Hyppää pääsisältöön

Avaruusromua: Olosuhteiden sanelemia ratkaisuja

kädet näppäimistöllä (käsitelty kuva)
kädet näppäimistöllä (käsitelty kuva) näppäimistö

Idea on yksinkertainen. Tilanteen sanelema. Muusikko aloittaa sävellyksen ja lähettää sen seuraavalle muusikolle, joka puolestaan lähettää sen jälleen seuraavalle. Jokainen vuorollaan soittaa sävellykseen oman osuutensa. Kaikki tapahtuu netissä ja lopputulos julkaistaan netissä. Koronaviruksen vuoksi.

Olosuhteet ovat saaneet aikaan uusia käytäntöjä. Myös muusikot ovat siirtyneet virtuaaliseen maailmaan: tekemään, esittämään ja julkistamaan musiikkia

Eräs projekteista on nimeltään From Isolation, jonka ideana on kutsua kolme muusikkoa kerrallaan tekemään ja levyttämään yhdessä musiikkia. Virtuaalisesti. Ajatuksena on myös saattaa yhteen musiikintekijöitä, jotka eivät ehkä muuten tulisi milloinkaan työskennelleeksi yhdessä. Muusikoita, jotka eivät ole milloinkaan työskennelleet yhdessä tai muusikoita, jotka eivät ole koskaan edes tavanneet toisiaan.

Ja kun tältä pohjalta lähdetään, voi tulla mitä tahansa, mutta vähintäänkin kiinnostavaa musiikkia. Nimittäin From Isolation -projektin ensimmäiset muusikot ovat Leo Abrahams, Simon Fisher Turner ja Sølyst.

Leo Abrahamsin monet muistavat esimerkiksi yhteistyöstään Brian Enon kanssa, muun muassa albumilla Small Craft on a Milk Sea. Englantilainen Abrahams on kitaristi, joka on tehnyt todella paljon kaikenlaista, myös ilmeisen haluttu yhteistyökumppani.

Hänen maanmiehensä Simon Fisher Turner tunnetaan ehkä parhaiten yhteistyöstään elokuvaohjaaja Derek Jarmanin kanssa. Sølyst puolestaan on taiteilijanimi, jonka takaa löytyy mies nimeltä Thomas Klein, Düsseldorfista Saksasta. Eli tällainen kolmikko. Ja musiikkia syntyi.

Kyseessä on siis From Isolation -projektin ensimmäinen julkaisu. Projektin, johon on jo lupautunut mukaan monia musiikintekijöitä, ja jonka luvataan jatkuvan vähintäänkin niin kauan kuin eristys kestää.

Leo Abrahams, Simon Fisher Turner ja Sølyst ovat tehneet eristyksen synnyttämää musiikkia. Avaruusromun kiertoradoilla eristyksen on huomannut muun muassa siitä, että musiikkia on tullut tarjolle normaalia enemmän. Nyt kun monella on paljon aikaa - jos ei nyt ylimääräistä aikaa, mutta aikaa kuitenkin - näyttää monesti käyvän niin, että tulee tehtyä asioita, joita ei ehkä muuten tulisi tehneeksi tai ehtisi tehdä. Kuten nyt vaikka musiikkia.

Olosuhteiden pakosta on monille nyt tarjoutunut tilaisuus kaikenlaisten keskeneräisten projektien ja suunnitteilla olleiden asioiden tekemiseen ja valmiiksi saattamiseen.

Tämän on huomannut myös Niko Skorpio. Hän on saanut viimeisteltyä projektin, jonka piti startata jo viime vuoden puolella, mutta joka siirtyi ja siirtyi eteenpäin muiden kiireellisempien asioiden tieltä. Mutta nyt on siis ollut aikaa tehdä ja keskittyä. TH€€€F-nimellä tehty projekti ja julkaisu on nimeltään Tissue Samples 1.

Helsinkiläinen äänitaiteilija ja muusikko Ville Aalto työskentelee parhaillaan Avian Electronics -nimisen projektin parissa. Projektin keskiössä on syntesoijilla tuotettu linnunlaulu ja muut luontoäänet. Kaikkiaan projekti koostuu installaatioista, ääniteoksista ja elektronisesta musiikista. Projektin ensimmäinen albumi on nimeltään Avian Electronics. Sähkölinnut laulavat seassa, sanoo tekijä.

Ylen Radio Variaation julkaisema Avian Electronics - Sähköisiä luontokuvia on kuunneltavisa Areenassa:

Jos olet lukenut Joseph Hellerin romaanin Me sotasankarit eli Catch 22, tiedät, mitä tuo kirjan nimi tarkoittaa. Catch 22 on nimitys tilanteelle tai tehtävälle, jota ei pääse pakoon. Kirjassa kyse oli pommituslennoista ja velvollisuudesta osallistua niihin, mutta myöhemmin termi on laajentunut tarkoittamaan kaikenlaista byrokraattista pakkoa. Kyse on siis eräänlaisesta byrokraattisesta noidankehästä.

Entä sitten Catch 23? Jos olen oikein ymmärtänyt, se on myös noidankehämainen tilanne, mutta laajemmassa merkityksessä. Siis tyyliin: et saa työpaikkaa, koska sinulla ei ole työkokemusta ja et saa työkokemusta, koska sinulla ei ole työpaikkaa. Tällaisia tilanteitahan tässä todellisuudessa riittää. Mistä ihmeestä tämä nyt tuli mieleen? No siitä, että pitkästä aikaa tuli musiikkia Lacklusterilta, tai siis Esa Ruohon musiikkia Lacklusterin nimellä: Catch 23.

Haggart L tunnetaan ryhmistä nimeltä Planeetta 9 ja ATK. Lene Lennartti puolestaan muiden muassa Plan-E ja The Kolmas -kokoonpanoista. Ja nyt nämä sankarit ovat tehneet yhdessä musiikkia. Esitys on nimeltään Kääntöpuoli:

Ja sitten Kaustisen tunnelmiin, mutta nyt ei kyse ole viulunsoitosta eikä kansanmusiikista. Asialla on Juha-Matti Rautiainen eli Mr Randomizer, joka tosin muistuttaa, että Kaustisen pitkä viulunsoittoperinne on parhaillaan matkalla Unescon aineettomien kulttuuriperintöjen joukkoon. Kaustisella taitaa olla viulu käytännössä joka taloudessa, hän kirjoittaa ja toteaa, että modulaarisyntikoita on vähemmän. Todisteena kaustislaisten elektronien elämästä Kraftwerk-vetoinen esitys nimeltä Kaustinen Electric:

Slowology on ääniraitaa taidefilmille, joka julkaistaan todennäköisesti ensi vuoden puolella. Näin kirjoittaa Janne Hanhisuanto ja meidän iloksemme tuo musiikki on julkaistu jo tänä keväänä. Elokuvan teemoista minulla ei ole tarkempaa tietoa, mutta mahtaakohan Slowology-nimi viitata jonkinlaiseen slow life -ajatukseen? Ajatukseen hitaammasta ja rauhallisemmasta elämästä.

Ja kuten Janne Hanhisuanto itse sanoo, Vangelis- ja Tangerine Dream -vaikutteet ovat Slowologyn musiikissa vahvasti mukana.

Ja samoilla suunnilla liikutaan myös Cybernaumin albumilla Electronic Dimension. Cybernaum on musiikillinen yhdistelmä tunnelmallista ambientia ja melodista elektronista musiikkia, kertoo musiikin tekijä ja jatkaa, että vaikutteita on muiden muassa 1970- ja 80-lukujen Jean Michel Jarresta ja Tangerine Dreamista, sekä ambientin pioneereilta.

Verkosta löytyy myös kaksi Cybernaumin live-albumia: Live in Tampere ja Live an Saha, joilla elektronisen musiikin tyylit yhdistyvät onnistuneesti.

Goamaen EP Cerulean Blue on jatkoa vuoden 2020 alussa ilmestyneelle albumille Dreamland Elite. Tekijät kirjoittavat, että tarjolla on utopistinen, psykedeliaan kurottava kokonaisuus, joka vie hetkeksi ajatukset pois dystopisesta maailman tilasta.

AVARUUSROMUA 26.4.2020 - OHJELMAN MUSIIKKI:
LEO ABRAHAMS, SØLYST & SIMON FISHER TURNER: From Isolation 1 01 (From Isolation 1)
TH€€€F / NIKO SKORPIO: Hall of Broken Mirrors (Tissue Samples 1)
VILLE AALTO: Wings (Avian Electronics)
LACKLUSTER: Catch23 (nettisinglejulkaisu)
HAGGART L & LENE LENNARTTI: Kääntöpuoli (nettisinglejulkaisu)
MR. RANDOMIZER / JUHA-MATTI RAUTIAINEN: Kaustinen Electric (nettisinglejulkaisu)
JANNE HANHISUANTO: Slowology (Slowology)
CYBERNAUM: Apollo (Electronic Dimension)
GOAMAE: Diamond Surfer (Cerulean Blue)

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri