Hyppää pääsisältöön

Balettitanssija Marko Juusela opettelee liikennemerkkejä – Taiteilija koronakeväänä 2020

Balettitanssija Marko Juusela selfiessä koronakeväänä 2020.
Balettitanssija Marko Juusela selfiessä koronakeväänä 2020. balettitanssijat

Ensimmäisenä suomalaistanssijana Pietarin Mariinski-teatteriin 19-vuotiaana kiinnitetty Marko Juusela palasi Suomeen teatterin suljettua ovensa koronapandemian takia. Kun työt loppuivat, hänellä on viimein aikaa ajaa ajokortti.

Elämme nyt keväällä 2020 aivan poikkeuksellisia aikoja. Maailmaa koettelee koronapandemia, joka on pysäyttänyt täysin myös koko kulttuuri- ja musiikkielämän. Taiteilijat ja yleisö elävät kodeissaan karanteenin kaltaisissa olosuhteissa.

Kysyimme suomalaisilta muusikoilta, säveltäjiltä, esiintyviltä taiteilijoilta ja kapellimestareilta, ja nyt myös balettitanssijalta, miten he viettävät tätä poikkeuksellista kevättä, mitä he suosittelevat kuunneltavaksi juuri nyt ja millaisia terveisiä he haluavat lähettää.

Kun ravintolatkin joutuivat sulkemaan ovensa, kysymme nyt myös miten kukin on löytänyt oman sisäisen kokkinsa, mitä keittiössä syntyy ja minkä reseptin he haluavat jakaa kaikille.

Missä vietät koronakevättä?
Vanhempieni luona Naantalissa.

Miten koronapandemia on vaikuttanut elämääsi ja töihisi?
Hyvin paljon, sillä aloitin työt tanssijana Mariinski-teatterissa Pietarissa vasta viime syyskuussa ja olin vasta pääsemässä ammattitanssijan rytmiin mukaan. Yhtäkkiä kaikki pysähtyi ja päivittäisiä esityksiä ei enää olekaan.

Teatteri suljettiin 18. maaliskuuta, ensin sillä ilmoituksella, että talo aukeaisi 30. päivä. Sitten sulkua jatkettiin 10. huhtikuuta asti. Tuolloin talon ulkomaisia tanssijoita alkoi lähteä kotimaihinsa. Mä olin Suomen Pietarin pääkonsulaattiin yhteydessä ja pääsin palaamaan Suomeen maaliskuun 25. päivänä.

Työt ovat loppuneet Mariinskissa tältä kaudelta. Joten niin sanotusti olen kesälomalla.

Avaa Instagram postaus

Miten päiväsi ovat kuluneet?
Päiväni ovat kuluneet hyvin! Olen treenannut itsenäisesti, ja mulla on mahdollisuus käydä Turussa vanhan opettajani Raija Lehmussaaren balettikoulussa harjoittelemassa päivittäin.

Olen myös lukenut paljon kirjoja, nyt luen Aleksandr Solženitsynin Vankileirien saaristoa. Kerrankin on aikaa lukea.

Vietän myös aikaa perheen kanssa ja käyn saunassa.

Mitä puuhailet silloin kun et vietä aikaa tanssin parissa?
Opiskelen liikennemerkkejä ja muuta ajokorttiin liittyvää, sillä nyt vihdoin on tarpeeksi aikaa suorittaa ajokortti.

Ja huolehdin perheemme uudesta koiranpennusta jonka juuri saimme.

Tanssija Marko Juusela perheen uuden koiranpennun kanssa koronakeväänä 2020.
Tanssija Marko Juusela perheen uuden koiranpennun kanssa koronakeväänä 2020. balettitanssijat,koira

Miten maailma muuttuu pandemian jälkeen?
Sitä on vaikea sanoa. Kysymys on iso, ja tuskin kukaan meistä todella tietää mitä tuleman pitää. Kiinnostavaa kuitenkin nähdä, mitkä voimat ottavat vallan koronakriisin jälkeisessä tyhjiössä, vai pysyvätkö vanhat ja perinteiset voimat vallassa.

Itse tietenkin toivon, että työt jatkuvat Mariinski-teatterissa mahdollisimman pian, ja pääsisi treenaamaan taas kunnolla, etten menisi täysin rapakuntoon.

Avaa Instagram postaus

Minkä hyväksi havaitsemasi reseptin haluat jakaa kaikille?
Koska mä en juurikaan ehdi töiden lomassa laittaa ruokaa, en lähde suosittelemaan mitään omaa keitostani vaan kerron että yksi lempiruuistani on isän graavaama lohi ruisleivän päällä.

Mitä musiikkia suosittelet kuunneltavaksi ruokailun jälkeen?
Itse en kuuntele kovinkaan usein ruokailun jälkeen musiikkia. Mutta jos joku musiikkiehdotus täytyy antaa, sanoisin esimerkiksi Dmitri Šostakovitšin Pianokonsertto nro 2. Olen vasta hetki sitten alkanut toden teolla kuunnella Šostakovitšia, ja tämä biisi oli mulle yksi ensimmäisistä johon tykästyin.

Näin Marko Juusela vastasi vastasi kysymyksiin keväällä 2021 koronapandemian jatkuttua vuoden.

Marko Juusela Vaganovan balettiakatemian valmistujaisesityksessä Pietarissa 12. kesäkuuta 2019. Tanssimassa mukana Anastasia Smirnova ja Valery Bespalova.

Jatkettuaan Suomessa aloittamiaan tanssiopintoja Venäjällä neljän vuoden ajan, Marko Juusela kiinnitettiin ensimmäisenä suomalaistanssijana, 19-vuotiaana, Pietarin Mariinski-teatteriin. Mariinskissa hän aloitti työt syksyllä 2019.

Ylen aamu: "Pitää kypsyä itse taiteilijaksi"

Taiteilija koronakeväänä 2020

 • Jyväskylä Sinfonia jatkaa esimerkillisesti aikamme musiikin taltioimista

  Jyväskylä Sinfonia jatkaa aikamme musiikin taltioimista

  Kapellimestari Ville Matvejeff on johdatellut Jyväskylä Sinfoniaa hyvinkin eri tyyppisistä taltioimisprojekteista toiseen. Yhdistävä tekijänä on ollut etenkin aikamme musiikkiin keskittyminen. Sama kunnioitettava linjanveto jatkuu edelleen, kun orkesterin uusimmalla julkaisulla kuullaan ranskalaisen Éric Tanguyn (s.

 • Fagerlundin kamarimusiikki soi luottomuusikoiden käsissä iskevästi

  Fagerlundin kamarimusiikki soi luottomuusikoiden käsissä isk

  Säveltäjä Sebastian Fagerlundin (s. 1972) tuotannon ikuistaminen jatkuu. Tällä kertaa suurille kokoonpanoille laadittujen teosten sijaan huomio keskittyy kamarimusiikkiin. Nyt kuultavat kuusi teosta ovat valmistuneet vuosien 2007-2013 välisenä aikana.

 • Bartókin synteesi-hitit soivat nautittavasti

  Bartókin synteesi-hitit soivat nautittavasti

  Kapellimestari Susanna Mälkki ja Helsingin kaupunginorkesterin edellisellä julkaisulla Béla Bartókin pianokonserton kytkynä soi pirteästi Ravel ja aikamme musiikki. Nyt ollaan liikkeellä taas täys-Bartók-paketilla. Bartók-matkailu on muutamalla aiemmalla julkaisulla keskittynyt säveltäjän varhaistuotantoon.

 • Aili Järvelä ja Sointi Jazz Orchestra - hyvän mielen sointeja raikkaalla otteella

  Aili Järvelän hyvän mielen sointeja

  Aili Järvelä (s. 1985) on tullut tutuksi laulajana, lauluntekijänä, säveltäjänä, sovittajana, viulistina, tuottajana, Järvelän pelimannina sekä freelance-muusikkona useista eri yhtyeistä ja yhteyksistä. Sointi Jazz Orchestra on vuonna 2013 toimintansa aloittanut nuorista ammattimuusikoista koostuva yhtye, jonka taiteellisena johtajana toimii yhtyeen perustanut Rasmus Soini.