Hyppää pääsisältöön

Äidin pitäisi saada äitiyspakkauksen mukana myös viihdettä

Väsynyt äiti nuokkuu lastenhuoneen lattialla.
Väsynyt äiti nuokkuu lastenhuoneen lattialla. Kuva: /All Over Press äitiys,väsymys

Aristoteleen kantapäässä puhutaan äitiyspakkauksen ensikirjasta. Se sai toimittajan pohtimaan tarkemmin äitiyspakkauksen sisältöä.

Suomalainen lapsi saa ensimmäisen kirjansa äitiyspakkauksen mukana. Ensikirja antaa vauvalle virikkeitä ja oppimiskokemuksia. Kirja on lapselle sivistyksen ohella myös viihdettä, mutta viihdettä pitäisi saada lisää äidillekin.

Ensimmäiset äitiyspakkaukset jaettiin Suomessa vuonna 1938 ja ensikirja on ollut mukana vuodesta 1982. Jos aiemmin äitiyspakkauksen mukana jaetuissa kirjoissa keskityttiin perinteisiin perhemalleihin ja asiantuntijoiden laatimiin neuvoihin, uusissa kirjoissa vauva on keskiössä. Ensikirjoissa kuva on merkityksellinen, kirjat saattavat olla täysin tekstittömiä, mutta myös runoja ja loruja suositaan.

Äitiyspakkaus on ollut mahtava keksintö, jota maailmallakin vuolaasti kehutaan.

Äitiyspakkauksessa on yhteensä noin 60 tuotetta ja se sisältää esimerkiksi vauvan vaatteita ja hoitotarvikkeita. Äitiyspakkausta uudistetaan vuosittain mm. asiakaspalautteen perusteella ja nykyään pakkauksesta vastaava Kela on panostanut myös vastuullisuuteen.

Pöydällä on avattu äitiyspakkaus.
Pöydällä on avattu äitiyspakkaus. Kuva: Jarno Kuusinen / All Over Press äitiyspakkaukset

Äitiyspakkaus on ollut mahtava keksintö, jota maailmallakin vuolaasti kehutaan. Saamme olla siitä syystäkin ylpeitä, mutta miten äitiyspakkausta pitäisi vielä uudistaa, että se olisi nimensä mukaisesti äitiyspakkaus ja myös vastuullisesti viihteellinen?

Mitä äiti kaipaa äitiyden ensimmäisinä viikkoina? Vauvan kanssa vietettyjen yhteisten syöttö- ja lukuhetkien lisäksi äiti varmasti tarvitsee omaa aikaa ja positiivisia pieniä yllätyksiä, vaikka aikaa olisikin vähän.

Mahdollisia hyviä lisäyksiä äitiyspakkaukseen voisivat olla paidattoman Pete Parkkosen vetämä jumppavideo, riittävän kokoinen rasia tummaa suklaata ja hyvän yön satu näyttelijä Peter Franzenin lukemana.

Mainio lisä olisi myös tehtäväkortti, jota vilauttamalla saa puolison huolehtimaan viikon tiskeistä.

Kunnon kuulosuojaimet olisi tärkeä uutuus. Mukana olisi hyvä olla myös lahjakortti, jolla voi helposti tilata kotiinkuljetuksella itselleen ison kimpun ruusuja. Siivousfirman palveluihin kelpaava sarjakortti ilahduttaisi varmasti useampaakin äitiä. Ja kuulosuojaimia pitäisi olla itse asiassa kahdet, ihan vaan kaiken varalta.

Mainio lisä olisi myös tehtäväkortti, jota vilauttamalla saa puolison huolehtimaan viikon tiskeistä. Tietysti mukana kannattaisi olla myös palautekaavake siltä varalta, että joku äideistä kokee äitiyspakkauksen lisätuotteet liian stereotyyppisiksi. Pakkauksen mukana tuleva punainen kortti taas olisi yli-innokkaasti ohjeita antavien mummojen varalle.

Fiktiivinen tilannekuva, jossa on suoraan kameraan katsova, hymyilevä äiti ja mahdollisen isoäidin sylistä poispyrkivä itkevä vauva.
Fiktiivinen tilannekuva, jossa on suoraan kameraan katsova, hymyilevä äiti ja mahdollisen isoäidin sylistä poispyrkivä itkevä vauva. Kuva: /All Over Press perheet

Myös äidin mahdolliset negatiiviset tunteet tulisi huomioida äitiyspakkauksen sisällössä entistä enemmän. Kielteisten tunteiden purkamisessa voisi auttaa hardcore punk -yhtyeen äänite, jonka sanoitukset olisi tehty äitien keskustelupalstan parhaista ja voimakkaimmista harmituksen purkauksista.

Äitiyspakkauksen sisään voisi sujauttaa myös paksun mustan tussin ja ison pahvin, joiden avulla äiti voisi kirjoittaa mahdollisen kiukun ulos, jos kaikki ei menisikään kuin vaaleanpunaisin kirjaimin kirjoitetuissa äitiysblogeissa luvattiin. Mukaan olisi hyvä saada myös teippiä, että mielipidekyltin voisi kiinnittää ikkunaan tai puolisoon. Ja toki kylttiin saisi kirjoittaa positiivisiakin tunteita!

Mitä sinun mielestäsi pitäisi olla mukana uudessa äitiyspakkauksessa? Voit osallistua kommentoimalla tämän artikkelin lopussa.

Pöydällä on ensikirja ja muita tavaroita äitiyspakkauksesta.
Pöydällä on ensikirja ja muita tavaroita äitiyspakkauksesta. Kuva: Ari Lahti / All Over Press äitiyspakkaukset,katselukirjat

Aristoteleen kantapäässä on vieraana kirjallisuuden dosentti ja kirjailija Pirjo Suvilehto, joka on tutkinut äitiyspakkauksen kirjoja ja kirjoittanut niitä myös itse.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri