Hyppää pääsisältöön

Loikkari – saksalaiseen menestysromaanin perustuva draamasarja

Saksalainen minisarja itärintaman tapahtumista nuoren sotilaan näkökulmasta.
Draamasarja seuraa saksalaisen sotilaan Walter Proskan (Jannis Niewöhner) ja puolalaisen Wanda Zielinskin (Malgorzata Mikolajczak) vaiheita. Saksalainen minisarja itärintaman tapahtumista nuoren sotilaan näkökulmasta. Kuva: Krzysztof Wiktor / Beta Film GmbH Yle TV1,Loikkari

TV1 lauantaisin 2. - 9.5.2020 klo 21.05 - 22.35, Areenassa

Kesä 1944. Saksa on häviämässä toisen maailmansodan, kun nuori sotilas Walter Proska (Jannis Niewöhner, Vallan ja rakkauden välissä) on matkalla itärintamalle.

Kohtalokkaiden tapahtumien jälkeen hänet määrätään pieneen yksikköön Puolan metsissä, jossa lymyilee myös vihollisen sissijoukkoja.

Saksalaisjoukkoja komennetaan ankaralla otteella ja nuorten sotilaiden oletetaan suostuvan yhä julmempiin tekoihin isänmaan puolesta. Sodan keskellä Walter alkaa kokea syvenevää ristiriitaa tekojensa ja ajatustensa takia. Mikä on sodan tarkoitus, kuka on oikea vihollinen ja kenelle pitäisi olla uskollinen?

Tilannetta ei helpota puolalainen Wanda Zielinski (Malgorzata Mikolajczak), johon nuorukainen taistelujen keskellä rakastuu.

Vuoden draamatapaus Saksassa

Toiseen maailmansotaan sijoittuva saksalainen draamasarja Loikkari on kotimaassaan vuoden draamatapaus. Maailmansodan päättymisestä tulee syksyllä kuluneeksi 75 vuotta.

Kirjailija Siegfried Lenzin samannimiseen kirjaan perustuva kaksiosainen sarja esitetään Ykkösellä tuoreeltaan.

Saksalainen minisarja itärintaman tapahtumista nuoren sotilaan näkökulmasta.
Sotilaat Walter Proska (Jannis Niewöhner) ja Wolfgang Kürschner (Sebastian Urzendowsky). Saksalainen minisarja itärintaman tapahtumista nuoren sotilaan näkökulmasta. Kuva: Krzysztof Wiktor / Beta Film GmbH Yle TV1,Loikkari

Siegfried Lenz kirjoitti alkuperäiseltä nimeltään Der Überläufer -romaanin vain 25-vuotiaana vuonna 1951, Kirjaa ei aikanaan suostuttu julkaisemaan poliittisista syistä. Lenzin teos julkaistiin kaksi vuotta kirjailijan kuoleman jälkeen vuonna 2016, ja siitä tuli nopeasti bestseller Saksassa.

Lenz on toisen maailmansodan jälkeisen ajan merkittävimpiä ja luetuimpia saksankielisiä kirjailijoita.

Vastuu, syyllisyys ja velvollisuus

Kaksiosaisen minisarjan on ohjannut Oscar-voittaja Florian Gallenberger. Ohjaajan mukaan Siegfried Lenzin romaani oli aikaansa edellä, mutta sen viesti on edelleen ajankohtainen. Nationalismi ja ajatukset voimakkaista johtajista nostavat päätään, monimutkaisiin kysymyksiin tarjotaan yksinkertaisia vastauksia.

”Lenz onnistuu teoksessaan vastaamaan vastuun, syyllisyyden ja velvollisuuksien vyyhtiin syvästi inhimillisellä tasolla. Hän tekee niistä ymmärrettäviä hahmojensa kokemusten ja tunteiden kautta. Se on myös suuri ja traaginen rakkaustarina”, Florian Gallenberger pohtii.

Sarjan käsikirjoituksesta vastaa Gallenberger yhdessä Bernd Langenin kanssa.

Loikkari-sarjan muissa rooleissa näyttelevät Sebastian Urzendowsky (NSU - Saksan uusnatsimurhat, Babylon Berlin), Rainer Bock, Ulrich Tukur, Bjarne Mädel, Leonie Benesch (Babylon Berlin, The Crown) ja Alexander Beyer (Goodbye Lenin, Deutschland 83).

Der Überläufer / The Turncoat. Tuotanto: Dreamtool Entertainment / NDR / ARD Degeto / SWR, Saksa, 2019.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.