Hyppää pääsisältöön

Kalenterin tyhjennyttyä Matterhornista tuli kapellimestari Pietari Inkisen arjen maisema – Taiteilija koronakeväänä 2020

Kapellimestari Pietari Inkinen kotimaisemassa Sveitsissä koronakeväänä 2020, taustalla Matterhornin huippu.
Matterhornin huippu hallitsee Pietari Inkisen arjen maisemaa Sveitsin kodissa Zermattissa koronakeväänä 2020. Kapellimestari Pietari Inkinen kotimaisemassa Sveitsissä koronakeväänä 2020, taustalla Matterhornin huippu. Pietari Inkinen,Matterhorn

Pietari Inkinen olisi ollut ensimmäinen Bayreuthin oopperajuhlien kapellimestariksi kutsuttu suomalainen kesällä 2020. Työn alla oli massiivinen Wagnerin Ring-tetralogia. Koronapandemian myötä kalenterista hävisivät myös ylikapellimestarin työt Japanin filharmonisessa orkesterissa, Prahan sinfoniaorkesterissa ja saarbrückeniläisessä Saksan radion filharmonisessa orkesterissa.

Elämme nyt keväällä 2020 aivan poikkeuksellisia aikoja. Maailmaa koettelee koronapandemia, joka on pysäyttänyt täysin myös koko musiikkielämän. Taiteilijat ja yleisö elävät kodeissaan karanteenin kaltaisissa olosuhteissa.

Kysyimme suomalaisilta muusikoilta, säveltäjiltä, esiintyviltä taiteilijoilta ja kapellimestareilta, miten he viettävät tätä poikkeuksellista kevättä, mitä he suosittelevat kuunneltavaksi juuri nyt ja millaisia terveisiä he haluavat lähettää.

Kun ravintolatkin joutuivat sulkemaan ovensa, kysymme nyt myös miten kukin on löytänyt oman sisäisen kokkinsa, mitä keittiössä syntyy ja minkä reseptin he haluavat jakaa kaikille.

Kapellimestari Pietari Inkinen vastaa

Missä vietät koronakevättä?
Zermattin ja Baselin kotiemme välillä.

Miten koronapandemia on vaikuttanut elämääsi ja töihisi?
Tällä hetkellä kaikki on peruttu elokuun loppuun saakka.

Miten päiväsi ovat kuluneet?
Uutta opeteltavaa ohjelmiston puitteissa riittää aina.

Kapellimestari Pietari Inkinen maastopyöräilemässä kotimaisemissaan Sveitsin Alpeilla koronakeväänä 2020.
Kapellimestari Pietari Inkinen maastopyöräilemässä kotimaisemissaan Sveitsin Alpeilla koronakeväänä 2020. Pietari Inkinen,maastopyöräily

Fyysinen kunto koronan jälkeen on toivottavasti kovempi kuin koskaan johtuen tästä ylimääräisestä vapaa-ajasta Alpeilla. Laskettelu vaihtui hissien sulkemisen jälkeen uuteen harrastukseen, maastopyöräilyyn. Parempia puitteita molempien lajien harrastukseen on vaikea kuvitella ja Matterhorn on aina yhtä vaikuttava kulissi.

Mitä puuhailet, silloin kun et vietä aikaa musiikin parissa?
Kokkailu on aina ollut meillä mieluinen harrastus, etenkin kun matkoilla syödään tietenkin lähes aina ravintoloissa.

Sanotaan, että paluuta entiseen maailmaan ei ole. Mitä ajattelet, miten maailma muuttuu pandemian jälkeen?
Kyllä tästä jotain hyvääkin jää käteen. Toivottavasti positiiviset ilmastovaikutukset eivät jää vain tähän poikkeustilanteeseen. Monet kokoukset ja konferenssitkin voidaan kenties hoitaa menestyksellä matkustamatta, niin kuin tämä nykytilanne on todistanut.

Sen jälkeen, kun ravintolat ovat sulkeneet ovensa, jokainen on joutunut valmistamaan ruokansa itse. Minkä hyväksi havaitsemasi reseptin haluat jakaa kaikille?
Zermatissa uusin apuvälineemme on keraaminen nk. kamadogrilli.

Kapellimestari Pietari Inkinen grillaamassa kotiparvekkeella Sveitsissä koronakeväänä 2020, taustalla Matterhornin huippu.
Kapellimestari Pietari Inkinen grillaamassa kotiparvekkeella Sveitsissä koronakeväänä 2020, taustalla Matterhornin huippu. Pietari Inkinen,Matterhorn

Paikalliset Wallisin lihat, etenkin lammas on omaa luokkaansa. Kamadogrillillä saa mahtavan maun etenkin vähän rasvaisemman lihan pintaan.

Lampaankare on paras pala grilliin, tietysti kokonaisena rivinä. Huippulaatuisena se ei kaipaa pintaansa muuta kuin suolaa ja pippuria. Tavallinen ruskea- tai punaviinikastike käy hyvin myös kylkeen. Kypsyysasteena medium miinus on paras. Grilli saa olla suht kuuma, että pinta ”kärähtää” hyvin.

Toki Alpeilla hyvä fondue maistuu aina, rasvaprosenttinsa takia sitä ei voi kuitenkaan suositella liian usein syötäväksi.

Mitä musiikkia suosittelet kuunneltavaksi ruokailun jälkeen?
Linnunlaulu taustalla ja Matterhornin ihailu terassilla on paras ruoansulatusmetodini.

Kapellimestari Pietari Inkinen kotiparvekkeella Sveitsissä koronakeväänä 2020, taustalla Matterhornin huippu.
Kapellimestari Pietari Inkinen kotiparvekkeella Sveitsissä koronakeväänä 2020, taustalla Matterhornin huippu. Pietari Inkinen,Matterhorn

Pietari Inkinen johtaa Radion sinfoniaorkesterin konsertin 27.10.2017. Solistina Sergei Hatshatrjan, viulu. Ohjelma: Olli Virtaperko: Usvapatsas (kantaesitys, Ylen tilaus). Dmitri Shostakovitsh: Viulukonsertto nro 1. Antonin Dvorák: Sinfonia nro 8.

Yle 26.10.2017:

Ylen aamu-tv 22.6.2015: Kapellimestarina Uudessa-Seelannissa.

Taiteilija koronakeväänä 2020

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.