Hyppää pääsisältöön

Historia: Wien vuonna 1918 – maailmansota pyyhkäisi mahtikaupungin loiston

Dokumentti Wienin kaupungin dramaattisesta kohtalosta.
Wienin asukkaat saivat elintarvikeapua. Dokumentti Wienin kaupungin dramaattisesta kohtalosta. Kuva: Picasa Yle TV1,Historia: Wien vuonna 1918

TV1 maanantaina 27.4.2020 klo 19.00 -19.50, uusinta lauantaina 2.5. klo 8.05, Areenassa

Wienissä elettiin historiallista käännekohtaa päivä ensimmäisen maailmasodan päättymisen jälkeen marraskuussa 1918. Maa julistautui tasavallaksi. Tämä oli monikansallisen valtakunnan ja yli 600 vuotta hallinneiden Habsburgien dynastian loppu.

Loistelias Wien oli ollut toinen Itävalta-Unkarin jättimäisen valtakunnan pääkaupungeista. Kaupunki oli Euroopan talouden, tieteen ja kulttuurin keskipiste, jonka mahti oli verrattavissa nykypäivän Pariisiin, Lontooseen tai Berliiniin.

Itävalta-Unkarin keisarikunnan hajottua vuonna 1918 elämä Wienissä muuttui dramaattisesti. Ylellinen ja elitistinen ilmapiiri vaihtui yllättäen kurjuuteen ja köyhyyteen. Talous romahti, kansalaisia menehtyi nälkään ja kulkutauteihin.

Itävaltalainen dokumentti Wien vuonna 1918 kertoo kaupungin vaiheista maailmansodan jälkeen.

Epävarmuus, pelko, puute ja rappio sekä niitä seurannut toivon orastaminen kuvastuvat muistelmissa, valokuvissa ja filmimateriaaleissa. Osa tästä materiaalista esitetään nyt ensimmäistä kertaa julkisuudessa.

Dokumentti tekee matkan runsaan sadan vuoden takaisiin tapahtumiin ja kaupunkiin, jota on vaikea tunnistaa tämän päivän Wieniksi.

Wien 1918 – Umbruchsjahr in der Kaisermetropole. Vienna 1918 – Collapse Of An Empire. Ohjaaja: Peter Beringer. Tuotanto: epo-film/ORF/RAI/Autentic, Itävalta, 2018. Lukijana on Juhani Rajalin.