Hyppää pääsisältöön

Vinkkejä tyhjistä vessapaperirullista – kaikkea askartelusta viljelyyn

Leksaksdjur av tomma pappersrullar. En räv, en katt och en tvättbjörn.
Mitä yhteistä on pesukarhulla, kissalla ja ketulla? Ne on kaikki tehty tyhjistä paperirullista. Leksaksdjur av tomma pappersrullar. En räv, en katt och en tvättbjörn. Kuva: Elin Skagersten-Ström / Yle askartelu,leikkikalut,eläimet,kettu,Pesukarhu

Oletko huomannut saman? Vessapaperirulla kuluu hujauksessa. Sillä, että on paljon kotona, on monia hyvin erilaisia seurauksia. Tässä on muutama vinkki siitä, miten voit käyttää tyhjiä paperirullia eri tavoin.

Jos kotona ei ole askartelumateriaalia tai tarvitset muuten ajankulua lasten kanssa, voit kerätä kotoa kaikki tyhjät vessapaperirullat luovaa tuokiota varten.

Ett bord med pysselsaker, bland annat tomma pappersrullar och färgpennor.
Ett bord med pysselsaker, bland annat tomma pappersrullar och färgpennor. Kuva: Juha Leskelä / Yle WC-paperit,paperi,askartelu

Uusia pelejä – palapeli tai torninrakennus

Oletko koskaan tehnyt kasvopalapeliä? Se on vähän kuin leikkisi paperinukeilla tai rakentaisi palikoilla. Valittavana on erilaisia silmiä, neniä ja suita, joita voi yhdistellä eri tavalla. Kasvopalapeli on helppo tehdä paperirullista.

Jaa vessapaperirulla kolmeen osaan. Liimaa tai teippaa paloihin valkoinen paperi (jos haluat). Maalaa osiin silmiä, neniä ja suita. Luonnostele ensin lyijykynällä, jos haluat. Ajattele suloisia eläimiä, kamalia hirviöitä ja hassuja viiksiä.

Ett pussel av tomma toalettpappersrullar. På varje del är det målat en del av ett ansikte. Ögon, näsor och munnar i olika varianter. En del av bitarna är staplade på varandra.
Ett pussel av tomma toalettpappersrullar. På varje del är det målat en del av ett ansikte. Ögon, näsor och munnar i olika varianter. En del av bitarna är staplade på varandra. Kuva: Elin Skagersten-Ström / Yle askartelu,palapelit,leikkikalut

Sitten vain rakennellaan erilaisia kasvoja. Valitse samankokoisia rullia niin, että voit koota osia päällekkäin – vessapaperirullat eivät ole kaikki samankokoisia.

Toinen “peli”, jonka rullista voi tehdä, on kilpailu siitä, kuka rakentaa niistä korkeimman tornin. Voi myös asetella rullista pyramidin ja yrittää kaataa sen pallolla, vähän kuin keilailussa.

Kokeile viherpeukaloasi – kaikki osaavat viljellä ikkunalaudalla

Ikkunalaudalla voi viljellä kaikenlaista auringonkukista valkosipuliin. Tarvitaan vain vähän multaa, tyhjiä paperirullia ja jotain, joka voi alkaa kasvaa.

Tyhjät paperirullat toimivat erinomaisesti, jos haluaa kylvää kukkia tai yrttejä, jotka istutetaan myöhemmin kukkapenkkiin, koska ”ruukku” maatuu maahan. Paperirullat ovat kuitenkin myös riittävän kestäviä, jotta niissä voi viljellä pieniä herneen- tai auringonkukan versoja.

Ärtskott och solrosskott som växer i tomma toalettpappersrullar.
Tässä itää auringonkukka ja keltainen herne. Niiden versoja voi hyvin syödä. Ärtskott och solrosskott som växer i tomma toalettpappersrullar. Kuva: Elin Skagersten-Ström / Yle herne,auringonkukat,idut,idätys,Idätys,viljely

Jos haluat viljellä lasten kanssa, voit valita nopeasti itäviä lajikkeita. Salaatti itää muutamassa päivässä eikä koettele kärsimättömimpiäkään pikkuviljelijöitä liikaa. Salaatinsiemeniä löytyy usein tavallisista ruokakaupoista.

Aseta tyhjät rullat tarjottimelle tai vadille. Täytä ne kostealla mullalla. Istuta, mitä haluat. Kastele. Peitä ne läpinäkyvällä muovipussilla tai muovikelmulla, johon teet muutaman reiän niin, että viljelmä pysyy kosteana. Aseta aurinkoiselle ikkunalle.

Huolehdi, ettei viljelmä ole liian märkä, sillä silloin siemenet ja idut voivat homehtua. Pidä multa kosteana. Aurinkoisina päivinä pitää kastella ehkä useamman kerran.

Ett fat med torkade gula ärtor, några vitlöksklyftor och en vitlök.
Valkosipulia tai kuivattuja herneitä sinulla on ehkä jo kaapissa, joten voit kokeilla viljelyonneasi saman tien. Ett fat med torkade gula ärtor, några vitlöksklyftor och en vitlök. Kuva: Elin Skagersten-Ström / Yle valkosipuli,herne

Löydät ehkä kaapistasi sellaista, mitä voit viljellä. Kuivatut herneet tai auringonkukansiemenet saa hienosti itämään. Liota herneitä tai auringonkukansiemeniä yön yli, niin ne itävät paremmin. Jos kasvatat niitä ituja varten, voit kylvää ne tiheään.

Valkosipulinkynsiä voi myös laittaa ruukkuun. Niistä ei saa uusia sipuleita, mutta mullasta nousevat naatit ovat syötäviä.

En vitlök som groddas i en tom toalettpappersrulle.
På ett par veckor sticker vitlöken upp sin blast. En vitlök som groddas i en tom toalettpappersrulle. Kuva: Elin Skagersten-Ström / Yle valkosipuli,keltasipuli,idätys,Idätys,puutarhaviljely

Suunnittele omat leikkikalusi – tee eläimiä ja satuhahmoja

Vaaleanruskeat paperirullat on aika helppoa muuttaa hauskoiksi nukeiksi tai eläimiksi. Näillä hahmoilla voit leikkiä ja täyttää niillä pienoismaailman. Tarvitset askarteluväriä (akryyli- tai kalkkimaali käyvät hyvin ja kuivuvat nopeasti), värillistä paperia, tusseja tai värikyniä. Mahdollisesti puuliimaa tai liimapyssyn.

Pysselbord med halvfärdiga leksaksdjur av tomma pappersrullar.
Tee ensin pohja, ennen kuin lisäät yksityiskohtia. Pysselbord med halvfärdiga leksaksdjur av tomma pappersrullar. Kuva: Juha Leskelä / Yle askartelu,leikkikalut

Maalaa ensin pohjaväri. Ketun maalaat punaiseksi tai oranssiksi, norsun harmaaksi ja flamingon vaaleanpunaiseksi. Jos sinulla ei ole sopivaa väriä, voit hyvin liimata tai nitoa rullan ympärille värillistä askartelupaperia. Toinen vaihtoehto on maalata valkoinen paperi vesivärillä ja liimata se kiinni rullaan.

Kun pohja on valmis, tarvitsee enää maalata tai liimata yksityiskohdat, kuten silmät, suut, hiukset, siivet ja hännät.

Leksaksdjur av tomma pappersrullar. En räv, en panda, en nalle och en tvättbjörn.
Koko joukko erilaisia hahmoja syntyy nopeasti. Leksaksdjur av tomma pappersrullar. En räv, en panda, en nalle och en tvättbjörn. Kuva: Elin Skagersten-Ström / Yle askartelu,leikkikalut,eläimet,pandat,kettu,Pesukarhu,Teddykarhu
Ett handgjort leksaksbi, gjord av en tom pappersrulle.
Det här biet blev ett litet spel. Stansa fast en bit snöre eller garn i änden av rullen. Fäst en pärla i andra ändan av garnet. I det här spelet ska man försöka fånga en videkisse inuti biet. Ett handgjort leksaksbi, gjord av en tom pappersrulle. Kuva: Juha Leskelä / Yle askartelu,leikkikalut,Spel,hyönteiset

Paperirullia voi käyttää myös pieninä lahjakätköinä. Ne voi koristella oman mielikuvituksensa mukaan tai ottaa mallia Leen paperipöllöistä(ruotsiksi).

Leksaksdjur av tomma pappersrullar. En nalle och en enhörning.
Leksaksdjur av tomma pappersrullar. En nalle och en enhörning. Kuva: Elin Skagersten-Ström / Yle askartelu,leikkikalut,eläimet,Teddykarhu