Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Elävän arkiston blogi pääkuva

Kotikadun kaudella 14 Mauri rakastuu, Onni suuttuu ja naapurin Rantaska kiusaa – näiden juonikuvioiden kehittymistä jännitän erityisesti

Kotikadun Rantaska ja Tuija tappelevat. Tuija heittää kukkataimen Rantaskan päälle.
Rantaska (Tuija Piepponen) kiusaa Tuijan (Laura Malmivaara) tytärtä, kunnes Tuijan hermo pettää. Kotikadun Rantaska ja Tuija tappelevat. Tuija heittää kukkataimen Rantaskan päälle. Kuva: Yle/Veera Aaltonen Kotikatu

Kotikadun kausi 14 (jaksot 443–476) on nyt Areenassa. Mauri rakastuu, Mäkimaat puivat eroaan ja Janne lähetetään Sudanista Suomeen sairaalaan. Varoitus: Tämä artikkeli sisältää sekä juonipaljastuksia että toimittajan mielipiteitä sarjasta.

Kotikadun kausi 14

Kotikadun ehdottomasti hauskin parivaljakko on Onni Partanen (Sulevi Peltola) ja Mauri Alho (Aake Kalliala). Kaudella 14 pelästyin toden teolla! Onko jääräpäisten kaverusten ystävyys vaarassa katketa?

Tiivis kumppanuus järkkyy, kun Mauri löytää rakkauden leskirouva Monika Långista (Rea Mauranen). Onni on ensin tyypilliseen tapaansa epäileväinen sekä leskirouvan että suntion motiiveista, sitten hän muuttuu niin mustasukkaiseksi, että miehen käytöksestä kärsivät kaikki muut paitsi Ilona-koira. Myös epämääräiset venekaupat ja varastettu Volga herättävät närää kaverusten kesken.

Sä oot niin harvinaisen tyhmän näköinen, kun sä oot rakastunut.― Onni tokaisee Maurille.
Kotikadun Mauri ja Monika kippistävät kahvikupeilla veneessä.
Mauri Alho (Aake Kalliala) ja Monika Lång (Rea Mauranen) tapasivat Monikan miehen hautajaisissa. Kotikadun Mauri ja Monika kippistävät kahvikupeilla veneessä. Kuva: Yle/Heli Sorjonen Kotikatu

Eeva (Lena Meriläinen) ja Pertti Mäkimaa (Jukka Puotila) ovat viimeisten 13 kauden aikana niin riidelleet kuin rakastaneet intohimoisesti. Viime kauden lopulla aviopari päätyi riitaisaan eroon, vaikka Pertti yritti saada vaimonsa vielä takaisin. Tällä kaudella eron riitakapulaksi valikoituu myös Pertin muistihäiriöistä kärsivä äiti Maija. Eevan uusi miesystävä Ismo Lithner (Teijo Eloranta) ei ole rehellisellä asialla ja kaudella 14 hän joutuu myöntämään sen myös Eevalle. Joko vihdoin saamme heittää hyvästit erikoiselle Weeness-kuviolle?

Eevan ja Pertin avioliitto on näyttäynyt minulle usein hyvin ristiriitaisena. Olen saattanut saman tuotantokauden aikana toivoa parin löytävän onnen ja hetken kuluttua huomaan motkottavani televisiolle, että eivätkö he nyt ymmärrä, että ero on joskus se paras vaihtoehto. Toivoa Team Mäkimaan kannattajille on, sillä Sudanista kantautuu huonoja uutisia ja Eeva ja Pertti hakevat tukea toisistaan.

Pertti, sä olet mun paras ystävä.― Eeva sanoo Pertille.

Ninni (Nelly Hristova) ja Janne (Misa Nirhamo) palaavat sota-alueelta – Ninni kotiin ja Janne sairaalaan. Ninni on kyllästynyt, kun Janne esittää sankaria. Ninnin mukaan Janne ylireagoi ja lähti Sudaniinkin vain häntä holhoamaan, kun taas Jannen näkemyksen mukaan hän pelasti Ninnin hengen. Parin toipuminen rankasta kokemuksesta on rumaa katsottavaa. Janne tarvitsee kotona apua ja hän hyppyyttää ja nöyryyttää häntä kotona hoitavaa Ninniä. Tuleeko Ninnistä viimein ruustinna vai saako hän tarpeekseen ja palaa Sudaniin?

Niina (Ria Kataja) ja Teemu (Ville Keskilä) yrittävät kasvattaa Viljaa sovussa. Tai Niina yrittää kasvattaa ja antaa välillä myös Teemunkin pitää huolta tyttärestään – kunhan Teemu tekee sen hänen tavallaan. Niinalle lapsi on ensimmäinen ja hän on hyvin tarkka siitä, mitä lapsi syö, kuka lasta hoitaa ja milloin lapsi nukkuu. Lääkärinä Niina kokee lisää paineita lapsen hyvinvoinnista. Niina palaa hiljalleen takaisin työelämään äitiyslomalta ja viimeistelee väitöskirjaansa. Teemu kokee mustasukkaisuutta niin lapsensa kasvattamisesta kuin Niinan kollegaltaan saamasta huomiosta.

Mielestäni tämä pariskunta on Kotikadun pariskunnista ihanin. He tapasivat romanttisesti hiihtoladulla, kun Teemu vielä toipui ensimmäisen vaimonsa Mimmin kuolemasta. Pariskunnan keskinäinen kisailu ja kiusoittelu on suloista ja siksi tekeekin pahaa katsoa, kun heillä on vaikeaa. Niin moni asia selviäisi, kun he vain malttaisivat keskustella niistä!

Kotikadun Teemu, Niina ja Vilja.
Pikkulapsiarki puristaa Teemu (Ville Keskilä) ja Niina Luotolan (Ria Kataja) suhdetta. Kotikadun Teemu, Niina ja Vilja. Kuva: Yle/Veera Aaltonen Kotikatu

Danny Pennasen (Anni Turunen) arki tuntuu välillä siltä kuin nainen eläisi kahden lapsen kanssa. Arjen, juhlan ja työpaikan jakaminen Hessun (Petteri Jamalainen) kanssa raastaa hänen hermojaan. Danny kaipaa omaa tilaa, mutta Hessu ei osaa sitä edes pyytämällä antaa. Myös tämän parin riitely tuntuu ainakin tässä katsojassa asti. Kun olin nuorempi, he olivat minusta maailman coolein pari, jonka häät jäivät pysyvästi mieleeni ja joka nimesi lapsensa ehkä kauneimmalla nimellä – Aamu. Pysyykö pariskunnan avioliitto kasassa vai ottaako Danny oman tilansa, vaikka väkisin?

Ilahduin, kun sarjaan pyrähti näyttelemään ilopilleri Tuija Piepponen. Piepposelle vain lankesi kiusallisen epämiellyttävä rooli naapurin tiukkana Rantaskana. Rantaska nostaa metelin kaikesta, mitä Tuija Kangasharjun (Laura Malmivaara) adoptoitu tytär Malalai tekee. Rantaska ei tyydy vain purnaamiseen, vaan solvaa lasta rasistisesti ja yrittää ajaa perheen pois taloyhtiöstä. Malalain näyttelijä Elsy Akiki kuvaa hienosti nuoren tytön hämmennystä ja surua. Kunpa vain Malalai saisi Rantaskan mielen käännettyä!

Kotikadun Risto ja Laura kukkakaupassa.
Miehensä Kimmon kuolemasta toipuva Laura (Pirjo Moilanen) ihastuu Ristoon (Ilkka Heiskanen). Kotikadun Risto ja Laura kukkakaupassa. Kuva: Yle/Heli Sorjonen Kotikatu

Pitkissä sarjoissa on aina kiinnostavaa nähdä, miten lapsinäyttelijät kasvavat teineiksi niin sarjan hahmoina kuin oikeassa elämässä. Kaudella 14 Laura Söderin (Pirjo Moilanen) poika Jarkko Mäkimaa (Santeri Nuutinen) etsii omaa paikkaansa ja tasapainoilee lapsuuden ja teini-iän välillä. Kun Laura löytää uuden rakkauden Risto Nurmesta (Ilkka Heiskanen), hankaa Jarkko rajusti vastaan. Vaikka hän on tutustunut jalkopallosta innostuvaan Ristoon jo pelikentillä, ei hän tahdo rentunoloista miestä uudeksi isäpuolekseen.

Areenassa on katsottavissa myös Kotikadun kaudet 3–15.

Kommentit