Hyppää pääsisältöön

Millaisia kokemuksia sinulla on narsisteista?

Oletko joutunut narsistin uhriksi?
Oletko joutunut narsistin uhriksi? Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle narsismi,narsistinen persoonallisuus

Onko sinulla kokemuksia narsismista tai narsisteista? Oletko elänyt tai elätkö narsistin kanssa? Oletko joutunut narsistin uhriksi? Millainen vaikutus sillä on tai on ollut sinuun? Oletko kyennyt irrottautumaan suhteesta narsistiin? Millaista apua kaipasit? Saitko tarvitsemaasi apua ja tukea? Mikä on auttanut sinua selviytymisessä?

Narsistinen persoonallisuus on yksi persoonallisuushäiriön monista muodoista. Terapeutti Tommy Hellstenin mukaan narsismi on yksi vaikeimmista ihmisen psyykettä koskevista ilmiöistä.

”Narsismissa on hyvin oleellista se, että ihminen ei kykene kokemaan syyllisyyttä. Hän ei kykene kantamaan omaa keskeneräisyyttä tai kohtaamaan omaa raadollisuuttaan ja huonomuutta, ja siksi hän kaataa sen toisten niskaan”, kertoo terapeutti Tommy Hellsten.

Narsisti tarjoaa juotavaksi myrkkumaljoja

Narsismin taustalla on usein suurta häpeää ja kokemusta omasta huonommuudesta. Aluksi narsisti saattaa vaikuttaa hurmaavalta ja säteilevältä ihmiseltä.

”Kun ihminen on kaapattu narsismin hoviin tilanne muuttuu. Narsisti tarjoaa juotavaksi myrkkumaljoja eli hän halveksii, syyttää, mitätöi ja murentaa toisen ihmisen ihmisarvoa ja minuutta”, sanoo Hellsten.

Narsisti käyttää toisia ihmisiä hyväkseen monella eri tavalla. Narsistin uhriksi joutunut ei kykene huomaamaan mitä tapahtuu vaan saattaa usein syyttää itseään.

”Kun narsisti katsoo sinua mitätöiden kadotat todellisuudentajun. Se voi mennä niin pitkälle, että tuhoudut ihmisenä ja katoat persoonana eikä sinua enää ole”, kertoo Hellsten.

Joskus uhrille syntyy lähes biologiaan perustuva tarve selviytyä ja irtautua

Narsistin pyrkimyksenä on käyttää toisia ihmisiä. Terapeutti Hellstenin mukaan muiden ihmisten tulee auttaa narsistin uhria näkemään todellisuus, koska uhri ei useinkaan kykene näkemään mitä tapahtuu.

”Ilmiötä on vaikea teoreettisesti kuvata. Se täytyy itse kokea, jotta voi ymmärtää miten hirvittävä ilmiö se on. Joskus se menee niin pitkälle, että uhrille syntyy lähes biologiaan perustuva tarve selviytyä ja irtautua”, sanoo terapeutti Tommy Hellsten.

Onko sinulla kokemuksia narsismista tai narsisteista? Oletko elänyt tai elätkö narsistin kanssa? Oletko joutunut narsistin uhriksi? Millainen vaikutus sillä on tai on ollut sinuun? Oletko kyennyt irrottautumaan suhteesta narsistiin? Millaista apua kaipasit? Saitko tarvitsemaasi apua ja tukea? Mikä on auttanut sinua selviytymisessä?

Vastaa kyselyyn torstaihin 30.4. mennessä. Vastauksesi voi olla osa Havaintoja ihmisestä -ohjelmaan. Voit kertoa kokemuksestasi myös nimimerkillä. Valitse nimimerkiksi jokin erisnimi.

Havaintoja ihmisestä -ohjelmassa pohditaan narsismia Yle Radio 1:ssä torstaina torstaina 4.6. kello 12.10. Ohjelma on kuunneltavissa myös Yle Areenassa.

Täytä lomake.