Hyppää pääsisältöön

Onko tehtäviin tarttuminen vaikeaa? Madalla aloittamisen kynnystä näillä keinoilla

Nainen makaamassa sohvalla.
Nainen makaamassa sohvalla. Kuva: Unsplash / Benjamin Combs Abitreenit

Vitkutteletko ja siirrätkö tehtävien aloittamista jatkuvasti myöhemmäksi? Erityisesti etäopiskelussa toimeen tarttuminen voi tuntua erityisen hankalalta. Se on kuitenkin taito, jota voi harjoitella.

Omat opiskelutaidot ovat etäopetuksessa koetuksella, kun opiskelijalla on tavallistakin isompi vastuu opiskeluidensa sujumisesta. Erityisen haastavaa se on opiskelijoille, joiden on vaikeaa tarttua tehtäviin normaalissakin kouluarjessa, kertoo psykologi Anni Hirsaho Martinlaakson lukiosta.

Juuri aloittaminen on monille vaikeinta, mutta kun saa yhden asian tehtyä, tulee huomaamattaan tehneeksi myös seuraavan.

– Tekeminen lisää tekemistä. Kun löytää itselleen sopivat keinot selättää aloittamisen haasteet, syntyy rutiineja, joiden avulla aloittaminen alkaa sujumaan paremmin.

1. Mieti oma sisäänheittotehtäväsi

Kun aloittamista huomaa jatkuvasti lykkäävänsä, kannattaa miettiä oma niin sanottu sisäänheittotehtävä, johon tarttuminen tuntuu tarpeeksi helpolta ja jonka avulla pääsee helposti tekemisen makuun. Se voi olla esimerkiksi itselleen mieluisan tai helpon tehtävän tekeminen ensin, mutta myös jokin muu opiskelut käynnistävä rutiini. Esimerkiksi pelkkä työpisteen järjestäminen voi viedä aivot oikeaan työskentelytilaan.

Kun tekemisessä pääsee vauhtiin, vireestä kannattaa pitää kiinni. Siksi ennen tauon pitämistä kannattaa jo valmiiksi miettiä konkreettinen tehtävä, jonka avulla on helppo palata työhön.

2. Hyödynnä kavereita

Aloittaminen voi tällä hetkellä tuntua erityisen vaikealta niille, joille tavallisten oppituntien sosiaaliset kontaktit helpottavat aloittamista ja aikaansaamista.

Hirsaho kannustaakin olemaan luova ja keksimään keinoja, joilla opiskelijat voivat patistaa toisiaan opiskelemaan.

Luokkahuonetilannetta voi esimerkiksi jäljitellä videoyhteyden avulla, vaikkei tehtäviä tehdessä puhuisikaan mitään. Kun näkee ruudun kautta kaverin työn touhussa, kannustaa se yleensä itseäänkin tarttumaan toimeen.

Kaverin kanssa voi myös sopia yhteisistä tauoista, kun sovittu määrä tehtäviä on saatu tehtyä.

3. Mielikuvaharjoittele kuin urheilijat

Ennen päivän tehtäviin tarttumista voi kokeilla visualisoida onnistuneen opiskeluhetken mielessään.

Työskentelyn aloittamista voi suunnitella mielessään hyvinkin yksityiskohtaisesti. Aamulla voi esimerkiksi kuvitella, kuinka helposti aloittaminen ja opiskelu tulevat tänään sujumaan. Tai miltä opiskeluflow'n löytyminen ja aikaansaamisen ilo jälkeenpäin tuntuvat.

Kun on mielikuvissaan tarttunut jo toimeen, se onnistuu helpommin myös oikeasti.

4. Pilko ja listaa tehtävät

Tehtävien listaaminen ja pilkkominen sekä niiden yliviivaaminen lisäävät hallinnan tunnetta.

Jos aloittamisen vitkuttelu johtuu tekemättömien asioiden määrästä, kannattaa to do -listalla olevat asiat pilkkoa mahdollisimman pieniksi ja konkreettisiksi tavoitteiksi. Aloittaminen helpottuu, jos päättää opetella kappaleen koko sanaston sijaan ensin vain kymmenen ensimmäistä.

5. Erota työpiste

Jokin tila tai huone kannattaa rauhoittaa selkeästi omaksi työpisteekseen, mikäli se vain on mahdollista.

Monilla jo pelkkä siirtyminen työpisteelle tai -huoneeseen saa mielen virittymään opiskelun vaatimaan mielentilaan. Opiskelulle varattu tila kannattaa myös pitää järjestyksessä.

6. Kevennä tavoitteitasi

Aloittaminen tuntuu mahdottomalta, mikäli vaatii itseltään liikaa tai tavoitteet ovat alkuunsakin liian korkealla.

Epärealistiset tavoitteet vaikeuttavat asioihin tarttumista jatkossa, koska miksi edes viitsisi yrittää jo valmiiksi epäonnistumaan tuomittuja asioita.

Poikkeustilanteessa opiskelu vaatii jo valmiiksi paljon sopeutumista, minkä vuoksi nyt ei välttämättä ole oikea hetki vaatia itseltään esimerkiksi kohtuuttoman korkeita arvosanoja.

Muokattu 26.4. kello 10.34: Otsikkoa muutettu.

Kommentit

Artikkelit