle. Siskot mukana musisoimassa. Pianopedagogi Meri Louhoksen etäoppilaita keväällä 2020. Kuva: Meri Louhoksen arkisto Meri Louhos

Sain heiltä paljon paremmin kuvattuja soittoja takaisinpäin, ja kommentoin niitä sitten kirjallisesti. Lapset olivat aivan riemastuttavia ja tunsin itseni perheen jäseneksi.

Mitä puuhailet, silloin kun et vietä aikaa musiikin parissa?
Olen innostunut öljyväreistä, olen opiskellut aika pitkään maalaamista. Tietysti kaikki värit ja tarvikkeet jäivät Kaapelitehtaalle, missä käyn säännöllisesti maalaamassa. Kotona oli sentään jotakin.

Työn alla on kaksi esittävää maalausta lahjaksi Kemiin. Toinen on saunakuva, joka on tarkoitettu saunakamariin. Toinen on pikkupojalle kastetilaisuuden muistoksi. Seuraavaksi sitten kissa! On välillä vaikea aukoa keittiön kaappeja tai ylettyä vesihanaan, kun saa varoa tuoreita väripintoja.

Pianisti Meri Louhoksen maalauksia omassa keittiössä keväällä 2020.
Merin keittiössä tiskipöytä on maalaustelineenä. Pianisti Meri Louhoksen maalauksia omassa keittiössä keväällä 2020. Kuva: Meri Louhos Meri Louhos

Kerrankin on ollut myös aikaa ajatella itseään ja tehdä tiliä elämästään.

Sanotaan, että paluuta entiseen maailmaan ei ole. Mitä ajattelet, miten maailma muuttuu pandemian jälkeen?
Maailma on jo muuttunut, eikä voida palata samanlaiseen takaisin. On herätty ajattelemaan ja ymmärtämään. On herätty välittämään.

Mutta ketkä tulevat tämän koronan jälkeen määräämään meitä ja päättämään, mitä meille kerrotaan?!

Sen jälkeen, kun ravintolat ovat sulkeneet ovensa, jokainen on joutunut valmistamaan ruokansa itse. Minkä hyväksi havaitsemasi reseptin haluat jakaa kaikille?
Kun kokkaa muille, näkee mielellään vaivaa. Yhdelle on tylsää valmistaa aterioita. Karanteenin alussa iski kauhea makean nälkä, ja se alkoi näkyä puntarissa. Nyt kokkaan terveellisemmin.

En ole mikään lahjakkuus keittiössä, mutta sielläkin voi improvisoida. Esittelen yhden reseptini: Pakastekalaa ja kesäkurpitsa-spagettia – kevyt lounas.

Ainekset
Vuole kurpitsasta veitsellä tai kuorijalla ”spagettia” se määrä minkä jaksat.
Paloittele sulatettu pakaste-sei.
Varaa sopiva määrä pieniä makaroneja.

Valmistus
Laita kolmeen kattilaan kuhunkin sopiva määrä vettä kiehumaan ja sekaan liemikuutio ja suolaa.

Lisää kalaan kalamaustetta reilusti ja hiukan sinappia.

Lisää makaroneihin sipulijauhetta ja spagettiin piparjuuritahnaa tai sitruunaa.

Kalat, kurpitsat ja makaronit valmistuvat aika nopeasti.
Valuta ja aseta syvälle lautaselle, alimmaksi makaronit, sitten kurpitsa ja lopuksi kalapalat.

Jos valmistaa ison annoksen, loppu on hyvää lämmitettynäkin.

Suosittelen maukkainta kastikevaihtoehtoa: Veistä yksinkertaisesti voinokareita kalan päälle. Jos on tarpeen hiukan lämmittää, jotta voi sulaa, niin laita annos hetkeksi mikroon.

Pianisti Meri Louhoksen resepti keväällä 2020.
Pakastekalaa ja kesäkurpitsa-spagettia. Pianisti Meri Louhoksen resepti keväällä 2020. Kuva: Meri Louhos Meri Louhos

Vaihtoehtoni tänään: Kun sattui olemaan keitetty muna jääkaapissa, murskasin sen kiehuvaan vesitilkkaan, joka oli suurustettu Koskenlaskija-ruokajuustolla.

Mitä musiikkia suosittelet kuunneltavaksi ruokailun jälkeen?
Ei lounaan jälkeen jäädä istuskelemaan!

Pienen musiikkimakeisen voi hakea vinyyliltä tai netistä, entisajan tähtien esityksiä, vaikkapa jokin Rossinin aaria tai viululla Kreislerin Liebesleid.

Minä en malttaisi kuunnella, vaan kevyt lounas sallisi kupin kahvia ja pienen herkun.

Viulutaiteilija Fritz Kreisler soittaa historiallisella äänitteellä oman sävellyksensä Liebesleid eli Lemmentuskaa.

Näin pianisti Meri Louhos vastasi kysymyksiin keväällä 2021 koronapandemian jatkuttua vuoden.

Lue, katso ja kuuntele

Kangas, Laila & Lehtonen, Tiina-Maija: Meri Louhos - rakastetun pianistin värikäs elämä. Yle Klassinen 2018.

Taiteilija koronakeväänä 2020

  • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

    KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

    Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

  • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

    Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

    Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

  • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

    Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

    Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

  • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

    Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

    Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.