Hyppää pääsisältöön
MOT:n erikoisjaksot koronaviruksen vaikutuksista Suomessa
MOT:n erikoisjaksot koronaviruksen vaikutuksista Suomessa

MOT on tutkinut koronapandemiaa terveyden ja talouden näkökulmista. Ensimmäisessä osassa selvitetään, kuinka vielä ennustamattomasti käyttäytyvä uusi virus vaikuttaa ja millaisia ongelmia sen torjumisessa on. Toisessa osassa MOT tutkii vaikutuksia talouteen.

Miten koronapandemia muuttaa elämäämme? Pyysimme huhtikuun alussa yleisöltä vinkkejä koronavirukseen liittyen. Olemme nyt tehneet kaksi erikoisjaksoa aiheesta.

MOT:n erikoisjaksojen julistekuvat
Terveysaiheinen "Korona I: Taistelu tuntematonta vastaan" julkaistaan maanantaina 27.4.2020. Taloutta käsittelevä "Korona II: Valtio takaa, pankit jakaa" julkaistaan maanantaina 4.5.2020. MOT:n erikoisjaksojen julistekuvat Kuva: Janne Järvinen / Yle MOT

Korona I: Taistelu tuntematonta vastaan

Lapsiperhearkea eristyksessä elävä, koronaviruksen tyypillisistä oireista kärsivä potilas. Ulkomailta palannut ikäihminen pakollisessa karanteenissa. Pikakoulutuksella koronapotilaiden hoitajaksi siirtynyt kätilö.

He ovat koronapandemian kokijoita ja heillä on paljon kohtalotovereita.

– Minulla vaihtuivat työkaverit, työtilat, potilaat ja ohjelmat. Opettelin uuden työn, kertoo Päivi Toivonen uudesta työstään Taysissa MOT:lle.

Toivonen vaihtoi kätilön työt koronapotilaiden hoitoon.

– Kun lähdin yövuoroon, poikani sanoi antavansa pusun siltä varalta, etten enää tulekaan kotiin, hän kertoo MOT:lle pitämässään videopäiväkirjassa.

Vielä tammikuussa sars-cov-2 eli uusi koronavirus oli etäinen kiinalainen virus, jolla ei pitänyt olla mitään tekemistä Suomen ja suomalaisten kanssa.

Nyt eletään tilanteessa, jossa ihmisten elämää rajoitetaan monin tavoin ja pandemia näkyy katukuvassa esimerkiksi drive-in testauspisteinä.

MOT-toimitukseen on ottanut yhteyttä useita ihmisiä, joiden testit ovat ensin näyttäneet negatiivista. Silti on jouduttu lopulta jopa teho-osastolle koronaviruksen aiheuttamien rajujen oireiden vuoksi.

Kaikkialla, myös Suomessa, tarvitaan lisää suojavarusteita, lisää testejä ja lisää tietoa.

MOT-toimitukseen on myös ottanut yhteyttä useita ihmisiä, joiden testit ovat ensin näyttäneet, ettei kyse ole koronasta. Silti on jouduttu lopulta jopa teho-osastolle koronan vuoksi.

Testaukseen liittyy paljon epävarmuutta. Valtiot haalivat suojavarusteiden lisäksi myös testejä villeiksi muuttuneilta markkinoilta.

Kun pandemia etenee, pyritään myös selvittämään viruksen jo läpikäyneiden ihmisten määrää vasta-ainetesteillä.

– Meille on tullut tiedusteluja noin 30 testistä, Eurooppaan yhteensä sadoista, kertoo Fimean ylitarkastaja Nelli Karhu.

Mukana on myös testejä, joiden CE-merkintä on väärennetty.

Erilaiset arviot pandemian kestosta ja rajoitustoimien vaikutuksista saavat kansalaiset epätietoisiksi.

Elintärkeä kysymys on se, milloin markkinoille saadaan toimiva rokote.

Korona I: Taistelu tuntematonta vastaan


Maanantaina 27.04.2020 Yle Areena klo 12 ja TV1 klo 20. Toimittajat: Minna Knus-Galán ja Tiina Lundell.

Korona II: Valtio takaa, pankit jakaa

Koronan terveysnäkökulman lisäksi MOT tutkii pandemian torjumisen vaikutuksia talouteen.

Monelta meni koronan myötä elanto yhdessä yössä. Meille kuitenkin luvattiin, ettei talouskriisin anneta upottaa meitä.

Voiko lupauksen lunastaa, kun pandemian hinta on hämärän peitossa?

Koronaviruksen aiheuttaman epidemian edetessä pandemiaksi maailmantalous on hyytynyt. Lähes kaikilla valtiolla on käytössä poikkeusajan lainsäädäntöä ja yhteiskunnat ovat enemmän tai vähemmän suljettuja.

Suomessakin rajoitukset iskivät nopeasti juuri palvelusektoriin. Lomautusten määrä on moninkertainen verrattuna normaaliin kevääseen, työttömysluvut mitä todennäköisimmin tulevat perässä.

Pandemian ja sen torjumisen taloudellisista vaikutuksista on esitetty synkkiä ja vielä synkempiä ennusteita. Ongelma on sama kuin viruksen suhteen: samanlaista tilannetta ei ole ollut koskaan ennen.

Valtio lupasi kuitenkin tulla apuun. ”Me selviämme tästä yhdessä” on koronakevään teemalause.

Erilaisia kriisiajan tukia on perustettu. Valtio lupasi taata, pankkien piti sitten jakaa. Mutta miten tätä lupausta pystytään toteuttamaan?

Mira Ekonen.
Yrittäjä Mira Ekonen hankkii tilapäistä toimeentuloa ompelemalla kankaisia kasvomaskeja. Mira Ekonen. Kuva: Pysäytyskuva Mira Ekosen videopäiväkirja MOT,Mira Ekonen

Espoolainen yrittäjä Mira Ekonen istui auton ratissa kun hallitus maaliskuussa ilmoitti, ettei yli 500 hengen yleisötapahtumia tulisi järjestää. Hänen järjestämiensä käsityöfestareiden piti olla maaliskuun lopussa.

– Jouduin kyllä ajamaan tien sivuun ja kyllä siinä ihan kuin tipahti pohja.

Enemmistö yrittäjistä Suomessa Ekosen kaltaisia itsenäisiä ammatinharjoittajia, joilla ei ole alaisia.

Nyt jäljellä on vain laskuja.

Kim Heiniön johtaman ravintolaryppään myötä lomautettuna on nyt kolmisensataa henkilöä.

Yritys on yksi niistä, jotka ovat hakeneet tukea Business Finlandilta. Sitä saa kuitenkin vain kehityshankkeisiin, ei juokseviin kuluihin. Niitä pitää yrittää kattaa lainarahalla.

Kim Heiniö ja ravintolassa oleva kyltti: Olemme toistaiseksi suljettu.
– Nyt tietysti ollaan tiputtu ihan roskaluokkaan, koska ei ole tuloja enää vaan pelkästään kuluja, niin ne kattoo meitä riskinä, mutta eiköhän pankkikin tule vastaan tässä. Näin ainakin haluan uskoa, toteaa ravintoloitsija Kim Heiniö. Kim Heiniö ja ravintolassa oleva kyltti: Olemme toistaiseksi suljettu. Kuva: Janne Järvinen / Yle MOT,Kim Heiniö

Heiniön lisäksi yli 300 Soupster Family -ravintoloiden työntekijää on nyt lomautettuna. Vasta tammikuussa Espooseen avatun Lucy in the Sky -ravintolan terassia ei ehditty käyttää kertaakaan ennen kuin toiminta piti keskeyttää koronakriisin vuoksi.

Ilmakuva Lucy In The Sky -ravintolasta.
Kim Heiniön maisemaravintola Lucy In The Sky on nyt tyhjillään Espoossa. Ilmakuva Lucy In The Sky -ravintolasta. Kuva: Janne Järvinen / Yle MOT,ilmakuvat,Espoo,Kim Heiniö

Korona II: Valtio takaa, pankit jakaa


Maanantaina 04.05.2020 Yle Areena klo 12 ja TV1 klo 20. Toimittajat: Magnus Berglund ja Jessica Stolzmann.

Juttua päivitetty 27.4.2020 klo 16:38 Lisätty video hoitajien videopäiväkirjoista.