Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Nosteessa radio pääkuva

YleX Nosteessa: Viti sai artistinimensä unessa Hectorilta ja teki korvamadon siitä, kun puhelin ei soi

Viti valkoista taustaa vasten
Viti valkoista taustaa vasten Kuva: Jakob Johannsen Nosteessa (YleX),YleX

Uuden musiikin X -ohjelman Jani Kareinen valitsee viikoittain soittoon yhden bändin tai artistin, jolla ei ole vielä levytyssopimusta tai jolla on sopimus pienen levy-yhtiön tai julkaisijan kanssa. Tällä viikolla vuorossa on Viti.

Jani Kareinen kommentoi:

Korvamatokertsejä. Niitä Viti kuvailee tekevänsä ja sen myös kuulee artistin debyyttisinkulta Jos ei mun puhelin soi. Kappaleen kutsuminen korvamadoksi voisi olla moite, mutta tässä tapauksessa se on ainoastaan hyvä asia. Tarttuva biisi hymyilyttää erityisesti näinä aikoina, kun puhelimien välityksellä tapahtuva viestintä on entistä tärkeämpää ja todella kummastuttaa, jos ei se oma mielitietty ehdi vastailemaan!

Artisti haaveilee pääsevänsä joskus lämppäämään Bessiä, joka voisi ollakin Vitin musiikillinen sielunsisko – toivottavasti yhteinen keikka vielä joskus toteutuu!

Viti kertoo musiikistaan:

Mikä sai sinut aloittamaan musiikin tekemisen?

– Lapsena äänitin C-kasetille biisejä, koska se oli kivaa ja luontaista. Kasvaessani hautasin kuitenkin musiikkihaaveeni ja hain validaatiota olemiselleni käyttäytymällä kunnollisesti ja tunnollisesti. Kouluttauduin, pidin kotia siistinä ja kulisseja yllä. Lopulta toisen vanhemman äkillinen menettäminen sai minut havahtumaan siihen, että elämä on lyhyt ja unelmat tehty toteutettaviksi, vaikka siinä ohessa syntyisikin vähän sotkua.

Miten päädyit valitsemaan artistinimesi?

– Vuoden 2016 loppupuolella näin unen, jossa Hector antoi mulle lapullisen elämänohjeita. Viimeisenä lapun listassa luki: ”Viti”.

Miten kuvailisit musiikkiasi?

– Korvamatokertsejä, rehellisiä tekstejä, herkkyyttä ja rohkeutta popissa paketissa.

Mikä musiikkiasi on inspiroinut?

– Viikoittain löytyy uusia inspiksen lähteitä, mutta yhtenä suurena musiikillisena esikuvana minulla on ollut Regina. Myös FKA Twigs on kolahtanut jossain vaiheessa kovaa, ja Kate Bushin taustalaulut saavat minut syttymään. Elämä inspiroi päivittäin.

Onko Viti yhden ihmisen projekti vai kuuluuko siihen muita?

– Viti on yhden naisen projekti, jota ei olisi olemassa ilman muita. Biisit kirjoitan pääsääntöisesti itse, mutta työskentelen sellaisten tuottajien ja muusikoiden kanssa, jotka uskomattomalla tavalla saavat selkoa käyttämistäni referensseistä ja visioistani. Myös Jos ei mun puhelin soi -musavideo syntyi tiimityönä naistenpäivänä upeiden mimmien kanssa. Tavoitteenani on, että oman unelmani, Vitin, kautta kukin projektiin osallistuva pääsee käyttämään omia vahvuuksiaan ja siten toteuttamaan myös omia unelmiaan.

Oletko jo keikkaillut? Jos olet, mitä keikkaa jännitit eniten?

– Viime vuonna keikkailtiin bändin kanssa, ennen kuin loppuvuodesta vetäydyin studion puolelle työstämään biisejä. Ihan jokainen keikka jännitti! Jännittäminen on aina ollut haaste, mutta olen oppinut ajattelemaan jännityksen olevan merkki siitä, että ollaan olennaisen ja tärkeän äärellä. Se helpottaa fiiliksiä hieman.

Mikä olisi unelmiesi keikkapaikka?

– Kävin viime marraskuussa Islannissa, ja satuin Reykjavikiin juuri Iceland Airwavesin aikaan. Festareilla esiintyi pohjoismaisia artisteja, eikä kielimuurista tuntunut olevan haittaa: kuuntelin itsekin ihastuneena islantilaislähtöisen rauðurin keikkaa. Silloin tajusin ensimmäistä kertaa, että ehkä omaakin suomenkielistä musiikkia voisi soittaa myös ulkomailla. Siispä Iceland Airwaves, Tavastia ja Ilosaaren Tähtiteltta.

Mitä bändiä tai artistia haluaisit päästä lämppäämään? Miksi?

– Vähän samaan tapaan kuin Hector antoi mulle artistinimeni unessa, mulle tuli eräänä päivänä mieleen, että Bessiä olisi kiva lämpätä. En osaa sanoa, mistä kyseinen ajatus tuli, mutta tykkään Bessin musasta kyllä kovasti.

Jos "Jos ei mun puhelin soi" soisi elokuvassa, mitä kohtauksessa tapahtuisi?

– Kohtauksessa elokuvan sinkkusankaritar tsekkaisi puhelintaan vähän väliä, vuoraisi sen vaatehuoneeseen piiloon kaikkien kamojen alle, mutta hetken kuluttua heittelisi tavarat sekopäisenä pois puhelimen tieltä. Sankaritar kyhäisi ihastustaan muistuttavan voodoo-nuken, sille pienen puhelimen ja laittaisi sen soittamaan itselleen.

Miten biisi syntyi?

– Kirjoitan yleensä yksin, mutta Jos ei mun puhelin soi sai alkunsa kaverin keittiössä klassisena ”Tehdään hittibiisi!” -hassutteluna. Kaveri soitti kitaraa, minä lauloin. Biisi ei tullut kyseisenä iltana valmiiksi, mutta kertosäe ja jonkinlainen runko syntyivät. Jutun piti olla läppä, mutta kun vielä vuosienkin päästä kertsi soi hanakasti päässäni, päätin tehdä biisin loppuun. Otin yhteyttä tuttuun lauluntekijään ja tuottajaan, ja lopulta homma eskaloituikin musavideon tekemiseen sekä biisin julkaisemiseen ekana sinkkuna.

Minkälaisia suunnitelmia ja haaveita sinulla on tulevaisuudelle?

– Julkaista lisää biisejä (tämä on jo työn alla!) ja lähteä sitten taas niille ihanan jännittäville keikoille.

Onko sinusta Nosteessa-artistiksi? Lähetä demo musatoimittajille täältä!