Hyppää pääsisältöön

"Mauttomuuksia oli tarjolla yllin kyllin" – Iskelmäkaruselli-ohjelman viatonkin viihde herätti pahennusta 1960-luvun alussa

Beduiiniksi pukeutunut Ismo Kallio "Arabi-Ahabina" tekokamelin kyydissä ohjelmassa Iskelmäkaruselli vuonna 1962.
Ismo Kallio kamelilla kulkevana beduiinina Iskelmäkarusellissa vuonna 1962. Beduiiniksi pukeutunut Ismo Kallio "Arabi-Ahabina" tekokamelin kyydissä ohjelmassa Iskelmäkaruselli vuonna 1962. Kuva: Matti Ristimäki/YLE Ismo Kallio,1962,kameli,Hiekka-aavikko,musiikkiohjelmat

Iskelmäkaruselli oli sketseillä maustettu musiikkiviihdesarja, jota Yle esitti vuosina 1961–1964. Ohjelmassa nähtiin koti- ja pohjoismaisia tähtiä Umberto Marcatosta Tippavaaran isäntään. Show oli tarkoitettu harmittomaksi ajanvietteeksi, mutta onnistui silti harmistuttamaan ainakin yhden tv-kriitikon ravintoaineiden epäkunnioittavalla kohtelulla, "naispyrstön kiimaisella keikuttelulla", mielitautipilailulla ja twist-sätkyttelyllä.

Suomen Televisiossa nähty Iskelmäkaruselli oli jatkoa monitoimimies Paavo Einiön (1925–2006) samannimisille 1950-luvun viihdekiertueille, jotka tarjosivat musiikin lisäksi monenlaisia varietee-esityksiä, huumoria ja yleisökilpailuja. Niiden otsikko ikuistui vuonna 1960 tehtyyn musiikkielokuvaan Iskelmäkaruselli pyörii.

Einiö johti levy-yhtiö Scandian kustannustoimintaa, julkaisi musiikkilehtiä, järjesti merkittäviä jazzvierailuja ja teki radio- ja tv-ohjelmia suurin piirtein kaikille kanaville. Hän tuotti mm. Tesvisiolle Nuorten tanssihetkeä ja isännöi radion suosittua Kaleidoskooppia.

Paavo Einiö kersantin asussa sairaanhoitajan hoidettavana Iskelmäkarusellissa 1962.
Päivystävä kersantti Paavo Einiö huoltojoukkojen hoivassa Iskelmäkarusellin armeijajaksossa. Paavo Einiö kersantin asussa sairaanhoitajan hoidettavana Iskelmäkarusellissa 1962. Kuva: Pentti Valkeala/Yle 1962,musiikkiohjelmat,Paavo Einiö,kanta-aliupseerit

Oli pikemminkin sääntö kuin poikkeus, että levy-yhtiöiden puuhamiehillä oli vahva ote television varhaisista ohjelmista. Musiikki oli suosittua ja yleensä huokeaa kanavantäytettä. Levy-yhtiöt näkivät tv:ssä oivan keinon edistää artistiensa levytysten tunnettuutta, ja niillä oli jopa omia ohjelmasarjoja.

Iskelmäkarusellin musiikillisen rungon muodostivat Eino Virtasen yhtye solistinaan Brita Koivunen. Brita ja "Eikka" olivat molemmat Scandian artisteja, mutta ohjelmassa vieraili toki muidenkin levymerkkien artisteja.

Brita Koivunen ja Eino Virtanen esittävät olohuoneessa istuvaa avioparia Iskelmäkarusellissa.
Brita Koivunen ja Eino Virtanen esittivät usein avioparia. Tässä pohditaan, mitä syötäisiin. Brita Koivunen ja Eino Virtanen esittävät olohuoneessa istuvaa avioparia Iskelmäkarusellissa. Kuva: Matti Ristimäki/Yle Brita Koivunen,Eino Virtanen,1962,avioparit
Televisiosta puheenollen on meidän omalta teeveeltämme jo jonkin aikaa odotettu todella kunnollista kevyen musiikin showta – tähän astiset esitykset kun ovat useimmassa tapauksessa jääneet alapuolelle kaiken arvostelun.― Nimimerkki Oculus Iskelmäkarusellista Helsingin Sanomissa 5.9.1961

Syksyllä 1961 Iskelmä-lehti kirjoitti alkavan katselukauden tarjoavan ennennäkemättömän runsasta iskelmätarjontaa. "Kaikki neljä maassamme toimivaa televisioyhtiötä ovat ryhtyneet lähettämään entistä enemmän tällaisia nuorisoa kiinnostavia ohjelmia ja nyt iskelmien ystäville onkin tarjolla joka viikko jotain hauskaa."

Iskelmän jutussa mainittiin ulkomaisen tarjonnan lisäksi kymmenkunta kotimaista kevyen musiikin ohjelmaa. Iskelmäkarusellin aikalaisia olivat mm. Kuukauden suositut, Levyraati ja TV-tanssiaiset, jota Einiö teki Mainos-TV:lle.

"Kevyen musiikin kuulumisia"

Iskelmäkaruselli sai lähtövaiheessa odottavan myönteisen vastaanoton. Etenkin Einiön omassa Iskelmä-lehdessä alkua kuvattiin "hyvin lupaavaksi".

Ensimmäisen syksyn ja kevään aikana ohjelma ilmestyi ruutuun torstai-iltaisin suunnilleen neljän viikon välein, mikä oli musiikkiohjelmille melko yleistä. Koko sarjasta on tallella vain yksi pitempi näyte, muutamia musiikkiesityksiä ja sketsejä, etuäänitysnauhat armeijaa ja parisuhdetta käsittelevistä jaksoista sekä iso joukko mainioita valokuvia.

Alla säilyneitä musiikkinumeroita joulukuussa 1962 lähetetystä ohjelmasta, jossa Iskelmäkaruselli syventyi perhe-elämän ja parisuhteen kysymyksiin. Ismo Kallion Jäkäti jäk kokee kuvailla avioliiton arkista äänimaisemaa. Hittibiisissä Arabi-Ahab löydetään vieraastakin kulttuurista tuttuja perhe-elämän piirteitä. Brita ja Eikka yrittävät ratkoa ruokalistaongelmia kappaleessa Mitä sä söisit nyt.

Ohjelmasarjan ensimmäiset jaksot syksyllä 1961 lanseerattiin epämääräisellä alaotsikolla "kevyen musiikin kuulumisia". Niissä toisinnettiin aikaisempien iltamien konseptia, sillä konserttimuotoiset ohjelmat tehtiin suorana lähetyksenä yleisön edessä Helsingin työväenopiston salissa. Radiokuuntelija-lehden joulukuisessa haastattelussa Einiö määritti Iskelmäkarusellin profiilin "iskelmä-, huumori- ja showpitoiseksi".

Iskelmäkaruselli-ohjelman suorien yleisölähetysten mainoksia Helsingin Sanomissa 1961-1962.
Ensimmäiset Iskelmäkarusellit tehtiin livenä yleisön edessä. Ilmoituksia Helsingin Sanomissa. Iskelmäkaruselli-ohjelman suorien yleisölähetysten mainoksia Helsingin Sanomissa 1961-1962. lehti-ilmoitukset,musiikkiohjelmat,1961,1962,Helsingin työväenopisto

Vaikka Iskelmäkarusellin tapaisia ohjelmia perusteltiinkin usein nuorison mieltymyksillä, niiden iskelmäkäsitys kattoi yleensä kaiken kevyen musiikin sotienväliseen aikaan asti.

Syksyllä 1961 ohjelmassa esiintyivät mm. Annikki Tähti, Erkki Junkkarinen, Maria Lessig, Humppa-Veikot, Georg Malmstén, rumpali-steppaaja Jaakko Furman, ksylofonisti Rainer Kuisma, rocklaulajana tunnetuksi tullut Timo Jämsen, Tippavaaran isäntä sekä jive- ja rocktanssijat Jouni Brännare ja Pirkko Alatalo. Ulkomaisia vieraita olivat Inger Qvick ja entinen rock-kuningas Lille Gerhard (Little Gerhard) Ruotsista, tanskalaistähdet Gitte Henning ja Dario Campeotto sekä italoidoli Umberto Marcato.

Tanskalainen laulaja Gitte Henning laulaa Iskelmäkarusellissa 1961.
Tanskan teinitähti Gitte. Tanskalainen laulaja Gitte Henning laulaa Iskelmäkarusellissa 1961. Kuva: Mauno Kuusla/Yle 1961,musiikkiohjelmat
Italialainen laulaja Umberto Marcato esiintyy Helsingin Työväenopistolla Iskelmäkarusellissa vuonna 1961.
Italosuosikki Umberto Marcato. Italialainen laulaja Umberto Marcato esiintyy Helsingin Työväenopistolla Iskelmäkarusellissa vuonna 1961. Kuva: Mauno Kuusla/Yle 1961,musiikkiohjelmat,Umberto Marcato,Helsingin työväenopisto

Vakiokalustoon kuuluivat Einiön, Koivusen ja Virtasen lisäksi Leena Ortolan tanssiryhmä sekä humoristisia välisketsejä esittänyt Lasse Pöysti. Lisäksi nähtiin filmivieraita. Sarjaa ohjasi aluksi Aarno Walli, ja musiikin johto oli Virtasen käsissä. Einiö itse vastasi suunnittelusta ja hoiti juontajan tehtävät.

Iskelmäkarusellin esiintyjiä syksyllä 1961

Tiedossa olevat ohjelmat:
To 07.09.1961 Esiintyjät. Brita Koivunen, Eino Virtanen, steppaaja-rumpali Jaakko Furman, Olli Häme, Inger Qvick, Lasse Pöysti, Lille Gerhard, Leena Ortolan jazzbaletti. Filmivieraana Annette (USA) (Annette Funicello?). Tuottaja: Paavo Einiö. Musiikin johto: Eino Virtanen. Ohjaus: Aarno Walli. Lähetys Helsingin Työväenopistolta.
To 05.10.1961 Esiintyjät: Brita Koivunen, Eino Virtanen, Lasse Pöysti, kitaristi Risto Rusama, Gitte ja Otto Henning (Tanska). Filmivieraina Nina ja Frederik (Tanska). Tuottaja: Paavo Einiö. Musiikin johto: Eino Virtanen. Ohjaus: Aarno Walli. Lähetys Helsingin Työväenopistolta.
To 02.11.1961 Esiintyjät: Brita Koivunen, Eino Virtanen, Lasse Pöysti, Erkki Junkkarinen, Leena Ortola, ksylofonisti Rainer Kuisma, Maria Lessig, Umberto Marcato. Filmivieraana Dakota Staton (USA). Tuottaja: Paavo Einiö. Musiikin johto: Eino Virtanen. Ohjaus: Aarno Walli. Lähetys Helsingin Työväenopistolta.
To 30.11.1961 Esiintyjät: Brita Koivunen, Eino Virtanen, Lasse Pöysti, Timo Jämsen, ksylofonisti Eino Katajavuori, Jouni Brännare ja Pirkko Alatalo, Dario Campeotto (Tanska). Tuottaja: Paavo Einiö. Musiikin johto: Eino Virtanen. Ohjaus: Aarno Walli. Lähetys Helsingin Työväenopistolta.
Su 31.12.1981 Aaton karuselli. Brita Koivunen, Eino Virtanen, Lasse Pöysti, Annikki Tähti, Ragni Malmstén, Teijo Joutsela ja Humppa-Veikot, Georg Malmstén, Tippavaaran isäntä. Tuottaja: Paavo Einiö. Musiikin johto: Eino Virtanen. Ohjaus: Aarno Walli.
(Lähteinä on käytetty Yle Arkiston tietokantaa, Radiokuuntelija-lehden vuosikertoja, Helsingin Sanomien Aikakone-nettiarkistoa sekä International Movie Database -sivustoa.)

Twistiä sun muita älyttömyyksiä

Brita Koivunen lentää raketilla ohjelmassa Iskelmäkarusell
Brita Koivunen lentää raketilla. Brita Koivunen lentää raketilla ohjelmassa Iskelmäkarusell Kuva: Pentti Valkeala/Yle Brita Koivunen,1962,raketit,laulajat

Keväällä 1962 Iskelmäkarusellilla oli viisi lähetystä kuten syksylläkin, loppua kohti tosin epäsäännöllisemmin väliajoin. Vuoden ensimmäinen ohjelma lähetettiin studiosta. Pöystin korvasi humoristisissa välinumeroissa nyt Reino Helismaa joko yksin tai aisaparinsa Eemelin kanssa. Radiokuuntelijassa suositun kaksikon esityksiä kylläkin pidettiin "melko mauttomina".

Tammikuun ohjelmassa parodioitiin eri maiden "levynpyörittäjiä". Orkesterinjohtaja Olli Häme esitti saksalaista dj:tä ja Spede Pasanen hänen kansallista vastinettaan "Kuopijon Höyryradiossa". Radiokuuntelijan arvostelija luonnehti jälkimmäistä "tökeröksi", edellistä vain astetta paremmaksi.

Laulukvartetti Four Cats esiintyy Iskelmäkarusellissa. Pentti Lasanen, Kai Ruohonen, Esa Laukka, Kai Lind.
The Four Cats. Laulukvartetti Four Cats esiintyy Iskelmäkarusellissa. Pentti Lasanen, Kai Ruohonen, Esa Laukka, Kai Lind. Kuva: Pentti Valkeala/Yle Four Cats,musiikkiohjelmat,1962
Spede Pasanen pelleilee Iskelmäkarusellissa "Kuopijon höyryradion" juontajana.
Spede Kuopion Höyryradiossa. Spede Pasanen pelleilee Iskelmäkarusellissa "Kuopijon höyryradion" juontajana. Kuva: Pentti Valkeala/Yle Spede Pasanen,musiikkiohjelmat,1962

Muita kevään vieraita olivat mm. lauluyhtye Four Cats, Ritva ja Laila Kinnunen, lauluduo Tuula ja Paula, ruotsalainen Lil Malmkvist sekä Pirkko Mannola ja hänen saksalainen laulajapartnerinsa Wyn Hoop.

Rockiin ja rautalankaan viehättyneitä teinejäkin muistettiin, sillä kevään ulkomaisiin esiintyjiin kuuluivat myös norjalainen rock- ja twist-laulaja, tuleva letkajenkan kuningas Jan Rohde sekä hurja ruotsalaisrokkari Jerry Williams The Violents -bändin kera. Muotiin tulleesta twististä saatiin näyte helmikuun lähetyksessä.

Lillemor Sandman ja Roger Gustavsson  tanssivat twistiä Iskelmäkarusellissa vuonna 1962.
Lillemor Sandman ja Roger Gustavsson sätkyttelivät epämääräisesti tv-kriitikon mielipahaksi. Lillemor Sandman ja Roger Gustavsson tanssivat twistiä Iskelmäkarusellissa vuonna 1962. Kuva: Pentti Valkeala/Yle Twist,tanssijat,1962,musiikkiohjelmat
Olen vakuuttunut siitä, että tälle epämääräisen liikunnan muodolle on olemassa sekä kuvaava että naulan kantaan osuva nimitys jo valmiina suomenkielessä: "Sätky."― Helsingin Sanomien nimimerkki Oculus Iskelmäkarusellin twist-demonstraatiosta 10.2.1962

Mitä enemmän ohjelmat erkanivat tavallisesta estradiviihteestä erikoisemmille vesille, sitä alttiimpia ne olivat arvostelulle. Kun Helsingin Sanomien Oculus eli Jaakko S. Tola purki palstallaan mieltään television halpahintaisesta huumorista, hän nimesi "karkeimmaksi mauttomuudeksi" Iskelmäkarusellin maaliskuisessa lähetyksessä esitetyn leivonnaispelleilyn. Se oli "mielettömyydessään vertaansa hakeva kakkuparodia, tarkoitukseton ja älytön".

Oculusta loukkasi ravintoaineiden rienaaminen maailmassa, jossa nälkä oli niin monille tuttu vieras ja Suomen sodanaikainen puutekin vielä tuoreessa muistissa. Kiinnostavalta kuulostava kakkusketsi ei ikävä kyllä ole säilynyt jälkipolville.

Iskelmäkarusellin esiintyjiä keväällä 1962

Tiedossa olevat ohjelmat:
To 11.01.1962 Esiintyjät: Brita Koivunen, Eino Virtanen, Four Cats, Repe ja Eemeli, Matti Kuusla, Spede Pasanen, Leena Ortola, Hannele Keinänen, Ray Adams (Norja). Tuottaja: Paavo Einiö. Ohjaus: Aarno Walli.
To 08.02.1962 Esiintyjät: Brita Koivunen, Eino Virtanen, Tuula ja Paula (Karppanen), Repe ja Eemeli, Mauno Kuusisto, Lillemor Sandman ja Roger Gustavsson, Jan Rohde (Norja), Lil Malmkvist (Ruotsi). Tuottaja: Paavo Einiö. Musiikin johto: Eino Virtanen. Ohjaus: Aarno Walli. Lähetys Helsingin Työväenopistolta.
To 08.03.1962 Esiintyjät: Brita Koivunen, Eino Virtanen, Olli Hämeen kvintetti, Laila ja Ritva Kinnunen, Pirkko Mannola, Wyn Hoop (Saksa), Jerry Williams & The Violents (Ruotsi). Tuottaja: Paavo Einiö. Musiikin johto: Eino Virtanen. Ohjaus: Aarno Walli. Lähetys Helsingin Työväenopistolta.
To 29.03.1962 Esiintyjät: Brita Koivunen, Eino Virtanen, Kipparikvartetti, Sakari Halonen, Stig Fransman ja Ive Patrason, A. Aimo ja Dallapé, Sacy Sand, Repe ja Eemeli, Sverre Jensen (Ruotsi). Tuottaja: Paavo Einiö. Musiikin johto: Eino Virtanen. Ohjaus: Aarno Walli.
To 17.5.1962 Teemana elokuvaiskelmät. Esiintyjät: Brita Koivunen, Eino Virtanen, Kalevi Korpi, Stig Fransman ja Ive Patrason, Reino Helismaa, Leena Ortolan tanssiryhmä, Nina ja Frederik (Tanska), Birgit Kronström, Ansa Ikonen ja Tauno Palo, Leif Wager, Kipparikvartetti, Henry Theel, Louis Armstrong (osa filmivieraina). Tuottaja: Paavo Einiö. Musiikin johto: Eino Virtanen. Ohjaus: Aarno Walli.
(Lähteinä on käytetty Yle Arkiston tietokantaa, Radiokuuntelija-lehden vuosikertoja, Helsingin Sanomien Aikakone-nettiarkistoa sekä International Movie Database -sivustoa.)

Vanikkaa ja astronautteja

Syksyllä 1962 Iskelmäkarusellin otsikon alla tehtiin enimmäkseen studiossa kuvattuja temaattisia tv-revyitä, vaikka osa ohjelmista vielä kuvattiinkin yleisön edessä. Esityspäivät alkoivat samalla heitellä entistä ennustamattomammin. Ohjaajina olivat nyt Aarre Elo ja Matti Kuusla. Iskelmäkarusellia ei voi moittia hutaisten tehdyksi. Ohjelmia suunniteltiin kuukausiakin etukäteen, ja musiikkiesitykset sovitettiin isolle orkesterille.

Syksyn 1962 ensimmäinen lähetys oli sijoitettu kuvitteelliseen "musiikkitavarataloon". Helismaa esitti iskelmäsuomennoksen kimpussa puurtavaa Oy Schlager Ab:n tekstintekijää. Hän teki samaa työtä siviilissä Musiikki-Fazerin leivissä, joten ei joutunut roolissaan kovinkaan vieraille vesille. Kai Pahlman hoiti tavaratalon piano-osastoa asiaankuuluvine sooloineen. Muita instrumentteja kaupitteleva Erkki Valaste pääsi tykittämään kolmen minuutin rumpusoolon.

Elokuvavamppina tunnettu Liana Kaarina ja laulava nyrkkeilijä Pertti "Purtsi" Purhonen kiinnitettiin uusiksi levytähdiksi. Pirteä teinisuosikki Ann-Christine ja trumpetisti Jörgen Petersen esittävät "levybaarissa" (levyliikkeen kuunteluosasto) tuoreita hittejään.

Ann-Christine Nyström laulaa Iskelmäkarusellissa 1962.
Ann-Christine pirteilee. Ann-Christine Nyström laulaa Iskelmäkarusellissa 1962. Kuva: Pentti Valkeala/Yle Ann-Christine,musiikkiohjelmat,1962
Näyttelijä Liana-Kaarina laulaa Iskelmäkarusellissa vuonna 1962.
Filmivamppi Liana-Kaarina. Näyttelijä Liana-Kaarina laulaa Iskelmäkarusellissa vuonna 1962. Kuva: Pentti Valkeala/Yle Liana Kaarina Leskinen,1962,näyttelijät,musiikkiohjelmat
Nyrkkeilijä Pertti "Purtsi" Purhonen istuu kehän nurkassa ohjelmassa Iskelmäkaruselli.
Laulava nyrkkeilijä "Purtsi" Purhonen. Nyrkkeilijä Pertti "Purtsi" Purhonen istuu kehän nurkassa ohjelmassa Iskelmäkaruselli. Kuva: Pentti Valkeala/Yle 1962,nyrkkeilijät,Nyrkkeilykehä,musiikkiohjelmat,Pertti Purhonen
Kuulkaas nyt te mokkerit ja korpit! Kun jokainen esitys on päättynyt, niin muistakaakin antaa oikein raikuvat suosionosoitukset, onko SELVÄ?!― Paavo Einiö Iskelmäkarusellin armeijaspesiaalissa 1962

Lokakuussa 1962 esitetystä ruotuväkiaiheisesta spesiaalista on tallella noin 20-minuuttinen näyte. Kuvanauhalla kantapeikkona ärhentelevä juontaja Paavo Einiö tarjoilee varusmiehistä koostuvalle liveyleisölle ajanvietettä, joka osin periytyy jo jatkosodan ajalta.

Laivastoa edustava vanhemman polven suosikki Georg Malmstén laulaa komeasti Kullervo Linnan yhtyeen säestyksellä. Aseveli-illoista tutun Korpraali Möttösen (Einari Ketola) turinat vääpelin piiasta ja sulkeisharjoituksista naurattavat nuoria asevelvollisiakin.

"Ilmavoimien osuudesta" vastaavat Uljas Kandolin ja Leo Jokela hauskalla mutta pitkäksi venähtävällä sketsillä suomalaisesta astronautista. Koomikko Bill Danalta lainatussa jutussa tuleva avaruusmies kertoo mm. Marsin elämän eloisimmista viikonpäivistä ja murkinointisuunnitelmistaan matkan aikana.

Leo Jokela astronautin asussa avaruusraketin vierellä Iskelmäkarusellissa 1962.
Suomalainen astronautti Leo Jokela. Leo Jokela astronautin asussa avaruusraketin vierellä Iskelmäkarusellissa 1962. Kuva: Pentti Valkeala/Yle Leo Jokela,1962,astronautit,raketit
Lasse Liemola halaa putkassa tyynyä varusmiehenä Iskelmäkarusellissa 1962.
Entinen nuorisoidoli Lasse Liemola halaa tyynyä varuskunnan putkassa eli "poterossa". Lasse Liemola halaa putkassa tyynyä varusmiehenä Iskelmäkarusellissa 1962. Kuva: Pentti Valkeala/Yle Lasse Liemola,1962,musiikkiohjelmat

Ohjelmasta on säilynyt myös etuäänitysnauha, jollaiselle tallennettiin etukäteen playback-esityksissä tarvittavat kappaleet. Lasse Liemola, Esa Saario, Eino Virtanen ym. esittävät uusiksi tekstitettyjä iskelmäväännelmiä, joiden aiheita ovat aamuherätys, vanikka ja muut maanpuolustuksen polttavat ongelmat. Tyypillisen varusmieshuumorin rinnalla erottuvat edukseen Brita Koivusen Suuret sotaurhoraukat sekä Eino Grönin laulama klassikko Liisa pien.

Arabeja, jäkätystä, rasvalettejä

 Näyttelijä Ismo Kallio ajaa partaansa ohjelmassa Iskelmäkaruselli.
Puolison jäkätys kiusasi Ismo Kalliota aamutoimillakin. Näyttelijä Ismo Kallio ajaa partaansa ohjelmassa Iskelmäkaruselli. Kuva: Matti Ristimäki/YLE Ismo Kallio,musiikkiohjelmat,1962,parranajo
Mä heistä päästin ilman menemään,
ja henkiin rakkaus jäi.
― Brita Koivunen Iskelmäkarusellin parisuhdejaksossa 1962

Joulukuussa 1962 lähetetystä parisuhde- ja perhespesiaalista on kuvanauhoitettujen musiikkinumeroiden ja sketsien lisäksi tallella etuäänitysnauha. Sen eräitä kohokohtia ovat Vieno Kekkoselle komeasti sovitettu "Sä sait mut lankaan" – laulu keittiöorjuudesta – ja Brita Koivusen hirtehinen "Henkiin rakkaus jäi".

Viimemainittu oli tarina naispuolisesta Siniparrasta, joka päästää päiviltä kuorsaavat, juopottelevat, vieraita hameita vilkuilevat tai muuten vain rasittavat aviomiehensä. Tähän mustaan satiiriin ei HS:n Oculus kuitenkaan näytä puuttuneen.

Brita Koivunen loikoo vuoteella Iskelmäkarusellissa vuonna 1962, seinää koristavat miesten muotokuvat.
Lady Siniparta: Brita Koivusen makuuhuonetta koristavat edesmenneiden aviosiippojen kuvat. Brita Koivunen loikoo vuoteella Iskelmäkarusellissa vuonna 1962, seinää koristavat miesten muotokuvat. Kuva: Matti Ristimäki/YLE Brita Koivunen,1962,musiikkiohjelmat

Ohjelmassa alkoi jo olla näyttelijöitä enemmän kuin laulajia. Helge Herala ja Marja Korhonen tähdittivät herkullista sketsiä, jossa rokkari- ja prätkistivanhemmat päivittelevät jälkikasvunsa ylenmääräistä siivoutta ja kiltteyttä. "Missä sun nahkadrotsis on", ihmettelee rasvalettinen faija pojalleen.

Iskelmäkarusellin esiintyjiä syksyllä 1962

Tiedossa olevat ohjelmat:
Ke 19.9.1962 (Tapahtuu "musiikkitavaratalossa".) Esiintyjät: Brita Koivunen, Eino Virtanen, Hilkka Kotamäki, Ann-Christine, Kai Pahlman, rumpali Erkki Valaste, Leena Ortolan tanssiryhmä, Liana Kaarina, Reino Helismaa, trumpetisti Jörgen Petersen, Pertti Purhonen, Pertti Metsärinteen yhtye, Juhani Kumpulainen. Tuottaja: Paavo Einiö. Musiikin johto: Eino Virtanen. Ohjaus: Aarre Elo.
Ti 23.10.1962 (Armeijaiskelmiä- ja hupailuja.) Esiintyjät: Brita Koivunen, Eino Virtanen, Georg Malmstén, Kullervo Linnan yhtye, Einari Ketola, Lasse Liemola, Eino Virtanen, Sacy Sand (? – merkitty solistiksi etuäänitysnauhalla mutta ei mainittu ohjelmatiedoissa), Esa Saario, Brita Koivunen, Eino Grön, Uljas Kandolin, Leo Jokela. Musiikin johto: Eino Virtanen. Tuottaja: Paavo Einiö. Ohjaus: Aarre Elo.
Ke 12.12.1962 (Perhe- ja parisuhdeiskelmiä ja -hupailuja.) Esiintyjät: Brita Koivunen, Eino Virtanen, Vieno Kekkonen, Ismo Kallio, Helge Herala, Marja Korhonen, Kauko Helovirta, Rauni Ranta, Helen Elde. Musiikin johto: Eino Virtanen. Tuottaja: Paavo Einiö. Ohjaus: Matti Kuusla.
(Lähteinä on käytetty Yle Arkiston tietokantaa, Radiokuuntelija-lehden vuosikertoja, Helsingin Sanomien Aikakone-nettiarkistoa sekä International Movie Database -sivustoa.)

Säädyllisyyden rajamailla

"Iskelmäkaruselli esittää turismi-iskelmiä".  Esiintyjiä lentokoneen matkustamoa esittävässä lavasteessa. Takaa vasemmalta Ritva Kinnunen, tunnistamaton naisesiintyjä, Brita Koivunen, Eino Virtanen, Paavo Einiö ja Reino Helismaa.
Turismispesiaalissa lentelivät maailmalla mm. Ritva Kinnunen, Brita Koivunen, Repe Helismaa, Eino Virtanen ja Paavo Einiö. "Iskelmäkaruselli esittää turismi-iskelmiä". Esiintyjiä lentokoneen matkustamoa esittävässä lavasteessa. Takaa vasemmalta Ritva Kinnunen, tunnistamaton naisesiintyjä, Brita Koivunen, Eino Virtanen, Paavo Einiö ja Reino Helismaa. Kuva: Erkki Suonio/Yle musiikkiohjelmat,matkailu,1963,Eino Virtanen,Reino Helismaa,Paavo Einiö,Brita Koivunen,Ritva Kinnunen

Vuonna 1963 Iskelmäkarusellin tahti harveni vielä entisestään. Helmikuussa nähtyjä "sairaalloisia iskelmiä" ei suositeltu alle 12-vuotiaille.

HS:n Oculus oli muutamaankin otteeseen kehaissut Iskelmäkarusellia tyylillä ja huumorilla tehdyksi show-ohjelmaksi. Toukokuun lopulla lähetetty turismi-iskelmiä esittelevä jaksokin sai kiitosta oivaltavuudesta mutta myös pyyhkeitä huonon maun viljelystä. Moderni tanssiesitys hipoi kuulemma säädyllisyyden rajoja.

Kireästi verhotun naispyrstön kiimainen keikuttelu kuvaruudun suuruisessa lähikuvassa ei ole kaunista.― Helsingin Sanomien nimimerkki Oculus Iskelmäkarusellin turismijaksosta.
Taikuri Reijo Salminen ja näyttelijä Marjatta Kallio Iskelmäkarusellissa 1963. Kallio on pukeutunut lyhythelmaiseeen kansallispukumuunnelmaan ja kantaa Suomen Neito 1963 -kylttiä.
Reijo Salminen tiiraa matkailuvaltti Marjatta Kalliota. Taikuri Reijo Salminen ja näyttelijä Marjatta Kallio Iskelmäkarusellissa 1963. Kallio on pukeutunut lyhythelmaiseeen kansallispukumuunnelmaan ja kantaa Suomen Neito 1963 -kylttiä. Kuva: Erkki Suonio/Yle 1963,musiikkiohjelmat,Reijo Salminen,Marjatta Kallio
Kolme lyhythameista tanssijaa oikeat sääret kohotettuina Iskelmäkarusellissa 1963.
Turistin viettelyksiä. Kolme lyhythameista tanssijaa oikeat sääret kohotettuina Iskelmäkarusellissa 1963. Kuva: Erkki Suonio/Yle tanssijat,musiikkiohjelmat,1963

Parodiaa ja lisää "mauttomuutta"

Loppuvaiheessa Iskelmäkarusellin nimestä tipautettiin alkuliite pois, koska ohjelmissa ei enää juurikaan esitelty uusinta populaarimusiikkia. Helsingin Sanomien 31.12.1963 julkaiseman jutun mukaan "musiikki on etupäässä ikivihreitä sävellyksiä varustettuna uusilla sanoilla, ja nyt tulee uusittu karuselli sisältämään entistä laajemmassa mitassa myös hupailutyyppisiä esityksiä".

Sketsiä "Pertti Masosen yhdestoista hetki" kuvataan ohjelmassa Karuselli. Parodia sarjasta "Perry Mason". Oikeussalissa mm. Pentti Siimes, Kauko Helovirta, Sakari Jurkka, Aarre Elo ja Paavo Einiö,
"Pertti Masosen 11. hetki" eli Perry Mason -oikeussalidraamaa suomalaisittain. Kuvassa mm. Paavo Einiö, Pentti Siimes, Aarre Elo, Kauko Helovirta ja Sakari Jurkka. Sketsiä "Pertti Masosen yhdestoista hetki" kuvataan ohjelmassa Karuselli. Parodia sarjasta "Perry Mason". Oikeussalissa mm. Pentti Siimes, Kauko Helovirta, Sakari Jurkka, Aarre Elo ja Paavo Einiö, Kuva: Erkki Suonio/Yle Oikeussali,viihdeohjelmat,1963,Paavo Einiö,Aarre Elo,Pentti Siimes,Kauko Helovirta,Sakari Jurkka

Uudenvuodenaattona 1963 lähetetty ensimmäinen Karuselli parodioi radio- ja tv-ohjelmia. "Kellologi Paavo Viisari" ennusti aikaa säätieteilijöiden tapaan, Sunnuntain kahvikonsertin sijasta nähtiin "Sunnuntain kasvikonsertti", ja suosittu tv-lakimies Perry Mason sai osansa sketsissä "Pertti Masosen yhdestoista hetki". Yhteen tuotiin laulavat urheilijat Kai Pahlman, Eino Grön, Purtsi Purhonen ja Rolf Koskinen. Isoon laulaja-, muusikko- ja näyttelijäkaartiin kuuluivat myös mm. Kai Lind, Kalle Holmberg ja rautalankayhtye The Strangers. Ohjauksesta vastasi Jukka Virtanen.

Nahkatakkinen Kai Lind yleisön edessä lavalla Karuselli-ohjelmassa 1963.
Kai Lind nahkatakkisena nuorisoidolina Nahkatakkinen Kai Lind yleisön edessä lavalla Karuselli-ohjelmassa 1963. Kuva: Erkki Suonio/Yle musiikkiohjelmat,1963,Kai Lind,Nahkatakki

Keväällä 1964 Ere Kokkonen ohjasi vielä pari Karusellin jaksoa. Lääketieteellisten hupailujen ja iskelmien varaan rakennettu kooste vappuaattona 1964 haki inspiraationsa television romanttisista Tohtori Kildare- ja Ben Casey -sarjoista. Niinpä revyyssä nähtiin ihmekirurgi, joka hullaantuu apulaiseensa kesken leikkauksen, potilaitaan viettelevä naispsykiatri jne.

Jakso herätti naurun ohella jälleen närkästystäkin. "Vitsejä sai hakemalla hakea, mauttomuuksia sen sijaan oli tarjolla yllin kyllin", läksytti HS:n Oculus.

Puhukaa hulluista tai tärähtäneistä niin paljon kuin haluatte, mutta jakomielitauti on niin traaginen sairaus, että sen käyttäminen vitsinä on makaaberia.― Helsingin Sanomien nimimerkki Oculus Karusellin lääketieteellisestä jaksosta 4.5.1964
Lääkäri (Tiina Rinne) kuuntelee stetoskoopilla potilaan (Tommi RInne) otsaa Iskelmäkarusellissa 1964.
Tiina Rinne tutkii Tommi Rinteen ajukoppaa Karusellin "lääketieteellisessä" jaksossa. Lääkäri (Tiina Rinne) kuuntelee stetoskoopilla potilaan (Tommi RInne) otsaa Iskelmäkarusellissa 1964. Kuva: Erkki Suonio/Yle 1964,Tommi Rinne,Tiina Rinne,lääkärit,potilaat,Stetoskooppi

Karusellin epäsäännöllisetkin lähetykset lopahtivat kokonaan kevään 1964 jälkeen. Ehkäpä Paavo Einiö ei enää muilta töiltään ehtinyt panostaa siihen, tai sitten ohjelmaa ei enää haluttu tilata. Samantapaisia temaattisia tv-revyitä (tai, Ylen vuosikertomuksen sanoin, "modernia musiikkia, balettia, suosittuja koti- ja ulkomaisia taiteilijoita ym. suurisuuntaisin lavastuksin") oli samaan aikaan tehnyt menestyksellisesti Jukka Virtasen, Aarre Elon ja Matti Kuuslan VEK-työryhmä. Kaikki VEK:n jäsenet olivat sattumoisin ehtineet ohjata myös Iskelmäkarusellia tai Karusellia. Ja sattumoisin myös Eino Virtanen, Einiö ja Koivunen käyttivät tiimistään VEK-lyhennettä.

Karusellin viimeinen jakso toukokuussa 1964 oli omistettu astronautti-iskelmille.

Eino Virtanen, Brita Koivunen, Pirkko Mannola ja Esa Laukka laulavat satelliittia muistuttavan laitteen äärellä Karuselli-ohjelmassa 1964.
Tuntemattomalla planeetalla Karusellin astronauttijaksossa Eino Virtanen, Brita Koivunen, Pirkko Mannola ja Esa Laukka. Eino Virtanen, Brita Koivunen, Pirkko Mannola ja Esa Laukka laulavat satelliittia muistuttavan laitteen äärellä Karuselli-ohjelmassa 1964. Kuva: Erkki Suonio/Yle musiikkiohjelmat,1964,Eino Virtanen,Pirkko Mannola,Brita Koivunen,Esa Laukka

Iskelmäkarusellin/Karusellin esiintyjiä 1963–1964

Tiedossa olevat ohjelmat:
To 07.02.1963 Iskelmäkaruselli esittää "sairaalloisia" iskelmiä. Esiintyjät: Brita Koivunen, Eino Virtanen, Laila Kinnunen, Ragni Malmstén, Matti Heinivaho, Ismo Kallio, Esa Saario, Pentti Siimes, Jukka Virtanen, Matti Kuusla, Ulrik Neumann ja Svend Asmussen (Tanska). Tuottaja: Paavo Einiö. Musiikin johto: Eino Virtanen. Ohjaus: Aarre Elo. (Uusittu 09.08.1963)
La 25.05.1963 Iskelmäkaruselli esittää "turismi-iskelmiä". Esiintyjät: Brita Koivunen, Eino Virtanen, Ismo Kallio, Marjatta Kallio, Helge Herala, Esa Saario, Reino Helismaa, Ritva Kinnunen, Markita Mattsson, Åke Blomqvist, Jouni Brännare, Solmu Mäkelä, Reijo Salminen. Tuottaja: Paavo Einiö. Musiikin johto: Eino Virtanen. Ohjaus: Aarre Elo.
Ti 31.12.1963 Karuselli esittää TV- ja radiohupailuja ja iskelmiä. Esiintyjät: Brita Koivunen, Eino Virtanen, Eino Grön, Kauko Helovirta, Tuula Ignatius, Sakari Jurkka, Uljas Kandolin, Viktor Klimenko, Rolf Koskinen, Leevi Kuuranne, Kai Lind, Maikki Länsiö, Ragni Malmstén, Kai Pahlman, Pertti Purhonen, Esa Saario, Pentti Siimes, The Strangers, Ylioppilasteatterin näyttelijöitä. Tuottaja: Paavo Einiö. Musiikin johto: Eino Virtanen. Ohjaus Jukka Virtanen.
Ti 30.04.1964 Karuselli esittää lääketieteellisiä hupailuja ja iskelmiä. Esiintyjät: Pentti Siimes, Elina Pohjanpää, Brita Koivunen, Maikki Länsiö, Ismo Kallio, Ragni Malmsten, Kalle Juurela, Marja Korhonen, Pirkko Mannola, Tommi Rinne, Tiina Rinne ja Esa Saario. Tuottaja: Paavo Einiö. Musiikin johto: Eino Virtanen. Ohjaus Ere Kokkonen
Ti 26.05.1964 Karuselli esittää astronautti-iskelmiä. Esiintyjät: Marja Korhonen, Matti Ranin, Brita Koivunen, Eino Virtanen, Hannes Häyrinen, Helge Herala, Saukki ja Oravat, Ismo Kallio, Risto Mäkelä, Taneli Rinne, Tommi Rinne, Esa Laukka, Pirkko Mannola, Kalle Holmberg ja Kai Öhman. Tuottaja: Paavo Einiö. Musiikin johto: Eino Virtanen. Ohjaus Ere Kokkonen
(Lähteinä on käytetty Yle Arkiston tietokantaa, Radiokuuntelija-lehden vuosikertoja, Helsingin Sanomien Aikakone-nettiarkistoa sekä International Movie Database -sivustoa.)

Artikkelin lähteinä Yle Arkiston lisäksi mm. Paavo Einiö: Jammaten! (LampLite 2006), Iskelmiä televisiossa (Iskelmä 10/1961), Yleisradion vuosikertomukset 1961–1964, Radiokuuntelija 1961–1964, Helsingin Sanomien Aikakone-arkisto, Jukka Pennanen & Kyösti Mutkala: Reino Helismaa (WSOY 1994), Seppo Bruun ym: Televisiosta tutut (kirjassa Suomi soi 3, Tammi 2005), International Movie Database (imdb.com).