Hyppää pääsisältöön

Kapellimestari Anna-Maria Helsing: "Jälkeenpäin on joskus jopa kiitollinen koko helvetistä" – Taiteilija koronakeväänä 2020

Kapellimestari Anna-Maria Helsing selfiessä koronakeväänä 2020.
Kapellimestari Anna-Maria Helsing selfiessä koronakeväänä 2020. Kapellimestari Anna-Maria Helsing selfiessä koronakeväänä 2020. Anna-Maria Helsing,suomalaiset kapellimestarit

Koronaeristys on saanut kapellimestari Anna-Maria Helsingin huomaamaan erityisesti kaksi asiaa: kuinka tärkeässä asemassa työ on hänen elämässään ja kuinka erilaista on olla yksin omasta valinnastaan verrattuna siihen, että on siihen pakotettu. Koronatyhjyydessä on riittänyt yllättävän paljon tekemistä muun muassa marraskuussa Pietarsaaressa pidettävän RUSK-festivaalin suunnittelun parissa.

Elämme nyt keväällä 2020 aivan poikkeuksellisia aikoja. Maailmaa koettelee koronapandemia, joka on pysäyttänyt täysin myös koko musiikkielämän. Taiteilijat ja yleisö elävät kodeissaan karanteenin kaltaisissa olosuhteissa.

Kysyimme suomalaisilta muusikoilta, säveltäjiltä, esiintyviltä taiteilijoilta ja kapellimestareilta, miten he viettävät tätä poikkeuksellista kevättä, mitä he suosittelevat kuunneltavaksi juuri nyt ja millaisia terveisiä he haluavat lähettää.

Kun ravintolatkin joutuivat sulkemaan ovensa, kysymme nyt myös miten kukin on löytänyt oman sisäisen kokkinsa, mitä keittiössä syntyy ja minkä reseptin he haluavat jakaa kaikille.

Kapellimestari Anna-Maria Helsing vastaa

Missä vietät koronakevättä?
Kotona Helsingissä.

Miten koronapandemia on vaikuttanut elämääsi ja töihisi?
Se on tietysti muuttanut kaiken, niin kuin valitettavan monen meistä kohdalla. Noin viikossa kalenterini tyhjeni, ja työelämässä vauhti tippui hetkessä sadasta nollaan. Ehdin juuri ja juuri, kahden kuukauden raskaan työputkeen jälkeen, tulla kotiin. Olin kaivannut vähän vapaata ‒ no sitä sain!

Olin kaivannut vähän vapaata ‒ no sitä sain!

Miten päiväsi ovat kuluneet?
Aluksi pidin todella vapaata. En jaksanut kuin nukkua, hoitaa kaikki asiat jotka olivat pitkän poissaolon takia jääneet tekemättä, ulkoilla ja seurata uutisia pandemiasta. Siskoni perhe asuu Ruotsissa, joten olen seurannut molempien maiden lehdistötilaisuuksia ja uutisia.

Yllättäen tässäkin tyhjyydessä on riittänyt tekemistä, koska konserttien ja esim. RUSK-festivaalin suunnittelu on jatkunut. Olen niitä varten etsinyt, ja myös löytänyt, uusia kappaleita. Totta puhuen en nyt oikein ymmärrä, miten olen aiemmin ehtinyt kaiken tämän tavallisen päivätyön, harjoitusten ja konserttien ohella.

Aika on mennyt myös siihen, että olen yrittänyt keksiä miten saada edes jotain tuloja, kun koko konserttitoiminta näyttää seisovan kuukausia eteenpäin.

Mitä puuhailet, silloin kun et vietä aikaa musiikin parissa?
Hyvä puoli on ollut, että vihdoin on ollut aikaa huolehtia omasta kunnosta, ja olen tehnyt lenkkejä päivittäin.

Kuntoilijoiden suosimat portaat Malminkartanon täyttömäellä.
Kuntoilijoiden suosimat portaat Helsingin Malminkartanossa johtavat täyttömäen juurelta.... Kuntoilijoiden suosimat portaat Malminkartanon täyttömäellä. Kuva: Anna-Maria Helsing Malminkartanonhuippu,portaat
Maisema Malminkartanon täyttömäen huipulta koronakeväänä 2020.
...huipulle, mistä avautuu avara maisema, tässä etelään kohti Pasilaa ja Helsingin keskustaa. Maisema Malminkartanon täyttömäen huipulta koronakeväänä 2020. Kuva: Anna-Maria Helsing maisema,Malminkartanonhuippu

Se, että ollaan menty yhdessä kävelylle, on myös ollut ainoa tapa tavata ystäviä. Sen sijaan että oltaisiin menty kahville, oluelle tai nähty jonkun luona, ollaan nyt menty kahdestaan puistoon tai metsään piknikille. Ollaan myös isommalla kaveriporukalla tavattu online, ja se on toiminut yllättävän hyvin korvikkeena oikeille tapaamisille.

Muuten olen katsonut sarjoja, lukenut ja soittanut pianoa. Tähän asti paljon Bachia (Das Wohltemperierte Klavier, sinfonioita, sarjoja), Brahmsin Klavierstücke ja minulle pianistina uutena teoksena Mendelssohnin Lieder ohne Worte. Ihanaa, kun ei aina vain hakkaa niitä partituureja...

Kapellimestari Anna-Maria Helsingin yli sata vuotta vanha Grotrian-Steinweg-piano.
"Upea yli sata vuotta vanha Grotrian-Steinweg pianoni." Kapellimestari Anna-Maria Helsingin yli sata vuotta vanha Grotrian-Steinweg-piano. Kuva: Anna-Maria Helsing piano,Grotrian

Sanotaan, että paluuta entiseen maailmaan ei ole. Mitä ajattelet, miten maailma muuttuu pandemian jälkeen?
Siihen, miten maailma tulee muuttumaan, en pysty vastaamaan. Mutta yleisenä periaatteena uskon, että vaikeuksista tai kriisistä seuraa aina jotain hyvää, jota ei ilman niitä vaikeita aikoja olisi tullut. Sitä voi myrskyn silmässä olla hankala huomata, mutta jälkeenpäin on joskus jopa kiitollinen koko helvetistä.

Olen myös huomannut, kuinka paljon työni merkitsee minulle. Tiesin jo että se on tärkeää, mutta en selvästi ollut ymmärtänyt miten tärkeää.

Tiesin myös, että arvostan elämässäni vapautta, mutta nyt vasta huomaan miten erilaista on olla yksin omasta valinnastaan (missä olen aina viihtynyt), kuin olla siihen pakotettu (ei yhtä viihtyisää). Itse tulen kyllä arvostamaan näitä asioita entistä enemmän ‒ työtä ja vapautta.

Sen jälkeen, kun ravintolat ovat sulkeneet ovensa, jokainen on joutunut valmistamaan ruokansa itse. Minkä hyväksi havaitsemasi reseptin haluat jakaa kaikille?
Pääsiäisenä tein ensimmäisen kerran lampaan paahtopaistia, joka oli kyllä todella hyvää. Marinadi n. 600 g lihalle:

2 rkl oliiviöljyä
0,5 dl punaviiniä
1‒2 valkosipulinkynttä
suolaa
mustapippuria
tuoretta rosmariinia ja timjamia

Kapellimestari Anna-Maria Helsingin pääsiäisaterian lampaan paahtopaisti marinadissa koronakeväänä 2020.
Marinadi... Kapellimestari Anna-Maria Helsingin pääsiäisaterian lampaan paahtopaisti marinadissa koronakeväänä 2020. Kuva: Anna-Maria Helsing marinointi
Kapellimestari Anna-Maria Helsingin pääsiäisateria koronakeväänä 2020 sisältää lammasta, parsaa, kasviksia ja kastiketta.
...ja valmis ateria! Kapellimestari Anna-Maria Helsingin pääsiäisateria koronakeväänä 2020 sisältää lammasta, parsaa, kasviksia ja kastiketta. Kuva: Anna-Maria Helsing ateriat

Marinoinnin jälkeen paistetaan nopeasti pannulla voissa, laitetaan lopun marinadin ja lämpömittarin kanssa 150‒175 asteiseen uuniin, kunnes lihan sisälämpötila on n. 60 astetta (tai miten kukin lihansa haluaa). Kestää n. puoli tuntia. Sen kanssa tein uunijuureksia (esim. punajuurta, perunaa, porkkanaa, parsakaalia ja herkkusieniä), keitettyä parsaa ja aiolin:

1,5 tl dijonsinappia
1,5 tl valkoviinietikkaa
2 kananmunan keltuaista
2‒3 valkosipulinkynttä
suolaa
cayennepippuria

Sekoita nämä aineet ja muista että on hyvä, jos ovat huoneenlämpöisiä. Sen jälkeen lisää hitaasti rapsi- tai rypsiöljyä samalla kun vatkaat sähkövatkaimella.

Muuten, minun lempiaamiaiseni, jonka olen itse keksinyt ja jota syön hyvin usein kotona ollessani, on:

3 rkl raejuustoa
puoli tomaattia
puoli avokadoa
vähän punasipulia, n. 1 rkl
vähän kapriksia, n. 1 tl
maapähkinöitä, n. 1‒2 rkl

Kapellimestari Anna-Maria Helsingin itselleen kehittämä aamuateria, joka sisältää mm. kasviksia, raejuustoa ja pähkinöitä.
Kapellimestari Anna-Maria Helsingin itselleen kehittämä aamuateria, joka sisältää mm. kasviksia, raejuustoa ja pähkinöitä. Kuva: Anna-Maria Helsing aamiaiset

Mitä musiikkia suosittelet kuunneltavaksi ruokailun jälkeen?
Jos haluaa jotain elämää suurempaa, niin esim. Mahlerin sinfonioita, Wagnerin oopperoita tai Bachin mitä tahansa musiikkia.

Jos sen sijaan haluaisi jotain pienimuotoisempaa, jossa pandemian kauhut ovat kaukana, niin miksei kroatialaisen Dora Pejačevićin kamarimusiikkia tai myöhäisromanttisia ihastuttavia miniatyyrejä viululle ja pianolle, esim. Meditation op. 51.

Sitten viime syyskuun olen onnistunut olemaan töissä! totesi Anna-Maria Helsing keväällä 2021 koronapandemian jatkuttua vuoden.

Toimittaja Lotta Emanuelsson haastattelee kapellimestari Anna-Maria Helsingiä, joka johtaa RSO:n 12.10.2018 konsertin.

Kapellimestari Anna-Maria Helsing johti RSOn konsertin Helsingin Musiikkitalossa 12.10.2018 otsikolla "Islanti ja Viro 100 vuotta". Solistina sellotaiteilija Arto Noras. - Ohjelma: Jüri Reinvere: Through the Lens Darkly. Sergei Prokofjev: Rêves (Dreams) op. 6. Anna Þorvaldsdóttir: Dreaming. Antonin Dvorák: Sellokonsertto h-molli op. 10.

Kapellimestari Anna-Maria Helsing Daniel Olinin vieraana 30.11.2019.

Taiteilija koronakeväänä 2020

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.