Hyppää pääsisältöön

Jussi-palkitun elokuvan kulttuurihistoriallisesti arvokas negatiivi oli vuosia kateissa ja löytyi viimein Saksasta – “Alkoi olla kylmä hiki”

Kuva Muukalainen-elokuvasta.
JP Valkeapään esikoisohjaus Muukalainen (2009) voitti kaksi Jussi-palkintoa. Elokuvan pääosaa esittää Vitali Bobrov. Kuva Muukalainen-elokuvasta. Kuva: Helsinki-filmi KulttuuriCocktail

Kukaan ei tiennyt, missä Jukka-Pekka Valkeapään Muukalainen-elokuvan alkuperäiskappale on. Jussi-palkitun elokuvan negatiivi löytyi pitkän metsästyksen jälkeen viime viikolla berliiniläisen tuotantoyhtiön varastosta.

Elokuvaohjaaja Jukka-Pekka Valkeapää pääsi viime viikolla huokaisemaan helpotuksesta.

Valkeapään elokuvan Muukalainen (2009) alkuperäiskappale löytyi pitkän etsinnän jälkeen Saksasta. Kukaan Suomessa ei tiennyt, missä elokuvan negatiivi sijaitsee tai että onko sitä ylipäätään enää olemassa.

– Toivo alkoi olla aika ohutta, Valkeapää sanoo puhelimessa.

Kolme tähteä. Välike.
Kolme tähteä. Välike. Kulttuuricocktail

Taustalla on monimutkainen vyyhti.

Kyse on elokuvan alkuperäisnegatiivista, eli Muukalaisen alkuperäiskappaleesta. Kamerasta peräisin oleva negatiivi on kuvanlaadultaan paras versio elokuvasta. Sen pohjalta tehdään elokuvan levityskopiot.

Jussi-palkinnot kuvauksesta ja leikkauksesta voittaneen Muukalaisen (2009) tekeminen osui elokuvahistorian taitekohtaan – se on Suomen viimeisiä filmiajan elokuvia.

Vielä vuosituhannen alussa iso osa suomalaisista elokuvista kuvattiin filmille. 2010-luvun taitteessa tilanne muuttui: lähes kaikki elokuvat kuvataan nykyään digitaalisesti.

Siirtyminen digiin on tarkoittanut kuoliniskua monille maailman filmilaboratorioille, jotka käsittelivät elokuvien pyhintä eli negatiiveja.

Muukalaisen filmin kehitti hampurilainen Cinepostproduction Atlantik Film. Digiloikka pakotti laboratorion sulkemaan ovensa 2011.

Muukalaisen tuottanut Helsinki-filmi kuuli laboratorion kaatumisesta viime kesänä. Negatiivin sijainnista ei ollut yhtäkkiä mitään tietoa, sen piti olla Helsinki-filmin mukaan laboratoriossa säilössä. Tuotantoyhtiössä ei tiedetty, mitä negatiiville oli vuoden 2011 jälkeen tapahtunut.

Aleksi Bardy
Aleksi Bardy. Aleksi Bardy Kuva: Antti Lähteenmäki/YLE Aleksi Bardy

Helsinki-filmin toimitusjohtaja Aleksi Bardy sanoo, että negatiivia on etsitty viime kesästä lähtien.

Viime viikolla asia selvisi.

Saksalainen Propeller film -tuotantoyhtiö kertoi, että heidän varastossaan oli useampi negatiivirulla. Muukalaisen alkuperäisnegatiivi oli löytynyt.

Propeller on Muukalaisen osatuottaja. Elokuva oli palautunut laboratorion sulkeutumisen jälkeen Propellerille useiden muiden tavaroiden kanssa. Yrityksessä asia huomattiin nyt, kun elokuvaa alettiin etsiä.

– Tässä oli pikkaisen kylmä hiki, kun vaikutti hetken aikaa siltä, että sitä ei löytyisi, Bardy sanoo.

Yhteistuotantona tehtyjen elokuvien materiaaleja tapaa Bardyn mukaan olla eri maissa, joten tilanne ei hänen mukaansa ole aivan poikkeuksellinen.

– Harvoin ihan näin tärkeitä asioita on kadoksissa. Meille tässä on kyse kulttuurihistoriallisesti arvokkaan taideteoksen säilymisestä.

Negatiivi ei ole ainoa versio elokuvasta. Suomen kansallisella audiovisuaalisella instituutilla (Kavi) on tallessa useampi elokuvateatterilevityksessä käytetty filmikopio. Ne eivät kuitenkaan vedä vertoja alkuperäiselle.

– Filmikopiot ovat usein kuluneita ja naarmuisia. Alkuperäinen negatiivi on monta kertaa niitä parempi muoto, sanoo Kavin vastaava arkistonhoitaja Tommi Partanen.

J-P Valkeapää / Koirat eivät käytä housuja / Baarikärpänen hki 24.10.2019
Jukka-Pekka Valkeapää. J-P Valkeapää / Koirat eivät käytä housuja / Baarikärpänen hki 24.10.2019 elokuvat,Koirat eivät käytä housuja

Jukka-Pekka Valkeapää on Suomen kansainvälisesti tunnetuimpia ohjaajia, jonka uusin elokuva Koirat eivät käytä housuja (2019) on myyty yli kolmeenkymmeneen maahan. Se sai ensi-iltansa maailman merkittävimmällä elokuvafestivaalilla Cannesissa viime toukokuussa.

Valkeapään ensimmäinen elokuva Muukalainen on taide-elokuva, jota kriitikot rakastivat – sitä verrattiin arvioissa Robert Bressonin ja Andrei Tarkovskin teoksiin.

Elokuva oli Valkeapään opinnäytetyö ja se voitti Göteborgin elokuvafestivaalin pääpalkinnon ja parhaan kuvauksen palkinnon. Tunnustuksista huolimatta elokuva sai vain kourallisen katsojia Suomessa.

Nyt kun Koirat eivät käytä housuja kerää kiitosta ympäri maailman, Muukalaiseenkin on kohdistunut uutta kiinnostusta. Brittiläinen levittäjä Anti-Worlds suunnittelee Koirat-elokuvasta blu ray -julkaisua. Tavoitteena on, että samassa paketissa julkaistaisiin myös Muukalainen.

Siksi onkin luojan lykky, että elokuvan negatiivi nyt löytyi.

Kavi arkistoi kaikki suomalaisten elokuvien alkuperäiskappaleet. Instituutti kysyi negatiivista ensimmäisen kerran 2014 tai 2015. Helsinki-filmiltä muistellaan, että tuotantoyhtiö vastasi negatiivin olevan säilytyksessä Saksassa.

Tänä keväänä löytynyt negatiivi siirtyy nyt säilöön Espoon Otaniemessä sijaitsevaan lämpösäädeltyyn varastoon.

Teuvo Tulio elokuvakameran takana
Useampi Teuvo Tulion elokuva on kadonnut. Teuvo Tulio elokuvakameran takana Teuvo Tulio,teeman kulttuuri

Viime vuosisadalla katosi valtava määrä elokuvia.

Yhdysvaltain kansalliskirjaston mukaan 75 prosenttia yhdysvaltalaisista mykkäelokuvista on kadonnut tai tuhoutunut.

Syy on se, että 1950-luvulle asti elokuvafilmien materiaalina käytettiin nitraattiselluloosaa. Nitraattifilmien ongelma oli syttymisherkkyys: filmi voi roihahtaa tuleen jo 40 asteen lämmössä eikä paloa saa sammutettua vedellä.

– Näitä tarinoita kadonneista elokuvista on ollut olemassa maailman sivu, sanoo ohjaaja Valkeapää.

Suurin osa suomalaisista elokuvista 1900-luvun ensimmäisiltä vuosikymmeniltä on kateissa. Esimerkiksi Suomen ensimmäisestä näytelmäelokuvasta Salaviinanpolttajat (1907) on jäljellä vain juonitiivistelmä.

Suomen elokuvahistorian suurin kato tapahtui 1959 Helsingin Mikonkadulla, kun Adams Filmin elokuvavarasto syttyi tuleen. Palossa tuhoutui esimerkiksi kolme elokuvaohjaaja Teuvo Tulion elokuvaa.

Yksi kuuluisimmista kotimaisista kadonneista elokuvista on Valentin Vaalan Mustat silmät (1929), jonka negatiivin turhautunut Vaala heitti tarinan mukaan Helsingin Kaivopuistossa mereen.

– Tämänkaltaisia tunnelmia syntyy aika helposti, Valkeapää sanoo huvittuneena.

Kolme tähteä. Välike.
Kolme tähteä. Välike. Kulttuuricocktail

Muukalaisen alkuperäisnegatiivien kuntoa ei ole kartoitettu, mutta Helsinki-filmin mukaan huolta ei ole. Muukalainen on kuvattu polyesteripohjaiselle filmille, mikä säilyy hyvin.

– Nämä tapaukset yleensä päättyvät onnellisesti, sanoo Kavin Tommi Partanen.

Voit keskustella aiheesta kommenteissa viikon ajan artikkelin julkaisusta.

Oikaisu 28.4. Korjattu Kavin varaston sijainti Espoon Otaniemeen. Jutussa luki aiemmin, että varasto sijaitsee Helsingissä.

Kommentit