Hyppää pääsisältöön

Sinfonia Lahti löytää sopivaa levytettävää

Mitä levytyksiin tulee, Sinfonia Lahti on pelannut Sibeliuksen läpi. Fokus on siirtynyt Kalevi Ahoon ja viihdeprojekteihin, mutta ne eivät kovin tarkasti ylläpidä brändiä, jossa ketteryys yhdistyy sointuisaan viihdyttämiseen. Siinä mielessä lahtelaisten uusi Prokofjev-levy ilahduttaa tarkkuudellaan: Prokofjevin näyttämömusiikkiin perustuvat orkesterisarjat sopivat orkesterille kuin nenä päähän.

Prokofiev: Sarjoja / Sinfonia Lahti
Prokofiev: Sarjoja / Sinfonia Lahti Uudet levyt

Levyn avaussarjan Prokofjev koosti kulmikkaasta esikoisoopperastaan Pelurit. Kokonaisia karaktäärikappaleita ei ollut tarjolla, joten sarja keskittyy pääroolien luonteenpiirteisiin. Musiikki on hieman hajanaista, mutta Dima Slobodenioukin johtama Sinfonia Lahti muotoilee sen sulavasti ja käärii herkullisiin sointeihin, jolloin nuoren säveltäjän särmät muuttuvat ilahduttavaksi energiaksi.

Levyn toinen sarja perustuu Prokofjevin viimeiseen balettiin Kivinen kukka. Säveltäjä työsti sen pikavauhtia ja pelasi esteettisesti varman päälle, koska sillä hetkellä Neuvostoliiton kulttuuripolitiikka ei sietänyt temppuilua. Baletin melodiat ovatkin yhdentekeviä ja rakenteet ennustettavia, mutta laajasta kokonaisuudesta on sarjaan valikoitunut mehukkaita karaktäärikappaleita, joissa kuuluu kokeneen Prokofjevin mestaruus soitinnuksessa ja harmoniassa. Lisäksi lahtelaiset penkovat musiikista särmää ja henkeä hienosti esiin. Löysästi soittelevalla, suurella orkesterilla Kivisen kukan sarja olisi sietämätöntä lallattelua, mutta lahtelaisten sointikontrolli ja terävyys kohottavat sen laatuviihteeksi. Hempeä romantiikka hehkuu pastellisävyjä, mutta riehakkaammissa kohdissa kieli osuu tarkasti poskeen ja räikeät teemat riekutaan kunnolla. Muutama vaskisoolo kun vielä olisi tuotannossa hiottu kohdalleen, toteutus ei jättäisi mitään toivottavaa.

Levyn edetessä sirpaleisuus alkaa tympiä ja katse hakee levyhyllystä tymäkämpää ja kokonaisharkitumpaa Prokofjevia. Mutta siihen asti levy on energisoiva, ja lisäksi sitä on kauttaaltaan mukava kuunnella, mikä useimmiten on musiikille eduksi. Sinfonia Lahti on maailmanluokan orkesteri etenkin juuri tällaisen kevyt-Prokofjevin parissa.

Sergei Prokofjev: Sarja oopp. Pelurit; Syksyisiä luonnoksia; Sarjat bal. Kivinen kukka. - Sinfonia Lahti/Dima Slobodeniouk. (BIS-2301)

Kuuntele Uudet levyt 21.4.2020, toimittajana Kare Eskola.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua