Hyppää pääsisältöön

Katso lukijoiden upeat kuvat ja ideat – Näin parvekepuutarhuri hellii pörriäisiä

Kuvan etualalla parvekkeella kukkiva hajuherne, taustalla näkyy kaupunkimaisema.
Parveke voi olla paratiisi kivitalojen keskellä. Kuvan etualalla parvekkeella kukkiva hajuherne, taustalla näkyy kaupunkimaisema. Kuva: Laura Pörriäinen Pelasta pörriäinen,Parvekepuutarha

Kysyimme kerrostaloasujilta, miten he auttavat pörriäisystäviämme parvekkeillaan. Saimme vastaukseksi kymmeniä viestejä ja kuvia.

Parveke on monelle kaupungissa asuvalle tärkeä, vihreä keidas. Oman parvekepuutarhan tärkeys loisti saamistamme viesteistä.

– Minulla on kukkiva paratiisi helsinkiläisellä parvekkellani jo kolmatta vuotta. Talo on ihan tavallinen, jopa ruma. Parveke lasittamaton laatikko, mutta olen onnistunut loihtimaan sinne alati pörisevän ja surisevan keitaan, nimimerkki Laura Pörriäinen kuvailee.

Kukkivat parvekkeet luovat myös tärkeitä mesipolkuja kaupungissa asustaville pölyttäjähyönteisille, joiden elinympäristöjä muun muassa juuri rakentaminen on kaventanut.

Saamissamme vastauksissa parvekepuutarhurit kuvailivat kekseliäitä tapoja auttaa pörriäisiä. Istutusten lisäksi pörriäiset on huomioitu ainakin perhosbaareilla ja hyönteishotelleilla.

Hyönteishotelli kiinnitettynä parvekkeen seinään.
Hyönteishotelli syntyi karanteenipäivän askareena. Hyönteishotelli kiinnitettynä parvekkeen seinään. Kuva: Marjatta ja Teppo Pelasta pörriäinen,Parvekepuutarha
Kuvassa työrukkasen päällä kimalainen syö sille tarjottua sokerilientä.
Nälkäinen raitamaamehiläinen sai ensiapua. Kuvassa työrukkasen päällä kimalainen syö sille tarjottua sokerilientä. Kuva: Tiitu Pelasta pörriäinen,Parvekepuutarha

Kaupungissa pörriäistekoja tehdessä tärkeintä on pitkäjänteisyys. Jos kaupunkialueella pölyttäjien määrä on pahasti taantunut, ottaa aikansa, ennen kuin pörriäiset löytävät uudet ruoka- ja pesäpaikkansa.

Korkeus ei ole ongelma, mutta lasi sulkee pörriäiset pois

Vaikka yleensä kimalaisia ja perhosia bongaa lähellä maan kamaraa, monet pölyttäjälajit lentävät mielellään vielä usean kerroksen korkeudessa.

Kerrostalojen katoille on jopa perustettu mehiläistarhoja. Esimerkiksi Helsingin keskustassa sijaitsevan Savoy-ravintolan katolla on kerätty hunajaa jo vuosia.

Sen sijaan parvekelasit pitävät pörriäiset poissa parvekkeelta, oli korkeus mikä tahansa.

– Parvekkeen lasit pyrin pitämään auki vierailijoita varten aina kun mahdollista. Viime kesänä kimalaiset vierailivat pensaskrassin kukissa syksyyn saakka, nimimerkki Annika vinkkaa.

Krassiköynnös aurinkoisella parvekkeella.
"Näistä on iloa minulle ja meden kerääjille." Krassiköynnös aurinkoisella parvekkeella. Kuva: Päivi Pelasta pörriäinen,Parvekepuutarha

Ilmansuunnalla on väliä. Useimmat pölyttäjät viihtyvät parhaiten aurinkoisilla paikoilla. Siksi pohjoiseen suuntaavalla parvekkeella pöriseviä vieraita voi olla vähemmän.

Pörriäiset voivat tulla vierailemaan myös varsin kaukaa. Monet lajit lentävät jopa useita kilometrejä ruoanhakumatkoillaan.

Oikeat istutukset takaavat myös sadon

Varmin tapa saada pölyttäjiä parvekkeelle ja varmistaa myös hyvä sato on istuttaa sinne pölyttäjille mieluisia kasveja.

Esimerkiksi mansikat ja pavut tuottavat paremmin hedelmää, kun ne saavat riittävästi pölytystä.

Varsinkin lasittamattomilla parvekkeilla ja ylemmissä kerroksissa kasvien valinta voi olla kinkkistä. Ylen saamissa vastauksissa hyväksi todettuja ovat erityisesti matalat kasvit, jotka eivät katkea tuulisella säällä:

– Yrtit ovat mitä mainiointa ravintoa pörriäisille myös parvekelaatikoissa. Esimerkiksi timjami, meirami, oregano, minttu, basilika ja laventeli. Kukista löytyy upeita köynnöksiä myös, vinkkaa Anne.

– Heti keväällä narsissit ja helmiliiljat parvekkeelle. Samoin orvokit. Miljoonakellot amppeliin seuraavaksi. Nyt on jo ensimmäiset ahkerat kimalaiset käyneet hommissa parvekkeella. Keskellä Helsinkiä asutaan, kertoo Kikka.

Parveke täynnä kukkia.
"Terassi vilisi pörriäisiä ja perhosia.Valitsinkin kukat heitä ajatellen." Parveke täynnä kukkia. Kuva: Ulla-Maija Takkunen Pelasta pörriäinen,Parvekepuutarha

Monet kukat voi idättää siemenestä itsekin ikkunalaudalla. Taimikaupalla kannattaa olla tarkkana, ettei taimien kasvatuksessa ole käytetty tuholaismyrkkyjä, koska ne ovat myrkyllisiä myös hyödyllisille pölyttäjille.

Vinkkejä koko kesän kestävään kukkaloistoon löytyy täältä.

Hyönteishotelli sopii myös parvekkeelle, kunhan hotellin paikka on sopivan paahteinen. Katso ohjeet hotellin tekoon ja hoitamiseen tästä.

Perhonen liljassa.
Perhonen parvekevieraana. Perhonen liljassa. Kuva: Galina Pelasta pörriäinen,Parvekepuutarha

Älä läiskäise naapuria

Pörriäisten kanssa ei ole aina helppoa tulla toimeen. Moni saa väristyksiä jo pelkästä pörinästä ja oman pienen kaupunkikeitaan jakaminen tuntuu välillä vaikealta.

– Ampiaiset tekivät yksi kesä pesän parvekkeemme alle. Aluksi ajattelin että antaa olla kun ei ketään haittaa tuossa, mutta kun pesä suureni loppukesää kohti ja yötkin olivat todella lämpöisiä, halusimme pitää parvekkeen ovea auki. Ampiaiset yrittivät aina öisin tulla parvekkeelle ja sisälle, nimimerkki Tiitu kertoo.

Vaikka ampiaiset eivät olekaan pölyttäjinä erinomaisia, toisin kuin vaikka mehiläiset ja kimalaiset, on niilläkin oma tärkeä tehtävänsä. Ne esimerkiksi popsivat kirvat parvekekukista.

Ampiaispesä parvekkeella on monelle ymmärrettävästi liikaa. Kiusaavat pesät kannattaakin siirtää kauemmaksi jo alkukesästä, kun ampiaisia on vielä vähän.

Ampiaisten kanssa voi myös oppia elämään sovussa, kuten nimimerkki Pörriäishotelli on tehnyt:

– Eräs kesä huomasin, että ampiaiset pitivät oikein rallia ulkoilman ja parvekkeeni välillä. Ne tulivat lasituksen raoista ja menivät milloin mihinkin väliin, rakoon tai kaappiin. Sitten huomasinkin pesät. Niitä on joka kesä 1-2 kpl. Annan pesiä rauhassa.

Kimalainen imee mettä narsissista.
Kimalaiskuningatar löysi parvekkeelta narsissin, Kimalainen imee mettä narsissista. Kuva: Julia Pelasta pörriäinen,Parvekepuutarha

Entä jos naapuri valittaa siitä, että parvekkeelle houkutellaan pörriäisiä?

– Hyönteiset saa asua parvekkeilla. Vaikea nähdä, että siihen voisi joku naapuri puuttua, apulaispäälakimies Kristel Pynnönen Suomen Kiinteistöliitosta pohtii.

Koko taloyhtiö mukaan pörriäistalkoisiin

Jos oma parveke tuntuu kovin pieneltä, voi pörriäistalkoisiin houkutella vaikka koko taloyhtiön.

Yhteiselle piha-alueelle voi istuttaa pörriäisille sopivia kasveja, jättää osan nurmikosta leikkaamatta ja istutukset myrkyttämättä. Miksei myös ripustaa hyönteishotelleja, joiden asukkaiden touhuja on mukava seurata.

Omin päin ei yhteiseen pihaan saa istuttaa kasveja. Useimmiten taloyhtiön hallituksen lupa pörriäisteoille riittää. Hallitus sopii silloin muutoksista pihan hoidosta vastaavan huoltoyhtiön kanssa, Kiinteistöliiton Pynnönen kertoo.

Kesän mittaan monet tahot järjestävät myös esimerkiksi niittytalkoita, joihin kerrostaloasujat voivat osallistua auttamaan luonnon monimuotoisuuden ylläpitämisessä.

EDIT: Poistettu linkki Pelasta pörriäinen -kampanjaan. Vuoden 2020 kampanja on päättynyt.