Hyppää pääsisältöön

Tee vanhoista farkuista farkkuhame ja laukku

Jeans
Jeans Kuva: Yle/Lee Esselström

Moni leikkaa farkuista lahkeet kesäksi saadakseen kulkea farkkushortseissa ja paljain säärin lämmössä. Tässä on vinkki siitä, miten voit käyttää yli jääneen kankaan.

Käytä uudelleen housunlahkeet ja ompele niistä laukku. Shortsit on helppo muuttaa hameeksi tämän ohjeen avulla.

Lopputulos riippuu tietenkin siitä, millaiset farkut on lähtökohtana. Hameen muotoilua voi vaihdella loputtomiin – jos haluaa leveähelmaisen hameen, ompelee useampia kiiloja ja jos haluaa kapean kynähameen, ompelee lahkeet yhteen ilman kiilaa.

Pituutta voi tietenkin myös vaihdella. Jos käytettävissä on useampia farkkuja, voi ommella pitkän hameen tai tehdä erilaisia volangeja. Hameeseen voi yhdistää muitakin materiaaleja ja ommella hapsuja, pitsejä tai muita kankaita.

Laukun koko voi myös vaihdella farkkujen leveyden mukaan. Jos haluat isomman laukun, käytä siihen useampia lahkeita.

Laukkuun käytin myös kirpputorilta ostettuja vöitä, jotka leikkasin sopivan mittaisiksi.

Tässä on kuvaus yksinkertaisimpaan laukku- ja hamemalliin, jotka näkyvät edellä olevassa kuvassa.

Tarvikkeet:

 • vanhat farkut
 • vanha vyö
 • ompelukone
 • sakset
Jeans
Jeans Kuva: Yle/Lee Esselström

Näin teet hameen:

 1. Leikkaa lahkeet sopivan mittaisiksi, katkaise ne esimerkiksi polven yläpuolelta.
 2. Leikkaa haarasaumat auki ja leikkaa saumat pois.
 3. Leikkaa toisen lahkeen sivusauma auki. Lyhennä se sopivan mittaiseksi niin, että se mahtuu täytteeksi shortsien lahkeiden väliin.
 4. Aseta ylimääräinen kangaspala shortsien avattuun haaraosaan niin, että se on leikattujen reunojen alla ja neulaa se kiinni.
 5. Ompele kiinni siksakilla reunoja pitkin (käytä lankaa, joka on mahdollisimman lähellä farkkujen väriä).
 6. Leikkaa ylimääräinen kangas pois sisäpuolelta ja tasoita alareuna.
 7. Tee samanlainen täytekiila takapuolelle.
 8. Sovita hametta. Jos leveyttä tarvitaan lisää, leikkaa sivut auki ja lisää kiiloja. Tarkista hameen pituus ja jatka kangasta, jos haluat pitemmän hameen tai leikkaa pois, jos haluat lyhemmän hameen.
 9. Käsittele helma haluamallasi tavalla. Olen käyttänyt helpointa vaihtoehtoa ja siksakannut reunan. Voit jättää helman myös käsittelemättä, niin että se hapsuuntuu niin kuin farkkushortsit tai voit tehdä helmasta sellaisen kuin haluat.
jeansväskor
jeansväskor Kuva: Yle/Lee Esselström

Näin teet laukun:

 1. Leikkaa käyttämättä jäänyt lahje haluamasi pituiseksi. Lahkeen alasauma säästetään, ja siitä tulee laukun suuaukko. Pituus mukautetaan lahkeen leveyteen. Käännä yläreunaa kokeeksi muutaman kerran ja laske pohjaa varten 3–5 cm, niin näet, miten suuri ”keskiosan” pitää olla. Vaaleista, kapeista farkuista se on noin 25 cm. Siitä tulee pieni laukku, joka sopii käsi- tai vyölaukuksi.
 2. Leikkaa suikale jostakin hukkapalasta. Suikaleen pitää olla 4 cm leveä, mutta pituus vaihtelee sen mukaan, miten leveät kiinnityslenkit haluat (tarkista vyön leveys). Leikkaa mielellään vähintään 4 x 12 cm.
 3. Taita suikaleen pitkät sivut molemmilta puolilta kohti keskikohtaa ja sitten kerran keskeltä.
 4. Ompele reunaa pitkin, niin että taitos säilyy.
 5. Ompele reunaa pitkin toiselta puolelta, että se näyttää siistiltä.
 6. Mittaa lahkeesta, miten suuret kiinnityslenkit haluat (tarkista, että vyö sopii) ja leikkaa kaksi sopivan mittaista.
 7. Neulaa lenkit paikoilleen. Pienessä laukussa sijoitin ne noin 7 cm leikatusta reunasta.
 8. Siksakkaa lenkit molempiin lyhyisiin sivuihin. Yksi kummallekin puolelle lahkeenpalaa.
 9. Käännä nurin.
 10. Ompele nyt laukun pohja (leikattu reuna). Ensin suora sauma ja sitten siksak.
 11. Taita pohjasauma kohti sivusaumaa niin, että saat neulattua kulmat. Koska farkuissa on usein enemmän kangasta etu- kuin takapuolella, saumat eivät tule ihan tarkasti vastakkain, mutta muotoile siisti pohja näin ja neulaa molemmat kulmat.
 12. Riippuen siitä, miten suuri lahje on käytössä, voit päättää laukkusi pohjan, mutta noin 2–4 cm on hyvä. Ompele suora sauma siihen, mihin olet sen neulannut. Ompele molemmat kulmat samalla tavalla.
 13. Käännä työ oikein päin. Pujota vyö ja rullaa laukun suuaukkoa pari kierrosta ja leikkaa vyö sopivan mittaiseksi. Muista, että voit helposti suurentaa laukkua, kun et rullaa sitä niin paljon alas ja näin voit muunnella laukun kokoa tarpeen mukaan. Tee vyöhön uusia reikiä, jos on tarpeen.