Hyppää pääsisältöön

Historia: Wien vuonna 1918 – maailmansota pyyhkäisi mahtikaupungin loiston

Dokumentti Wienin kaupungin dramaattisesta kohtalosta.
Wienin asukkaat saivat elintarvikeapua. Dokumentti Wienin kaupungin dramaattisesta kohtalosta. Kuva: Picasa Yle TV1,Historia: Wien vuonna 1918

TV1 maanantaina 27.4.2020 klo 19.00 -19.50, uusinta lauantaina 2.5. klo 8.05, Areenassa

Wienissä elettiin historiallista käännekohtaa päivä ensimmäisen maailmasodan päättymisen jälkeen marraskuussa 1918. Maa julistautui tasavallaksi. Tämä oli monikansallisen valtakunnan ja yli 600 vuotta hallinneiden Habsburgien dynastian loppu.

Loistelias Wien oli ollut toinen Itävalta-Unkarin jättimäisen valtakunnan pääkaupungeista. Kaupunki oli Euroopan talouden, tieteen ja kulttuurin keskipiste, jonka mahti oli verrattavissa nykypäivän Pariisiin, Lontooseen tai Berliiniin.

Itävalta-Unkarin keisarikunnan hajottua vuonna 1918 elämä Wienissä muuttui dramaattisesti. Ylellinen ja elitistinen ilmapiiri vaihtui yllättäen kurjuuteen ja köyhyyteen. Talous romahti, kansalaisia menehtyi nälkään ja kulkutauteihin.

Itävaltalainen dokumentti Wien vuonna 1918 kertoo kaupungin vaiheista maailmansodan jälkeen.

Epävarmuus, pelko, puute ja rappio sekä niitä seurannut toivon orastaminen kuvastuvat muistelmissa, valokuvissa ja filmimateriaaleissa. Osa tästä materiaalista esitetään nyt ensimmäistä kertaa julkisuudessa.

Dokumentti tekee matkan runsaan sadan vuoden takaisiin tapahtumiin ja kaupunkiin, jota on vaikea tunnistaa tämän päivän Wieniksi.

Wien 1918 – Umbruchsjahr in der Kaisermetropole. Vienna 1918 – Collapse Of An Empire. Ohjaaja: Peter Beringer. Tuotanto: epo-film/ORF/RAI/Autentic, Itävalta, 2018. Lukijana on Juhani Rajalin.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.