Hyppää pääsisältöön

Virpi Räisänen ja viulu-laulun mahdollisuudet

Alankomaalaistunut Virpi Räisänen on Suomen kysytyimpiä mezzosopraanoita, ja aiemmalta ammatiltaan viulisti. Näitä taitoja on vaikea harjoittaa yhtä aikaa, koska viulu on niin lähellä kaulaa ja korvia. Tähän jonglööraukseen kuitenkin perustuu Virpi Räisäsen pitkä viulaja-projekti, joka huipentuu yhdistelmän mahdollisuuksia kattavasti kartoittavaan levyyn Transparente.

Virpi Räisänen: Transparente
Virpi Räisänen: Transparente Uudet levyt

Jazzin ja kansanmusiikin puolella viululaulua on tehty ennenkin, mutta taidemusiikissa Räisänen on pioneeri. Ainoa valmis teos tälle yhden muusikon duolle lienee Gustav Holstin laulusarja, mutta Räisänen on tilannut uusia teoksia ja sovituksia.

Levyn säveltäjistä ja sovittajista Ilmari Mäenpää, Risto Ainali ja Harri Österman ovat Räisäsen kotiseudulta, Beverley Julie Lunt on viulistikollega ja Jean van Vugt on levyn äänittäjä. Lähipiirin tuotokset eivät kenties ole kunnianhimoisinta tai luovinta nykymusiikkia, mutta niiden kotoisa, konservatiivinen mutta tunnelmallinen sävelkieli sopii projektin luonteeseen ja rajoituksiin. Levyn nimikappale, Mäenpään Transparente, sisältää intensiivistäkin ilmaisua, jossa Räisäsen kirkas, tarkka mezzo pääsee hehkumaan, ja Luntin genrevapaa tyyli irkkuiloitteluineen tuntuu täysipainoiselta, mutta muuten soolomateriaali piirtyy varsin ohuista linjoista. Levy saa soinnillista täyteläisyyttä joissakin sovituksissa vierailevista lisämuusikoista, mikä kuitenkin laimentaa kantavaa ideaa, yhden naisen duoa. Vain Uljas Pulkkisin eläväinen viulaja-fagotti-duo Riddle tuntuu perustellulta lisäykseltä, se kun on tehty juuri parahultaisen virtuoosiseksi kaikille stemmoille.

Kaikkiaan olen kertakaikkisen äimistynyt siitä, kuinka hyvin Räisänen hallitsee viulunsa ja äänensä yhtä aikaa. Bach-sovituksessa osaamisen rajat ovat lähellä, mutta muualla stemmat erillisinäkin kestävät lähitarkastelun. Konsertissa yksinäisen yhteismusisoinnin ihme tosin kantanee paremmin kuin levyllä, jolla yhtäaikaisuutta ei huomaa edes äänityksestä. Jään kuitenkin miettimään, onko yhdistelmällä tätä levyä enempää annettavaa perinteisen taidemusiikin näkökulmasta. Saman musiikin saa kätevämmin ilmoille duona, joten lisäarvo syntyy vain tunnelmasta. Taidemusiikin rajoja ylittävä tai mystiseen minimalismiin vihjaava musiikki saattaa olla viulaja-projektin parasta antia jatkossa, ja siihen Räisäsellä riittää kykyjä, toivottavasti jatkossa myös aikaa.

"Transparente", säv. Ilmari Mäenpää, Beverley Julie Lunt, Jean van Vugt, Uljas Pulkkis, J.S. Bach, Gustav Holst, Harri Österman, John Jacob Niles ym. - Virpi Räisänen, mezzosopraano ja viulu. (Alba, ABCD 453)

Kuuntele Uudet levyt 21.4.2020, toimittajana Kare Eskola.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua