Hyppää pääsisältöön

Ulkomaantoimittaja Antti Kuronen al-Holin naisista ja lapsista: Minun tehtäväni ei ole tehdä tiedustelutyötä tai toimia tuomarina

Naisia al-Holin leirillä.
Al-Holin leirissä on noin 11 000 ulkomaalaista naista ja lasta eri puolilta maailmaa.; Naisia al-Holin leirillä. Kuva: Otso Reunanen/ Yle al-Holin leiri,al-Hol,Syyria

Lopullista totuutta al-Holin leirin suomalaisnaisista on vaikea tavoittaa. Se on viranomaisten tehtävä, kirjoittaa Vuosi al-Holissa -dokumentin ohjannut ulkomaantoimittaja Antti Kuronen.

Terrorijärjestö Isis ja sen luoma kalifaatti ovat aikamme tärkeitä aihe. Ääriliike ei ole ennen kasvanut yhtä nopeasti ja dramaattisesti maailmanlaajuiseksi tekijäksi.

Parissa vuodessa Irakin sisällissodan syövereissä muodostunut pieni jihadistinen ääriliike onnistui valtaamaan laajoja alueita ja houkuttelemaan kymmeniä tuhansia ulkomaalaisia Syyriaan ja Irakiin.

Internetin avulla terrorijärjestön propaganda tavoitti ihmisiä ympäri maailmaa. Myös Suomesta.

Kalifaatin viimeiset rippeet kukistettiin vuosi sitten. Al-Holin leiriin suljettiin Isis-taistelijoiden kanssa naimisissa olleita naisia ja heidän lapsiaan.

Suomalaisia leirissä on yhä nelisenkymmentä.
 Suomalainen poika al-Holin leirissä Koillis-Syyriassa.
Suomalaispoika seurasi etäältä, kun ulkomaantoimittaja Antti Kuronen kävi al-Holin leirissä tammikuussa 2020. Suomalainen poika al-Holin leirissä Koillis-Syyriassa. Kuva: Otso Reunanen/ Yle al-Holin leiri,al-Hol,Syyria

Vuosi al-Holissa -dokumentti kertoo ensimmäisestä vuodesta kalifaatin kukistumisen jälkeen.

Olen raportoinut Isisin terrorista vuodesta 2014 lähtien. Useaan otteeseen olen ajatellut, että aiheeseen ei tarvitse enää palata. Olen ollut väärässä.

On vaikea tavoittaa totuutta suomalaisista naisista.

He puhuvat mielellään leirin ankeista olosuhteista ja kritisoivat kurdivartijoita. Herkempi aihe on se, mitä kaikkea he ovat kokeneet ja tehneet terrorijärjestö Isisin kalifaatissa.

Olen vieraillut kolme kertaa leirissä ja huomannut, että naiset ovat keskenään erilaisia. Osa naisista pysyttelee loitolla, eivätkä halua antaa haastatteluja.

Toimittaja Antti Kurosen dokumentti al-Holin leiriltä Syyriasta, jonne Isisin kalifaatissa eläneet suomalaisnaiset suljettiin.
Ylen ulkomaantoimittaja Antti Kuronen on haastatellut seitsemää leirin yhdestätoista suomalaisnaisesta. Toimittaja Antti Kurosen dokumentti al-Holin leiriltä Syyriasta, jonne Isisin kalifaatissa eläneet suomalaisnaiset suljettiin. Kuva: Yle Yle TV1,Ulkolinja_ Vuosi al-Holissa

Toimittajana minun tehtäväni on hakea tietoa al-Holista, sen naisista ja lapsista: Ensimmäisellä matkalla selvisi, että suomalaisia on al-Holissa paljon enemmän kuin aiemmin luultiin. Viime elokuussa keräsin tietoja Suomeen sittemmin kotiutetusta kahdesta orpolapsesta ja tapasin nuorisovankilassa olevan suomalaisen.

Minun tehtäväni ei ole tehdä tiedustelutyötä tai toimia tuomarina. En ole oikea ihminen arvioimaan sitä ovatko naiset turvallisuusuhka tai miten viranomaisten tulisi toimia.

Sen sijaan voin näyttää minkälaista leirissä on, ja mitä Koillis-Syyrian paikalliset ihmiset ajattelevat al-Holin leiristä ja Isisin kukistuneesta kalifaatista.

Toimittaja: Antti Kuronen
Kuvaaja: Otso Reunanen

Katso Ulkolinja-dokumentti