Hyppää pääsisältöön

Valheenpaljastaja: Miksi salaliittoteoreetikot liittävät yhteen 5G-verkon ja koronaviruksen?

Mastotekniikkaa, teksti Valheenpaljastaja
Mastotekniikkaa, teksti Valheenpaljastaja Kuva: Yle / Mikko Lehtola Valheenpaljastaja (artikkelisarja),masto

Koronavirukseen liittyviä salaliittoteorioita on liikkeellä ennätyksellisen paljon. Sitkeimpiä näistä ovat 5G-verkkoihin liittyvät teoriat, joita on levitetty epidemian alusta lähtien. Uskomukset ovat johtaneet jopa suoraan toimintaan, kun useissa maissa on vandalisoitu 5G-tukiasemia. Tässä artikkelissa selvitetään, mikä saa ihmiset uskomaan näihin teorioihin. Tämän artikkelin voi myös kuunnella.

Joskus salaliittoteoriat johtavat toimintaan tosielämässä. Näin näyttää tapahtuneen, kun 5G:ksi kutsutun langattomien verkkojen teknologian on väitetty liittyvän koronaviruspandemiaan. Pelkästään Britanniassa on huhtikuun aikana tehty kymmeniä tuhopolttoja ja muita tihutöitä. Kymmeniä tukiasemien asentajia ja muita verkkoteknologian parissa työskenteleviä on häiriköity ja uhkailtu. Tukiasemia on vandalisoitu lisäksi ainakin Hollannissa ja Ruotsissa.

Suomessa Pohjanmaan poliisi tutkii Pedersöressä tapahtunutta mahdollista teleliikennemaston vieressä sijaitsevan rakennuksen tuhopolttoa. Tässä vaiheessa ei ole tiedossa, liittyykö tapaus 5G-salaliittoteoriaan. Pedersöressä ei ole 5G-verkkoa, mutta teknologian tuloa paikkakunnalle on vastustettu verkkoadressilla.

Tyypillisesti salaliittoteoria noudattaa tuttua kertomuksen kaavaa, jossa pieni ihminen kärsii jonkun voimakkaan tahon salaisista suunnitelmista.

Heti kärkeen on syytä todeta, että nämä teoriat eivät pidä paikkaansa. 5G:llä ja koronaviruksella ei ole minkäänlaista yhteyttä toisiinsa. Radioaallot eivät voi tartuttaa viruksia ihmisiin. Myöhemmin tässä artikkelissa selitetään tarkemmin, miksi teorioihin ei pidä uskoa.

5G-teorioihin uskovien ihmisten määrä todennäköisesti kasvaa, kun teoria leviää laajemmille joukoille sosiaalisen ja tahattomasti myös perinteisen median kautta. Siksi myös tällaisten juttujen näkökulmia pitää miettiä tarkasti, jotta tiedotusväline ei tule vahingossa levittäneeksi misinformaatiota.

On selvää, että näistä teorioista ei päästä eroon naureskelemalla ihmisille, jotka niihin uskovat. Ne eivät myöskään katoa minnekään, jos niiltä ummistetaan silmät. Siksi on syytä katsoa hieman tarkemmin, mistä 5G-teoriat ovat saaneet alkunsa ja miksi niihin uskotaan.

Satoja salaliittoteorioihin liittyviä someryhmiä

5G-salaliittoteorioita levitetään koko ajan enemmän ja enemmän myös Suomessa, muun muassa koronavirukseen keskittyneissä Facebook-ryhmissä. 5G-aiheinen sisältö on näkyvässä asemassa esimerkiksi monissa rokotusvastaisissa keskusteluryhmissä.

– Koronavirukseen liittyvistä salaliittoteorioista 5G-teoriat ovat olleet eniten esillä, toteaa aidsiin liittyvistä salaliittoteorioista väitöskirjansa tehnyt THL:n erikoistutkija Jonas Sivelä.

Tyypillisesti salaliittoteoria noudattaa tuttua kertomuksen kaavaa, jossa pieni ihminen kärsii jonkun voimakkaan tahon salaisista suunnitelmista.

– Aikaisemmin puhuttiin paljon vapaamuurareista ja illuminateista, mutta se vaikuttaa laimentuneen ja rauhoittuneen. 5G:n kaltaiset jutut tuovat salaliittoteoriat lähemmäs arkimaailmaa ja valtavirtaa, mikä on huolestuttava piirre. Aiemmin salaliittoteoriat ovat usein olleet niin räikeitä, että on ollut helpompaa erotella oikea tieto väärästä.

The New York Times löysi huhtikuussa tekemässään data-analyysissa lähes 500 Facebook-yhteisöä, jotka olivat omistautuneet 5G-salaliittoteorialle. Näissä oli yhteensä satojatuhansia jäseniä. Joissakin ryhmissä jäsenet yllyttävät toisiaan vandalisoimaan 5G-mastoja.

Youtubessa kymmentä suosituinta 5G-salaliittovideota on katsottu yhteensä kuusi miljoonaa kertaa. Lehti paikallisti salaliittoteoriaryhmiä 30 eri maasta.

Täytyy kuitenkin muistaa, että pelkästään 5G-aiheiseen ryhmään kuuluminen ei tarkoita salaliittoteoriaan uskomista.

– Eikä se, että uskoo salaliittoteoriaan tarkoita automaattisesti sitä, että ihmiset toimisivat sen perusteella, Sivelä huomauttaa.

5G-teorioita on liikkunut jo vuosien ajan

Salaliittoteorioita on levitetty jo aiempien 3G- ja 4G-teknologioiden terveysvaikutuksista. 5G:stä on esitetty lukemattomia teorioita jo kauan ennen uuden koronaviruksen leviämistä.

Koronapandemiaan liittyvät 5G-teoriat jakautuvat kahteen päähaaraan: toisen teorian mukaan 5G on aiheuttanut koronaviruksen ja toisen mukaan 5G kiihdyttää sen leviämistä. Jälkimmäiseen väitteeseen liittyy usein sivuteorioita siitä, että 5G heikentää ihmisten vastustuskykyä.

Mitään todisteita tällaisista vaikutuksista ei ole. Salaliittoteoriat toimivat tyypillisesti siten, että ne ikään kuin sysäävät todistustaakan ulkopuolelle.

Faktoilla ja tutkimustiedoilla voidaan kumota vääriä käsityksiä, mutta vain, jos se tehdään toista osapuolta kuunnellen ja kunnioittaen.

Teorian puolesta esitetään tavallisesti vain anekdoottipohjaisia todisteita, joiden pohja murenee, kun tarkastellaan laajempia kokonaisuuksia. Esimerkiksi teoriaa, jonka mukaan 5G aiheutti koko pandemian, perustellaan usein sillä, että Wuhan olisi ollut 5G-verkkojen ensimmäinen testauspaikka. On totta, että Wuhan oli yksi ensimmäisistä Kiinan kaupungeista, joissa 5G otettiin käyttöön, mutta näitä kaupunkeja oli kymmeniä.

Usein näkee myös väitettä, että syy Afrikan suhteellisen vähäisiin tartuntamääriin johtuisi siitä, ettei maanosassa ole 5G-verkkoja. Tällöin jää yleensä mainitsematta, ettei niitä ole myöskään Iranissa, jossa epidemia on aiheuttanut valtavan kriisin.

Salaliittoteorioille on tyypillistä syyn ja seurauksen näkeminen asioissa, jotka eivät todellisuudessa liity toisiinsa. Näin voidaan väittää esimerkiksi, että liikkumisrajoitukset ovat hallitusten juoni päästä salaa pystyttämään 5G-verkkoja tai että koronavirusta levitetään sen takia, että lääkeyhtiöt pääsisivät rahastamaan rokotuksilla. Mitään todisteita ei tarvitse esittää, pelkkä epäilyn siemen riittää.

Huoli ja pelko selittävät salaliittoteorioiden suosiota

Kuten useimmiten harhaanjohtavien terveysväittämien kohdalla, ihmiset uskovat 5G-teorioihin yleensä siksi, että heillä on perusteltu syy olla huolissaan. Terveysviranomaisten, tutkijoiden ja luotettavan median on syytä tunnistaa nämä huolet ja pyrkiä vastaamaan niihin.

– Näissä on taustalla yleensä epävarmuus, pelko tai turhautuminen, sanoo Jonas Sivelä.

– Ne asiat eivät millään logiikalla parane, jos ihmisiä vain vähätellään ja heidät tuomitaan. Päinvastoin ilkkuminen saa ihmiset kaivautumaan vielä syvemmälle niihin poteroihin. Se voi vahvistaa uskoa salaliittoteorioihin.

Sivelä suosittelee naureskelun sijaan sivistynyttä ja maltillista keskustelua. Faktoilla ja tutkimustiedoilla voidaan kumota vääriä käsityksiä, mutta vain, jos se tehdään toista osapuolta kuunnellen ja kunnioittaen.

Maaliskuussa 2020 julkaistu Conspiracy Theory Handbook luokittelee neljä päällimmäistä syytä salaliittouskomuksille:

1) Voimattomuuden tunne. Ihminen kokee, ettei hänellä ole valtaa vaikuttaa asioihin.

2) Uhkaavissa tilanteissa selviytyminen. Kun tapahtuu jotakin suurta, ihmisen voi olla vaikea hyväksyä asialle tavanomaista selitystä. Salaliittoteoria antaa suurelle tapahtumalle suuren selityksen ja selkeän syyllisen. Tämä voi auttaa selviytymään uhkaavissa tilanteissa.

3) Selitys epätodennäköisille tapahtumille. Samasta syystä selityksiä etsitään myös yllättäville, epätodennäköisille tapahtumille. Se auttaa selviämään epävarmuuden tunteesta.

4) Valtavirtapolitiikan vastustaminen. Salaliittoteorioita voidaan käyttää vähemmistöaseman luomiseen ja tavanomaisten poliittisten tulkintojen vastustamiseen.

Koronaviruspandemia on pelottava ja uusi tilanne, johon liittyy paljon epävarmuuksia ja epätietoisuutta. Siksi ei ole lainkaan yllättävää, jos se lisää salaliittoajattelua. Voi kuitenkin myös olla, että tutkitun tiedon ja asiantuntijaosaamisen rooli korostuu.

Sivelä mainitsee, että THL seuraa ihmisten huolia ja asenteita kyselytutkimuksen avulla. Tulokset eivät ole vielä valmiita, mutta yhden huojentavan tiedon hän voi jo kertoa:

– Olemme kysyneet, mitä mieltä ihmiset ovat väitteestä, että virus olisi keinotekoinen ja sitä levitettäisiin tahallisesti. Ainakaan tähän salaliittoteoriaan Suomessa ei uskota.

Näistä merkeistä tunnistat salaliittoteorian

1. Mieti, kuka on väitetyn salaliiton takana.
Onko se huippusalainen eliittiporukka, kuten vapaamuurarit tai Bilderberg-ryhmä? Nämä ryhmät ovat teorioiden mukaan toimineet jo vuosikymmenten ajan paljastumatta. Vai onko se epämääräinen ihmisryhmä, kuten “globalistit” tai liberaalit? Kuinka todennäköistä on, että tällainen vaikeasti määriteltävä ja löyhä yhteenliittymä pystyisi järjestämään salaisen suunnitelman? Mitä useampi ihminen salaliitossa on mukana, sitä todennäköisemmin se olisi jo paljastunut.

2. Mikä on salainen suunnitelma?
Jos kyseessä on maailmanvalloitus, olet todennäköisesti törmännyt epäuskottavaan salaliittoteoriaan. Toinen salaliittoteorian tunnusmerkki on se, että suunnitelman saa selville vain yhdistelemällä asioita, joilla ei tosiasiassa ole yhteyttä. Ovatko syy-seuraussuhteet todellisia vai hyvin mielikuvituksellisia? Kuinka monimutkainen suunnitelma on, ja voisiko sen todella toteuttaa?

3. Millä tavoin suunnitelma pidetään salassa?
Mitä toimenpiteitä salassapito vaatisi? Salaliittojen onnistunut piilottelu vaatisi usein yli-inhimillisiä ponnistuksia. Tosielämässä ihmiset eivät ole alati valppaana. Kaikki tekevät virheitä.

Julkaistu aiemmin Johanna Vehkoon kirjassa Valheenpaljastajan käsikirja (Kosmos, 2019).

Valheenpaljastaja käsittelee faktaa ja fiktiota uutisissa ja sosiaalisessa mediassa. Lähetä juttuvinkki: valheenpaljastaja@gmail.com.

Edit 9.12.20: artikkeliin lisätty kuuntelumahdollisuus

Valheenpaljastaja

Kommentit
 • Valheenpaljastaja: Miten keskustella rokotteista kriitikon tai vastustajan kanssa?

  Rokote-epäröinti kasvaa myös Suomessa.

  Radikaaleimpien rokotevastaisten porukka on pieni, mutta hyvin äänekäs. Heidän päätään on vaikea kääntää latomalla faktoja pöytään. Rokote-epäröijien määrä on paljon suurempi, ja heidän huoliinsa on syytä suhtautua vakavasti ja empaattisesti. Näin keskustelet rokotteista läheisesi kanssa, joka epäröi niiden ottamista.

 • Oletko Valheenpaljastaja? - Testaa mediataitojasi Yle Oppimisen testissä

  Verkossa valheet leviävät kuin kulovalkea.

  Verkossa leviää totuuden lisäksi myös paljon harhaanjohtavaa informaatiota ja suoria valheita. Netissä surffaajan on oltava koko ajan hereillä, ettei jaa feikkiä ihan ajattelemattomuuttaan. Tiedon äärellä on hyvä pysähtyä. Yle Oppimisen Valheenpaljastaja-testissä pääset testaamaan mediataitojasi.

 • Valheenpaljastajan mediataitopaketti koululaisille ja opiskelijoille

  Verkossa valheet leviävät kuin kulovalkea

  Yle Oppiminen on koonnut 5.–6. luokille, 7.–9. luokille, lukioille ja ammattikouluille mediataitopaketit, joista saa 1–2 oppitunnin mittaisen kokonaisuuden. Materiaalina on Valheenpaljastaja-video, jossa toimittaja-tietokirjailija Johanna Vehkoo kertoo verkossa esiintyvästä harhaanjohtamisesta ja valheista.

Media- ja digitaidot