Hyppää pääsisältöön

Yksi mies, kaksi leskeä - Mieheni vaimo on selviytymistarina kahdesta naisesta suuren surun, hämmennyksen ja petoksen keskellä

Kuvassa Katri (Pirjo Lonka), Aleksi (Bruno Baer), Aile (Ella Kangas) ja Evelin (Sara Soulié)
Mieheni vaimo -sarjassa petos ja suru yhdistää perheet Helsingissä ja Tallinnassa. Kuvassa Katri (Pirjo Lonka), Aleksi (Bruno Baer), Aile (Ella Kangas) ja Evelin (Sara Soulié) Kuva: Ken Oja / Lucy Loves Drama Oy Pirjo Lonka,Sara Soulié,mieheni vaimo

Liikemies Ahti (Kristo Salminen) saa Tallinnan laivalla sairaskohtauksen ja hänet kiidätetään sairaalaan Helsinkiin. Paikalle saapuu kaksi naista, joista kumpikin sanoo olevansa Ahdin puoliso. Pian Ahti kuolee ja liki kymmenen vuotta jatkunut kaksoiselämä paljastuu. Mieheni vaimo on tarina kahden erilaisen naisen selviytymisestä. Kahdeksanosainen draamasarja julkaistaan Yle Areenassa 7.1.2022. Yle TV1:ssa sarja nähdään 9.1.2022 alkaen.

Viimsissä, noin 10 kilometrin päässä Tallinnasta sijaitsevaan studioon on rakennettu autenttinen 60-luvun tyyliä mukaileva hulppea koti atriumpihoineen. Tunnelma on seesteinen, vaikka kuvausaikataulu on tiukka. Ohjaaja Inari Niemi käy näyttelijöiden kanssa läpi kohtausta, jossa kaksi perhettä ovat kokoontuneet yhteisen joulupöydän ääreen. Näyttelijät ovat uskottavia, vaikka heidän roolihahmojensa tilanne onkin täysin absurdi.

Suru, viha ja tuhat kysymystä

Sarjan keskiössä ovat kaksi petettyä, leskeksi ja yksinhuoltajaksi jäänyttä naista. Katri (Pirjo Lonka) on 47-vuotias kotiäiti, joka asuu ylellisessä omakotitalossa Helsingin Kulosaaressa yhdessä 16-vuotiaan poikansa Aleksin (Bruno Baer) kanssa. Suomalais-virolainen Evelin (Sara Soulié) on 28-vuotias ja 8-vuotiaan Ailen (Ella Kangas) äiti. Evelin ja Aile asuvat idyllisessä puutalossa Tallinnan Kalamajassa. Kun Katrin ja Evelinin yhteinen mies Ahti yllättäen kuolee, hän jättää jälkeensä suuren surun, talousvaikeuksissa olevan yrityksen ja tuhat kysymystä.

Kuvassa Katri (Pirjo Lonka)
Yli 20 vuotta naimisissa ollut Katri (Pirjo Lonka) ottaa uuden suunnan elämälleen puolisonsa Ahdin kuoltua. Kuvassa Katri (Pirjo Lonka) Kuva: Ken Oja / Lucy Loves Drama Oy Pirjo Lonka,mieheni vaimo
Kuvassa Evelin (Sara Soulié)
Sarjan käsikirjoittajan Juuli Niemen mukaan tuntui hedelmälliseltä sijoittaa nuorempi vaimo Evelin juuri Viroon. "Naapurimaa on lähellä mutta toisaalta tarpeeksi kaukana omassa todellisuudessaan, että tarina tuntui uskottavalta ja mahdolliselta." Kuvassa Evelin (Sara Soulié) Kuva: Ken Oja / Lucy Loves Drama Oy Sara Soulié,mieheni vaimo

Sarjan keskeinen teema on läheisen kuolema, joka on elämän suurimpia tragedioita. Surun lisäksi päähenkilöt joutuvat kohtaamaan hirveän petoksen ja sen mukanaan tuoman vihan. Sarjan ohjaaja Inari Niemi kuvailee tilannetta skitsofreeniseksi.

– Kun itse pettäjä on kuollut, tuntuu toinen nainen ainoalta mahdolliselta kohteelta kostolle ja raivolle, mutta samalla myös ainoalta ihmiseltä, jolta voisi saada vastauksia kaikkiin mieltä riivaaviin kysymyksiin.

“Eikä missään ole edes mitään rikosta, jota voisi kutsua jonkun näpsäkän poliisin tutkimaan!”― Inari Niemi, ohjaaja

Ohjaaja Inari Niemi kertoo, että kiinnostavinta sarjassa on naisten keskinäinen suhde ja se, miten he selviytyvät tilanteesta, joka on yhtä aikaa sekä järkyttävän dramaattinen että staattinen.

– Kun hirveä häpeä estää asiasta puhumisen, jää päällimmäiseksi tunteeksi lamaannus. Eikä missään ole edes mitään rikosta, jota voisi kutsua jonkun näpsäkän poliisin tutkimaan!

Tuottaja Oskari Huttu toivoo sarjan muistuttavan katsojaa siitä, että todellisuus ei ole niin mustavalkoista ja selkeää kuin mitä yleensä annetaan ymmärtää.

– Näiden kahden naisen käsitys heidän omasta elämästään, perheestään ja sitä kautta heistä itsestään hajoaa pirstaleiksi, ja loppujen lopuksi se läheisin yhteistyökumppani löytyy siitä ihmisestä joka ensisilmäyksellä näytti pahimmalta viholliselta.

Lopulta elämä kantaa.

Pääosissa vahvat naiset

Katkerasta alkuasetelmasta ja ikäerosta huolimatta alkaa suruvuoden aikana Katrin ja Evelinin välille muodostua erikoinen ystävyys ja riippuvuus. Hyvin pian selviää, että Ahti on pantannut molempien kodit ison lainan vakuudeksi kehittääkseen uutta innovaatiota. Kotiäitinä elänyt Katri joutuu ottamaan firman johtoonsa surun ja järkytyksen keskellä. Firman talousvaikeuksien vuoksi naisten ainoaksi vaihtoehdoksi jää myydä Tallinnan koti ja muuttaa saman katon alle Kulosaareen. Pian he jakavat saman keittiön, kylpyhuoneen ja viettävät jopa joulunkin yhdessä. Lisäksi tähän erikoiseen yhteisöön kuuluvat isänsä menettäneet lapset.

Alkuperäisidea sarjaan lähti ohjaaja Inari Niemeltä, jonka päässä se ehti muhia ennen kuin hänen siskonsa, käsikirjoittaja Juuli Niemi tuli mukaan projektiin. Sisaruksille oli tärkeää kertoa tarina vahvoista ja kiinnostavista naisista.

– Evelin ja Katri olivat minulle loputtoman kiinnostavia kohteita, Juuli Niemi kertoo

Kuvassa Katri (Pirjo Lonka) ja Evelin (Sara Soulié)
Evelinin (Sara Soulié) ja Katrin (Pirjo Lonka) välillä on lähes 20 vuotta ikäeroa. Kuvassa Katri (Pirjo Lonka) ja Evelin (Sara Soulié) Kuva: Ken Oja / Lucy Loves Drama Oy Pirjo Lonka,Sara Soulié

Katri ja Evelin ovat keskenään eri-ikäisiä, eri luonteisia ja lähtöisin hyvin erilaisista taustoista. Juulin mukaan Katrin ja Evelinin vastakohtaisuus tekee heidän suhteestaan kiehtovan, mutta se on samalla asia, mikä heitä myös vaivaa.

– Valitsiko Ahti heidät juuri erilaisuuden takia vai onko heissä lopulta myös jotain samaa? Ja onko se edes tärkeä kysymys?

Katria näyttelevä Pirjo Lonka on tyytyväinen siihen, että Katrin rooli ei nojaa hänen mieheensä vaan kaikkeen siihen, mitä jää olemaan, kun onkin vain Katri. Se on ollut samaan aikaa hienoa ja haastavaa näyttelijälle itselleen.

Pirjo Lonka kiittää käsikirjoittaja Juuli Niemeä siitä, että Katria on ollut nautinnollista näytellä.

– Rooli, niinkuin koko käsis, on hyvin kirjoitettu. Siinä on draama, tilanteet ja repliikit kohdillaan.

Suomessa ja Virossa kuvattava kahdeksanosainen draamasarja Mieheni vaimo julkaistaan Yle Areenassa 7.1.2022. Yle TV1:ssa sarja nähdään 9.1.2022 alkaen.

Tuottajat: Oskari Huttu / Lucy Loves, Anita Kurvinen / Yle
Pääkäsikirjoittaja: Juuli Niemi
Käsikirjoittajat: Anna Meling, Kira Poutanen
Ohjaaja: Inari Niemi
Tilaaja: Jarmo Lampela / Yle
Rooleissa mm. Pirjo Lonka, Sara Soulié, Bruno Baer, Ella Kangas, Wanda Dubiel , Kristo Salminen, Olli Rahkonen, Tommi Eronen, Marja Packalen, Erkki Saarela ja Eeva-Maija Haukinen

Sarjan Ylelle tuottaa Lucy Loves Drama.

Kuvassa Mieheni vaimo -sarjan käsikirjoittaja Juuli Niemi.
Juuli Niemi on käsikirjoittanut elokuvat Kesäkaverit (2014), Roskisprinssi (2011) sekä lyhytelokuvan Kesäpaikka (2008). Kuvassa Mieheni vaimo -sarjan käsikirjoittaja Juuli Niemi. Kuva: Laura Malmivaara Juuli Niemi,mieheni vaimo
Kuvassa Mieheni vaimo -sarjan ohjaaja Inari Niemi.
Inari Niemi on ohjannut dokumentin Robin - The Movie (2012) ja pitkät näytelmäelokuvat Kesäkaverit (2014) ja Joulumaa (2017) sekä lyhytelokuvan Tyttöbileet osana Yksittäistapaus-elokuvasarjaa Kuvassa Mieheni vaimo -sarjan ohjaaja Inari Niemi. Kuva: Inari Niemi Inari Niemi,mieheni vaimo

Artikkeliin päivitetty tarkka julkaispäivämäärä 21.10.2021.

Keskustele