Hyppää pääsisältöön

Onko sinulla suunnitelmissa kesäisiä rakennushommia puutarhassa – täältä löydät Strömsön malleja ja kuvauksia pieniin ja isoihin projekteihin

Kollaassi.
Kollaassi. Kuva: Strömsö / Yle Strömsö,Jim Björni,kollaasit,tikkaat,penkit

Puutarha ei ole vain riippumatossa laiskottelua ja somia yrttiruukkuja. Sen tietävät kaikki, joille on syystä tai toisesta siunaantunut puutarha.

Puutarha on paikka, jossa rakennetaan, kannetaan, raahataan ja vedetään, satoi tai paistoi, huhtikuusta lokakuuhun.

Maalaamme julkisivuja ja öljyämme terasseja, rakennamme istumapaikkoja ja viljelylaatikoita, raivaamme vesakkoa ja kärräämme soraa. Näin teemme lähinnä siksi, että se kaikesta vaivasta huolimatta tuntuu meistä mukavalta ja mielekkäältä.

Puutarha voi viedä kaiken aikasi, mutta samalla kaikki on vapaaehtoista. Juuri se on parasta ja ehdottomasti upeinta puutarhassa – se tarjoaa kaikki mahdollisuudet, mutta ei vaadi enempää kuin sinulla on antaa.

Tarkkaile jaksamista ja rahanmenoa

Omassa puutarhassa touhutessa jokin voi toki mennä pieleen, mutta se johtaa harvemmin suuriin katastrofeihin. On kuitenkin hyvä miettiä paria asiaa ennen kuin ryhtyy suurempiin puutarhaprojekteihin. Mitä se tulee maksamaan? Kuka voi mahdollisesti olla apuna?

Jotkin materiaalit maksavat nimittäin enemmän kuin uskoisi ja jotkut perheenjäsenet jaksavat paljon vähemmän, kuin olisi koskaan osannut kuvitella.

bänken
Nikkaroi aurinkotuoli kesäistä laiskottelua varten. Linkin löydät alempana. bänken Kuva: Yle/Strömsö Strömsö,Jim Björni,penkit

Klikkaa sinisiä linkkejä tekstissä

Olemme koonneet tähän rakennusprojekteja, joita olemme tehneet Strömsössä viime vuosina. Toiset rakennelmista ovat pieniä ja sopivat mainiosti parvekkeelle. Toiset taas ovat enemmän tilaa vaativia.

Jos haluat tarkemmat kuvaukset eri rakennusprojekteista, klikkaa sinisten linkkien kautta artikkeleihin, joissa on lisää kuvia ja kuvauksia.

Rakenna kokoon taittuva, koristeellinen sahapukki

Yleensä sanotaan, että puu lämmittää neljä kertaa. Ensimmäisen kerran, kun kaataa puun, toisen kerran, kun sahaa, halkoo ja pinoaa sen kuivumaan. Kolmannen kerran puu lämmittää, kun halot heittelee puuvajaan. Neljäs ja nautinnollisin kerta on se, kun tuli rätisee ja palaa tulisijassa. Sille, joka lämmittää puilla, sahapukki on tuttu ja korvaamaton ystävä.

Puinen sahapukki.
Kokoon taitettuna se ei vie paljon tilaa. Puinen sahapukki. Kuva: Yle/Juha Leskelä Strömsö,Jim Björni,sawhorse,puutyöt,puuntyöstö

Liukuovi, Z-rakenteinen ovi sekä ovi, joka ei johda minnekään

Erilaiset oviaukot vaativat erilaiset ovet. Niin kutsuttu Z-rakenne takaa sen, että ovi pysyy ryhdikkäänä eikä ala roikkua.

Jos oven vieressä on seinätilaa, siihen sopii mainiosti liukuovi. Ne ovat tavallisia ulkorakennuksissa ja puuvajoissa.

Vanhalla ovella puutarhassa ei oikeastaan ole muuta virkaa, kuin että se näyttää hauskalta ja parhaassa tapauksessa koristeelliselta. Ovi vain johtaa yksinkertaisesti puutarhan yhdestä osasta toiseen.

En port och en dörr i trädgården
En port och en dörr i trädgården Kuva: Yle/Strömsö ovet,Strömsö,puuntyöstö

Penkkejä levähtämistä, viljelemistä ja palturin puhumista varten

Palturipenkki ja puun ympärille rakennettu penkki ovat joitakin niistä penkeistä, joita Jim on Strömsössä vuosien varrella rakentanut. Nyt myöhempinä vuosina hän on rakentanut aurinkotuolin kesäistä laiskottelua varten ja penkin, jota voi käyttää sekä istumiseen että viljelemiseen..

Tre bänkar i ett bildcollage
Tre bänkar i ett bildcollage Kuva: Yle/Strömsö Strömsö,penkit,Jim Björni

Jos tarvitsee penkin, jota voi siirrellä puutarhassa, voi halkaistusta tukista tehty penkki olla hyvä vaihtoehto.

fotocollage
Suurin haaste tässä suhteellisen helpossa puutyössä on saada tukki halkaistua. fotocollage Kuva: Yle/Strömsö Strömsö,penkit

Tämä kokoontaitettava penkki muuttuu kädenkäänteessä pitkäksi penkiksi juhliin tai pitoihin.

Penkki.
Kun pidot ovat ohi, sen sai taitettua maltilliseen 1,20 cm pituuteen.. Penkki. Kuva: Juha Leskelä/ Yle Strömsö,Jim Björni,penkit,puutyöt,puuntyöstö

Joitakin rakennelmia helpottamaan ja suojelemaan viljelmiä

Jim rakensi reilut viljelylaatikot Strömsön sisäpihalle. Periaate on sama, jos haluaa rakentaa vähän pienemmän. Nämä ovat lehtikuusta, joka on hyvin säänkestävä puulaji.

Elin Skagersten-Ström puuhastelee Strömsön puutarhassa
Lehtikuusi on hyvin lahonkestävää ja vastaa painekyllästettyä puuta ilman minkäänlaista käsittelyä kemikaaleilla. Ikävä puoli lehtikuusessa on sen hinta – se ei ole mikään halpa materiaali. Elin Skagersten-Ström puuhastelee Strömsön puutarhassa Kuva: Yle/Strömsö Strömsö,Jim Björni,Elin Skagersten-Ström,puutarhanhoito

Strömsön puutarhuri Owe Salmela rakensi telineen, johon voi ripustaa yrttiruukut, jos haluaa viljellä paljon pienessä tilassa. Sopii hyvin esimerkiksi terassille tai parvekkeelle.

yrttiamppelit puisessä telineesä
Polyrottinkiamppelit kestävät tuulta ja tuiskua. yrttiamppelit puisessä telineesä Kuva: YLE/Esa Saari yrtit,Strömsö

Alla olevassa kuvassa on yksinkertainen pensastuki, joka on rakennettu pyörösauvoista ja rimoista sekä raudoitustangoista ja metallirenkaista rakennettu puunsuoja rusakoita vastaan.

bildcollage
bildcollage Kuva: Yle/Strömsö Strömsö

Vadelmatuen saa tehtyä hyvin helposti. Tarvitaan vain muutama suuri T, jotka isketään maahan vadelmapensaiden väliin. T-rakenteen ulkoreunojen kautta kulkee vaijeri, jota vasten vadelmantaimet voivat nojata.

Vihreä konstruktio.
Nikkaroi vadelmatuki, niin saat koristeen kaupan päälle. Vihreä konstruktio. Kuva: Yle/Juha Leskelä Strömsö,Jim Björni,vadelma,puutarhanhoito,puutarhaviljely,puutarhat,puutarhakasvit

Omenatikkaat, ovat välttämättömät innokkaille omenatarhureille. Omenatikkaat erottaa muista tikkaista se, että ne ovat leveät alhaalta ja kapeat ylhäältä. Kapenevan muodon ansiosta tikkaat seisovat tukevasti, ja ne on helppo työntää latvukseen, jotta pääsee kaikkein parhaiden omenoiden luo.

Punaiset tikkaat.
Omenatikkaita kannetaan myös puiden lomassa ja työnnetään latvukseen siellä täällä, joten ne eivät saa olla painavat. Punaiset tikkaat. Kuva: Yle/Juha Leskelä Strömsö,Jim Björni,tikkaat,omenapuut,puutarhanhoito

Lapset puutarhassa

Puutarhassa hyppeleminen keppihevosilla on ollut suosittua viime vuosina. Jos
rakentaa ammattimaisia esteitä yhdessä lasten kanssa, ehkä trendi jatkuu ja lasten kunto pysyy hyvänä. Aikuisetkin voivat osallistua estekisaan paikallaan istumisen vastapainoksi.

Yksinkertaiset vaatenaulat koivusta ovat helppo puutyö, jonka voi tehdä yhdessä lasten kanssa, kunhan nämä ovat riittävän isoja käsittelemään työkaluja.

Bildcollage
Bildcollage Kuva: Yle/Strömsö Strömsö,Jim Björni

Jos puutarhassa on siilejä, ja haluaa niiden asettuvan taloksi, voi rakentaa siilinpesän halkaistuista koivuhaloista. Tämä on sopivan pieni rakennusprojekti, johon koko perhe voi osallistua.

Siilin talo
Kattohuopa on kulutusta kestävä materiaali, joka kestää sadetta ja lunta. Siilin talo Kuva: Yle/Strömsö asuinrakennukset,rakentaminen,luonto,Strömsö,siilit

Kesärakentamista huvin vuoksi

Joitakin asioita on pihalla ja puutarhassa tehtävä, kuten maalattava julkisivu tai vaihdettava lautoja lahoihin portaisiin. Kesällä on kuitenkin mukava myös rakentaa koristeellisuuden tai ihan vain huvin vuoksi.

Portaat
Portaat eivät johda mihinkään, koska Strömsössä ei ollut portaiden tarvetta. Portaat Kuva: YLE/Strömsö Strömsö,Jim Björni,Rappukäytävä

Minnekään johtamattomien portaiden nikkarointi on huvikseen rakentamista tyypillisimmillään. Artikkelista löydät kaavan, jonka avulla portaista tulee jouhevat nousta, ja samaa kaavaa voi käyttää myös, jos rakentaa portaat ihan tarpeeseen.

Trätrallar.
Rakenteesta muodostuu koriste. Trätrallar. Kuva: Yle/Strömsö puuntyöstö,puutarhat,Strömsö,Jim Björni

Muutaman puuritilän parvekkeelle voi tehdä huomattavasti helpommallakin tavalla, mutta mikset antaisi rakenteen muodostua koristeeksi.

Puuritilät
Naulaa puuritilät koristeellisesti vinoon. Puuritilät Kuva: Yle/Strömsö Strömsö,puutarhat,puuntyöstö

Ikkunoiden vanhojen neliskulmaisten vuorilautojen vaihto koristeellisempaan malliin voi tehdä tavallisesta kesäpäivästä mielekkään rakennuspäivän.

ikkunan yksityiskohta
Pienikin muutos tekee suuren eron. ikkunan yksityiskohta Kuva: Yle/Esa Saari ikkunat,Strömsö