Hyppää pääsisältöön

Tätä koirasi oikeasti syö: käsikirjoitus

Koiranruoka on maailmalla miljardibisnes. Suomessakin alalla liikkuu satoja miljoonia euroja.

Taloustutkimuksen tutkimus- ja asiakkuusjohtaja, yhteiskuntatieteiden tohtori Juho Rahkonen: “Jos ajatellaan vaikka tämmöisiä shokkeja kuin koronavirus, niin koiranruokabisnes ei hyydy siihen.”

Kauppojen ja markettien hyllyt pursuavat erilaisia koiranruokia. Valtaosan niistä valmistaa muutama kansainvälinen jättiyritys.

Dosentti, eläinlääketieteen tohtori Anna Hielm-Björkman: “Kyllähän me on nähty, että koirat hyvin näillä selviää. Mut me ollaan myös nähty, että meillä on hirveesti kroonisia sairauksia koirilla.”

Miten ruokinta vaikuttaa koirien terveyteen? Tästä tehdään Suomessa kansainvälisestikin uraauurtavaa, vähälle huomiolle jäänyttä tutkimusta. Tutkimushankkeen vetäjän mukaan alustavat tulokset eivät ole mairittelevia monikansalliselle koiranruokateollisuudelle.

Hielm-Björkman: “No halpaa höttöä on. Parempaakin höttöä on…”

Dosentti, kauppatieteiden tohtori Lasse Mitronen: “Siihen - totta kai - on sitten mahdollisuus, että sinne laitetaan sitä huonompaa tavaraa.”

Tätä koirasi oikeasti syö

Agility Maaliskisat Vantaalla 7.3.2020

Ullamari Kokko & Nox-koira: “Tämä on Nox. Parsonjackrusselinterrieri. Tällä hetkellä hän syö laadukasta kuivaruokaa ja sitten ihan jauhelihaa.”

Miisa Rapi & Sera-koira: “Hän on Sera. Hän on tällainen pieni 16-viikkoinen malinoisin pentu. Tällä hetkellä syötän ihan raakaruokaa puolet ja puolet syötän tätä Dagsmarkin Lappia.”

Anna-Stina Venäläinen & KaleviI-koira: “Tässä on Kalevi. Bordercollie. Kohta 9v. Kalevilla on ollut ongelmia vatsan kanssa, niin etsitty siihen sitten sopivaa ruokaa. Pääasiassa kuivaruokaa.”

Hielm-Björkman: “Tämä on Lyyra. Hän on neljä-viisvuotias sekarotunen, joka tulee Kreikasta. Kreikan kaunotar. Ja sitten hän on Naala. Ja Naala on Suomesta ja myös sekarotunen.”

Hielm-Björkman: “Mä syötän näille koirille niin semmoista suomalaista täysravintoa, joka on raakaa. Sitten tietysti niin kaikki, mitä meidän pöydältä jää, niin kaikki menee koirille.”

Anna Hielm-Björkman on eläinlääketieteen tohtori ja Helsingin yliopiston kliinisen eläinlääketieteen dosentti. Tutkimustyön ohessa hän työskentelee eläinlääkärinä Yliopistollisessa eläinsairaalassa Helsingin Viikissä.

Hielm-Björkman tutkimusryhmineen tekee koko maailmankin mittakaavassa uraauurtavaa tutkimusta koirien ruuista ja niiden vaikutuksesta eläinten terveyteen. DogRisk -nimiseen tutkimusryhmään kuuluu kymmenkunta alan spesialistia.

MOT: “Voiko huonolaatuinen ravinto, voiko se sairastuttaa koiran?”

Hielm-Björkman: “Meidän näistä ensimmäisistä tutkimustuloksista, jotka tulee tällaisista isoista epidemiologisista materiaaleista, niin niiden perusteella tuntuu siltä, että niillä on… tai se näkyykin ihan selvästi, että niillä on niin kuin yhteys.”

Hielm-Björkman kollegoineen on kuluneen vuosikymmenen aikana kerännyt ainutlaatuisen kyselyaineiston (www.ruokintakysely.fi) siitä, mitä koirat syövät ja mitä eläimet ovat sairastaneet.

Tähän mennessä kyselyyn on kertynyt jo reippaasti yli 12 000 vastausta.

Tällä hetkellä Hielm-Björkmanin vetämä tutkijakollektiivi kartoittaa ravinnon vaikutusta koirien sairastamiin syöpiin, atopioihin ja allergioihin, epilepsiaan sekä lonkkavikaan.

Kansainvälisesti koiranruoka on miljardibisnes. Ala on tiukasti kansainvälisten suuryritysten näpeissä.

Jo pelkästään Suomessa koiranruokabisneksessä likkuu vuosittain satoja miljoonia euroja. Meillä tahdin sanelee kolme monikansallista jättifirmaa: amerikkalaiset Mars ja Hill’s sekä sveitsiläinen Nestlé.

Hielm-Björkman: “Jonkun näiden alla on saattanut esimerkiksi olla lähemmäs viittäkymmentä eri koira- ja kissanruokamerkkiä. Mitä me kaikki tunnistetaan on vaan se merkki. Me ei niin kun ajatella, että nää on oikeastaan saman omistajan kaikki.”

MOT:n eri lähteistä keräämien arvioiden mukaan Suomen koiranruokamarkkinan vuotuinen arvo on 200:sta 250:een miljoonaa euroa. Kaikkiaan koiriin kulutetaan meillä noin miljardi euroa vuodessa.

Rahkonen: “Tää on meidän Bella. Tämä on australiankelpie. Ehkä myös susikoiraa vähän joukossa. Tämmöinen paimenkoira.”

Bellan isäntä Juho Rahkonen on Taloustutkimuksen tutkimus- ja asiakkuusjohtaja. Koulutukseltaan hän on yhteiskuntatieteiden tohtori. Miten Rahkonen ruokkii koiraansa?

Rahkonen: “Meillä on tällaista kuivaruokaa. Semmoisia nappeja. Jonkun verran Bella syö myös ruuantähteitä. Jos meiltä vaikka jää. Bella syö pohjimmiltaan samaa ruokaa kuin me muutkin.”

Rahkonen on selvittänyt suomalaisen koiranruokabisneksen kiemuroita.

Rahkonen: “Se on semmoinen ala, koiranruokabisnes, että jos mä harrastaisin sijoittamista, niin kyllä mä ilomielin ostaisin nyt, tankkaisin koirayhtiöiden osakkeita, koska se ei ole sillä tavalla haavoittuvainen ala. Jos ajatellaan vaikka tämmöisiä shokkeja kuin koronavirus, niin koiranruokabisnes ei hyydy siihen, koska jos ihmiset jää koteihinsa, niin koirahan on entistä tärkeämpi silloin.”

Rahkosen mukaan Suomen koiranruokamarkkina on viimeisen vuosikymmenen aikana karttunut neljänneksellä.

Rahkonen: “No ihan tässä viime vuosinakin, niin semmoista neljän, viiden prosentin kasvuvauhtia on ollut. Ja jos miettiin, että yleinen talouskasvu on ollut hädin tuskin prosenttia.”

Tilastokeskuksesta arvioidaan, että Suomessa on tällä hetkellä noin 700 000 koiraa. Tarkkaa lukua on mahdotonta sanoa, koska koirille ei Suomessa ole rekisteröintipakkoa.

Kolme monikansallista jättiyritystä - Hill’s, Mars ja Nestlé - pitää hyppysissään yli 90%:a Suomen koiranruokamarkkinasta. Suomalaisten valmistajien markkinaosuus on vaivaiset 8%. Erityisen vahva kansainvälisten jättifirmojen valta-asema on koirien kuivaruuissa - eli nappuloissa.

Rahkonen: “Kyllähän koiranruokabisnes on aika vahvasti keskittynyt viime vuosina entistä harvempiin käsiin. Alaa hallitsevat kansainväliset suuryritykset. Se on tämmöinen kasvava bisnes, jossa on entistä enemmän rahaa jaossa, niin siinä helposti pienemmät kilpailijat jää jalkoihin.”

Sveitsiläisen Nestlén liikevaihto on noin 86 miljardia euroa vuodessa. Eläinruokien osuus tästä on kolmisentoista prosenttia - eli 11,5 miljardia euroa.

Yhdysvaltalaisen Marsin eläinruokien tuotannon vuotuinen kokonaisarvo on 16 miljardia euroa - eli vielä selvästi suurempi kuin Nestléllä.

Niinikään yhdysvaltalainen Hill’s Pet Nutrition on Colgate-Palmoliven tytäryhtiö. Se myy Suomessa koiranruokiaan vain eläinlääkäriasemien ja apteekkien kautta. Hill’s myy eläinruokiaan maailmanlaajuisesti noin kahdella miljardilla eurolla per vuosi.

Mitronen: “No tää on Muru-koira. Kohtaa viis vuotta. Amerikan kääpiöterrieri. Tämmöinen hyvin tuota vilkas ja terrieri perusluonteeltaan. Et on mukava, mukava seurakoira.”

Muru on lähtöisin orimattilalaisesta kennelistä - kuten myös Mitrosten toinen koira Minni.

Mitronen: “Annetaan tiettyä koiranruokaa, jota tää Kennel suositti aikoinaan. Siitä ne tykkää ja turkki pysyy hyvänä ja näin poispäin. Että kyllä se on niin, et ihan koiranruualla mennään. Että sikäli on kyllä markkinointi tehnyt tehtävänsä.”

Kauppatieteiden tohtori, dosentti Lasse Mitronen työskentelee työelämäprofessorina Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa. Hän toimi pitkään Keskon palveluksessa asiantuntija- ja johtotehtävissä, mm. yhtiön strategisen kehityksen johtajana. Mitronen perehtyi MOT:n pyynnöstä suomalaiseen koiranruokabisnekseen.

Mitronen: “Tottumus on toinen luonto. Eli kyllähän se sitten se brändiuskollisuus ja brändimarkkinointi on myöskin näiden koiranruokien puolelle tullut. Ja siinähän nää kansainväliset jätit on erittäin hyviä.”

Ihmiset mieltävät mainonnalla luodun vahvan tuotemerkin osaksi laatua. Takavuosina monikansallisia jättejä vaivanneet imago-ongelmat eivät enää tunnu haittaavan. Suuryrityksillä on myös varaa ja taitoa massiiviseen markkinointiin.

Mitronen: “Nää monikansalliset yritykset harvemmin haluaa sitä omaa brändiä, sitä yritysbrändiä tuoda esiin kovin paljoo. Että se on siellä tuotebrändin alla.”

Koiranruuan tuontirajoitukset poistettiin Suomessa kolmisenkymmentä vuotta sitten. Ala koki sen jälkeen melkoisen myllerryksen. Markkinoille tuli valtavasti uusia tuotteita. Tämän seurauksena kotimainen tuotanto hiipui vähitellen kannattamattomana pois.

MOT: “Miten kuvailisit tätä kansainvälisten suuryritysten valta-asemaa suomalaisessa koiranruokabisneksessä?”

Mitronen: “No kyllähän se on niin kun tavallaan musertava.”

Rahkonen: “Pienemmistä toimijoista ei ole sillä tavalla haastajiksi ennen kuin ostajat rupeaa todella vaatimaan sitä, vaatimaan laatua. Mutta se on ihan selvää, että se ei ole välttämättä sitä parasta laatua, mitä nämä massatuotetut, isot koiranruokatuottajat tarjoaa.”

Agility Maaliskisat Vantaalla 7.3.2020

Vilja Kämppi & Vesta-koira: “Vesta syö ihan nappulaa. Ja sitten ehkä kolmasosa sen ruuasta on lihaa. Sellaista raakaruokaa.”

Maiju Livio & Loitsu-koira: “Loitsu on seitsemänkuinen australianpaimenkoira. Enimmäkseen nappulakoira. Ja sitten välillä tota syö aina märkäruokaa.”

Ruokavirastosta kerrotaan, että ulkomailta tuodaan koiranruokaa Suomeen noin 50 miljoonaa kiloa vuodessa. Suomen oma koiranruokatuotanto on vähän alle 10 miljoonaa kiloa per vuosi. Meillä on kolmisenkymmentä hännänheiluttajille murkinaa valmistavaa yritystä. Suomessa tuotanto on raakaruokapainotteista. Prosessoituja nappuloita valmistaa ainoastaan yksi yritys.

Koirien kuivamuonan valmistus oli pitkään Suomessa kokonaan jäissä, kunnes kolmisen vuotta sitten syntyi Kristiinankaupungissa Dagsmark Petfood Oy. Nyttemmin yritys on muuttanut Karijoelle Etelä-Pohjanmaalle.

Toimitusjohtaja, kauppatieteiden tohtori Laura Strömberg (Dagsmark Petfood Oy): “Meillä on tietty fokus, joka on tässä alkujaan tää kotimaisuus ja siihen sitoutuminen. Ja me tehdään sen puitteissa, mitä me voidaan.”

Dagsmarkin valikoimissa on useita erilaisia koirien kuivaruokia ja jokunen puruluu. Tavoitteena on 5-10%:n suuruinen siivu suomalaisesta koiranruokamarkkinasta.

MOT: “Teettekö te tappiota vielä tällä hetkellä?”

Strömberg: “Tehdään vielä tappioo. Kyllä. Niin kuin kasvuyritykset usein, kun on hyvin resurssi-intensiivistä nää ensimmäiset vuodet, niin…”

MOT: “Mitkä on ne näkymät sen suhteen, että milloin vois tulla ensimmäinen voitollinen vuosi?”

Strömberg: “Kyllä siihen tänä vuonna tähdätään vahvasti. Että mä luulen, että ne alkuvaiheen niin sanotut kasvuyrityksen kuolemanlaaksovaiheet rupee olemaan takana päin kyllä.”

Strömberg: “Me vähän ravisutetaan näitä alan hyvinkin niin kun historiallisesti pitkiä rakenteita - tai pysyviä rakenteita, mitkä on ollu. Että me tehdään vähän erityylisesti.”

Karijoen tehtaalla ei liikesalaisuuksien vuoksi saa kuvata. Siksi tapaamme yhtiön toimitusjohtajan hänen kotonaan.

Toimitusjohtaja Strömbergin mukaan koiranomistajan tulisi saada tietää, mistä hänen lemmikkinsä ruoka tulee.

Strömberg: “Me nostetaan näitä ehkä osin vähän kipeitäkin asioita - eli näitä alkuperäasioita keskusteluun.”

Strömberg: “Et se ainoastaan, mitä peräänkuulutan, on se avoimuus siinä tekemisessä. Niin se ois hienoa, kun siihen kaikki saatais mukaan alalla.”

Avoimuutta koiranruokabisnestä hallitsevilta suuryrityksiltä peräänkuuluttaa myös dosentti Anna Hielm-Björkman. Hänen mielestään on vastuutonta ja kummallista, ettei koirien ruuan koostumusta paljasteta tuoteselosteissa ja pakkausmerkinnöissä.

Hielm-Björkman: “Se merkkaaminen niissä pusseissa on niin huonoa, niin asiakas ei pysty arvioimaan, että syöttääkö hän hyvää vai huonoa ruokaa.”

Nykyään kauppojen ja markettien hyllyt suorastaan pursuavat suurimpien valmistajien erilaisia tuotemerkkejä. Jo pelkästään suomalaisten kauppojen hyllyillä niitä lasketaan olevan satoja.

Hielm-Björkman: “Jos ajatellaan vaikka Marsia, jonka me kaikki tunnemme suklaan valmistajana, niin nykyään niiden eläinruokabisnespuoli on huomattavasti isompi kuin kuin niiden suklaapuoli. Ja se perustuu tietysti siihen, että ne on ostaneet paljon tämmösiä pieniä firmoja.”

Koiranruokien ainesosien järjestys kertoo, mitä koiranruoka sisältää eniten.

Hielm-Björkman: “Kun ajattelee tämmöistä lihansyöjää, koiraa, niin me ajatellaan, kun täällä lukee, että se sisältää nautaa ja kalaa, niin kuitenkin täällä ensimmäisenä lukee viljat: täysvilja 64 prosenttia. Sitten täällä on liha- ja eläinperäisiä tuotteita 8%.”

Ruokaviraston ylitarkastaja Hanna Laatio: “Mitä hyvänsä ainesosaa korostetaan jollain tavalla niissä merkinnöissä - oli se sitten sanallisesti tai kuvallisesti - niin silloin täytyy ilmoittaa, kuinka paljon sitä on siinä tuotteessa.”

Laatio: “Sitten kuluttaja voi kattoo sieltä takapuolelta, että jaaha, no tätä korostettua ainesosaa oli nyt tämän verran.”

Koiranruokamarkkinaa valvoo Suomessa Ruokavirasto. Hanna Laatio työskentelee Ruokaviraston rehuvalvonnassa ylitarkastajana. Koiranruokien yhteydessä puhutaan rehuista, ei elintarvikkeista.

Lainsäädäntö ei edellytä raaka-aineiden alkuperämaan ja ruuan valmistuspaikan merkitsemistä pakkauksiin.

Laatio: “Nythän tästä asiasta puhuttiin elintarvikepuolella paljon, ja tuli se vaatimus ilmoittaa lihan alkuperä. Niin samalla esitettiin kysymys, että no entäs sitten täällä koiranruokapuolella. Mutta kun se on vähän sitten sillä lailla, että vuoropäivinä halutaan, että säädellään enemmän ja sitten vuoropäivinä taas toivotaan, että pitäis säädellä vähemmän.”

Koiranruokateollisuuden lobbarit ovat olleet ahkerasti liikkeellä, jottei valmistajien tarvitsisi paljastaa reseptejään. Koiranruokaan liittyviä merkintävaatimuksia säännellään EU-tason rehuja koskevilla säädöksillä. Ruokaviraston käsitys on, ettei muutoksia lainsäädäntöön ole lähivuosina odotettavissa.

Maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio kertoo MOT:n verkkosivuilla näkemyksiään koiranruokabisneksestä. Husu-Kallio on eläinten asioissa maan korkein virkamies, ja hänet tunnetaan koiraihmisenä.

Koirien terveyttä vaarantavista ruuan laatuongelmista on vuosien saatossa uutisoitu aina silloin tällöin.

Hielm-Björkman: “Kansainvälisesti on esimerkiksi näistä raaka-aineista löytynyt semmoisten eläinten DNA:ta... siis tiedetään, että sinne on laitettu sinne lihaluu -jauheeseen, joka on käytetty näiden ruokien valmistukseen, niin on käytetty semmoisia, mitä tiedetään, että niitä ei varmasti löydy mistään teurastamoista. Mikä tarkoittaa, että ne ei ole teurastettuja eläimiä. Ja jos ne ei ole teurastettuja eläimiä, niin mistä ne ovat sitten sinne tulleet, niin saattaa tietysti olla ongelma. Onko ne jääneet auton alle? Vai onko ne lopetettuja eläimiä?”

Maailmalla koiranruokia joudutaan aika ajoin vetämään pois markkinoilta.

Hielm-Björkman: “Suurin syy ruokien poisvetoon on yleensä salmonella ja yersinit - tämmöiset patogeeniset bakteerit. Toiseksi suurin syy on olleet lopetusaineet, joten koiranruuista on löydetty aika paljon tämmöstä lopetusainetta, joka on nimeltään fenobarbitaali… joka on semmonen, mitä eläinlääkärit käyttää ainoastaan lopettaakseen eläimiä. Ja täähän on tietysti aivan tosi hengenvaarallista.”

Suomessakin on päätynyt myyntiin terveyshaittoja aiheuttaneita eriä lemmikkien tuontiruokia - tosin vain harvoin.

Jarmo Österman kokkaa kotiruokaa koirilleen.

Tietokirjailija, koiranomistaja Jarmo Österman: “Meille on tärkeää, että koira saa puhdasta ruokaa. Syödään sitten itse vaikka kaurapuuroa, että saadaan koirille kunnon ruokaa.”

Österman: “Se on niin mukavaa, kun yleisö on niin vastaanottavaista. Jos joku ei joskus maistu - niin voi käydä - niin sitten me ei tehdä enää sitä. Jos ajattelee, että itse söisi samaa ruisleipää vuodesta toiseen, niin kyllähän se vähän heikolta maistuisi.”

Österman: “Milli on tämmöinen mukava, rauhallinen seropi eli sekarotupiski. Hänessä on labradoria ja tätä belgianpaimenkoiraa, labradoria ja setteriä.”

Österman: “Nita on 2-vuotias saksanpaimenkoiranarttu. Hän tämmöinen lapsekas ja villi vielä. Vartioi pihaa ihan täysillä. Se on hänen tehtävänsä.”

Ihmisille tehtyä kotiruokaa voi antaa koirille vain rajoitetusti. Millin ja Nitan isäntä ruokkii lemmikkejään myös nappuloilla.

Östermania alkoi aikoinaan kiinnostaa, mitä koiranruokapussit oikein sisällään pitävät. Asiaa selvitelläkseen hän perusti yhden miehen iskuryhmän, ja suuntasi markettien ja erikoisliikkeiden hyllyille.

Österman: “Lähdin sitten tutkiin, että mitä missäkin pussissa on, ja törmäsin tällaiseen, että löyty sitten joku bulkkiruoka, mitä hyvin halvalla myytiin sitten marketissa. Ja sitten kalliimpaa koiranruokaa, liikkeestä myytävää. Pussi oli vaihtunut, mutta tuoteseloste täysin sama kirjoitusvirheitä myöten. Näähän sitten, ku on joskus jääneet kiinni näistä epämääräsistä koiranruuista, niin selviää, että sitä saatetaan myydä ehkä sadalla eri nimikkeellä ympäri maailmaa. Et pussit vaan vaihtuu.”

Koiranruokaresepteistä kirjojakin tehnyt Österman kyseenalaistaa koirien tehdasruokien terveellisyyden.

Österman: “Siellä on aikamoista hämäystä, jos lukee koiranpussin kyljessä 47% proteiineja, niin se ei nyt mun mielestäni avaa kyllä asiaa tarpeeksi.”

Österman: “Jos koiran ruuasta löytyy jotain koiran eutanasialääkettä, niin herää kysymys, että mitähän lihaa siihen koiran ruokaan on käytetty. Miten se lääke on sinne joutunut?”

Österman: “Sinne laitetaan täyteainetta, että saadaan se pussi täyteen, kun sitä arvokkaampaa ainetta sitten jätetään vähemmälle. Koira ei saa niistä yhtään mitään.”

Östermanin mielestä muutaman jättiyrityksen ei pidä antaa sanella, mitä suomalaisille koirille syötetään.

Österman: “Eihän sitä äkkiseltään tavallinen kaduntallaaja niin kun ymmärrä, että ne lukuisat ja lukuisat merkit niin ne on ihan yhden käden sormin laskettavissa ne firmat.”

Myöskään Anna Hielm-Björkmania ja hänen tutkimusryhmäänsä ei koirien tuontiruokien laatu vakuuta. Pahimmillaan teollinen nappularuoka on heidän mukaansa huonolaatuista tusinatavaraa, joka voi vaarantaa eläinten terveyden.

Hielm-Björkman: “Halpaa höttöä on. Parempaakin höttöä on… me ei vaan tiedetä, että mitkä asiat näissä ruuissa on nyt semmosia, jotka on terveydelle haitallisia.”

Hielm-Björkman: “Kyllähän me on nähty, että koirat hyvin näillä selviää. Mut me ollaan myös nähty, että meillä on hirveesti kroonisia sairauksia koirilla. Ja se on sitä, meidän tutkimusryhmä tällä hetkellä tutkii, että miten paljon just ruoka vaikuttaa sit sairastavuuteen.”

Mitronen: “Semmoinen mahdollisuus totta kai on, et jos nää niin kun tiukkenee nää ihmisruuan vaatimukset, ja jostakin pitää myyntiä saada, niin saattaa olla, että jonakin heikkona hetkenä tulee mieleen, että lykätäänpäs sitä vähän heikompaa tavaraa nyt tohon suuntaan. Kun ne on kuitenkin osittain samoista raaka-ainelähteistä kun ihmistenkin ruuat.”

Nestlé kommentoi sähköpostitse:

"Noudatamme EU:n asetusta ja Fediaf-merkintäkoodia, ja kaikki pakolliset tiedot ovat pakkauksessa. (...) Jotta pystymme säilyttämään joustavuuden raaka-aineiden tarjonnan ja tuotantokapasiteetin suhteen, emme ilmoita alkuperämaata."

"Laatu on meille aina etusijalla. Teemme tehtaissamme joka päivä lukuisia testejä."

Mars kommentoi sähköpostitse:

"Ruokamerkintämme ovat paikallisten lakien ja asetusten mukaisia."

"Laadunvarmistusohjelmamme takaa että kaikkien raaka-aineiden, joita me ja tavarantoimittajamme käytämme, on paikallisten lakien ja säädösten lisäksi täytettävä tiukat globaalit laatu- ja turvallisuusvaatimukset."

Hill’s kommentoi sähköpostitse:

"Hill’s noudattaa kaikkia paikallisia lainsäädännön vaatimuksia ja tuotteiden pakkausmerkinnät ovat EU-direktiivin 767/2009 mukaisia."

"Hill’s noudattaa tuotteissaan kaikkia Suomessa lemmikkieläinruuille asetettuja ravitsemussuosituksia sekä EU-lainsäädännön määräyksiä koskien erityisruokavalioruokia."

Anna Hielm-Björkman vaatii huomiota koiranruuan laatuongelmiin.

Hielm-Björkman: “Ihan kunnolla niin kuin tutkia, että mitä niissä raaka-aineissa on, mistä ne on tulleet, onko ne terveellisiä ja onko ne edes sitä, mitä nää firmat sanoo, että ne myy.”

Dogrisk-tutkijakollektiivin työ etenee hitaasti, koska rahoitusta lemmikkiruokatutkimukselle on vaikea löytää. Varoja on hankittu mm. joukkorahoituskampanjoilla.

Hielm-Björkman: “Esimerkiksi mun tutkimusryhmälläni on nollabudjetti yliopistolta. Mikä tarkoittaa, et kaikki rahat, mitä mä saan… niin pitää tulla ulkopuolelta.”

Hielm-Björkman: “Me ei mielellään laitettais meidän tutkimustuloksiin, että nämä tutkimukset on rahoittaneet Mars tai Nestlé - tai joku muu, vaan me haluttais mielellään laittaa sinne, että nää on tehty ihan yliopistomaailmassa. Ja kukaan ei ole rahoittanut näitä muuta kuin Suomen kansan verorahoilla, mutta sellaista tutkimusta ei tällä hetkellä pysty tekemään.”

Koiranruokabisnestä hallitsevilla monikansallisilla jättiyrityksillä on myös omaa tutkimustoimintaa.

Hielm-Björkman: “Yliopistossa on hyvä tutkia mieluummin kuin että nää firmat - isot firmat itse - koska me julkaistaan, mitä me löydetään, kun taas ne ei.”

Agility Maaliskisat Vantaalla 7.3.2020

Ville Liukka & Oodi-koira: “Tässä on espanjanvesikoira Oodi. Meillä kaikki koirat syö kuivaruokaa. Eli me luotetaan siihen, että kuivaruoka on tutkittua, ja se on meille helppoa, että… Se on liian työlästä ruveta miettimään, että paljonko raakaruokaa tai muuta, että… Se säilyy hyvin. Pystytään… ollaan missä vaan, niin se ruokinta on samaa. Niin se helpottaa hirveesti meitä. Ja hyvin tuntuu toimivan. Et meillä on kolme vanhaa koiraa ja kaikki menee vielä kovaa.”

Ville Liukka & Oodi-koira: “Sekin on yksi markkinointikikka, se ei ole niin kun itsestäänselvää, että niin sanotusti parempi ruoka olisi sitä, missä liha on ykköserä, jos siinä lihassa on paljon vettä. Niin sitten se vesi haihtuu, ja sit siellä onkin… tavallaan valkuaisaineitten ja hiilihydraattien suhde on ihan erilainen siinä lopputuotteessa.”

Ville Liukka & Oodi-koira: “On hirmu paljon ristiriitasta tutkimustulosta, koska kun sä tutkit jotain, ja se ei palvele sun niin kun agendaa, niin sä et julkaise sitä tutkimusta. Et jokainen pystyy sitten tietyllä tavalla saamaan niin kun pontta sille omalle näkemykselleen.”